Tožilstvo končno zahtevalo sodno preiskavo zoper poslanko SMC Ireno Grošelj Košnik. Kaj poreče Cerar?

Poslanka SMC Irena Grošelj Košnik (foto: Twitter).

Irena Grošelj Košnik, poslanka SMC in nekdanja direktorica CSD Trbovlje, je edina v Sloveniji, ki je zadolžila center za socialno delo in to skrivala pred ministrstvom. Zdaj je tožilstvo zanjo končno zahtevalo preiskavo zaradi več kaznivih dejanj: poneverbe, neupravičene uporabe tujega premoženja, oškodovanja javnih sredstev in poneverbe poslovnih listin. In kaj o tem meni stranka SMC?

Tožilstvo je vendarle zahtevalo sodno preiskavo za poslanko SMC Ireno Grošelj Košnik glede nepravilnosti, ki so se dogajale na CSD Trbovlje, kjer je nekdaj bila direktorica. Gre za utemeljene sume kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, oškodovanja javnih sredstev ter kaznivega dejanja ponareditve poslovnih listin. Za kazniva dejanja ji grozi zaporna kazen, in sicer do osem let za poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja ter do osem let za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, za ponarejanje poslovnih listin pa do dve leti zapora.

Nepravilnosti sta obdolženi tudi Nataša Pavlovič in Nataša Perme Guzej, nekdanja vršilka dolžnosti direktorice v CSD Trbovlje in nadzornica ter nekdanja računovodkinja. Zanju je tožilstvo zahtevalo preiskavo zaradi kršitve temeljnih pravic iz delovnega razmerja in kaznivega dejanja nevestnega dela. Za obe kaznivi dejanji jima lahko dodelijo do tri leta zaporne kazni.

S preiskavo domnevnih nepravilnosti so policisti zaključili že decembra lani. Preiskovali so najemanje kreditov, zamike pri plačevanju prispevkov za socialno varnost zaposlenih in prirejene bilance.

SMC je svojo poslanko vedno materinsko ščitila, Grošelj Košnikova pa ni odstopila niti, ko jo je policija kazensko ovadila. Vprašanja o odgovornosti poslanke in ali bo kljub vsemu to tudi ostala, smo poslali stranki SMC, na odgovore in njihov komentar pa še čakamo.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

O poslankinih kaznivih dejanjih smo poročali že lani
Marca lani smo poročali o takrat še domnevnih informacijah, da je Grošelj Košnikova najemala posojila za center brez soglasij finančnega ministrstva in ministrstva za delo, najetih posojil pa ni vključila v letna poročila, zaključne račune in finančne načrte zavoda. Takrat smo pisali o posojilih, skupaj vrednih približno 110.000 evrov, center pa pod njenim vodstvom ni plačal socialnih prispevkov za 12 zaposlenih v višini 46.000 evrov.

A. L.