fbpx

Tudi Galetova stranka uvrščena v soočenja parlamentarnih strank

Ivan Gale in Zlatan Čordić (Foto: Printscreen Facebook ZČ)

Ne samo Gibanje Svoboda Roberta Goloba, po novem se bo v družbi parlamentarnih strank na javni televiziji soočala tudi skupna lista strank Naša prihodnost in Dobra država. Vodstvo RTV Slovenija je namreč sprejelo odločitev, da se ugodi pritožbi stranke Naša prihodnost in se jo v volilnih soočenjih 2022 uvrsti med parlamentarne stranke.

Pri odločitvi se vodstvo javne televizije sklicuje na argumentacijo sodišča iz začasne odredbe v primeru pritožbe Gibanja Svoboda, kjer je v nasprotju z dolgoletno prakso RTV Slovenija na novo definiralo pojem zastopanosti politične stranke v Državnem zboru. “Iz začasne odredbe je namreč mogoče sklepati, da je za zastopanost stranke v Državnem zboru dovolj že en poslanec,” poudarjajo.

Odločitev sprejeli v izognitev diskriminaciji strank 
RTV Slovenija navaja, da so v luči enakopravne obravnave političnih strank in v izognitev diskriminaciji strank pritožbi stranke Naša prihodnost, ki ima v parlamentu eno poslanko iz vrst Levice Violeto Tomić, ugodila. Do te poteze je prišlo, potem ko je omenjena stranka napovedala vložitev tožbe na upravno sodišče. Kot je mogoče videti, je odločitev sodišča v primeru stranke Gibanja Svoboda sprožila pravi domino efekt. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je v sporočilu Naši prihodnosti zapisal, da je takšno odločitev sprejel, ker pravnomočne odločitve sodišča glede Gibanja Svoboda ni možno pričakovati pred volitvami, po volitvah pa bo zahtevek Naše prihodnosti nerelevanten. “Pravo terja, da se enake primere obravnava enako, drugačne primere pa drugače. To velja še toliko bolj, če gre za enakovrstne primere strank, ki nastopajo na istih volitvah,” je še med drugim dodal.

Foto: Violeta Tomić FB

Gibanje Svoboda se namreč nikakor ni zmoglo sprijazniti z odločitvijo vodstva RTVS, ki je njihovo novonastalo stranko sodeč po mnenju tamkajšnje pravne službe uvrstilo med neparlamentarne stranke na predvolilnih soočenjih. Sami so namreč menili, da bi morali imeti priznan status parlamentarne stranke, potem ko sta se jim pridružila dva poslanca. Golobova stranka se je na to odločitev najprej pritožila, nato pa vložila tožbo na upravno sodišče. Ob tem pa so tudi sprejeli odločitev glede bojkota predvolilnih soočenj na nacionalki. “Mislim, da je ta odločitev popolnoma deplasirana. Vztrajam pri stališču, da so parlamentarne stranke tiste, ki so imele izvoljene poslance v času obstoja stranke,” je glede odločitve v zvezi s Golobovo stranko komentiral poznavalec upravnega prava in nekdanji ustavni sodnik dr. Tone Jerovšek.

Status parlamentarne stranke je bil sicer pred tem priznan stranki Naša dežela Aleksandre Pivec kot pravni naslednici stranke DeSUS, ki ima v svojih vrstah tri poslance. Čeprav v Gibanju Svoboda menijo, da razlik med njihovo stranko in stranko Naša dežela ni, pa je vendarle ob kresanju pravnih mnenj treba priznati, da obstoja ena velika razlika, in sicer, da je bila Pivčeva nekdaj v parlamentu in je bila predsednica stranke DeSUS, medtem ko je bil predsednik Gibanja Svoboda zaposlen v podjetju Gen-I. Kakorkoli, v parlamentarnih soočenjih bo nedvomno precejšnja gneča, kakršne doslej nismo bili vajeni.

Sara Kovač