fbpx

Ima Soros lovke nad KUL? Tudi evroskeptični ekonomist Jože P. Damijan je ljubitelj finančnega špekulanta!

Vodja koalicije KUL Jože P. Damijan je očitno velik pristaš finančnega špekulanta Georgea Sorosa. (Foto: STA, Twitter)

“Vse, kar morate vedeti o “KUL mandatarju” Jožetu P. Damjanu. Sorošev lakaj,” se je na Twitterju ostro odzval poslanec Državnega zbora RS Branko Grims, si čimer je mislil na nedavno spletno delitev Jožeta P. Damijana. Gre za izjavo madžarsko-judovskega multimilijarderja Georgea Sorosa, znanega finančnega špekulanta, ki slovi po svojem vmešavanju v notranje zadeve “preveč” suverenih oziroma neodvisnih držav in v kateri se je dotaknil razvpite “vladavine prava”, ki si jo razlaga po svoje, obenem pa pričakuje, da bo Evropa v to prisilila tudi Madžarsko in Poljsko.   

Vse kaže na to, da je samooklicani vodja koalicije KUL Jože P. Damijan, velik oboževalec ali celo lakaj ameriško-madžarsko-judovskega  finančnega špekulanta Georgea Sorosa, ki pritiska na EU, da od Madžarske in Poljske izsili spoštovanje “vladavine prava”, kot si ga zamišlja in si ga razlaga on sam in njemu uslužen del evropske politike. Soros je na svojem profilu sicer zapisal: “Ne gre toliko za abstrakten koncept kot je “vladavina prava”, ki mu Viktor Orbán in v manjši meri Jaroslaw Kaczyński nasprotujeta, ampak za praktično omejitev osebne in politične korupcije.” 

Soros je k svojemu zapisu pripel tudi hujskaški članek z naslovom “Evropa se mora zoperstaviti Madžarski in Poljski”. V njem finančni špekulant pravi, da si Evropska unija ne more privoščiti kompromisa glede predpisov, ki se nanašajo na “vladavino prava”, v sklopu dodeljevanja evropskih finančnih sredstev posameznim državam članicam EU. Po njegovem gre v tem primeru za temeljno preizkušnjo EU. Od njenega odziva na ta izziv je po njegovem odvisno, ali bo EU preživela kot odprta družba, v skladu z vrednotami na katerih je bila osnovana. Po njegovih ugotovitvah gre za državi, ki iz evropskega proračuna prejemata največ, a prav ti državi sta v močnem neskladju s konceptom pravne države.

Po njegovem prepričanju se tako Poljska kot tudi Madžarska zavedata, da grobo kršita vladavino prava, vendar posledic za to po njegovem prepričanju ne želita nositi. Kot še meni Soros tako za Orbana kot tudi za Kaczynskega pravna država pomeni praktično omejitev za osebno in politično korupcijo. Veto po njegovem predstavlja obupno igro dveh serijskih kršiteljic. Soros prav tako še meni, da si državi ne zaslužita nobenega denarja iz evropskega proračuna za leto 2020, ker njuni vladi konstantno kršita vladavino prava. Soros v svojem zapisu tudi predlaga na kakšen način bi se EU lahko izognila vetu članic Višegrajske skupine. Ob tem pa finančni špekulant dvomi, da lahko EU pod Angelo Merkel zbere dovolj politične volje za takšen korak. V nadaljevanju pa še pravi, da se zavzema za EU kot odprto družbo, ki temelji na pravni državi.

Soros se v svojem pamfletu presenetljivo ni mogel odpovedati niti omembi prijateljevanja med Orbanom in Janšo
In ker je Soros po rodu madžarski Jud, ga dogajanje na Madžarskem še posebej skrbi, saj je bil kot pravi, tam tudi aktiven človekoljub za obdobje  trajajoče več kot 30 let. Soros Orbanu očita, da je za lastne interese zlorabil tudi koronakrizo, z namenom vnašanja sprememb v madžarsko ustavo in za spremembe volilnega sistema, v skladu z ustavo pa naj bi se ustoličil kot dosmrtni vladar. Soros to za Madžare vidi kot tragedijo. Soros v svojem članku navaja tudi sporne Orbanove posle s katerim naj bi se madžarski premier okoristil na račun sodržavljanov, v svojem zapisu pa se finančni špekulant ne more ogniti niti omembi slovenskega premierja Janeza Janše in njegovega tesnega zavezništva z Orbanom. Ob tem pa ne more prehvaliti madžarsko opozicijo, ki se skupaj napreza za vzpostavitev skupne liste kandidatov za splošne volitve leta 2022, za njihov morebitni neuspeh pa znova vali krivdo na Orbana. Moti ga tudi policijska ura v Budimpešti in vojska, ki paradira po tamkajšnjih ulicah ter dvomi v verodostojnost lokalnih volitev v tej državi. Ob vsem tem “zlu” se obrača po pomoč k EU, ki edina lahko pomaga končati to “brezpravje”.

Za Slovenijo nevarno omrežje finančnega špekulanta Georgea Sorosa. (Foto: Demokracija)

Vtikanje Sorosa v notranje zadeve suverenih držav, ki se ga popolnoma nič ne tičejo, je že ustaljena praksa. Govorilo se je že tudi o njegovem prijateljevanjem s Tanjo Fajon, kar pa sicer evropska poslanka vehementno zanika. Nekateri opozarjajo, da naj bi ta svojo bruseljsko “princesko” tokrat že dve leti in pol pred koncem njenega evropskega mandata, poslal v Slovenijo narediti red in disciplino. Na pohodu je “fajonizem”. Slovenske vlade je sicer rušil že v preteklosti, zato takšna njegova poteza sploh ne bi presenetila. V preteklosti smo sicer že poročali, da sta se na uradnem biltenu Soroseve fundacije Open Society kot zaveznika ameriškega finančnega špekulanta v Evropskem parlamentu znašla prav Fajonova in Ivo Vajgl. 

Hekerska skupina DCLeaks pa je v javnost lansirala še druge podatke, ki to potrjujejo, prav tako pa se v dokumentih pojavijo imena nekaterih drugih Slovencev, kot so Danilo Türk, Samuel Žbogar in Neli Dimc ter celo nekdanja hrvaška ministrica za zunanje zadeve, Vesna Pusić. Zgoraj omenjeni so tako ali drugače sodelovali s fundacijo Open Society in naj bi bili posredno prejemniki različnih finančnih donacij, dokumenti DCLeaks pa celo razkrivajo, kako je Soros za študij v tujini novačil slovenske študente, predvsem s Fakultete za družbene vede, ki je tesno povezana z Zavodom za odprto družbo Slovenija. To, da Soros pri doseganju svojih političnih ciljev ne izbira sredstev, pa dokazujejo razkriti pretresljivi podatki, da je Mirovni inštitut, ki ga Soros financira že več kot desetletje, leta 2013 organiziral slovenske vstaje in pomagal zrušiti Janševo vlado.

Domen Mezeg