Tri milijarde evrov vreden vladni protikorona zakonski paket: Poskrbljeno za upokojence, samozaposlene in gospodarstvo

Foto: Demokracija

Vlada Janeza Janše je pripravila obsežen protikorona zakonski paket, s katerim bo pomagala slovenskemu gospodarstvu. Krize so se zavedali vsi, kar je dokazala tudi Lahovnikova skupina s trinajstimi strokovnjaki s področja financ, ekonomije, podjetništva in davčne politike. Zagotovila je, da bodo slovenski državljani svoj čas doma preživeli čim manj stresno.

Ekspertna skupina pod vodstvom bivšega gospodarskega ministra in profesorja na Ekonomski fakulteti dr. Mateja Lahovnika je v nekaj dneh spisala in predlagala vladi ukrepe v vrednosti treh milijard evrov. Ukrepi obsegajo pravice samozaposlenih, samostojnih podjetnikov, gospodarskih družb, kmetovalcev, funkcionarjev in najbolj izpostavljenih zaposlenih v času krize koronavirusa.

Resnosti situacije in ohranjanja gospodarske kondicije v Sloveniji se zaveda tudi predsednik vlade Janez Janša. Med predstavitvijo ukrepov je povedal, da bo vlada naredila vse, da bo ohranila vsa delovna mesta v gospodarstvu, ne glede na ceno.

Znižanje vseh funkcionarskih plač za 30 odstotkov
Za zgražanje dela slovenske javnosti je poskrbela novica, da si bodo Janševi ministri povišali plače kljub temu, da še niso dobili nobenega izplačila. Najbolj kritični so bili v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levici in SAB ter tranzicijskih medijih. “Neodvisna” radikalna civilna družba ter njihove nevladne organizacije pa so že pozivale na proteste in rušenje komaj teden dni stare tretje Janševe vlade.

Vlada je medtem poskrbela, da bodo prav vsi funkcionarji, člani nadzornih svetov, kjer ima delež država, znižali svoje plače za 30 odstotkov. K enakemu znižanju so bili pozvani tudi sodniki in tožilci, ki so pred takšnimi posegi v njihove plače zakonsko zaščiteni. Sodniki se za zdaj niso pripravljeni odreči 30 odstotkom svoje plače, navkljub temu, da delajo od doma, tožilci pa vztrajajo, da so preveč obremenjeni, da bi to storili.

Med drugim so sprejeli odločitev, da se za leto 2020 odloži plačilo akontacije dohodnine. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki s posebno izjavo razglasijo prizadetost zaradi krize. Prav tako bo vlada Republike Slovenije do 31. maja 2020 pokrila vse prispevke za zaposlene, čakajoče na delo.

Vlada bo ravno tako poskrbela za razbremenitev stroškov plač. Država bo pokrila vse prispevke za pokojninsko zavarovanje za delo zaposlenih v gospodarstvu, ki ostanejo na delovnem mestu. Pravice zavarovancev in prihodki pa se ohranjajo.

Del tako imenovanega Protikorona paketa so tudi odpis plačila prispevkov za samozaposlene v času trajanja epidemije, tako prispevke za zdravstveno kot tudi pokojninsko blagajno bo namreč krila država. Na tak način je poskrbljeno za pravice zavarovancev, kot tudi za prihodke blagajn.

Luka Perš

 • šmentanamuha

  Janševa ekipa dela odlično, hitro in učinkovito, mislim tudi na teh 12 stručkotov, ki jih je organiziral Lahovnik. Bravo fantje in tistih pa punc. Boljše se počutim tako, kot če bi bilo obratno: punce in par fantov.

  • trumpet2018

   ja itak, Jože P. Damijan je pa sploh “extra vrhunski strućko”.

   • šmentanamuha

    Njeni zraven, upam.

    • janko

     Rdečuha Damjana ni zraven.

  • Ivan Ivanovič

   Se pridružujem tvojemu mnenju, da mi vliva več zaupanja ekipa, kjer ni obveznih ženskih kvot. Če samo pogledamo, kaj dela demokratka Nancy Pelosi v ameriškem kongresu. Namesto, da bi hitro sprejeli paket ukrepov za pomoč ameriškemu prebivalstvu in gospodarstvu, je ženska na vsak način hotela vsiliti v ukrepe rasne kvote, pa ženske kvote, pa podnebne spremembe in še 100 drugih reći, ki nimajo nobene zveze z epidemijo koronavirusa. Ali pa švedske Amazonke v vladi in njenih organih, ki so že skoraj uničile Švedsko. Žal pa tudi drugod po Evropi ni bistveno bolje…

  • RATATA

   Ena ženska kvota je

   • Bonbonjerić

    Na tem portalu več, čeprav bi jih marsi kateri desc iz “stare garde” videl rajši za “šporhetom”.

 • RATATA

  .Ekonomska fakulteta dr. Mateja Lahovnika….

  • trumpet2018

   samo v Sloveniji imajo stranke imena po prvakih strank, to se mi zdi skrajno narcisoidno

   • RATATA

    A Jezuiti, Frančiškani, Marxisti…..

    • trumpet2018

     Samostan Brezmadežne sester klaris :) to res obstaja, se ne hecam

     • RATATA

      Bog si je sam mater ustvaril!

     • trumpet2018

      ja, to je verjetno ustvaril že kar prvi dan :)

 • trumpet2018

  v celoti sem prebral zgornji ćlanek in nikjer ne piše, kje bodo vzeli te 3 milijarde. Ker tega denarja namreć ni. To je prikrivanje informacij in netransparentnost, podobno kot na 24 kurah, kjer so mojstri selektivnega poroćanja, oziroma objavijo samo tisto, kar njim ustreza. nekateri pravijo, da bo denar prišel iz Bruslja, vendar po mojem bo prej prišel iz ZDA, ker FED po novem tiska denar v neomejenih količinah, pa bodo še za nas pridni američani užgali dodatno noćno izmeno in natiskali nekaj ničvrednega potiskanega papirčka, imenovanega dolar :)

  • RATATA

   Obveznice bodo izdali no! Kaj pa.
   Judenbanksterjem bomo lahko počas odplačvali.

  • šmentanamuha

   Tvojih komentov ne razumem. Vrtaš luknje v makarone. To ni nekakšna solo akcija Janše in Slovenije, kaj hočeš pravzaprav povedati?

   • trumpet2018

    tisti , ki imamo premoženje v kripto valutah , smo rešeni, vsi ostali ki imate samo eure ali dolarje, boste lahko samo vrtali luknje v makarone, ko bo usekala hiper inflacija. Milijonarji, kot so Tim Draper in Jeff Berwick, so že pred dvemi meseci prodali vse delnice in povsem prešli na kriptov valute in zlato. Tudi dvignili so ves denar iz banke, ni treba dvakrat ugibati zakaj. Vendar naši mediji o tem ne pišejo, ker vas hočejo obdržati v nevednosti in v temi. Ćez 3 mesece boš še kako razumela , o čem govorim. Kaj misliš, kam pelje neomejeno tiskanje denarja?

    • Stajerka

     ……čaki malo……dnarja je preveč, denarni tok je obstal, že pred koronavirusom so banke imele za rezerve “kazensko” obrestno mero za deponirana sredstva…..ti pa o tiskanju dnarja??…..o vrstah pred bankami, mimogrede, razdalja 3 m in posamično vstopanje v prostor, je odšlo mimo tebe……hiperinflacija od česa??…..od premale potrošnje?…..od denarnega toka na 10%??……od prevelikega kreditiranja??…..od česa??…..ni poanta, da bi bilo denarja premalo, poanta je, da se je SVET USTAVIL…..in v tem dreku so tudi kriptovalute – pa se lahko tolažite kolko čete, ampak takšna je, žal, realnost……

     • žal o teh stvareh ne veš nič….če bi vedla, bi recimo imela informacijo, da se repo marketi (tam kjer hedge skladi, investicjske banke in ostali skladi) dobijo mimo trga investicijski denar po skoraj 0% obrestni meri sesuvajo in to vsak dan v obsegu več 10 kratnikov letnega BDP Slovenije…..če bi recimo sploh vedla, da to obstaja, nebi govorila takšnih bedarij, ker bi vedla, da se svet sooča z akutnimpomanjkanjem ameriških dolarjev….zaenkrat še edina FIAT valuta, ki ima nekaj kupne moči in spoštovanja ter ugleda….in so mogl nardit 2 trillion rescue stimulus plan s kreditnimi linijami po 0% obrestnih merah in dobesedno pošiljanjem po 3000usd ameriškim gospodinjstvom….in v FIAT sistemu denarja nikoli ne zmanjka….zmanjka prej bedakov, ki gredo po kreditne linije na podlagi katerih se ustvari nova sistemska likvidnost, ker če ne veš, je ves FIAT denar danes ustvarjen kot dolg in ne kot “denar”….zato morajo najprej države pridt po kreditne linije, da bo lahko “zastonj denar” in da, svet se je ustavil….zakaj? zaradi pretiranih reakcij politikov, ki so sledili kitajskemu vzoru spopada s krizo….ugasnimo vse, prepovejmo vse, in uvedimo v trenutku državno diktaturo, ki pa je komunizem in socilizem….in iz tega sranja, čeprav nihče ne trdi, da virus ni nevaren, je pa vsem jasno, da je virus samo orodje za doseganje željenega cilja globalistov…..

    • majstr :) tu je občinstvo prezabito, da bi bilo sposobno konzumirati kaj drugega, kot janezove twite, zgodbe izpred 70 let in državno pokojnino….teh stvari oni ne razumejo, ker so zaradi egocentričnosti in prepiha v glavi pozabili v zadnjih 30 letih na realnost, ki se je odvila v tujini….stran od slovenije….če se bo/ko se bo hiperinflatoren scenarij zgodil, bo njihov odgovor “marjan šarec je kriv ali pa milan kučan, še ne vemo točno ampak briga nas, janez mi ti dajemo mandat, da podržaviš vse, kar je vrednega v državi, ker mi bi radi na stroške davkoplačevalcev, ki imajo živeli kvalitetno življenje, ker smo vsi enaki in enakopravni in imamo pravico biti paraziti na zasebnem kapitalu nekoga drugega”….

    • Ivan Ivanovič

     V obodobju debelih krav, je šel bitcoin v nebo, v obdobju suhih krav je krepko padel, v obdobju crknjenih krav, ki je pred nami, pa bo bitcoin najbrž samo še p…n dim. Mogoče bo kg krompirja več vreden kot 100 bitkojnov.

     • trumpet2018

      vprašaj se raje, zakaj ameriški bankirji iz wall streeta pod mizo na veliko kupujejo bitcoin? tudi bankir Jamie Dimon, ki je znan po tem, da rad pljuva po bitcoinu.Malo se zamisli. To kar si napisal, velja za dolar, čez nekaj let bo vreden toliko kot wc papir (venezuelski scenarij), oziroma še manj

   • Ph4nt0m

    Glej, popolnoma je jasno da to ni solo akcija Janše, je pa dejstvo da je prisiljen v extra zadolževanje. To je slaba rešitev, ampak trenutno edina. Zdaj bodo vse države prisiljene v dodatno zadolževanje da se zagotovi likvidnost gospodarstev. Kar je hotel kolega Trumpet povedat je, da se bo iz te krize poskušalo sprintat, kot se je še iz vsake krize doslej. To bo povzročilo razvrednotenje € in $, ter povzročilo inflacijo (dvig cen), tudi hiperinflacijo, ki bo najbolj udarila najnižji sloj. Že pred tole umetno ustvarjeno pandemijo smo plačevali 1 mrd € letno samo za obresti od starih dolgov, kaj šele glavnice. To pomeni da bo za te extra nove dolgove potrebno zagotovit nove prilive in kaj misliš kako se bo to delalo? Z višanjem davkov, trošarin itd. in z rezanjem javne porabe.

    Janša bo moral konkretno porezat večino nevladnih parazitov, skrčit javno upravo, odrezat zdravstveno mafijo pri nabavi medicinske opreme in še in še. Več bo treba dat tudi za socialne transferje, ker se bo nezaposlenost povečala. Zato je pravilo, da se v času konjunkture daje nekaj na stran za hude čase, mi butalci smo pa delali gluposti kot je dvig minimalne plače, milijarde se je zmetalo v nevladne organizacije in migrante.

  • mislim da je Lagardova najavila kreditne linije v višini 1 trilijarde….EU pa najprej finančno zalaga iran in venezuelo preko IMF-a “EU zaobšla sankcije, poslala milijone eurov koronavirus pomoči Iranu.
   “Prav tako se strinjamo v podpori zahtevku Irana in prav tako Venezuele
   za pomoč državama preko International Monetary Fund” je izjavil vrhovni
   klovn za zunanjo politiko EU Joseph Borrell. Tako so poslali 20
   milijonov eurov denarja evropskih davkoplačevalcev v obliki pomoči v
   Iran, kar pa je bolj kritično je dejstvo, da odbor vrhovnih klovnov EU
   za zunanjo politiko podpira Tehranovo zahtevo po pomoči IMF. Kot smo že
   večkrat pisali, je zbor klovnov po imenu EU, namenoma zaobšel ameriške
   sankcije glede iranske nafte in preko mehanizma JCPOA mimo Washingtona
   prodaja iransko nafto v zameno za eure. Najverjetneje so zato evropska
   vrata za iranske “begunce&migrante&ilegalce” na široko odprta,
   ne glede na dejstvo, da je Iran zaradi koronavirusa še bolj prizadet,
   kot Italija, saj po besedah iranskih zdravstvenih oblasti zaradi SARS
   CoVid-19 vsakih 10min umre ena oseba iz Irana. Ni popolnoma jasno zakaj
   jih Alah ne reši teh muk, saj je po njihovih lastnih besedah (oziroma
   besedah njegovega namestnika na zemlji Ayatole Homeinija) vsemogočen.
   (25.3.2020 05:59 CET)”

  • Po informacijah Bloomberga, je Lagardova sporočila, da Evropa tvega
   velik gospodarski šok, podoben globalni finančni krizi, vkolikor bo
   voditeljem spodletelo odreagirati. Hkrati je namignila, da bo centralna
   banka sledila FED in BoE z svojo monetarno mega-novico v četrtek, ko
   bodo objavili svojo najnovejšo odločitev glede obrestnih mer in
   politike, ki bo sledila po dvodnevnem sestanku glede monetarne politike.
   (11.3.2020 13:44 CET)
   Med konferenčnim klicom z voditelji
   Evropske Unije pozno v torek, je Christine Lagarde večkrat izjavila, da
   brez koordiniranih dejanj v Evropi “bomo priča scenariju, ki nas bo
   mnoge med nami spominjal na veliko finančno krizo leta 2008”. A s
   primernim odzivom, se bo verjetno izkazalo, da bo šok začasen.
   (11.3.2020 13:39 CET)

  • Najbr bo šel Janez do svojih globalističnih prijateljev v IMF…će ne IMF pa ECB…..vse za idejo združene evrope nič za idejo samostojne suverene in neodvisne slovenije….

  • mimogrede….na tem portalu….ali pa kateremkoli drugem portalu, kot je recimo 24ur ali pa ne vem….slovenske novice :) ali pa pozarreport ali pa rtvs propagandno trobilo….besede anti-inflatoren ne razumejo….je prezabito občinstvo, ki konzumira to informacijsko bedo slovenskih mainstream medijev….ter medijev paradržave (mladina, večer, interne okrožnice foruma21 :))

 • Antonius

  Čudi me, ker si v *kurbenhausu še niso izmislili, da je koronovirus v Slovenijo uvozil Janša, da bo čez dve leti na volitvah že spet z goljufijo zmagal.
  Seveda, sedaj si s pomočjo revnim, obubožanim in gospodarsko prizadetim, kupuje glasove volivcev za naslednje volitve.
  Ni, da ni! Seveda, RtvS je treba znesek na položnicah dvigniti, da se novinarsko vsaj še z Gregorjem Repom in povžem okrepijo.
  Matrna jim! Saprabolt!

  • Ivan Ivanovič

   Antonius, a si tud ti pristaš teorije, da če dejstva niso v skladu s teorijo, toliko slabše za dejstva?

   • Antonius

    Komur se dejstva ne izidejo v teoriji, se mu slabo piše pa, če tudi je razorožitelj Kučan ali pa samo zarotnik.

    • Ivan Ivanovič

     Aha, ker si v *kurbenhausu še niso izmislili, da je koronovirus v Slovenijo uvozil Janša, da bo čez dve leti na volitvah že spet z goljufijo zmagal” je to dejstvo ali teorija ali zgolj – neumnost?

     • Antonius

      Enim je dano, vam pač ne. Povprašajte koga razumnih ob sebi, ker, če, ne razumete.

 • janko

  Odlično, vrhunsko!
  Rdečuhi ne bi nikoli niti četrtino česa takega zmogli; naj se poskrijejo v mišje luknje in da nikoli več ne čmrknejo nikjer nobene.

 • RATATA

  Če res hočete po tej krizi zalaufati sistem kroženja in pospešene gispodarske dejavnosti, uvedite plačevanje DDV od plačanega računa in ne od izstavljenega.
  To je ukrep za zagotavljanje solventnosti, saj se v nasprotnem lahko pričakuje še hujšo plačilno nedisciplino (verižno)!!
  …..(Kdo si upa izstaviti račun problematičnemu poslovnemu subjektu(???))

  • trumpet2018

   TRump bo tudi ukinil nekatere davke, pri nas jih bodo pa samo odložili za 1 mesec :)) ni kaj , krasne rešitve

   • s tem, da ima vsak povprečen 30-50 letni podjetnik, ki se je malce igral z nepremičninskimi projekti v zadnnjih 20 letih ali pa z borznimi trgi in kriptovalutami približno toliko, kolikor ima vseh teh 12 znanstvenikov skupaj…..kar seveda ne priča o njihovi sposobnosti…..

    • trumpet2018

     o, general , kje si pa bil zadnji teden? pa menda ne na smućanju v Dolomitih :) res je, profesor na fakulteti še nikoli ni bil milijonar, sami nespodobni javni paraziti, trajno prikovani na državne jasli

     • gradim kočo v hribih, pa nimam toliko časa, da bi ga zapravljal za računalnikom sedaj :)

 • Olga101

  Me prav zanima, če bodo na Hanzi in na POP bili plat zvona, ker krivosodje ne zniža plač svojim funkcionarjem v podporo ukrepom za pomoč ob pandemiji!

  • realnost

   Naj Janša veže znižanje plač sodnikom na 2/3 večino sprejetja v parlamentu. Pa da vidimo kako bo opozicija proti…

 • Stajerka

  …čestitke vladi…..ampak bodite pripravljeni na udarce pod pasom, ko bodo lewaki prišli do sape…..trenutno še vedno ne dojamejo kaj se dogaja – vlada namreč dela bolj hitro, kot oni sposobni vdihnit svežo sapo….

  [email protected]…….pa naj počasi utihne in se zamisli, če se ima s čem, nad sabo in svojimi dejanji……dvomim, da ji bo v bodoče kakršnakoli evidenca nestrinjajočih še pomagala……

  https://twitter.com/tfajon/status/1242765523261296640

  • Antonius

   Stajerka, uživaj!
   S svojo zlobo in javnimi, objavljenimi, kretenizmi se slačijo do golega.

 • Black_hawk

  Dobra vlada, ta nas je rešila.

 • Ivan Ivanovič

  Tu je link na razmišljanje dr. Luboša Motla, češkega fizika, o koronavirusu in odzivu Zahoda nanj. Meni, da zahodni politiki pretiravajo v odzivu na koronavirus, ki za večino populacije ni smrtno nevaren. Pravi, da ne obstaja človekova pravica večno živeti in da je nesmiselno ustaviti države in družbe zato, da se nekomu, ki je že v visoki starosti ali na smrt bolan, podaljša življenje za par mesecev. Zveni malce nehumano, ampak …
  https://www.infowars.com/decadent-like-the-late-roman-empire-the-west-is-committing-suicide-through-its-irrational-response-to-covid-19/

  • Stajerka

   …enim res NI pomoči…..ste butli do zadnjega diha……a razumete, da umirajo starejši, ker mlajše rešuje zdravstveni sistem……a razumete, ko bo masa bolanih presegla kapacitete zdravstva, bodo umirali tudi otroci……a vam je res potrebno, risat, pisat, zabijat v glave in še vedno NE razumete…..
   …..pa gremo po domače……žakl (zdravstvo) je poln krompirja (bolniki), nekaj krompirja pade skozi luknje (umrli) in vi v ta poln žakl tlačite še več krompirja (novi bolniki)……kar je krompirja (bolnikov) preveč, pade mimo (zdravstva)…….to je ZDRAVA KMEČKA LOGIKA, če hočeš krompirjeva…..
   …..a boste že 1x dojeli KAJ SE DOGAJA???……

   • razglasimo karanteno, zapremo vse firme, ugasnemo ves biznis…..nimaš ne vreče, ne krompirja še manj pa kakršnega koli sistema po mislim da 90 dneh lockdowna…..a boste počasi dojel, da gre za dvorezni meč, ki ga določeni izrabljajo za ideološke obračune z zasebnim gospodarstvom, svobodo in ustavo?

    • Anton

     To Janša! Ti nas sam zlorabli.

 • Bonbonjerić

  Gospod I.Janez Janša “tala” bonbončke upokojencem aka varčevalcem, ki jih bo v bližnji prihodnosti stal kariesa. Po drugi strani se zaveda posledic, ko se pridružuje koaliciji solidarnosti vseh članic EU pri vračanja dolga “potalanih” bonbončkov aka nujno kriznih ukrepov.

 • skorpijon93

  statistika kaže da smo v letih 2012-2018 izgubili 37.153 državljanov, ki so ostali v tujini, namesto da bi bili solidno plačani doma , kar je največ po osamosvojitvi, Slovenija je kljub gospodarski rasti v slabem položaju, pod pragom revščine živi 270.000 prebivalcev, DDV je še vedno 22 %, javni dolg še vedno 70 % BDPja , kar je veliko več kot pred 11 in več leti nazaj. Doma pa primanjkuje delovne sile , se sploh zavedate kako nizko smo padli zadnjih 10 let levičarjev ? si predstavljate da se izseljeni vrnejo domov pa da so brez zaposlitve ? imamo doma takoj tempirano socialno bombo in veliko več revnih