fbpx

Tožilec Pušnik po seji Knovs znova poudaril, da Sova in policija proti njemu nista uporabljali zakonitih ukrepov, pomoč mu je že ponudil varuh človekovih pravic!

Mariborski tožilec Niko Pušnik. (Foto: STA)

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je na podlagi prijave pogovorila s tožilcem Nikom Pušnikom, ki je prepričan, da se zoper njega nezakonito uporabljajo prikrita preiskovalna sredstva. Pušnik je po seji razkril, da so mu na komisiji pojasnili, da policija in Sova zoper njega nista uporabljali zakonitih preiskovalnih ukrepov. Z zadevo se bo po pričakovanjih ukvarjal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, saj so, kot je danes pojasnil v izjavi v DZ, iz medijev izvedeli, da se na tem področju nekaj dogaja. Zato so v skladu s svojimi pooblastili kontaktirali Pušnika in mu ponudili pomoč. 

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je z okrožnim državnim tožilcem v Mariboru opravila pogovor na podlagi 19. aprila prejete prijave. Kot so že poročali mediji, tožilec Niko Pušnik Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti Francu Kanglerju. V povezavi s tem naj bi nanj tudi pritiskali.

Predsednik Knovsa Matej Tonin je v izjavi novinarjem po današnji seji komisije pojasnil le, da se je komisija odzvala na uradno prijavo tožilca ter o tem povprašala tako Sovo kot policijo. Pridobila je odgovore, ki so jih danes predstavili Pušniku in z njim opravili tudi pogovor. Sprejeli so sklep, kako bodo naprej postopali, a vsebine sklepa Tonin ni razkril.

Tako tudi ni komentiral Pušnikovih navedb medijem po seji komisije, saj ima odgovor Sove oznako zaupno, odgovor policije pa interno. Pojasnil pa je, da je v tem primeru za Knovs zgodba “bolj ali manj zaključena“.

Pušnik prepričan, da je prišlo do zlorabe Sove ali policije
Bolj zgovoren je bil Pušnik, ki je trdno prepričan, da je prišlo do nezakonitih prisluhov in provokacij in da se je ali pri policiji ali v Sovi tehnična oprema, ki je na razpolago za to, zlorabljala. Kot tožilec je bil po njegovih navedbah dolžan opozoriti, da obstaja sistemski problem, kako nadzorovati tehnično opremo, ki to omogoča.

Državni tožilec Niko Pušnik. (Foto: STA)

Kot sem predvideval in danes videl, je nadzor za nazaj izveden na podlagi poročil Sove in policije. Popolnoma logično pa je, da nihče ne bo ovadil samega sebe, da je počel kar koli nezakonitega. Iz tega pa ni mogoče sklepati, da se vendarle nekaj ni dogajalo,” je navedel Pušnik. Dogodki, ki jih je opisal, po njegovih besedah to potrjujejo in “glede tega smo lahko vsi zaskrbljeni“. “Če tožilci dvomijo v zakonitost dela represivnih organov, je lahko to problem za delovanje pravne države,” je sklenil.

Pomoč mu je že ponudil varuh človekovih pravic
Z zadevo se bo po pričakovanjih ukvarjal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, saj so, kot je danes pojasnil v izjavi v DZ, iz medijev izvedeli, da se na tem področju nekaj dogaja. Zato so v skladu s svojimi pooblastili kontaktirali Pušnika in mu ponudili pomoč. V prihodnjih dneh se bodo z njim sestali, ob čemer predvidevajo, da jim bo dal pooblastilo za začetek postopkov, ki so v njihovi pristojnosti, poroča STA.

Peter Svetina (Foto: STA)

Varuh pri delovanju preuči zadevo, poišče, kje je lahko prišlo do kršenja človekovih pravic in nato k ukrepanju pozove pristojne inštitucije,” je še pojasnil Svetina, ki pa konkretnega primera ni želel komentirati.

C. Š.