Turnškovim borcem po zmerjanju “poslanskih k***v” znova največ denarja

Predsednik Zveze združenj NOB Tit Turnšek še vedno molči o pobojih (foto: STA)

Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) je ta teden podpisala pogodbe, s katerimi je devetim veteranskim organizacijam ponovno razdelila 1,5 milijona evrov. Daleč največ zvezi borcev NOB, ki je imela v socialističnem sistemu status politične organizacije z zastopniki v skupščinah in je dolgo vodila totalitarno Jugoslavijo, ko so bile druge politične stranke prepovedane.

Veteranska ali strankarska Zveza borcev?
Ob delitvi denarja “veteranom” je bilo pred letom, ko je o tem razpravljal tudi odbor za obrambo, precej napeto. Šefa zveze borcev Tita Turnška je predsednik odbora Žan Mahnič (SDS) celo nagnal s seje, ker je poslance zmerjal z “Lažnivi kurci”.  Razlog za vročo kri je bil, ker so veteranske organizacije precej politične in ne slavijo vse le poguma veteranov v spopadih s tujci. Del retorike zveze borcev je pogosto tudi obramba revolucije in zločinov, ki sta jih, da bi zavarovali diktaturo komunistov, zagrešili partija in jugoslovanska vojska po vojni. Veteranske organizacije nikakor niso brez povezav s strankami.

 V vrhu zveze borce je cel kup znanih politikov SD Dejana Židana. SD je naslednica zveze komunistov. Sestavo vrha zveze borcev si lahko ogledate tukaj:

Vir: spletnicasopis.eu

Turnšek je bil v času osamosvajanja v predhodnici SDS, ki jo je vodil Jože Pučnik, kjer je Turnšek veljal za radikalnega desničarja. Pozneje je prestopil k SLS Marjana Podobnika in bil do afere, ko je slovenski vohunski kombi zašel na Hrvaško, celo obrambni minister v vladi Janeza Drnovška. Pozneje so ga poslali za veleposlanika na Kitajskem, kjer pa je imel pri delu težave zaradi soprog in ljubic. Slovi po precej pestrem zasebnem življenju. Nazadnje smo ga zadnje tedne videli na predvolilnem kongresu Levice Luke Meseca, kamor je prišel kot predstavnik borcev.

“Zapustite dvorano, poslanci nismo nobeni lažnivi kurci,” je Turnšku lani  predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) pokazal vrata, ko so razpravljali o delitvi denarja veteranskim organizacijam. Povsem nespodobno pripombo o poslancih SDS je Turnšek izrekel, ko ga je Mahnič opozarjal, da kot gost na seji nima pravice ugovarjati poslancu Francu Brezniku (SDS) o vlogi zveze borcev pri vzpostavljanju povojnega totalitarnega sistema in obrambi zločinov, ki jih je ta zagrešil po vojni.

Veteranske organizacije brez veteranov
Ta teden je ministrica za obrambo Andreja Katič denar, ki ga v obrambnem proračunu za veterane določijo poslanci, ponovno razdelila veteranskim organizacijam. Vsote so podobne tistim, o katerih je odbor razpravljal lani, ko je Turnšek zaradi kritik ravnanja svoje organizacije precej izgubil živce. Grafično za zadnja tri leta so vsote takšne:

Vir: spletnicasopis.eu

Turnšek je, ker mu je Mahnič omenil, da ga bodo odstranili varnostniki, odšel sam, je pa na poti proti vratom še glasno pripomnil: “Je pa lažniv kot pes.” Večina medijev o nespodobnem Turnškovem zmerjanju lani praktično ni poročala, na sejah odborov novinarjev namreč ni. Zmerljivk pa Turnšek ni izgovoril v mikrofon, da bi bilo to slišati na televizijskem posnetku. V dvorani, kjer sem kot novinar lani bil, pa se je zelo dobro slišalo.

Med organizacijami, ki so letos dobile več denarja kot lani in predlani, je Zveza društev general Maister, ki deluje in dobiva denar, čeprav ni več niti enega živega veterana od tistih, ki so s pogumom po prvi svetovni vojni poskrbeli, da so Maribor, slovenski del Štajerske in del Koroške postali del Slovenije in ne Avstrije.

Vsota, ki jo je letos dobila Zveza društev general Maister, se bliža sto tisoč evrom. Pravna ureditev ne zahteva, da bi za veteranski denar v organizaciji veteranov moral biti kakšen veteran. Vse manj pravih veteranov združuje tudi zveza borcev NOB, ker je od konca druge svetovne vojne vojne minilo že krepko več kot sedem desetletij. A zvezi borcev NOB članov ne bo zmanjkalo: ustanovili so celo nacionalno mladinsko borčevsko organizacijo, katere namen je, kot so zapisali sami: “Krepitev in prenos vrednot NOB na mlajšo generacijo. Organizacijo smo poimenovali Mladi borci za vrednote NOB Slovenije, vanjo pa se lahko vključijo osebe v starosti med 15 in 29 let, ki sprejemajo vrednote NOB in program delovanja borčevske organizacije.”

Nove člane potrebujejo, ker jim to zagotavlja tudi dolgoročen dotok državnega denarja. Ker smo pred volitvami, je dobro opozoriti, da v veteranskih organizacijah politiki niso povsem slučajno in tudi delitev državnega denarja ni le za poplačilo herojstev iz preteklosti. Te organizacije pogosto kot podporne skupine sodelujejo v kampanjah.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • karpelec

  Mogoče pa ta Tit neki ma, da mu vse tako uspeva.

  • zoro

   res je tit ima kurca v kučanov rit

   • samotoje

    Prepričan sem, da znaš napisati dober komentar brez vulgarizmov. Ko je človek besen, zine marsikaj, zapisano je pa nekaj drugega. Ostane tudi takrat, ko ti je nerodno, da si to napisal. In to velja tudi za druge komentatorje, ki jim je vulgarnost tako zelo pri srcu. Ni potrebe.

  • Franc Šink

   Opasen kurbir je.To mu štejem v plus.

 • samotoje

  Država, ki si lahko privošči organizacijo, kot je Zveza borcev NOB, mora biti zelo bogata. Ker Slovenija to ni, bo treba krepko oklestiti stroške za organizacijo, ki s samostojno Slovenijo nima nobene zveze (in je tudi očitno ne želi imeti).

  • dež

   Predvsem je zelo zmešana.
   Nenazadnje na to kaže tudi debata okrog nagrad košarkarjem za osvojeni naslov evropskega prvaka. So jim dali Bloudkovo nagrado, kar pomeni 1500 € pokojnine za vsakega košarkarja. Meni se to zdi hudo pretirano, že zato, ker večina teh fantov odlično zasluži, nekateri so milijonarji. Pa nisem proti nagradam, le uporabe zdrave pameti ne vidim pri zneskih. Kakšno nagrado si potem zaslužijo svetovni in olimpijski prvaki, 3000 € mesečno, morda 5000 € ?

   • Steiermark

    Ko bo poskrbleno z takšnimi bajnimi pokojninami za tiste, ki jih s svojim garanjem tudi zagotavljajo, potem se pa lahko naprej pogovarjamo. Sicer pa vsem , tako rdečim, kot športnim zombijem niso potrebne tako visoke pokojnine, če zadošča za zgaranega delavca, ki je poskrbel za te vse zombije in njihove nadpovprečne pokojnine in za njihovo bogatenje – banksterjev in ostale rdeče mafijske združbe, 400 E, potem tudi socialna pokojnina dobra za vse tee, ki si je nikoli niso prislužili z vplačevanjem v pokojninsko blagajno!

    • dež

     Nimam kaj za dodati na tvoj komentar.
     Če bo šlo tako naprej, bo počasi postal življenjski cilj SI športnikov Bloudkova nagrada, ne pa naslov olimpijskega zmagovalca ali svetovnega prvaka.

   • samotoje

    Zdrava pamet, kompas in prava mera. To manjka. Ker sem že kar nekaj časa na svetu, vidim, da se že od nekdaj najbolj “razmetavajo” države, ki imajo največ revnih ljudi. Danci, recimo, se ravnajo po svojem BDP in proračunu. Toliko in nič več. Tudi ne vem za nobenega Danca, ki bi si na račun pufov in žuljev drugih kupil zadnji model športnega ferrarija. Mi smo začeli dobro, tam leta 1992, potem pa je udarila na plan pogoltnost in nezmernost. In je šlo na slabše.

 • totex39

  Res sramota, da mora Slovenija v današnjih časih denarno podpirati komunistično organizacijo Zveze borcev NOB.
  Sedaj bi bil pa že res čas, da zakonsko prepovedo te različne komunistične organizacije in njihove simbole.

 • zoro

  imam idejo : kaj će jih pobijemo, tako kot so oni delali, a bi bilo o.k. – menim, da sem vse povedal

  • Franc Šink

   avfbiks rdečuhi.

  • totex39

   Preveč jih je in še kar hodijo iz hoste.

   • slosin

    l. 41 so šli notr in še kar prihajajo ven. Menda je to dokaz, da imamo v slo največje hoste na svetu…

 • Jan Kovalski

  Tit Turnšek. Solamente una faccia bella. :)))

 • AlojzZ

  Če podpiramo razno in razne teroriste, zakaj pa naj bi bili borci za komunizem izjeme? Poleg tega pa je to všeč skoraj vsem Slovencem.

  • AlojzZ

   OPPPSSS! Pozabil napisati, da na osnovi takih smeti ne moremo graditi pravne države. Pravna država na osnovi človekovih pravic in svoboščin je pa temelj blagostanja vseh ljudi.

 • VERRZIFIKATOR

  Mit Turnček

  DEDNO VETERANSTVO

  Veteran postaneš prednatalno,
  ko zarodek si še nerojeni,
  že koraki prvi so storjeni,
  da se boš boril, in to frontalno.

  Skozi luknjo, pa saj veš katero,
  moraš v prve vrste se prebiti,
  ni mogoče spet nazaj se skriti,
  ko si zunaj, spremeniš se v cmero.

  Je pa vendar neka tu razlika,
  niso vsi rojeni veterani,
  niso namreč vsi na pravi strani,
  niso takih staršev, kot se šika.

  Tu selekcija se brž opravi,
  pravi veteran, ta član je zveze,
  z rojstvom v veteranstvo že prileze,
  ga do smrti nič ne zaustavi.

  Res se bojeval ni v kakšni vojni,
  a iz prave luknje je prilezel,
  veteranstva v njej se že nalezel,
  borec bil pradedek je pokojni.

  Temu zmanjkalo je že streliva,
  na vso moč se trudi zdaj družina,
  da prenese članstvo se na sina,
  z vsakim rodom da je več priliva.

  Veteranstvo je v deželi dedno,
  ko pa jo pokoplje lastno članstvo,
  dedno pokončano bo poslanstvo,
  konec z veterani bo za vedno.

  • Vesna Kovač

   Bravo!

 • janko

  Niti enega evra več rdečim in nikomur iz 2. WW! Pika!

  • Steiermark

   Tistih, ki bi naj bili “upravičeni do privilegijev borcev iz 2 sv..v., itak ni več, za večino so poskrbeli kar rdeči revolucionarji sami, z likvidacijami v hostah….. Če nekdo ni sprejel njihovega krvavega ludožerskega izživljanja nad nedolžnimi, je postal tudi sam žrtev, svojih!

 • Grenze

  PREKLETI KURCI RDEČI JUGOSLOVANSKE DINARJE NAJ JIM DAJO NE PA EVROTE !

 • Franc Šink

  Imajo pa tudi stroške za kolektivno psiho terapijo.Samo pomislite:PTS ;demenca, bolezni ki so posledica njihovega načina razmišljanja……Itd.

 • Aldo

  Za slovensko vojsko ni denarja , saj bo kmalu gola in bosa , za borčevsko maškarado ni težav !

 • althar

  Dobro, saj nismo edina država na svetu, ki plačuje teroriste. Saj jih Iran in Saudska Arabija tudi…

 • FUCK COMMUNISM

  Sej se ve kako se ravna s parazitskimi komunajzli… a ne?!

 • lado

  z g0vorenjem in pisanjem bojo še naprej morilci hostarski kradli ker ste RITI!!! zmenimo se pa gremo to navlako lažnivo ZRIHTAT kot so oni delali!!!!!! ćefurka katić in ostala banda pa dobijo POSEBEN KUĆKIĆEV RECEPT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!VOLIMO DESNE SDS ZA NAS IN NAŠE POTOMCE, DRUGAČE NAS PREPLAVIJO ALAHI IN ŠIPTARJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ZGLEDUJMO SE PO MADŽARIH !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • sprehajalec

  Veteranska ali strankarska Zveza borcev?

  Gre za Opus dei Slovenske družbe. Zaščitnik pravovernosti in edine Resnice. Nekakšna inkvizicija naših časov.

 • FUCK COMMUNISM

  Turnska je treba dobit in do nezavesti prebutat… z enim polmetrskim dildom! Tko, da ne bo kar nekam v tri dni drugih zmerjal z “laznivimi kurci”!

 • sprehajalec

  Veteranska ali strankarska Zveza borcev?

  Je tudi politični privesek stranke kontinuitete in progresa SD, z internacionalo kot himno. V primeru potrebe, se hitro znajde na Ulici, kot so to pokazali primeri v Kopru z žerjavisti.

  Gre za strankarsko organizacijo. Njena vloga je podobna, kot v nemčiji nekoč pod delavskimi socialisti organizacija SA, oziroma rjavosrajčniki. Udarna pest stranke.

 • Krtača 20

  Zanimivo. Pol komentov krši kar nekaj zakonov po katerih je zagrožena denarna kazen in zapor. Naša pravna država pr desnakih spet dela izjeme.

  • tohuvabohu

   Še grozil boš, govedo?

  • FUCK COMMUNISM

   Hahahahahahahahahahahahaha… debil! Jebi si mater!

  • sprehajalec

   Kaj če kaj rečeš čez Borce in Resnico je pa denarna kazen in zapor?

 • antimur

  Ima pa kader ta levofašistična organizacija. Sramotno, predvsem pa boleče je to, da te antislovenske “hrabre borce za svobodo”, nagrajujemo z denarjem, predvsem revežev, čeprav ta golazen ni za Slovence naredila drugega kot bratomorno vojno. Ta titoistična in stalinistična banda je predvsem podpornica internacionalizma in v zadnjem času tudi muslimanske okupacije. Od organizacije, ki jo bogato plačujemo, upravičeno pričakujemo, da bi se vsaj opredelila do arabsko afriške ter balkanske invazije primitivcev, povedala svoje mnenje o LGBT norostih, o ropanju slovenskih bank in podjetij. Toda ta primitivna organizacija, ki z norenjem rdeče zvezde in jugo zastav postaja že močno otročja, ni drugega kot kučanistična horda starcev in žal tudi antidomoljubne mladine. Torej po vsem tem lahko ugotovimo, da kjer ima parklje zraven zločinec Kučan in njegova kamarila, zelo smrdi in to po uničenju svojega naroda. Toliko imajo v svojih brezzobih gobcih povedati o izdajalcih in okupatorju, v njihove dementne možgane pa ne prodre, da so izdajalci in okupatorji Slovenije in Slovencev prav oni.

  • SIMON ROZIC

   Vse odlično povedano, vse za zapis z veliko začetnico !

 • Steiermark

  Seveda je tem starim , s posušenimi k……..ci, potrebno nameniti velikanske vsote denarja, zato, da bodo vsaj lahko mislili, da je še kaj upanja za oživitev njihovih k……..ev……Zombiji pa grejo naprej!

 • Krtača 20

  Naša pravna država proti kršiteljem na tem portalu in proti samemu portalu ne misli ukrepat? Kar nekaj si jih zasluži vsaj denarno kazen.

  • FUCK COMMUNISM

   Zakaj ze?! A mislis isto tut za gnoje kot so marchessi, prdo, svele…!?!? To pa ne, a ne?! Ker te pizde od karakterja so pa po tvojem okusu. Kot receno, jebi si mater!

  • totex39

   Denarno kazen si zaslužite vsi vi komunistični provokatorji ki tukaj smetite z svojimi brezobraznimi izpadi.

 • Vera

  Tistih ,ki so dejansko borili že davno ni več med nami . Ti ljudje rojeni po letu 1925 niso bili v II.sv.vojni, zato nimajo nobenih pravic , še najmanj 22 letnik , ki baje prejema borčevsko pokojnino .

 • Olga_10

  “Borcevsko” organizacijo je treba ukiniti, saj borcev več ni! Vse, ki propagirajo zločinski komunistični sistem, pa je treba kaznovati!
  Evropa je komunizem izenačila z nacizmom in fašizmom! Kucan=Hitler! Ali lahko v Nemčiji propagirajo Hitlerja in kljukasti križ tako kot v Sloveniji komunizem in rdečo zvezdo?

 • xtc

  To levofašistično totalitaristično druščino prepovedat in pobrat privilegije in penzije.

 • slosin

  Do danes nisem vedel, kako nizko so padli tile trije podpredsedniki zveze norcev…
  Sem mislil, da so kolikor toliko normalni …

 • Artur

  Mater kakšen fris in strupen pogled še Stalin se ga bi ustrašil.

 • Olga_10

  Turnšek..Jelusić…zdaj vidimo, zakaj je slovenska vojska v razsulu…vodili so jo taki, ki jim Slovenija “ni intimna opcija” in se jim je srce paralo, ko so njihovi bratje v zločinskem komunizmu, Srbi dobili nogo!

 • garfi

  Jaka Planinc 6 days ago
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&feature=youtu.be
  ….. ,, Dokler bodo v Sloveniji Komunisti,Partija,Murgle Milan Kučan,NOB Tit Turnšek,Partizani,SMC,Levica Violeta Tomić,Režimski KOMUNISTIČNI JURIŠNIKI,Režimski Novinarji,HVALJENI,ČAŠČENI Zločinski Simboli, POZABITE na RESNICO,PRAVICO, NAPREDEK,SLOGO,SPOŠTOVANJE,STRPNOST,Ker Ti NESTRPNEŽI,GOŠARJI,BANDITI Delijo Slovence na Prave,na Neprave,na Zmagovalce in na PORAŽENCE,Raspihujejo NESTRPNOST,Sovraštvo in ŽIVIJO Še Vedno v Drugi Svetovni Vojni in Ne DAJO MIRU Slovencem.!!! Niti ne SPOŠTUJEJO Svobodne SAMOSTOJNE,NOVE Demokratične Države Slovenije,in Njenih NOVIH SIMBOLOV,niti Nove Slovenske Vojske in Akterjev OSAMOSVAJANJA.!!!

 • plavi-mil

  Porkamadona moralo bi jih biti čedalje MANJ, pa zgleda, da se množijo kot Albanci na Kosovem.

 • garfi

  udbomafijci so se razporedili po večini strank,
  da so preprečili osvoboditev od lažnih osvoboditeljev

  • Prdo

   Ja in v sds jih je največ sm vam ne potegne

   • garfi

    potegn vodo, ko se userješ

  • Prdo

   Tako od lažnih osvoboditeljev

 • mojadezela

  Rdeči dreki!!!!

 • lado

  DRAGI MOJI SLOVENCI!!!!! Z polemikami tu gor ne bo nič boljše !!!! danes je bilo na rtv da se ustanavlja SRBSKA STRANKA ZA NAAAAAAŠ PARLAMENT !!!!!!! HALO !!!!! ZATO VOLITE DESNICO IN POTEM TO BANDO IZŽENEMO ZA VEKOMAJ !!!!!!!!!! PORKAŠ !!!!!! GLEJTE MADŽARE !!!!!!!!!!!!! TUD VSE LEVAKE LUSTRIRAT ALI PA KUĆKIN RECEPT UPORABIT !!!!!! DA NE BO PREPOZNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • joza joza13

  Ali v Sloveniji sploh počnemo kaj, kar bi bilo normalno?

 • črnaovca

  Janez je bil včasih radikalen komunist danes je desničar, ljudje se pač spreminjajo in iščejo svojo pot do česar koli že

 • piko8

  Zveza norcev, psrancev, in poscancev plenice so drage

 • METULJ

  HEH, ČASTILCI PROPADLE JUGOVINE, KI JO JE VODIL KLAVEC SLOVENCEV, TERORIST KRVAVIH ROK, ZLOČINEC SVETOVNIH RAZSEŽNOSTI, BLJAK!!

  REĆE GNIDE KOMUNAJZARSKE ITAK RAZPADATE ZDEJ, V SVOBODNI DRŽAVI SLOVENIJI!!

  PA TALE TURNŠEK PREDSEDNIK ZVEZE BORCEV, KI JE V BIVŠI JUGOVINI POBEGNIIL V TUJINO , PRED SLUŽENJEM VOJNEGA ROKA V JLA, HE HE! USRAL SE OD STRAHU, TO PA RESS!! LIK “POKONČNEGA BORCA”, KI SAMO Z RDEĆIM JEZIKOM OPLETA, SPLETKARI, UBOGI PUCFLEK SLOVENSKE KUĆANISTIČNE UDBOMAFIJE! PFUJJ!!

  RDEĆI KONVERTIT BEDNI, BO JUTRI SLAVIL SREDI NOVE DRŽAVE SLOVENIJE, SKUPAJ S PAKETOM SEBI ENAKIH RDEĆIH LUZERJEV, SVOJE RDEĆE PRIVILEGIJE, HEH!!

  PARAZITI SLOVENCEV, STE ITAK V ODHAJANJU!

  ZAPOZNELA LUSTRACIJA V SLOVENIJI JE V TEKU IN VAS JE STRAH ZELO!!

  AMPAK, AMPAK, TA GLAVNO ŠE PRIDE!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!