Tudi ministrica za notranje zadeve potrdila, da se migracijska slika poslabšuje in da bo Slovenija na veliki preizkušnji

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar opozarja na očiten porast klasičnih ilegalnih migracij. Čeprav ni možno napovedati, kdaj in kako močan bo naslednji migracijski val, meni, da ne bo tako obsežen kot pred dobrima dvema letoma. “A ni nobenega zagotovila, da poslabšanje migracijske slike ne bo zelo zaznamovalo prihajajočega obdobja,” je dejala in s tem potrdila naše dolgotrajne navedbe o migrantskem valu, na katerega bi morala biti država pripravljena.

Ministrica za notranje zadeve je včeraj potrdila, da ni nobena skrivnost, da se odpira nova migracijska pot čez Bosno in Hercegovino, od tam pa migranti k nam prihajajo v vse višjem številu. “Policija je pripravljena, tudi načrti so izdelani,” je po današnji seji vlade v izjavi za STA zagotovila ministrica, ki opravlja tekoče posle. Ob tem je napovedala, da bodo migracije zadevale celotno državo. “Če pride do poslabšanja slike, bo Slovenija na preizkušnji. Dodana vrednost pa je, da imamo novoustanovljeni urad za migracije, ki bo prinesel dodano vrednost v celotni sliki,” je povedala.

Po njenih besedah je v zadnjem času očiten porast klasičnih ilegalnih migracij, tudi policija je zelo učinkovita pri razbijanju organiziranih kriminalnih združb. Statistični podatki ilegalnih vstopov v Slovenijo kažejo, da gre za zelo stabilen trend in se migracijska slika poslabšuje. Tudi vreme ima pri migracijskih trendih veliko vlogo, zato v toplejših mesecih pričakujejo, da bodo v porastu, kar se že vidi na terenu.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar (Foto: STA)

Najbolj na udaru Bela krajina in Primorska
Situacijo z migranti smo na Nova24TV preverili tudi na lastne oči v Beli krajini nekaj tednov nazaj in od domačinov izvedeli, da so pravzaprav že povsod in celo po hišah. Nekateri naj bi prihajali s čolni, drugi reko preplavajo in se nato pojavijo na dvoriščih domačinov. Domačini jim pomagajo, a dodajajo, da tam niso zaželeni, saj se bojijo njihovih resničnih namenov. O tem se v velikih slovenskih medijih v zadnjih dneh sicer ni veliko pisalo oz. poročalo, z izjemo televizije Nova24TV, nekateri so poskušali zgodbo celo pomesti pod preprogo.

Samo v tem delu države, na koridorju med Žuniči in Preloko, kjer ni več žičnate ograde, saj jo je lani na pobudo poslanke stranke Levica vlada Mira Cerarja odstranila, je mejo do 1. aprila prestopilo okrog 160 migrantov, nekaj jih je celo utonilo, a mediji o tem začuda niso poročali. “Večinoma prihajajo iz Kladuše v Bosni in Hercegovini, kjer je stanje kaotično, tam jih na pot v Slovenijo čaka več kot deset tisoč,” nam pove eden izmed neimenovanih policistov. Vsakodnevno spremljamo tudi policijska poročila, kjer dnevno primejo okoli deset migrantov, nekaj pa jih gotovo pride naprej tudi mimo policijske kontrole.

V zadnjem obdobju pa je narasel pritisk migrantov tudi na območju Primorske oziroma na Ilirskobistriškem, kjer so jih samo minuli vikend prijeli 33.

Peter Truden

 • Valter BraniSlav

  Ministrica Vesna je Edina ki ima jajca.
  Najbrz jih je dobila is Cmerota.

  • Novakec1

   Klopotce mogoče?

 • Jan Kovalski

  Lahko se reče, da se BIH širi na področje Slovenije, in nihče od vladajočih ne naredi ničesar proti temu. Očitno jim ustreza!

 • Dragan Krstič

  Slovenijo čaka težka preizkušnja. Kar bomo dobili v državo bo ostalo tukaj. Avstrijci bodo hermetično zaprli mejo, Hrvati se bodo upirali sprejti migrante nazaj. Policija ne bo mogla sam kontrolirati meje s CRO, če bo naval migrantov velik tudi vojske ne bo dovolj. Zdaj je pa heca s strani levakov dovolj.

 • Jan Kovalski

  A slovenska policija že kliče na pomoč upokojene policiste, da bodo, ujete ilegalne migrante na meji, lažje razvažali v azilne domove po Sloveniji.
  Vračanje takoj nazaj na Hrvaško očitno ne prihaja več v poštev, kot smo videli, policija pa se hvali, da so dobro pripravljeni in da dobro delajo. Res? Samo januarja in februarja jim je ušlo čez mejo več kot 400 ilegalcev, tolik jih priznajo. To označujejo za dobro!.

 • Vrhovni sodnik

  Zakon sprejet, da ne morejo pri nam zaprosit za azil, ker lewaki z Blažićem na čelu jih že v Bosni učijo, da takoj za azil zaprosijo

 • mginko

  Tako se godi narodu, kjer 50% ne pride na volitve, potem pa peščica udbomafijcev zrežira in levaška peščica izvoli kučanove nove obraze – ali klovne.
  Naj te migranti hodijo trkat k tem 50% “zaspanim” volilcem, ki imajo sedaj največ pripomb zakaj je tako stanje. Kakršen narod taka je država – sedaj je poden na vseh ravneh.

 • WatsonForus

  Ah kje pa , Fajonka jih bo odprta sprejela!

  • Franc Šink

   V svojo posteljo z razširjenimi nogami.

   • Marko Markov

    Ja, feministke ze komaj cakajo na fante iz centralne Afrike, ker povprecni slovenec raje vzame v roke pivo, kakor zensko!

 • PIA PlA

  Vlada v odstopu sprejema zakone kar po tekočem traku, kadruje na veliko in zadnje vzdihljaje porablja za sistemsko krajo, migrantov nas pa ne želi rešiti. Avstrijci so lepo uredili zadevo. Vsem migrantom na Avstrijskem ozemlju so pobrali prenosne telefone kot dokazno gradivo, kdo so in od kod prihajajo. S tem so ubili najmanj še dve muhi na en mah; preprečili so jim informiranje preko njihove mreže, ki jih informira in organizira ter povezovanje v skupine za organizirane napade na EU in njene prebivalce. Mi pa gledamo v njihove otroške frise in se sprašujemo, kakšni reveži so ti mladoletniki, ki so že v rani mladosti videti kot starci. Vsaj dobro prakso bi se cmerarjevi lahko naučili posnemati.

 • VERRZIFIKATOR

  Vesna G. Kos

  SLABŠA TURISTIČNA SEZONA

  Agencija Žnidar se oglaša,
  blizu je turistična sezona,
  glavni cilj je nova No-go-cona,
  Žnidar že s porastom se ponaša.

  Boljša se sezona nam obeta,
  kot bila bolj klavrna je lanska,
  sicer res ne bo megalomanska,
  Žnidar že z napovedmi opleta.

  Za izplen s turizmom ni prepreke,
  eni pridejo po morski poti,
  drugi cilj določajo si sproti,
  so brezmejno tople naše reke.

  V njih turist pošteno se okopa,
  ves čas še pod budnim je nadzorom,
  priča bomo zopet tam prizorom,
  z njimi da kot v savni se postopa.

  Kopanje in prhanje brezplačno,
  pa zastonj prevoz in tri obroke
  za vse mladoletne, za otroke,
  da ne bo katero dete lačno.

  Naš turizem je predvsem mladinski,
  mladec, ki v deželo pripotuje,
  sleherni se dan le pomlajuje,
  mladoletnost pojem je množinski.

  Žal rekordev bojda ne doseže
  več predlanskih letošnja sezona,
  a z rekordi vendar se okrona,
  tudi če po množičnosti teže.

  Zadovoljna zdi se agencija
  Žnidar, ki presežke nam obljublja,
  važno je, da trend nič ne izgublja
  in da se vzdržuje kolonija.

 • Anton

  vojsko na mejo in to je to, vse ostalo je zgolj politična korektnost, katero ne potrebujemo pri migrantih

  sarkazem press

 • Antonius

  Zadeva s šerijatarji je preprosto rešljiva, problem je v dejstvu, da so napačni ljudje izvoljeni v parlament in vlado.
  Nihče, ki v državo Slovenijo ni vstopil prek uradnega mejnega prehoda, nima pravice do azila, ker je prek meje vstopil nezakonito. Kdor vstopa v Slovenijo pa prek uradnega mejnega prehoda, mu pa azil v nobenem primeru ne pripada, ker ga v državi iz katere prihaja, nihče politično ne preganja.
  Na volitvah se bo potrebno pravilno odločiti, da bomo Sloveniji zagotovili varnost. Zagotovo so za slovensko varnost najmanj naredili Kučanovi instant ksihti, ker so spolitizirali policijo in spravili slovensko vojsko na beraško palico.
  SDS bo poskrbela, da bo Slovenija primerno zavarovana in lovskemu in še kakšnemu lajanju navkljub, z žico ustrezno zaščitena.

 • Franjo Trojner

  Stranke SMC , Desus, SD in njihovi predsedniki Cerar, Rjavec in Židan so glavni krivci, da je EU na kolenih zaradi ilegalnih migracij. Tako Cerar, kot Rjavec in Židan so samovoljno čisto povozili veljavno domačo zakonodajo , kot zakonodajo in veljavne predpise EU. Cerar, Rjavec in Židan so glavni krivci za prelito kri in ves teror, ki so ga ilegalne migracije prinesle, povzročile v EU. Cerar, Rjavec in Židan so oddaljeno vojno stanje v Siriji in njeni okolici prenesli na tla EU. Cerar, Rjavec in Židan so glavni krivci, da tudi danes preko naših slabo varovanih meja vsak dan prehaja množica ilegalnih migrantov, kar še dodatno ogroža varnost ljudi in premoženja v Sloveniji, kakor širše v EU.
  Cerarja, Rjavca in Židana je potrebno postaviti pred sodišče in jih obtožiti kršitve USTAVE, veljavne domače in zakonodaje in zavezajočih predpisov in pogodb EU.
  Cerarju, Rjavcu n Židanu je potrebno soditi zaradi veleizdaje SLOVENSKEGA NACIONALNEGA INTERESA in ogrožanja kulture, tradicije in načina živlenja narodov EU.
  Dokler vsi odgoborni v vladi in vsi tisti, ki so v parlamentu z svojim glasovanjem podpirali nelegalne migracije ne bodo postavljeni pred sodišče in obsojeni, naša država ne more biti pravna in ne varna država. Izdajalci Slovenije in izdajalci EU preprosto morajo biti postavljeni pred sodišče, v drugačnem primeru uzakonjamo brezpravnost, kar pa dobesedno pomeni uzakonjanje kaosa in linča.

 • Soave

  Mene pa zanima, kje so sedaj tisti Belokranjci, ki so takrat umikali ograjo ? Zaradi ubogih živalic in turistov !!
  Nova, nas lahko malo spomnite ?

 • Soave

  Tole pa prilagam za opomin ! Kajti to, kar sedaj počne naš Parlament, je skregano z vsako pametjo !!
  Koliko ” beguncev ” je v Sloveniji ? Bodo drugo leto ustanovili arabsko stranko ?
  Bomo avtohtoni narod postal manjšina ?
  https://spletnicasopis.eu/2018/04/20/resevanje-projekta-neustavnih-pravic-za-narode-sfrj/

  • Marko Markov

   Unicujejo slovenstvo, z nasilnim lobiranjem za begunce

   • Soave

    + + + + + + No, tole pa je pravi izraz. . . . . . . lobiranje. Ker imajo to svoje zavzemanje za multikulti, dobro poplačano.
    Samo poglej te silne organizacije ustanovljene v zadnjem vladnem mandatu !!
    Ja, kaj res en ubogi dvo miljonski narod to potrebuje ?

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Marko Markov

  In ministrica se pa cudi, da avstrici ne zelijo ukiniti poostrene kontrole na meji!

 • Novakec1

  Pa to že ptiči twitajo na žic.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!