Tožilstvo dalo zeleno luč kazenski ovadbi Kučanove bančnice Romane Pajenk zaradi “krivega pričanja”

Romana Pajenk (foto: STA)

S specializiranega državnega tožilstva so sporočili, da so podali kazensko ovadbo zoper glavno bančnico Kučanovega Foruma 21 Romano Pajenk, in sicer zaradi krive izpovedbe pred komisijo za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu. To je tako že tretja preiskava proti Pajenkovi, nekdanji predsednici uprave Probanke, ki je bila hkrati tudi nadzornica ali predsednica uprav številnih družb, ki so bile lastnice te tajkunske banke.

In vendar se premika …” je na Twitterju objavil novico Specializiranega državnega tožilstva, da so zaključili s policijsko preiskavo in podali kazensko ovadbo proti bančnici Kučanovega Foruma 21, odgovorni za številne tajkunske kredite in veliko bančno luknjo, zaradi katere smo morali davkoplačevalci dokapitalizirati Probanko s 176 milijoni evrov, banka pa je nato šla v dokončno likvidacijo.

Romana Pajenk je bila novembra lani zaslišana pred komisijo za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu, zaradi lažnega pričanja pa je njen predsednik dr. Anže Logar zoper njo podal kazensko ovadbo.

V Probanki Romane Pajenk so se razvila prava incestna razmerja
Probanka je bila butična banka, relativno majhna. V letu 2008 je imela NLB kreditni portfelj v vrednosti 16 milijard evrov, Probanka pa je bila 16-krat manjša; imela je eno milijardo kreditov. Človek bi pričakoval, da ima manjša banka preprosto organizacijsko shemo, da je lastništvo preprosto in da gre za zelo pregledno banko. A če bi trdili, da je to res, bi se motili. Predsednica uprave banke je bila Romana Pajenk, lastniki pa Avtotehna, Primo, Perutnina Ptuj, Medaljon … A v Avtotehni, Primu in v Profectusu je bila Romana Pajenk hkrati tudi predsednica uprave ali nadzornega sveta družbe, ki je bila lastnica Probanke. In hkrati je bila sama največja lastnica družbe, ki je bila, recimo, 20-odstotna lastnica Probanke. Gre za popolnoma incestna razmerja.

 

Poleg Pajenkove so bili v to hobotnico vpeti tudi drugi, na primer Radovan Stonič. To so imena, ki so vodila banko in bila hkrati v organih institucije ali družb, ki so bile lastnice banke. Romana Pajenk je bila torej v veliki meri odgovorna sama sebi. In kot lastnica družbe, ki je bila hkrati lastnica Probanke, je dobiček, ki ga je ustvarjala Probanka, hkrati sama spravljala v žep. Družba Medaljon je bila 20-odstotna lastnica Probanke, lastnica Medaljona pa je bila družba Profectus, kjer je bila Romana Pajenk največja lastnica. Izposodila si je denar in s tem izposojenim denarjem kupila banko, ki jo je tudi sama upravljala. Na koncu je naredila tako, da je Probanka izkazala visoke dobičke, s temi dobički pa je odplačala del kreditov, s katerimi je kupila Probanko, skratka – pravo krožno gospodarstvo. Brez enega samega evra iz lastnega žepa, samo s sposojenim denarjem postati postopoma lastnik banke, ki so jo upravljali.

 

Sestrsko-bratska naveza
Romana Pajenk ima še brata Tomaža Ročnika, ki je bil lastnik podjetij, ki so bile lastnice Probanke, hkrati pa še lastnik dveh imperijev. Po Zakonu o bančništvu velja, da si lahko posamezna družba ali skupina povezanih oseb, torej podjetja, ki imajo isto vodstvo ali pa imajo medsebojne deleže, v banki izposodijo do 25 odstotkov kapitala družbe, to pa zato, da se ne bi banka preveč izpostavila zaradi določenih družb. Meja je torej 25 odstotkov in se je ne sme prekoračiti. Ampak konec leta 2012, ko je bila Probanka že v hudi krizi, sta imeli ti dve skupini, ki ju je obvladoval Ročnik, izposojenih kar 55 odstotkov. Nekaj, kar je v teoriji skoraj nemogoče, pa se je kljub temu zgodilo. Probanka je ti dve podjetji vodila kot ločeni, čeprav se da hitro ugotoviti neposredno povezanost, in enako je počela tudi Banka Slovenije. Banka Slovenije je gledala stran, ko se je kreditni imperij na račun kapitala Probanke bohotil in ostajal dolžan Probanki.

C. Š.

 • Pa kaj so to mogl krast ta njihova pogoltnost je mogla bit neizmerna. Te ljudi je lahko sam sram. Upam da mati narava poskrbi za njih.

  • Franc Šink

   Narava bo poskrbela, samo bo moralo prej še pravosodje.
   PS: Kučan ima slab okus.

  • Janko Gedlička

   Mislim,da so psihopati, ki jim je grabež na racun množice celo v slast. In de facto vladajo s harambašo – malim velikim možem na čelu.

 • Ana Job

  .. in nič se ji ne bo zgodilo…

  • Peter

   Njeno senco bodo zaprli za 14 dni, da bo lahko potem zahtevala 150,000 evrov za duševne muke.

 • dr Janez Sveti

  KONČNO!
  To sem pričakoval od Nove24tv.si !
  Ćetitam!
  DR janez Sveti Crečko

 • Franc Šink

  Tuđman Pajenkova Cerar, imajo vsi nekam povešena usta.Leva stran je dvignjena desna pa spuščena.

 • pajot

  V vojski smo temu rekli zavaravanje neprijatelja. Bo šla sedet? Kje pa,pomanjkanje dokazov,procesna napaka ali pa sladkorna bolezen,tako kot pri Jurčku Cekuti.

  • samsara

   Morda v najslabšem primeru simbolično. Podobno kot pokvarjenec Dučan Černigoj, nekdanji zaporniški knjižničar. Pa še nekateri podobni in po duhu in naravi sorodni. Pod črto ‘dober biznis’, če se omejimo le na preračunavanje dobička na brezskrbne dneve preživete v zaporu, morda vikend varianta ali odprti oddelek.

 • mginko

  Ne skrbet. V Murglah je vse preskrbljeno in predvideno za “svoje”. Iz te ovadbe bo samo megla za rajo v komunistični bedi.

  • neny

   aja imamo enopartijski sistem.

 • neny

  Ali se bodo desno na vladi zmigali? Ali se bo končalo v slogu roka roko umije?

  • Olga_10

   Kdo je pa razkril tovarišico in njeno raboto?

 • Ivan Friderik Novak

  Kje pa je Andreja Ročnik, sestra Pajenkove?
  Tudi ona, Andreja Ročnik, je bila deležna ugodnih kreditov.

 • Ivan Friderik Novak

  Še to, baje ima mož Pajenkove zelo dobre zveze na sodišču.

 • tarantela

  Trese se gora, pa še ene napol crknjene miši ne bo.

 • MEFISTO

  Kdor nič ne vidi na Romani Pajenk, je slep ali brez okusa.

  Škoda je je za v zapor, kamor spada.

 • Korenjak

  Tožistvo je že dalo zeleno luč, samo kaj, ko bo sodstvo prižgalo (komunistično) rdečo.

 • rubec

  Stara pizda.

  • Peter

   Pa joški tud, no.

   • rubec

    To ne vidim. Čakam sliko s hrbta. Mogoče so tam.

    • Peter

     Aha, So bl pr rok, no.

 • neny

  Predstava za slovenske desne Kekce….

 • Olga_10

  Kdaj bo na vrsti šef kupleraja, Murgleone?

 • soc

  Ko šus dobi najmanj sedem let strogega aresta za kriminalne lumparije! Na Islandiji so za manjše svinjarije (nobenih sorodstvenih uslug) 26 bankirjev obsodili na skupno 74 let.

  A ne v slovenskem pravosodju. Gospa je pač Kurčanova.

  • samsara

   Kakšno leto (po skrajšanju) brezskrnega zapora na odprtem oddelku, morda celo vikend varianta.

 • MEFISTO

  Tako je bogata, da bi jo vzel kar k sebi domov, je pred dnevi v zanosu zavpil tarantela.

 • Kučko pod pručko

  Mene pa predvsem zanima, kdaj bo tožilstvo prižgalo zeleno luč za kazensko ovadbo veleizdajalca Kučana!!!

  • samsara

   To bo mati vseh kazenskih ovadb, ki ji bodo sledile.

  • Janko Gedlička

   Daleč sega tvoja radovednost. Bi rekel, da si bil v šoli odličen.

  • cosmosjasnovidec

   Nikoli.

 • RATATA

  To je bila le igra!
  “Monopoli”

 • MEFISTO

  Borba za to, kdo bo naslednjih pet let vedril in oblačil v predsedniški palači, niso moji boji.

  Če se bom udeležil volitev, ne bom glasoval za Šarca, ker ga podpira os zla Kučan, Janković in Popović, ki bi se tako rad uvrstil med nedotakljive.

  Glasoval bom za Pahorja.

  Tako priporočam tudi vsem tistim, ki se nameravajo udeležiti volitev.

 • cosmosjasnovidec

  Kaj pomeni,če je tole že tretja tožba?
  Še bo ena pa druga pa tretja vendar nikoli ne bo iz nobene nič tako kot ne pri copatarskem čefutarju”jankoviču”,da ne omenjam tovariša komunajzarja “kurčana”.
  To je samo norčevanje in zavajanje državljanov.

 • dob

  Komunistične firme ne delujejo tako, da jim daš denar in “splavajo”. One delujejo tako, da jim daš denar, da splezajo do nule, potem pa rabijo še dodatni denar v obliki posojil, da ostanejo na nuli.

 • Osti jarej

  Ko pride državna korporacija na sodišče si sodniki vzamejo čas.

  “Tožili smo navadnega državljana in do višjega sodišča zmagali. Ker nobeno sodišče ni upoštevalo dokazov toženega.”

  “To je v postopkih proti ničvrednim državljanom normalno. Kaj je potem razlog, da ste tukaj?”

  “Toženi državljan pravi, da gre na Vrhovno sodišče, ker ima vse neizpodbitne dokaze, pa še denarja nima, da bi nam in sodišču kaj plačal. Kaj naj naredimo, kajti njegovi dokazi so res pravi?”

  “Prepustite igro nam, ga bomo zaradi pravnih postopkov zavrnili, se v vsebino sploh ne bomo vpletali, kot se sodišča pod nami niso. Ko ga še mi zavrnemo ga pa orubite do konca.”

  “Ampak nima ničesar”

  Potem pride na sodišče še toženi državljan

  “Kdo ste?”

  ” V zadevi nepoštenih sojenj bi rad spisal pritožbo, ker hočejo, da plačujem dolgove drugih”

  ” Lahko pridete samo z odvetnikom”

  “Si ga ne morem privoščiti”

  “Potem pa v Sloveniji ne morete živeti, tukaj je samo kapital nosilec resnice”

  In postopek bo končan kot tisoče drugih, ker je pravica in resnica zgolj v debelini paketa zelene barve! Zmanjšanje števila sodišč in sodnikov pa zagotovilo za nadgradnjo sistemna nepravičnosti!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/331874/sodisce-proti-resnici

 • Osti jarej

  …dooooooobbbeeer daaaaannnn,mafijastan

 • Janez

  Uf, uf !
  Cenjeni g. Dr. LOGAR pa nima lahkega dela – pri takih kolobocijah ! Čstitke. L.r. Janez K. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!