fbpx

Türk si je privoščil nekaj, kar ne pritiče funkciji nekdanjega predsednika

Nekdanji predsednik države Danilo Türk (Foto: Zajem zaslona RTV)

Nekdanji predsednik Republike Danilo Türk je v odmevih komentiral tudi vlogo predsednika države v trenutni politični situaciji. Predsednika države Boruta Pahorja je označil za “vazala” te vlade, samo zato, ker se ne podreja levici in ruši skupaj z njimi. Türk priznava, da bi sam kot predsednik delal drugače, pri čemer ne skriva svoje naklonjenosti levici, zato bi očitno podprl opozicijo, ki je Slovenijo pustila pred epidemijo v brezvladju. Türk tudi potrjuje, da levica nima interesa za sodelovanje, temveč rešitev vidijo le v zamenjavi vladi ali predčasnih volitvah, ki pa po vsej verjetnosti razmerje moči ne bi spremenile.

Na levi strani vztrajno opažajo, da nimamo ne močne koalicije in opozicije, medtem pa zgodovina volitev lepo kaže, da je takšno razmerje vseskozi bolj kot ne enako. “Jaz vidim ta rezultat kot del širše slike, ki je bistvo v tem, da je politična nestabilnost v tej državi. Ta politična nestabilnost se kaže predvsem v tem, da imamo manjšinsko vlado in razmeroma šibko in ne dovolj dobro združeno koalicijo, oziroma opozicijo” je trenutno situacijo komentiral Danilo Türk. Ocenjuje, da stanje kot takšno ni dobro v razmerah, ki jih imamo in bi ga bilo treba preseči, bodisi z zamenjavo vlade ali pa z novimi volitvami.

Nekdanji predsednik republike je komentiral trenutno situacijo, vsi pa bi šli radi čimprej na volitve, čeprav bi težko dosegli kakršnokoli spremembo. Pri tem je pomembno poudariti tudi to, da volitve ali sestava nove vlada ob današnji situaciji po vsej verjetnosti ne bi veliko spremenila razmerje moči, rešitev trenutne situacije pa je lahko samo v sodelovanju, a nekdanji predsednik tega ne pove.

Pri Türku prisotna boljševiška logika izključevanja
Opozicija si je na včerajšnjem glasovanju želela, da bi predsednik države Borut Pahor bil prisoten na seji in bi povedal svoje mnenje. Predlog z večino ni bil sprejet. V nadaljevanju je tako Türk opisoval delo predsednika države, nakar je podal precej zmotno izjavo o predsedniku države. Označil ga je za “vazala” te vlade, čeprav poudari, da nastop predsednika države ne bi ničesar spremenil. Vsekakor pa je že Pahor v preteklosti poudaril, da je trenutna politična situacija nevzdržna in je pozval vse stranke k sodelovanju, a je del opozicije to vztrajno zavračal. Po Türkovem odzivu sodeč pa bi sam potegnil z opozicijo, ki je državo pustila v brezvladju. “Predsednik Pahor se je odločil za nek pristop, za katerega jaz menim, da ni dober,” je dejal.

Po drugi strani so drugi prepričani, da je Pahor eden redkih politikov, ki v tem trenutku deluje državniško in išče kompromise. “Predsednik Pahor je eden od redkih politikov, ki zdajle ne prilivajo olja na ogenj in deluje državniško, konstruktivno. Bivši predsednik mu zato pravi, da je “vazal” vlade. Logika “kdor ni z nami, je proti nam”. Ista boljševiška logika, kot je pozivanje kolaborantov,” je bil kritičen Žiga Turk.

Nekdanji predsednik bi se moral vzdržati dnevnega politiziranja
Po drugi strani pa je politolog Miro Haček prepričan, da bi se moral Türk vzdržati mnenja, kot nekdanji predsednik republike in pri tem poudari, da je bil eden med bolj levici naklonjenimi predsedniki, medtem ko se Pahor trudi biti predsednik vseh. “Nekdanji predsedniki republike bi se morali vzdržati dnevnega politiziranja. Res pa, da je omenjeni bil najbolj politično opredeljen predsednik republike doslej in se tudi najmanj trudil biti predsednik vseh državljanov,” je pojasnil.

Sara Rančigaj