fbpx

Tudi “žlahtnik” Igorja Berganta z ministrstva za zunanje zadeve se je pridružil gonji proti podjetništvu: “Tole bo pa ful zanimivo, ko bodo selili Postojnsko jamo”

Foto: STA

Potem ko je direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol kot prvi kritično opozoril na bizarno vsebino koalicijske pogodbe levega šesterčka, ki je naravnana izrazito protipodjetniško, so se kmalu oglasili tudi Igor Akrapovič in številni drugi podjetniki, ki so napovedali, da bodo posel preselili iz Slovenije, torej v bolj stabilno okolje, da se ne utopijo v brutalnih davkih. Temu je sledila vsesplošna gonja radikalne levice in levičarskih osrednjih medijev, čemur se je pridružil, čeprav sam pravi, da v sarkastičnem smislu, tudi generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Damjan Bergant, ki je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da bo “ful zanimivo, ko bodo selili Postojnsko jamo”. Poslanec Anže Logar je njegov zapis primerjal z (ne)usklajevanjem Šarčeve koalicije: “Nas čaka nova praksa funkcionarjev? Ti nekaj izrečejo/uskladijo/zapišejo, potem pa trdijo, da v bistvu niso tako mislili. Ali pa gre predvsem za strah pred izgubo stolčka …”

Po besedah Batagelja bi morala država podjetnike spodbujati h konkurenčnosti, s takimi ukrepi pa jih le močno zavira. “Kot država z nepredvidljivim davčnim okoljem ostajamo nezanimivi za investitorje, to pa seveda pomeni, da tisti, ki smo tukaj, že razmišljamo o tem, da bomo svoja podjetja selili v tujino, ker je tujina seveda davčno bolj ugodna,” dodaja Batagelj, ki je že pred državnozborskimi volitvami kritično opozarjal na prepričanja predsednika Levice Luke Mesca, ki je prepričan, da kot diplomant evropskih študij na FDV obvlada področje gospodarstva. Batagelj je očital Mescu, da žal s svojimi (ne)izkušnjami ne more govoriti o gospodarskih rešitvah nekomu, ki je nekaj že ustvaril in za to garal, medtem ko je sam “zrasel” v parlamentu. 

Sam sem začel v garaži, Mesec pa v parlamentu
“Med mano in Luko Mescem je temeljna razlika, jaz sem začel v garaži, on pa v parlamentu, tako da naj ima vsak spoštovanje do tistega, kar kdo dela. Pa še ena razlika je, skoraj 30 let imam podjetja, pa si nisem izplačal niti enega evra dobička, in če želi kdo biti kapitalist v tej državi, naj z mano dela po 12 ur, pa bo še on potem kapitalist, potem bo pa videl, koliko tega uživa sam in koliko skrbi za svoja podjetja, za svoje zaposlene.” Batagelj je poudaril, da skrbi za 400 družin in jim tudi pošteno plača: “Začel sem z enim zaposlenim, ki sem ga zaposlil, danes jih imam 400. Jaz sem odgovoren za 400 družin in naj mi nihče ne govori, da sem kapitalist, ker hočem, da imajo tudi oni dobre plače in zato nimajo minimalnih plač.”

Foto: STA

Na vidiku nova praksa vladnih funkcionarjev?
Namesto, da bi levi šesterček reagiral in prisluhnil podjetnikom, ki so konec koncev tisti, ki polnijo blagajno, pa raje trmari pri svojem. Nova koalicijska pogodba namreč predvideva, da bo vse, vsi kapitalski dohodki, od obresti do dohodkov od prodaje, dobička, šlo v dohodnino. To pomeni, da tudi če so sedaj nekateri podjetja 20 let vlagala v svoje podjetje in so v njem puščala dobiček, bodo sedaj obdavčena 50-odstotno. Bizarno pa se je sedaj sprenevedati, kot to počne vladni funkcionar Bergant, saj je vsakomur, ki zna brati, povsem jasno, da se šesterček očitno zavzema za pridobitev naziva grobar slovenskega podjetništva. “Nas torej čaka nova praksa funkcionarjev? Ti nekaj izrečejo/uskladijo/zapišejo, potem pa trdijo, da v bistvu niso tako mislili. Ali pa gre predvsem za strah pred izgubo stolčka …?” je Bergantu odgovoril poslanec Anže Logar.

H. M.