fbpx

Tudi izpadli DeSUS si želi v koalicijo

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. (Foto: STA)

Izvršni odbor DeSUS je na včerajšnjem zasedanju po ponujenem odstopu zaradi slabega volilnega rezultata predsedniku stranke Ljubu Jasniču izrekel zaupnico. Hkrati je izvršni odbor prvaku stranke podelil polna pooblastila za vodenje pogovorov o sodelovanju s strankami nove vladne koalicije, v kolikor bo za to izkazan interes. Stranka DeSUS je tako kot SAB in LMŠ izpadla iz parlamenta.

DeSUS, ki je bila vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč na državnozborskih volitvah podprlo vsega 0,66 odstotka volivcev, stranki pa tako ni uspel preboj v parlament. Kot je v izjavi za STA dejal Ljubo Jasnič, je svoj odstop ponudil, ker je to ob doseženem volilnem rezultatu “higienično”. Izvršni odbor sicer njegovega odstopa ni sprejel in je Jasniču izrekel zaupnico.

Optimistično v novo koalicijo
Predvidoma v juniju stranko sicer čaka kongres, cilj pa je po Jasničevih besedah predvsem konsolidacija stranke pred jesenskimi lokalnimi volitvami. Na kongresu tako stranko čaka sprememba statuta ter pogovori o prihodnosti stranke in njeni kadrovski politiki, ali bodo odločali tudi o novem vodstvu, pa za zdaj še ni jasno.

Jasnič pa ob tem še obžaluje dejstvo, da nobeni izmed strank, ki so v svojih programih naslavljale upokojence, ni uspel preboj v parlament. Izvršni odbor je sicer prvaku DeSUS na zasedanju podelil tudi polna pooblastila za vodenje pogovorov o sodelovanju s strankami nove vladne koalicije, predvsem na področju upokojencev in socialno ogroženih.

Kot je še spomnil Jasnič, je najverjetnejši mandatar, predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob napovedal tudi sodelovanje s strankami, ki se niso uvrstile v parlament, v DeSUS pa so po njegovih besedah s strankami nove vladne koalicije pripravljeni sodelovati tako programsko kot tudi kadrovsko. Pogovori med Golobom in stranko DeSUS sicer še niso stekli, so pa v stranki nanje pripravljeni, je še pojasnil Jasnič.

Sara Kovač