fbpx

Twitter odzivi na interpelacijo: Simoniti razbil opozicijo kot slovenska nogometna reprezentanca hrvaško ekipo!

Foto: STA

Kopja se lomijo v kulturi /…/ mar so te drobtinice res tako slastne, da se nekaterim poslancem mračita um in razum?” je na Twitterju objavila uporabnica Erika Planinšec. Njen kratek zapis zelo dobro opiše  interpelacijo ministra Vaska Simonitija. Jasno je, da večina argumentov nima prave podlage. Medtem ko ministru očitajo zadeve, ki niso v njegovi pristojnosti, je bilo s strani opozicije izrečenih tudi kar nekaj laži, denimo ta, da minister znižuje sredstva za kulturo. Kako se je minister Simoniti odrezal prvi dan interpelacije, pa je najbolje opisal Edvard Kadič s fotografijo slovenske nogometne reprezentance, ki je slavila proti Hrvaški.

Prvi del interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija je minil v znamenju burnega dogajanja. Pri tem je bilo opaziti, da kulture ne uničuje minister Simoniti, temveč dialogi levice v Državnem zboru, ki so po mnenju številnih, padli pod nivo vzdržnosti. Ko jim je zmanjkalo argumentov so ministru očitali vse, tudi uničevanje STA.

Poslanec Marko Bandelli je Simonitiju očital grdo obnašanje, minister pa je tudi na žaljive argumente odgovarjal mirno in odločno. Tako se je pokazalo, kdo dejansko izgublja živce. Medtem ko je poslanec SD Matjaž Nemec doktorju zgodovinskih znanosti navrgel, da v Ameriki ne bi preživel, mu je slednji mirno odgovoril, da Nemec v Sloveniji ne bi preživel, če ne bi bil politik. “Ker nič ne znate,” mu je pojasnil. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je prepričan, da je Simoniti eden redkih politikov, ki zmore v obraz povedati resnico. “Reči bobu bob je kvaliteta politika, ki je ne premore vsak,” je zapisal na Twitterju.

Do Nemca je bila kritična tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je ogorčena nad njegovim obnašanjem do podpredsednika državnega zbora Jožeta Tanka. “Poslanec Matjaž Nemec zmerja in obračunava s podpredsednikom Jožetom Tankom in ga označuje za nenormalnega. Do človeka, ki je tega sposoben, seveda ni opravičila,” je bila jasna. Prepričana je, da je od verbalnega nasilja le korak do fizičnega in se sprašuje, ali je Državni zbor zaradi takšnih incidentov še sploh hram demokracije. “Visoki zbor že dolgo ni več!”

Svetovalec za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič je izpostavil, da je minister poslancem opozicije pokazal, na kakšnem nivoju bi morali potekati pogovori in do kje lahko gredo poslanci. “Psovke o njegovem očetu in njegovih preživetvenih možnostih v ZDA so pokazatelj nivo DZ 2021. Politična levica je vsebinsko izpraznjena,” je bil kritičen do vsebinsko praznih argumentov opozicije in napadov na ministra na zelo nizkim nivoju izražanja. Pri tem pa še izpostavi: “Koliko nas stane interpelacija /…/ medtem ko bi se lahko ukvarjali z reševanjem kulture?”

Na Simonitija je letel tudi očitek, da izključuje delavce v kulturi, pri čemer so spomnili na raperja Zlatka. Raper bo lahko svojo pravico dokazal preko sodišča, kot je morala že neštetokrat dokazovati Nova24TV. O Zlatkovem obnašanju je spregovorila tudi Alenka Jeraj. “Pevec Čordić je vdrl na državno proslavo in na protestih nadlegoval novinarje. Enemu je iz rok izpulil kamero. Nadlegoval je tudi direktorja NIJZ in grozil uslužbenkam ministrstva za kulturo,” je poudarila.

Večina poslancev koalicije pa je bila kritična do laži, ki so bile izrečene s strani opozicije, denimo tudi to, da je minister zmanjšal sredstva v kulturi, kar ne drži. Simoniti je zagotovil rekordna sredstva za kulturo. “Neutemeljen očitek v interpelaciji ministru za kulturo Simonitiju je, da je zmanjšal sredstva  kulturi. To ne drži, saj so se sredstva povečala za več milijonov EUR, v primerjavi s prejšnjimi ministri,” je bila jasna poslanka Mojca Škrinjar.

Minister je bil ob provokacijah in žalitvah jasen, da tega ne bo dopuščal. “Minister za kulturo Vasko Simoniti se (danes) očitno ne bo pustil žaliti.  Kakšna interpelacija, takšni odgovori,” je zapisal novinar Bojan Požar.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1374692833462980608?s=20

Do nekulturnega dialoga in nespoštljivosti v DZ pa je bil kritičen tudi poslanec SDS Janez Moškrič. “V Sloveniji je dovolj prostora za vse, ki si pod okriljem nevladnega sektorja kulturno prizadevajo za človekove pravice in ozaveščanje družbe, vendar nikakor ne na način uzurpacije in degradacije,” je pojasnil. V času interpelacije se je minister dobro soočil z načini uzurpacije in degradacije s pomočjo laži. “Prva interpelacija v zgodovini samostojne Slovenije, ki vsebuje preverljive in večkrat ovržene laži,” je  prepričan Simoniti.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1374799510698885122?s=20

Poslanec SDS Jure Ferjan, ki je že večkrat opozoril na kulturo dialoga v državnem zboru je tokrat izpostavil vprašanje, kaj za levico pomeni kultura. “Razprava ob interpelaciji Vlade RS in ministrstva za kulturo lepo prikaže različno dojemanje kulture. V levi opoziciji ne razumejo, da se kultura ne deli na NAŠO/VAŠO ali na PRAVO/NE PRAVO. To kar zame ni kultura, ni umetnost, lahko za levo opozicijo je,” je dejal in pokazal fotografije iz protestov kulturnikov, ki so protestirali kljub temu, da jim je bilo s strani ministrstva za kulturo zagotovljen dostojen temeljni dohodek.

Strokovnjak za govorico telesa Edvard Kadič je stanje na interpelaciji opisal kar s fotografijo.

https://twitter.com/edvardkadic/status/1374954311457902593?s=20

Erika Planinšec pa je dejansko izpostavila, zakaj je kultura za levico tako pomembna. “Kopja se lomijo v kulturi /…/ mar so te drobtinice res tako slastne, da se nekaterim poslancem mračita um in razum?” je dejala. Podobno kot Erika Planinšec, sta po interpelaciji povedala tudi voditelja Nove24TV Boris Tomašič in Aleksander Rant. “Levica je vložila interpelacije ravno na tistih resorjih, kjer ima največ volivcev: kultura, sociala in izobraževanje,” sta pojasnila.

https://twitter.com/ErikaPlaninsec/status/1374797946294796290?s=20

Podporniki kulturnega ter konstruktivnega dialoga v Državnem zboru so v nadaljevanju interpelacije, ministru zaželeli jekleno voljo in močne živce ob vseh napadih, predvsem pa ob tistih najbolj nizkih. “Vsem nam je jasno, da tako dobrega ministra za kulturo še nismo imeli.”

Sara Rančigaj