fbpx

Tri milijarde evrov vreden vladni protikorona zakonski paket: Poskrbljeno za upokojence, samozaposlene in gospodarstvo

Foto: Demokracija

Vlada Janeza Janše je pripravila obsežen protikorona zakonski paket, s katerim bo pomagala slovenskemu gospodarstvu. Krize so se zavedali vsi, kar je dokazala tudi Lahovnikova skupina s trinajstimi strokovnjaki s področja financ, ekonomije, podjetništva in davčne politike. Zagotovila je, da bodo slovenski državljani svoj čas doma preživeli čim manj stresno.

Ekspertna skupina pod vodstvom bivšega gospodarskega ministra in profesorja na Ekonomski fakulteti dr. Mateja Lahovnika je v nekaj dneh spisala in predlagala vladi ukrepe v vrednosti treh milijard evrov. Ukrepi obsegajo pravice samozaposlenih, samostojnih podjetnikov, gospodarskih družb, kmetovalcev, funkcionarjev in najbolj izpostavljenih zaposlenih v času krize koronavirusa.

Resnosti situacije in ohranjanja gospodarske kondicije v Sloveniji se zaveda tudi predsednik vlade Janez Janša. Med predstavitvijo ukrepov je povedal, da bo vlada naredila vse, da bo ohranila vsa delovna mesta v gospodarstvu, ne glede na ceno.

Znižanje vseh funkcionarskih plač za 30 odstotkov
Za zgražanje dela slovenske javnosti je poskrbela novica, da si bodo Janševi ministri povišali plače kljub temu, da še niso dobili nobenega izplačila. Najbolj kritični so bili v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levici in SAB ter tranzicijskih medijih. “Neodvisna” radikalna civilna družba ter njihove nevladne organizacije pa so že pozivale na proteste in rušenje komaj teden dni stare tretje Janševe vlade.

Vlada je medtem poskrbela, da bodo prav vsi funkcionarji, člani nadzornih svetov, kjer ima delež država, znižali svoje plače za 30 odstotkov. K enakemu znižanju so bili pozvani tudi sodniki in tožilci, ki so pred takšnimi posegi v njihove plače zakonsko zaščiteni. Sodniki se za zdaj niso pripravljeni odreči 30 odstotkom svoje plače, navkljub temu, da delajo od doma, tožilci pa vztrajajo, da so preveč obremenjeni, da bi to storili.

Med drugim so sprejeli odločitev, da se za leto 2020 odloži plačilo akontacije dohodnine. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki s posebno izjavo razglasijo prizadetost zaradi krize. Prav tako bo vlada Republike Slovenije do 31. maja 2020 pokrila vse prispevke za zaposlene, čakajoče na delo.

Vlada bo ravno tako poskrbela za razbremenitev stroškov plač. Država bo pokrila vse prispevke za pokojninsko zavarovanje za delo zaposlenih v gospodarstvu, ki ostanejo na delovnem mestu. Pravice zavarovancev in prihodki pa se ohranjajo.

Del tako imenovanega Protikorona paketa so tudi odpis plačila prispevkov za samozaposlene v času trajanja epidemije, tako prispevke za zdravstveno kot tudi pokojninsko blagajno bo namreč krila država. Na tak način je poskrbljeno za pravice zavarovancev, kot tudi za prihodke blagajn.

Luka Perš