fbpx

Turnškova zveza borcev znova laže, da so se dejavno vključili v proces osamosvajanja! Dokazi tistih usodnih dni kažejo na njihovo aktivno nasprotovanje!

Foto: STA

“Pri tem je pomembno pripomogla k mednarodnemu uveljavljanju samostojne Slovenije. Obenem so se člani slovenske ZZB dejavno vključili v proces osamosvajanja Slovenije in nato leta 1991 odločno podprli ter v okviru realnih možnosti tudi sodelovali v odporu proti agresiji,” so v zvezi borcev zapisali v zloženko ob lanskoletni 70. obletnici te zločinske organizacije. Toda shranjeni dokazi iz tistih usodnih dni leta 1991 pričajo o njihovem aktivnem nasprotovanju odcepitvi Slovenije od SFRJ in nastanku neodvisne slovenske države s svojimi mejami. Še več, takrat so simpatizirali in celo sodelovali z agresorsko JLA.

Nasledniki komunistične hunte znova revidirajo zgodovino v komunistični maniri – kot so to vedno počeli. Ob 70. obletnici ustanovitve lansko leto so namreč izdali zloženko o svojih “dosežkih”, ki so z vidika zgodovinskih dejstev sporni in vredni kritike.

Med številnimi dezinformacijami, ki jih v tem prispevku ne bomo komentirali, so zapisali, da je njihova organizacija pripomogla k uveljavljanju samostojne Slovenije, njihovi člani pa so se dejavno vključili v proces osamosvajanja Slovenije in nato leta 1991 celo sodelovali v odporu proti agresiji.

ZZB NOV Maribor: Za suvereno Slovenijo, ne za odcepitev
K sreči dandanes obstajajo zgodovinski viri, kjer lahko preverimo verodostojnost borčevske propagande, in ravno ti viri dokazujejo ravno nasprotno, kot trdijo Turnškovi borci. Eden takšnih je odprto pismo občinskega odbora ZZB NOV Maribor, ki je takratnemu predsedniku predsedstva Milanu Kučanu in predsedniku skupščine Francetu Bučarju poslal izraz nestrinjanja glede odcepitve Slovenije.

“Na plebiscitu smo glasovali za suvereno Slovenijo, ne za odcepitev,” so zapisali v pismu, ki so ga 24. junija 1991 objavili v Delu, kar je v nasprotju s tem, kar trdijo danes, da so oni tlakovali pot v samostojno Slovenijo.

Razkrivamo: Kako je bila zveza borcev proti osamosvojitvi 1

C. Š.