Tudi ministrica za notranje zadeve potrdila, da se migracijska slika poslabšuje in da bo Slovenija na veliki preizkušnji

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar opozarja na očiten porast klasičnih ilegalnih migracij. Čeprav ni možno napovedati, kdaj in kako močan bo naslednji migracijski val, meni, da ne bo tako obsežen kot pred dobrima dvema letoma. “A ni nobenega zagotovila, da poslabšanje migracijske slike ne bo zelo zaznamovalo prihajajočega obdobja,” je dejala in s tem potrdila naše dolgotrajne navedbe o migrantskem valu, na katerega bi morala biti država pripravljena.

Ministrica za notranje zadeve je včeraj potrdila, da ni nobena skrivnost, da se odpira nova migracijska pot čez Bosno in Hercegovino, od tam pa migranti k nam prihajajo v vse višjem številu. “Policija je pripravljena, tudi načrti so izdelani,” je po današnji seji vlade v izjavi za STA zagotovila ministrica, ki opravlja tekoče posle. Ob tem je napovedala, da bodo migracije zadevale celotno državo. “Če pride do poslabšanja slike, bo Slovenija na preizkušnji. Dodana vrednost pa je, da imamo novoustanovljeni urad za migracije, ki bo prinesel dodano vrednost v celotni sliki,” je povedala.

Po njenih besedah je v zadnjem času očiten porast klasičnih ilegalnih migracij, tudi policija je zelo učinkovita pri razbijanju organiziranih kriminalnih združb. Statistični podatki ilegalnih vstopov v Slovenijo kažejo, da gre za zelo stabilen trend in se migracijska slika poslabšuje. Tudi vreme ima pri migracijskih trendih veliko vlogo, zato v toplejših mesecih pričakujejo, da bodo v porastu, kar se že vidi na terenu.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar (Foto: STA)

Najbolj na udaru Bela krajina in Primorska
Situacijo z migranti smo na Nova24TV preverili tudi na lastne oči v Beli krajini nekaj tednov nazaj in od domačinov izvedeli, da so pravzaprav že povsod in celo po hišah. Nekateri naj bi prihajali s čolni, drugi reko preplavajo in se nato pojavijo na dvoriščih domačinov. Domačini jim pomagajo, a dodajajo, da tam niso zaželeni, saj se bojijo njihovih resničnih namenov. O tem se v velikih slovenskih medijih v zadnjih dneh sicer ni veliko pisalo oz. poročalo, z izjemo televizije Nova24TV, nekateri so poskušali zgodbo celo pomesti pod preprogo.

Samo v tem delu države, na koridorju med Žuniči in Preloko, kjer ni več žičnate ograde, saj jo je lani na pobudo poslanke stranke Levica vlada Mira Cerarja odstranila, je mejo do 1. aprila prestopilo okrog 160 migrantov, nekaj jih je celo utonilo, a mediji o tem začuda niso poročali. “Večinoma prihajajo iz Kladuše v Bosni in Hercegovini, kjer je stanje kaotično, tam jih na pot v Slovenijo čaka več kot deset tisoč,” nam pove eden izmed neimenovanih policistov. Vsakodnevno spremljamo tudi policijska poročila, kjer dnevno primejo okoli deset migrantov, nekaj pa jih gotovo pride naprej tudi mimo policijske kontrole.

V zadnjem obdobju pa je narasel pritisk migrantov tudi na območju Primorske oziroma na Ilirskobistriškem, kjer so jih samo minuli vikend prijeli 33.

Peter Truden