Tranzicijska levica že na okopih!

Janez Janša. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Še vedno ni jasno, ali bo Slovenija na pragu letošnje pomladi dobila novo vlado ali ne. Če je še pred kratkim kazalo na dogovor med SDS, NSi, SMC in DeSUS, se zdaj zapleta: začelo se je z grozilnimi pismi, naslovljenimi na predsednico DeSUS, nadaljuje pa se z razkolom v SMC.

Potem ko se je kazalo, da bi utegnilo priti še do tretje vlade, kjer bi vlogo prve violine igrala SDS, so se na “drugi strani” takoj oglasili alarmi. V nedeljo se je namreč javno oglasila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer in predsednika SMC Zdravka Počivalška obvestila, da odstopa kot podpredsednica stranke in hkrati izstopa iz stranke.

“Zlovešča desna ideologija”
Kaj hitro je bilo jasno, da so glavni razlog pogajanja SMC za vstop v koalicijo s SDS. Klampferjeva, ki kot ministrica nikoli ni zbujala veliko pozornosti, je postala bolj znana zaradi svoje poteze leta 2017, v času, ko je bila še načelnica mariborske upravne enote. Takrat je namreč poskrbela za prepoved Thompsonovega koncerta, s čimer je pristala na listi najbolj znanih zatiralcev svobode, ki se hkrati imajo za »liberalno usmerjene«. Ker leta 2018 ni bila izvoljena za poslanko, bo njen vpliv na prihodnjo usmeritev SMC minimalen. Bolj vprašljiv pa je nastop nekdanjega predsednika stranke, nekdanjega premierja in sedanjega zunanjega ministra Mira Cerarja, ki je bil glede pogajanj za vstop v novo koalicijo sprva zadržan, sedaj pa temu bolj ali manj nasprotuje. Če bo namreč Cerar podprl stališča Klampferjeve, ki je v pismu Počivalšku brala levite, češ da se stranka ne more in ne sme obračati po vetru in se udinjati »desni ideologiji«, se utegne zgoditi, da bo v stranki prišlo do razkola. Nekateri člani in simpatizerji SMC prek Twitterja napovedujejo celo možnost protestnih shodov, če bi prišlo do resnejših pogajanj med Počivalškom in Janšo. Glavno »kajlo« pa je Počivalšku zabil Cerar, ki je v pismu predsedniku SMC zapisal: “Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja Janez Janša. Ob tem seveda podpiram prizadevanja predsednika SMC, ki vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom Janše, v njej ne morem sodelovati.” Za zdaj ni znano, ali bo izstopil tudi Cerar, ki je očitno resno vzel obljubo Marjana Šarca ob odstopu s premierskega položaja, da bosta LMŠ in SMC projektno sodelovali.

Foto: STA

Bo večina dovolj trdna?
Za zdaj je znano samo to, da je končan prvi krog pogovorov med strankami, ni pa še znano, kdaj se bo začel drugi. Prvotno naj bi se začel minuli torek s srečanjem prvakov strank, vendar so pogovori odpadli. Po poročanju časnika Delo naj bi bila SDS sporočila, da pogovori in usklajevanja v drugem krogu potekajo že od petka dalje in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Šele ko bodo dovolj usklajeni glede programskih prioritet in ko bo jasno, kolikšna je realna glasovalna moč vsake od partneric, bo stekel morebitni novi krog pogovorov. Zanimivo je tudi, da se že ves čas širijo govorice, naj se Janez Janša umakne in ponudi premiersko mesto nekomu drugemu. Janša na to odgovarja, da se je pripravljen umakniti tistemu, ki je dobil več glasov kot on in ima torej boljšo pozicijo. Za zdaj pa je jasno predvsem to, da si Janša želi v vladi imeti vse predsednike koalicijskih strank.

Ministrica Ksenija Klampfer je že zapustila SMC. Bo enako ravnal Miro Cerar? Tudi on nasprotuje vstopu SMC v koalicijo z Janšo.

Tako Počivalšek kot Aleksandra Pivec sta bila ministra že v dosedanji vladi, kar pomeni, da bi v vladi svoje mesto dobil še Matej Tonin iz NSi, če po kakšnem scenariju ne bi znova postal predsednik DZ. Po drugi strani pa se širijo ugibanja, ali bo morda mesto predsednika DZ ponujeno Cerarju, s čimer bi iz državnega zbora izrinil večnega prebežnika Janija Möderndorferja. Ni pa še jasno, koliko poslanskih glasov bi Počivalšek zagotovil za novo koalicijo. SMC ima namreč skupno deset poslancev, NSi sedem, DeSUS 5, SDS pa 26 poslancev. To bi pomenilo skupaj 48 poslanskih glasov, kar je le dva več od minimalne večine. Ker predsednika vlade volijo s tajnim glasovanjem, je projekt precej tvegan, saj bi lahko denimo trije poslanski prebežniki, ki bi prestopili na stran LMŠ, spodnesli poskus oblikovanja nove vlade.

Velika partizanska ofenziva
Med dejavniki, ki bi lahko vplivali na morebiten ponesrečen poskus, so tudi pritiski, ki jih izvaja trdo jedro tranzicijske levice na poslance SMC in DeSUS. Pričakovano se je z javnim pismom oglasila Alternativna (nekdanja Liberalna) akademija, Milan Kučan pa je v tujih medijih vsej svetovni javnosti dal vedeti, da v Sloveniji prihajajo na oblast populisti – karkoli že to pomeni. Režimski mediji so na dan znova privlekli že prežvečene in dokazano lažnive zgodbe o nepojasnjenem premoženju Janeza Janše in financiranju medijev, ki naj bi bili “v lasti” SDS, iz tujine. To kaže, da bo skušala tranzicijska levica izsiliti predčasne volitve in pridobiti nekaj časa za umestitev kakšnega “novega obraza”. Po nekaterih insajderskih informacijah naj bi bil novi as iz rokava nihče drug kot upokojeni novinar in do nedavnega voditelj kviza “Lepo je biti milijonar” Slavko Bobovnik, ki so ga pred leti omenjali že kot mogočega kandidata za predsednika republike. Pogoj, ki ga mora izpolnjevati, pa je igrati domnevno žrtev Janeza Janše, saj se je Bobovnik z njim že nekajkrat zapletel v precej vroče diskusije na Twitterju. Očitno je, da taktika Murgel vodi prav v to smer – v nov projekt z novimi obrazi.

Gašper Blažič

 • Antonius

  Kaj zda komu še ni jasno?
  Politični eksponenti globoke, ozirom, udbomafijske države so vse politikantske stranke, ki se noče ali nesmejo za vstop v koalicijo pogovarjati s predsednikom stranke SDS.
  Kdor hoče Sloveniji boljšo, srečnejšo in zdravo prihodnost, naj na volitvah podpre SDS, NSi-kd in SLS.

 • aatiduj

  Corona virus kosi že v naši bližini, mi pa se prepiramo za stolčke namesto, da bi se resno zavzeli, da se čimbolj učinkovito zaščiti zdravje in življenja ljudi.

  g. Janez Janša in SDS opozarjajo na bližajočo se tragedijo, tisti ki bi morali pa ……. kaj ???

  • Ivan Ivanovič

   Zaenkrat zganjajo v Italiji paniko.

   • mona lisa

    Se ti meša. To ni panika to je realnost.

    • yasuo

     realnost je da nismo v letu 1918 s podhranjenim narodom ampak 2020 z viški hrane in razvito informatiko

     • macon

      Ja, pa “pijte veliko tekočine in počivajte” zdravstvom. Tudi Lekadol nam bodo dali.

  • zaslosds

   To so za določene oprane levake politične točke,njih je najboljše skupaj zbrat pa naj korona virus opravi svoje.

  • Anton

   Pod nujno na testiranje, sumljiv Si.!

 • Ivan Ivanovič

  Bilo kuda, udbomafija svuda.

  • crniocar

   janša meša drek že od leta 88.
   toliko o udbi

   • zaslosds

    Te peče,Janez 100%ZMAGA.

  • Anton

   IS KLOZETA ODU GOVNA NA SLOBODU!

 • Silvester Alič

  Slovenija rabi pravo liberalno stranko, kar Cerarjevi niso bili. In Šarcevi tudi ne. Počivalsek mora narediti pravo liberalno stranko

  • Joc 52

   in naj bo zlasti kooperativna

  • RATATA

   Zakaj pa glih Počivaušk? A je on mojster za stranke delat?

 • VERZIFIKATOR

  Milenka Larfar

  NEKAJ JIH JE ŠE

  Nov obraz masker si spet izbira,
  mask krvavo mu sicer zmanjkuje,
  vendar upa, da še kakšna tu je
  ali pa da novo zmodelira.

  Nekaj je Ostržkov še v rezervi,
  kje potočnik slamnati se skriva?
  Ga za zdaj naprej še ne poriva,
  bo že res, da fant je še v konzervi.

  Vzeti moč je še iz naftalina
  z levo roko kakšno drugo truplo
  in če vzame se odmerek duplo,
  novo faco naredi mladina.

  Kakor koli face njih obračaš,
  vedno rezultat je eden isti,
  novofacniki so zgolj statisti,
  z njimi se v preteklost redno vračaš.

  Dorian Grey je najbolj prava slika,
  vsakič nov obraz, tak kot hudiček,
  preoblači se pritlikav striček
  ki svoj nos v umetne face vtika.

  Jasnost je na dlani spet izida,
  kar se v nove face preoblači,
  kar to zemljo prav pritlehno tlači,
  stalna je podoba murgloida.

  • VERZIFIKATOR

   Glavko Drobovnik

   NOVI AS

   Razpis je zunaj, nov naj bo obraz,
   čisto nov, a vendar prepoznaven,
   resen, hkrati pa dovolj zabaven,
   v malem je rokavu skrit ta as.

   Kvize vodil je, zares je glavko,
   vedel se bo ta profesionalno,
   saj zavija fant provincialno,
   v celem torej je nekak jezljavko.

   Se Drobovnik piše, zdaj že veste,
   svojčas glas njegov je bil odmeval,
   a potem kar dolgo je sameval,
   sam jeziti nase smel se s ceste.

   Zdaj ko zmanjkalo je kart igralnih,
   se za asa ga kar s ceste sname,
   v star komplet za poker kart ga vzame
   prevarant za nekaj let nadaljnih.

   To se o Drobovniku zdaj širi,
   slavohlepen je, bi bil za asa,
   zanj pripravlja že se nova trasa,
   z vsemi da po vrsti se pomeri.

   Novi as, Drobovnikov primerek,
   ve se dobro, da je le placebo,
   takšen, da na malo pač potrebo
   bo takoj pognal njegov odmerek.

 • crniocar

  janša meša drek že od leta 88.
  toliko o udbi..
  ker ve da koalicija ne bo uspela bi bili že na volitvah plače pa tečejo
  čisto vsi so še vedno pravi komunisti ,udba mafija

  • Anton

   Ja vsi. Tudi Mesec je bil v yugi v ZK.

   • Joc 52

    ne ubadaj se z idiotom, ignoranca / blokada je najboljša rešitev, verjemi

  • Amerikanc

   Težko je mešati zlato, če so udbopartijci naredili toliko dreka. Kljub temu, da jih je že pošteno premešal, bosta potrebni še najmanj ena ali dve njegovi vladavini, da jih pošteno zalije z blatom.

   • Joc 52

    ne ubadaj se z idiotom, ignoranca / blokada je najboljša rešitev

  • mona lisa

   Taki kot ti mešajo drek in nas vlečejo na dno.

   • pupa

    Nekateri so odvisni prav od tega dna. Bolj ko je država v dreku lepše raste njihova “solata”.

 • Amerikanc

  Tudi brez Puckistov bo šlo. Kolikor vem je zadeva dogovorjena ampak se nič ne mudi. Časa je dovolj. treba se je držati zakona in ustave.

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • montyamp

  Udbovska deca so rak rana Slovenije , zato se držimo ljudi in strank , ki so čim dalje od starih udbovskih ovaduhov in kumrovških akademikov .

  • Janko Lisjak

   Deca sds a

 • mona lisa

  Idioti od karikatur imenovanih politiki ki jim je sdina skrb samo ne Janša spletkarijo medtem pa grozi smrtonosni virus. Sedanja vlada je bila in je nesposobna. Upam da Janša prevzame krmilo in potegne voz imenovan Slovenija iz globokega smrdljive ga dreka.

 • janko

  Vse so rdečuhi zavozili, ničesar pozitivnega niso bili zmožni narediti, nikoli!
  In naj ne pisnejo več, nimajo več pravice sesti za stol; samo v tovarno delat in pika!

  • Joc 52

   bolj pošteno bi bilo: delati na Dobu.

   • Joc 52

    bolj pošteno bi bilo: delati na Dobu.

   • janko

    Upam, da se tam res dela. Ali pa je tam samo hotel s polovico rdeče zvezde?

  • Janko Lisjak

   Tisti ki je laj sezidal in naredil so bili komunisti in bosanci na gradbiscih kaj pa sds in RKC nic

   • janko

    Tebi tudi ni pomoči.
    Sam sem sezidal novo hišo, marof in dokupil kar nekaj zemlje, nabavil vse stroje – brez kreditov, brez pomoči družbe – s povprečnimi plačami v družini, v toku cele delovne dobe, ves zaslužek je vedno šel sproti, ves prosti čas, s svojim trdim delom. In gor spravil tri froce. Mladi sedaj kmetujejo dalje, tudi ob šihtu. Sem v penziji in še vedno zdrav ter še z veseljem delam. Pol stoletja skorajda ni bilo časa za morje, počitnice, za politiko, za bifeje.
    Sivi komunizem, ki nam je apolitičnim samo pil kri,

 • Andrej

  Tranzicijska levica je največji sovražnik Slovenije. Temelji na vrednotah komunizma in izključevanja. V svojem bistvu je največji slovenski škodljivec, ki temeljito razdvaja narod. Znebiti se jih je treba.

  • macon

   To je samo podpora in zaščita kriminalu in korupciji, ki se ju gredo.

   Naj lepo vladajo dalje kot so navajeni, prihaja corona test.

 • Kluki

  Človeku ,ki ima samo eno roko,pravimo invalid.Verjetno bi z eno roko težko sezidal hišo.Še težje je to,če ti manjka desnica.Enako je v politiki.Sfrj je bila invalidna država ,zato je šlo tudi vse v rit.Podobna situacija je trenutno v Sloveniji.Z eno roko,pač naše hiše ne bomo zgradili.Vsaka resna demokracija potrebuje levico in desnico.Dokler tega ne bomo dojeli,ne bo nič boljše .Trenutno imajo problem na levi,ker (kot pravi JJ)nikakor nočejo priti iz gmajne.lp vsem .

 • mginko

  Kučanova razlaga “svetovnim” medijem razlaga udbomafijska pravila izbora nove oblasti. Golazen. In drugorazredni narod ga še kar gleda v prvi vrsti na vseh rdečih procesijah.

  • pupa

   Odmisli, da bo Kučan manjkal na proslavah, če bo JJ sestavil vlado. UDBA je vedno na tekočem in povsod prisotna, če drugega ne bo pod mizo ( če bo segel z nogo) brcnil koga, ki bo zaploskal JJ.

 • gorjanc

  Vlado se mora sestaviti !!! KER ZARADI GROZEČE EPIDRMIJE KORONOVIRUSA VOLITVE NEBI BILE MOGOČE OZ, BI BILA LEGITIMNOST LE TEH VPRAŠLJIVA !!!!!!!!!!!!!

 • Vana

  + + + + + Ja, mislim, da ne bo mogoča sestava nove vlade. Vpregli so levakarji vse svoje konjičke. Sprašujem pa se , od kje J. J. pogum , da bi navkljub slabim izkušnjam z DESUS , z njimi sestavil novo vlado. Tudi ostali delajo s figo v žepu. Kako naj se sedanje vladajoče stranke podredijo svojemu največjemu sovražniku ??

  So pa ptički prve klase. . . . . . pogovarjajo in dogovarjajo se ?? NE ! Zavlačujejo, da bodo strici imeli čas pripraviti nov obraz.

  • Lisjak

   Kaj pa izredne razmere,potem bo šele cirkus!

   • Vana

    Ker vemo , kako je pri nas, bo vsega kriv J: J::

 • zaslosds

  Kot je Janez povedal že na začetku,najboljša varijanta so volitve.MI GEMO ZATO NA VOLITVE,DA ZMAGAMO(IVAN OMAN)

 • mona lisa

  Ja na okopih proti Janši. Proti migrantom, kronavirusu in za dobro naroda pa nesposobni.

 • Janko Lisjak

  Tisti ki hoce dobro sloveniji ne sme voliti sds kajti dela razdor med ljudstvom

  • Rogerg

   Ti Lisjak, si pravi lisjak… Ampak si slepi lisjak, ali še boljše si lisjak z barvno slepoto….Kdo v tej državi dela razdor med ljudmi…A Janša, ki je pripravljen poslušati vsakega vosla, ali Murgeljski palček z ispostavami vse od Cerarja , Šarca do še večjih barab…ki UDBO- in navadni mafiji pomagajo že leta skubiti narod….Butasti lisjaki v naravi propadejo, pokvarjeni Lisjaki pa so za svoje barabske rabote s strani mafije še dobro plačani…Torej pocrkajte vsi lisjaki….

   • Janko Lisjak

    Pravi bumber si in velik paranojik ki verjame v udbo neko globoko drzavo pravi butl

  • Amerikanc

   Zadel si bistvo; po tvojem tisti, ki ne voli SDS, dela razdor med ljudmi. No, tako hudo pa spet ni.