Tožilstvo BiH vložilo obtožnico zoper nekdanjega vidnega člana SD

Mitja Kontič in Jan Škoberne v dvorani mestnega sveta Velenje (Foto: FB)

Tožilstvo Bosne in Hercegovine je vložilo obtožnico zoper Mitjo Kontiča, nekdanjega predsednika Mladega Foruma (podmladka SD) v Šaleški dolini in sina pokojnega Bojana Kontiča, dolgoletnega župana Velenja in poslanca SD, zaradi trgovanja z drogo. Kot smo poročali, so Kontiča že marca aretirali v Sarajevu, kjer so mu ob aretaciji zasegli manjšo količino kokaina, pištolo in 18 tisoč evrov. Povezovali so ga s tihotapljenjem večje količine kokaina, ki je bila zasežena na drugi lokaciji. 

Tožilec Posebnega oddelka za organizirani kriminal, gospodarski kriminal in korupcijo državnega tožilstva je vložil obtožnico zoper sedem oseb zaradi organiziranega kriminala v zvezi z nedovoljenim mednarodnim prometom s prepovedano drogo “kokain” z območja držav EU v ozemlju Bosne in Hercegovine, poroča bošnjaška novinarska agencija Patria. Med sedmimi, zoper katere je bila vložena obtožnica, je tudi Mitja Kontič, ki je bil sicer aretiran že marca v Sarajevu in je od takrat tam tudi v priporu.

Kot navaja novinarska agencija Patria, je bila obtožnica vložena zoper sedem oseb zaradi organiziranega kriminala v zvezi z nedovoljenim mednarodnim prometom s prepovedano drogo “kokain” z območja držav EU v ozemlju Bosne in Hercegovine. Med njimi je prvi na seznamu Mitja Kontič, naštetih pa je tudi ostalih sedem, ki so ali iz BiH ali iz Republike Srbije (Aleksandar Nikolić, Boris Grujić, Slaven Radinković, Jovan Šuman, Igor Zarić in Damjan Tepić).

Mitja Kontič, ko so ga privedli na tožilstvo BiH. (Foto: Tožilstvo BiH)

Obtoženim se očita, da so od avgusta 2022 do aprila 2023 kot člani organizirane hudodelske združbe, ki je delovala na območju Bosne in Hercegovine ter Republike Slovenije, delovali skupaj z jasno določenimi vlogami in nalogami, da bi za pridobitev protipravne premoženjske koristi večkrat izvajali nedovoljen mednarodni prenos, skrivanje in dostavo prepovedane droge “kokain” v večjih količinah iz tujine v Bosno in Hercegovino za nadaljnjo prodajo na območju Bosne in Hercegovine.

Kontič tihotapil drogo in na območje BiH dostavil mamila v vrednosti nekaj deset tisoč evrov
Obtožnici obtoženega Mitjo Kontiča bremeni, da je prepovedano drogo (kokain) v količini enega kilograma tihotapil v rezervoarju in na območje Bosne in Hercegovine dostavil mamila v vrednosti 35 tisoč evrov. Navedena mamila so bila februarja 2023 zasežena pri izvajanju akcije pod kodnim imenom “Tržnica” s strani tožilstva Bosne in Hercegovine in ministrstva za notranje zadeve RS, nekaterim obtoženim pa je bila v trenutku odvzeta prostost. Nadalje se obtoženemu Kontiču očita, da je 14. marca letos, potem ko je v Ljubljani prevzel 2 kilograma kokaina, po predhodnem dogovoru to izročil za 18 tisoč evrov. Obema je bila v koordinirani akciji MUP KS in MUP RS na območju Sarajeva odvzeta prostost, pri preiskavi pa je bil najden denar v tej vrednosti.

Med preiskavami, opravljenimi na več lokacijah, so našli kilogram kokaina, večjo količino denarja, pištolo, večje število mobilnih telefonov in dva osebna avtomobila, ki so bili uporabljeni pri izvrševanju navedenih kaznivih dejanj. Našli in zasegli so tudi prostor, ki je bil uporabljen za hranjenje in tihotapljenje mamil. Obtožnica je bila posredovana v potrditev sodišču Bosne in Hercegovine.

Gre sicer za sina pokojnega politika iz vrst stranke SD Bojana Kontiča. V zvezi s tem smo se z vprašanji že marca obrnili na stranko SD, zanimalo nas je, ali Mitja Kontič trenutno zaseda kakšno funkcijo v stranki SD oziroma ali je še član stranke – pred leti je bil namreč vodja Mladega foruma Šaleške doline. Zanimalo nas je tudi, ali zoper njega že potekajo kakšni postopki in ali ga bodo, če je še vedno član, zaradi tega doletele kakšne sankcije znotraj stranke. Ker odgovorov takrat nismo prejeli, smo jih še enkrat opozorili na dejstvo, da je bil aretiran njihov vidni član Mitja Kontič, očitno omrežen z najvišjimi predstavniki stranke SD ter sin enega najbolj znanih politikov, ki je zastopal Socialne demokrate. Kljub ponovni prošnji odgovorov nismo prejeli.

Ana Horvat