fbpx

Tudi po glasovanju po pošti je največ glasov prejela SDS, čakajo se še glasovnice iz tujine

Foto: STA

Znani so tudi izidi glasovanja po pošti na parlamentarnih volitvah. Glas je po pošti iz Slovenije oddalo 1.553 volivcev, med njimi jih je največ izbralo SDS, sledita SD in DeSUS. Ti glasovi pa na izidi nedeljskega glasovanja niso vplivali in niso prinesli sprememb glede razdelitve poslanskih mandatov ali uvrstitve posameznih kandidatov v DZ. Po pošti so lahko glasovali volivci v domovih za upokojence, bolnišnicah in zaporih. Zadnje glasovnice bodo prispele iz tujine 11. junija, ko bo nato znan dokončen izid volitev.

Na ta način je glas oddalo 1.553 volivcev, od tega jih je 1.518 oddalo veljavno glasovnico, 35 pa neveljavno. Največ glasov (320) so namenili zmagovalki volitev SDS, sledijo SD z 211 glasovi, DeSUS (209), LMŠ (201), SMC (140) in NSi, za katero je glasovalo 109 volivcev.

Levico je obkrožilo 68 volivcev, Stranko Alenke Bratušek 64, SLS 42, SNS pa 20 volivcev. Sledijo Lista novinarja Bojana Požarja (17), Združena levica (15), Solidarnost in Združena desnica (po 14 glasov), Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (13), Za zdravo družbo (12) ter Dobra država (11 glasov).

Manj kot deset glasov so volivci po pošti namenili strankam Gospodarsko aktivna stranka, Zedinjena Slovenija, GibanjeSkupajNaprej, Piratska stranka Slovenije, ReSET, Socialistična partija Slovenije in Stranka slovenskega naroda, medtem ko je Naprej Slovenija ostala brez glasu.

Sprememb glede poslanskih mandatov ni, čakajo se še glasovnice iz tujine
Omenjeni glasovi so že prišteti k izidu nedeljskega glasovanja in ga bistveno niso spremenili. Tako niso prinesli sprememb ne glede razdelitve poslanskih mandatov ne glede uvrstitve posameznih kandidatov v DZ. Slednje pa utegnejo nekoliko spremeniti glasovi volivcev iz tujine, ki jih bodo izidom prišteli v ponedeljek, 11. junija. Tedaj bodo znani končni neuradni izidi volitev in s tem struktura novega sklica DZ.

C. Š., STA