fbpx

Nov preobrat: So se nas usmilili in bo Slovenija znotraj “mini schengna”?

V nizozemskem vladnem kabinetu razmišljajo o ustanovitvi novega in manjšega schengenskega območja. Znotraj na novo začrtanih meja bi bile Nizozemska, Belgija, Avstrija, Nemčija in Luxemburg, poroča De Telegraaf.

Države v mini schengnu bi s skupnimi močmi kontrolirale zunanje meje EU. Na tak način bi lažje kontrolirale število migrantov in prosilcev za azil, ki bi hoteli prestopiti mejo.

Morda vas zanima tudi, kako je bil Cerar o možni izgubi schengna predhodno posvarjen: Iz diplomatskih virov: Cerar, postavite ograjo ali pa letite ven iz schengna

“Prihod (migrantov) je tako velik, da je potrebno ubrati neobičajne ukrepe,” je komentiral Halbe Zijlstra, prvak stranke VVD. Prepričan je tudi, da bo njegova stranka takšen ukrep tudi podprla.

Predhodno se je v povezavi s tem oglasil tudi Klaas Dijkhoff, ki je po pogovoru z nekaterimi uradniki EU zatrdil, da je prihod beguncev pokazal, da schengen ne deluje več.

Ali je Cerar zakockal schengen?
Cerarja so pred kratkim v Bruslju posvarili, da bo Slovenija ostala pred vrati schengna, v kolikor ne bo zavarovala zunanjih meja Evrope. Premier je nato odobril postavitev ograje, a so se takoj pojavili dvomi v učinkovitost kolutov bodeče žice, hkrati pa je izbruhnil tudi škandal s sosednjo Hrvaško, ki trdi, da je del bodeče žice na njenem ozemlju.

Daily mail je sicer objavila zemljevid, kjer so z rdečo obarvane tiste države, ki so iz schengna izpadle. To so: Španija, Italija, Grčija, Madžarska, Poljska in Slovaška. Slovenija tako očitno ostaja znotraj.

Foto: Printscreen/DailyMail

Foto: Printscreen/DailyMail

Cerar: To dejansko kaže na potrebo, da okrepimo zunanjo mejo med Grčijo in Turčijo

Premier se je na pobudo o mini schengnu odzval med obiskom v Londonu. Ta predlog je, če drži, po njegovem popolnoma nesprejemljiv za Slovenijo. Slovenija je kredibilna članica schengenskega območja in ima kljub povečanemu obsegu migracij nadzor nad schengensko mejo, poudarja premier.

Smisel schengna je ravno v tem, da notranje meje v EU niso potrebne. Ta neformalni predlog Nizozemske bi bil tudi v neskladju s pravom EU, je še poudaril Cerar. “To dejansko kaže na potrebo, da okrepimo zunanjo mejo med Grčijo in Turčijo, ki je hkrati zunanja schengenska meja, in da pri tem pomagamo obema državama,” je še dodal po poročanju STA.

Ž. K.