fbpx

Tožilstvo nadaljuje vojno Levice: Zaradi teh sovražnih izjav tožilca Kozine proti gospodarstvu bi morala “leteti glava”!

Jože Kozina (Foto: STA)

“Po svoje sem zelo zadovoljen, da je Levica prišla v parlament oziroma ta opcija. Kapitalu odvzeti moč. Če kdo to zmore, so to državni zbor, vlada in podobne institucije. To bo potrebno korenito obrniti, odvzeti jim moč, jih obdavčiti, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo, naj grejo …”, so škandalozne besede tožilca Jožeta Kozine na seji parlamentarnega odbora za pravosodje, kjer so se poslanci seznanili z delom tožilstva. S tem vojno proti najbolj ustvarjalnemu delu družbe, poleg radikalnih političnih strank in medijev, nadaljuje še tožilstvo. V vsaki demokratični državi bi tožilec, ki bi javno izkazoval tolikšno politično naklonjenost določeni politični opciji in pozival k izgonu podjetnikov v tujino, moral zapustiti tožilsko službo. “V Italiji bi v sekundi odletel iz službe, saj se je politično opredelil za določeno opcijo na javnem nastopu, kar je v neskladju s funkcijo tožilca,” je v odzivu zapisal odvetnik iz zamejstva Damijan Terpin. Z Vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da je generalni tožilec Drago Šketa zadevo odstopil Komisiji za etiko in integriteto pri Državnotožilskem svetu.

Vrhovni državni tožilec Jože Kozina je na nedavni seji parlamentarnega odbora za pravosodje, na kateri so se seznanili z delom tožilstva in poročilom specializiranega državnega tožilstva, postregel s skrajno nedopustnimi izjavami, hkrati pa je javno razkril svoje politične barve in v stilu povojnih tožilcev – inkvizitorjev – in pa marksistov prevzel njihove skrajno zavržne besede o odvzemu moči kapitalu ter izgonu le-tega.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bi moral vrhovni državni tožilec delovati nepolitično in izključno strokovno, medtem ko si je tožilec Kozina že večkrat privoščil, da je javno in brez posledic izražal politična stališča, ki pa, mimogrede, v normalnem svetu veljajo za skrajna in nedemokratična. Tovrstne izjave namreč negativno vplivajo na zaupanje v delo in ugled pravne države, ki je že tako ali tako resno načeto. V demokratičnih in pravnih državah bi mediji tožilca Kozino preprosto raztrgali, tožilstvo pa bi mu pokazalo vrata, saj meče slabo luč na pomembno institucijo za pregon najtežjih kaznivih dejanj.

Vprašanja o ukrepih državnega tožilstva zoper tožilca Kozino smo poslali tudi generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi in ministrici za pravosodje Andreji Katič. Z Vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da je generalni tožilec Drago Šketa zadevo odstopil Komisiji za etiko in integriteto pri Državnotožilskem svetu. Na odgovore z ministrstva še čakamo.

C. Š.