fbpx

Trojanski konj v koaliciji? Poslanci naj bi odločali o dveh resolucijah EU o totalitarizmih – novejša ima naravnost pošasten besednjak

Foto: STA

V začetku septembra je poslanec SDS mag. Branko Grims predstavil predlog slovenske deklaracije v podporo resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, kar bi pomenilo, da Slovenija tudi v formalnem smislu zavrača vsak totalitarizem.  

Kot je na tiskovni konferenci dejal Grims, podpora predstavlja demokratičen razvoj, žrtvam totalitarnih režimov pa da je treba izkazati spoštovanje. Evropski parlament je ob upoštevanju splošne deklaracije Združenih narodov o človekovih pravicah sprejel resolucijo 2. aprila 2009. Po njegovem mnenju je ta resolucija pomembna, saj kot “zločinske in zavržne” enotno postavlja vse totalitarizme. Ob tem je dodal, da si resolucija zasluži “vso podporo, saj predstavlja izhodišče za demokratičen razvoj“.

Na takšen način so sicer skušali omenjeno evropsko resolucijo sprejeti že večkrat v zadnjih 12 letih, vendar so stranke tranzicijske levice vedno zavrnile resolucijo, češ da je dovolj, če se Slovenija z resolucijo seznani, druge aktivnosti pa niso potrebne. Tokrat naj bi bil predlog v koaliciji usklajen, vendar pa do vložitve predloga v začetku meseca še ni prišlo, saj so se pojavili novi predlogi.

Kot so nam sporočili naši viri, naj bi preko SMC v parlamentarno obravnavo prišla še ena resolucija, ki naj bi jo sprejemali v paketu s tisto iz leta 2009. Gre za resolucijo Evropskega parlamenta o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, sprejeta je bila leta 2019.

Besedilo, ki smo ga dobili, pa je dejansko naravnost srhljivo, saj je napisano v povsem leninističnem slogu. Sicer pa, besedilo si lahko preberete spodaj:

 

Peter Truden, Demokracija