fbpx

Tožilski dokumenti: Damijan Janković in njegova Electa utajila za 244 tisoč evrov davkov

Damijan Janković (Foto: STA)

Družinsko podjetje Jankovićevih, Electa, in njegov direktor Damijan Janković sta – prek fiktivnih računov in z napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost – osumljena utaje davkov v skupni višini 244 tisoč evrov. Ovadbe tožilstva razkrivajo, da je Nacionalni preiskovalni urad v aprilu in novembru leta 2014 vložil ovadbi zoper Electo in Damijana Jankovića zaradi suma utaje davkov. V ovadbi sta navedena dva primera utaje, prvi iz leta 2009 in drugi tri leta pozneje. Nepravilnosti poslovanja Electe je odkrila Davčna uprava RS (Durs), ko so opravljali preglede poslovanja Electe med letoma 2011 in 2013. Primer je trenutno v postopku sodne preiskave, poroča portal Podčrto. 

In kako je vse skupaj potekalo? Januarja leta 2009 je Electa od gradbene družbe Gradis Skupina G kupila nepremičnine na Mesarski cesti v Ljubljani, katerih skupna vrednost je bila 573 tisoč evrov, vključno z davkom na dodano vrednost (DDV). Electa je za nakup nepremičnin plačala DDV, nato pa je še isti mesec od Dursa zahtevala njegovo povračilo v višini 95 tisoč evrov. Vrednost davka na dodano vrednost, ki ga je Electa plačala ob nakupu nepremičnin, je namreč želela odbiti od zneska svojih davčnih obveznosti. Durs je podjetju vrnil denar, nato pa so ugotovili, da je bilo neupravičeno odštetih 79.581 evrov, Electa pa je bila oproščena plačila DDV v vrednosti 5 tisoč evrov. Durs jim je vrnil 75 tisoč evrov.

A pozor: ker je Electa omenjene nepremičnine oddajala v najem podjetju Bodi, d. o. o., ki je bilo takrat v lasti Damijanove zasebne partnerke, DDV pa od plačila najemnine Bodiju ni obračunavala, Electa vračila DDV od nakupa nepremičnin sploh ne bi smela uveljavljati. Že s tem naj bi utajila za 79.581 evrov davka.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so septembra 2012 v okviru preiskav suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije preiskovali prostore Mestne občine Ljubljana in podjetja Electa. (Foto: STA)

Podjetja pravno sicer lahko oddajajo nepremičnine brez zaračunanega DDV, toda v tem primeru pri davčni upravi ne smejo uveljavljati odbitka DDV, ki so ga plačala ob nakupu nepremičnin. Osumljeni Damijan Janković se je sicer branil s trditvijo, da ni vedel, da v primeru oddajanja nepremičnin v najem brez obračunavanja DDV ne sme uveljavljati odbitka DDV pri nakupu nepremičnine, a mu policija tega ne verjame.

Ponovni fiktivni posli in utaja davkov v letu 2012
Davčna uprava je ob pregledu poslovanja Electe odkrila račun podjetja Sar inženiring, d. o. o., v znesku 990 tisoč evrov, od tega je bilo DDV-ja za 165 tisoč evrov. Electa je znesek ponovno uveljavljala kot odbitek DDV. Davčna uprava je ob najdbi računa od Electe zahtevala predložitev računa podjetja Sar inženiring, a je Electa odgovorila, da je prišlo do napake in da je račun dejansko izstavilo podjetje Brovina, d. o. o.

Foto: STA.

Podjetje Electa naj bi s podjetjem Brovina podpisalo pogodbo o izvedbi storitev in prodaji v povezavi z nakupom zemljišč v Trnovskem predmestju v Ljubljani. A po ugotovitvah kriminalistov je bil račun Brovine fiktiven, saj to podjetje za Electo ni nikoli opravilo storitev posredovanja pri prodaji zemljišč, za kar je podjetje Brovina Electi izstavilo sporen račun. Prav tako Electa podjetju Brovina ni nikoli plačala 990 tisoč evrov to je znesek, po katerem je Electa želela uveljavljati 165 tisoč evrov davka na dodano vrednost.

Omenjeno pogodbo za posredovanje pri nakupu zemljišč naj bi januarja 2012 Electa podpisala z direktorjem Brovine, ki pa v tem času sploh ni bil v Sloveniji, saj kot državljan Kosova ni dobil vize za vstop v Slovenijo. Še več, po besedah prokurista in lastnika podjetja Brovina je direktor Brovine zidar, ki je bil imenovan na mesto direktorja le zato, da bi tako lažje pridobil vizo za delo v Sloveniji.

U. V.