fbpx

Grožnje s smrtjo jih ne bodo ustavile: Stranka DeSUS pripravljena na nadaljnje pogovore o sestavi morebitne nove koalicije

Foto: STA

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po pogovoru s prvakom SDS Janezom Janšo medijem povedala, da so pripravljeni nadaljevati pogovore o sestavi morebitne nove koalicije, če bodo na to pripravljene tudi večje stranke. Pojasnila je, da so danes pogovori potekali na načelni ravni, o vsebini niso govorili, prav tako ne o kadrih v morebitni vladi. Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden.

Sestanek z Janezom Janšo je bil po besedah Pivčeve bolj informativne narave, ali obstaja pripravljenost za nadaljevanje pogovorov za oblikovanje morebitne koalicije. Pred Pivčevo se je s SDS sestala SMC, ki bo prav tako najverjetneje nadaljevala pogovore, pravkar se pri Janši pogovarja vodstvo NSi. Pivčeva je povedala, da z vsebino pogovorov drugih strank ni seznanjena.

Zahtevajo tudi pripravljenost večjih strank
Po njenih besedah je DeSUS na načelni ravni pripravljena nadaljevati pogovore, a je zelo malo odvisno od njih. “Če le ena od večjih strank, ki sodelujejo v pogovorih, ne bo za nadaljevanje, tudi z nami nima smisla nadaljevati,” je ocenila. Če pa bo pripravljenost tudi večjih strank, bo DeSUS v nadaljevanju pristopila v pogajanja z vsebinskimi zahtevami. Poudarila je, da bo v vsebinskih pogovorih veliko več pogojev, pri katerih se bo treba strinjati, da bi nadaljevali pogajanja, poroča STA.

Kot je še pojasnila Pivčeva, jih bo vodstvo SDS obvestilo, ali bodo pogovore nadaljevali, in kdaj. Vodstvo DeSUS pa bo predsednica seznanila z današnjim pogovorom. Pričakuje, da se bodo med vikendom odločali, kako naprej. Sicer pa je v izjavi med drugim še enkrat pojasnila, da so za DeSUS po padcu vlade Marjana Šarca predčasne volitve še vedno prioriteta.

Rok Krajnc