fbpx

Tudi po preštetju poštnih glasovnic končni rezultat ostaja nespremenjen – proti zakonu o drugem tiru glasovalo več volivcev kot za

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Po preštetju glasov po pošti na ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru med Divačo in Koprom končni rezultat ostaja nespremenjen. 50,07 odstotka volivcev je glasovalo proti zakonu, 49,93 odstotka pa za. Kot so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK), so preko pošte prejeli 387 veljavnih glasovnic, od teh sta bili 302 glasovnici v prid zakonu, 95 pa proti.

Po pošti je pravočasno glas oddalo 408 volivcev, od tega je bilo 11 glasovnic neveljavnih. Po podatkih DVK sta 302 volivca zakon podprla, 95 pa jih je glasovalo proti njegovi uveljavitvi. V ponedeljek bodo člani volilnih komisij začeli še s štetjem referendumskih glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine.

Na referendumu je po preštetih 99,98 odstotka glasov proti zakonu glasovalo 50,07 odstotka volivcev, za pa 49,93 odstotka. Zaradi nedoseženega kvoruma 20-odstotne udeležbe (ta je bila po delnih neuradnih podatkih 14,99-odstotna) sicer zakon ni bil zavrnjen, vendar pa senca dvoma ostaja, saj referendum ni bil razpisan sočasno z volitvami, da bi se zagotovila večja udeležba in s tem tudi legitimnost. Prav tako bi država privarčevala pri stroških referenduma.

C. Š.