fbpx

Tragikomedija zmedene koalicije: Nesposobna vlada misli, da so občine nesposobne, zato bo sama tratila denar “za študije”

Premier Marjan Šarec še ima nekaj razlogov za smeh. (Foto: STA)

Premier Marjan Šarec še ima nekaj razlogov za smeh. (Foto: STA)

V zadnjih dneh sta slovensko javnost razburjala sprejeti zakon o izvrševanju proračuna in izredni zakon o usklajevanju pokojnin, po katerem bo vsak upokojenec dobil zraven še sramotna dva evra povišice na mesec. “V letu pa pol, to pomeni, da v občinah potrebujejo več denarja, ker je treba poravnati stroške vrtcev, ni problem družbeni dogovor, treba je najti denar. Občine na koncu koncev ne morejo propasti. Če daš premalo, pa si dvignil stroške. Da bi občinam odvzeli neke stroške, pa gre za sprenevedanje,” je poteze vladne koalicije in poslancev Slovenske nacionalne stranke kritično komentiral politični analitik Peter Jančič.

Problem sprejetih odločitev predvsem za vse državljane je v tem, da vlada enostavno ne ve, kdaj prepustiti manevrski prostor tistim, ki se na problematiko spoznajo. “V ekonomiji so stvari take, da na eni strani gledate stroške, na drugi strani dohodke. Mi s proračunom dejansko ne moremo delati razvoja. Tisti, ki govori, da bo s proračunom delal razvoj, stvari ne razume dobro. Mi smo premajhni za kaj takega. Lahko pa ustvariš pogoje, da je izvedljivo. Potrebuješ dogovor, kaj pomeni davčna reforma. Je tipičen primer, ki se ne izvaja. Reforma javne uprave v smislu, kaj in kako se mora katera stvar hitro izvesti. Tudi to, kako dolgo čakaš kje, je zelo pomembno. Govoriti o kakem razvoju, dokler ti čakaš na dovoljenja za graditi nekaj, komu to lažemo,” pa je nesposobnost delovanja slovenskih vladnih oblasti razkril Miloš Čirič.

Po besedah Petra Jančiča se Slovenija še vedno nahaja v ugodnih gospodarskih vodah. To je tudi posledica proračuna, ki po njegovem mnenju ne kaže poti, po kateri bi morala hoditi naša država. “Zaradi ugodnih gospodarskih razmer so obresti izjemoma nizke, vendar se lahko ob poslabšanju to drastično spremeni. Res smo v nekih dobrih časih. Na žalost se zdi, da bomo velik del tega zagona dejansko porabili za povišanja plač. Vemo, da so ljudje v javnem sektorju trpeli, pa tudi upokojenci, študentje, zaposleni so trpeli. Ampak na koncu, če jim daš, vedno nekaj zmanjka. Država ne napreduje. To, da nismo dovolj napredovali, je bil naš problem že v času socializma. Zato bi morali na vseh področjih še bolj varčevati kot nekatere druge razvite države. Tu nam manjka to soglasje ali pa vizija politike. Mislim, da ljudje niso nič krivi. Politika, elita mora imeti to vizijo.”

Rekorden proračun, denar pa za občine in upokojence enostavno ni. (Foto: Noa24TV)

Rekorden proračun, denarja pa za občine in upokojence enostavno ni. (Foto: Nova24TV)

Občinam bi se moralo dovoliti, da prevzamejo odgovornost za svoje delovanje
Miloš Čirič je med drugim dejal, da se občinam mora pustiti vlogo odločanja v lokalnem okolju. “To sem hotel nadaljevati. Glavni problem pri nas je v tem, da dejansko mislimo, da so vsi drugi nesposobni. To je točno, kar je vlada pokazala. Vlada kaže s svojim delovanjem, da so občine nesposobne in da bo ona namesto njih uravnavala in delala stvari. Bolj bo pametno, centralno vodila stvari. Medtem ko mi točno vemo, da je po definiciji sigurno večja verjetnost, da bodo tisti na lokalnem področju dobro vedeli, kaj morejo s tem denarjem početi, bolje kot nekdo gor. To je po definiciji. Je kakšna izjema, a večinoma je tako. Če bi se tega držali, bi jim tisti denar dali, in to bi najbolj koristna stvar, ki bi jo lahko naredili. Ker občine ne potrebujejo toliko raznih študij, da bodo neko stvar naredile. V občini se ve, kaj potrebujejo. V občini se ve, kako se to naredi. Ta stvar gre veliko hitreje.”

Šarčevo zmago zagotovila Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka
Peter Jančič pa je med drugim dejal, da se Šarec lahko zahvali samo poslancem Slovenske nacionalne stranke. “To je bila bolj Erjavčeva igra, ki sploh ni presenečenje. Tisto, kar se je dejansko zgodilo, da je pri obeh zakonih manjšinski vladi šlo skozi, je bil Zmago Jelinčič s svojimi glasovi. Brez njega bi oba zakona padla. Prej so se dogovorili. Tisti scenarij, ki ga je opisal Miha Kordiš na Facebooku – zakaj se dogovarjajo z Levico, če ima premier cenejšo varianto. Verjetno se boji interpelacij, ker mu padajo ministri. Z Levico nima več dogovora, ima z Jelinčičem cenejšo varianto za dosego svojih ciljev.”

Politični analitik in avtor portala Spletni časopis, Peter Jančič. (Foto: Nova24TV)

Vprašanje slovenskih infrastrukturnih projektov je vprašanje ekonomskega in družbenega učinka
V oddaji Kdo vam laže z voditeljem Borisom Tomašičem sta se gosta zapletla v zanimiv dialog glede odnosa slovenske politike do infrastrukturnih projektov. “Drugi tir je nepomembna stvar, s katero si mi oči zavajamo. Tretja razvojna os pa je izredno pomembna in izrazitega pomena. Če boste gledali multiplikatorje, kdaj bi bil drugi tir v redu. Če bi mi govorili o kompletni železnici. Če pa govorimo o drugem tiru, pa se nehajte šaliti. Dejstvo je, da je infrastruktura pomembna. Železnice niso slabše kot v preteklosti. Je pa res, če govorimo o svetovni ravni v tistem času, so bile na svetovni ravni, sedaj pa so žal na takšni ravni. Na mojem mestu bi se dogovoril s Kitajci, da naredijo kompletno železnico od A do Ž. Izredno preprost razlog. Naredili bi daleč najhitreje pa najceneje.”

Miloš Čirič, Peter Jančič in voditelj oddaje Kdo laže? Boris Tomašič.

Miloš Čirič, Peter Jančič in voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič.

Peter Jančič svari pred velikim navdušenjem nad kitajskimi vlaganji v naše infrastrukturne projekte
Svoje zanimive misli pa je še delil Peter Jančič. Po njegovo je navdušenje nad kitajskimi vlaganji v naše infrastrukturne projekte zelo vprašljivo. “Naša država ni sposobna poskrbeti za infrastrukturo. To je velika sramota. To je temelj, da deluje država. Infrastrukturo, ki jo imamo, smo podedovali iz Avstro-Ogrske, nekaj pa tudi iz socializma, na področju zdravstva. Da bi te probleme rešili Kitajci ali pa Rusi, to je pa strašna iluzija. Mi moramo vedeti, kaj hočemo. Za lastno infrastrukturo poskrbeti. To ne bo rešilo sposobnosti upravljanja države, ki ni dobra.”

 Predsednik vlade Marjan Sarec se lahko zahvali samo poslancem Slovenska nacionalne stranke, da se je obdržal na oblasti. (Foto: STA)

Predsednik vlade Marjan Šarec se lahko zahvali samo poslancem Slovenske nacionalne stranke, da se je obdržal na oblasti. (Foto: STA)

Miloš Čirič opozarjal na novi družbeni dogovor, ki ga ni
Miloš Čirič pa je govoril o zanimivi tematiki, o nedoseženem družbenem dogovoru. Dogovoru, ki bi usmerjal naše delovanje  v družbi. “Jaz ves čas opozarjam, da je treba skleniti novi družbeni dogovor. Mi imamo že zelo dolgo časa probleme, kaj v resnici hočemo. Zato se ukvarjamo s temi dnevnimi stvarmi. Zato pride do takšnih, kot je Erjavec, in podobnih izsiljevanj. Prej Levica, se pravi, barka ne ve, v katero smer pluje. Če vi tega ne veste, imate konstanten problem. Brez družbenega konsenza, da bi se na novo dogovorili, da se dogovorimo, kaj hočemo, imamo resen problem. Družbeni konsenz se dela tako, da ne delajo tega samo vladajoči. Vsi sedejo skupaj.”  

Miloš Čirič (Foto: posnetek zaslona)

Družbeni dogovor kot rešitev na nestabilen in zelo slab volilni in politični sistem v Sloveniji
Miloš Čirič je v odgovoru na Jančičevo kritiko poudaril pomanjkljivosti slovenskega volilnega sistema in vlogo zmagovalca v omenjenem sistemu. “To ni res. Pri nas imamo vedno relativnega zmagovalca volitev, nihče ni absolutni zmagovalec. Zato koalicija, ki se sklene, taka ali drugačna, volilna ali povolilna, je tista, ki prevzame. To je naša realnost. Če bi kdaj študiral politiko, bi vedel, da je točno to pravilo. Ne more biti drugače. Zato pa je ta sistem izrazito slab za obdobje, ki ga imamo. Če bi hoteli tole spremeniti, bi morali tako, da bi ljudje vedeli, kaj so dobili. Nikoli ne vedo, kaj bo rezultat. Vedeli so edino takrat, ko je bil Demos.”

Luka Perš