fbpx

Twitter odzivi na “ustavni lok”: Po odstopu Damjana Murka Urška Čepin?

(Foto: Twitter)

Koalicijam ustavnega loka se je potrebno, kot že ime namiguje, izogniti v širokem loku,” je bil le eden izmen številnih komentarjev, ki so leteli na koalicijske stranke, ki so včeraj predstavile pobudo Koalicije ustavnega loka in Jožeta P. Damijana kot kandidata za tehničnega mandatarja. “Nismo našli puške v koruzi, borili se bomo z loki in puščicami,” so še hudomušno zapisali na Twitterju.

Včeraj, ko smo v Sloveniji z naskokom podrli rekord števila potrjenih okužb s covidom-19, številka je bila namreč kar enkrat višja kot dan poprej, se je opozicijski četverici zazdelo, da je ravno pravi trenutek za preusmeritev pozornosti nase. Tako so Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek sklicali novinarsko konferenco, ki jo je tokrat prenašala tudi javna televizijska hiša RTV. En dan prej, ko je na konferenci predsednik vlade Janez Janša pojasnjeval kakšne načrte je vlada pripravila za omejevanje okužbe z virusom, jim je namreč “po vsej verjetnosti” zmanjkalo snemalcev. Predstavniki strank SD, LMŠ, SAB in Levica, so predstavili pobudo Koalicije ustavnega loka (KUL) in sporočili ime njihovega kandidata za mandatarja. Pobudnik omenjene iniciative je bil namreč Jože P. Damijan, ki se je za tehničnega mandatarja menda ponudil kar sam.

Poteza opozicijskih strank v javnosti ni požela pretiranega navdušenja, prej bi lahko rekli, da so na njih več ali manj letele le kritike. In to z vseh strani, tako z desne kot tudi z leve. Med drugim so jih označili za koalicijo obupancev, ki so za rušenje aktualne vlade pripravljeni narediti praktično vse. Četverica je zvečer nastopila tudi na POP TV, gledalci pa so poročali, da se je že od daleč videlo, da se med seboj sploh ne razumejo. Nekdo je celo komentiral, da jih je Damijan s “prisilnim” združevanjem več kot očitno dobro namočil. Koalicija ustavnega loka torej že na prvi pogled ni enotna, tudi politični analitiki so precej skladnega mnenja, da je šlo predvsem za potezo iz obupa, ki pa se za njih ne bo najbolje končala.

Blaž Mrevlje, zdravnik in kritik našega zdravstvenega sistema, je poleg šale o puški in loku tudi zapisal in se “pohvalil”, da je celo pamflet proti njemu samem, pred dnevi podpisalo več režimskih akademikov za zagotavljanja statusa quo države in ugrabljene Slovenije, kot pa za sestavo nove tehnične vlade. Pod pobudo Koalicije ustavnega loka so se namreč podpisala imena kot so Boris A. Novak, Pavel Gantar, Spomenka Hribar, Slavko Splichal in še nekateri drugi, medtem ko je Mrevlje, poleg nekaterih naštetih, pritegnil pozornost Vlada Miheljaka, Dušana Kebra, Vita Turka in še mnogo drugih. Dodal pa je tudi, da je težko karkoli pričakovati od stranke SD, ki je trideset let ščitila organiziran kriminal in korupcijo v javnih financah, torej v zdravstvu, šolstvu in infrastrukturi.

https://twitter.com/mrevlje/status/1313900090868797441?s=20

So izbrali napačnega Damjana?
Vredno je omeniti še nekaj komentarjev z družabnih omrežjih. Podpredsednik prve demokratične skupščine Vane Gošnik je zapisal, da ima Slovenija končno tehničnega mandatarja. “Damijan, specialist za ročni nogomet in kredite v švicarjih, ki jih ne more odplačati. Natančno takšnega klovna potrebuje Slovenija,” je sarkastično zatrdil. Za lažje razumevanje tega komentarja spomnimo, da se je Damijan v pičlih treh mesecih, ko je bil minister v Janševi vladi leta 2006, menda v svojih prostorih ukvarjal zgolj z ročnim nogometom. Ko je se je igre naveličal pa je vrgel puško v koruzo in odstopil. Pred časom pa je Damijan tudi najel kredit v švicarskih frankih, ki ga sicer ni zmožen odplačati, menda pa je direktorju Unicredita grozil, da bo z njim obračunal, če mu ne konvertira kredita iz švicarskih frankov v evre, je poročal Požareport. Marko Fratnik pa je opomnil, da so se odločili za napačnega Damjana. Očitno so “Franka” zamenjali za “Murka”, je zapisal.

Po Murku še Čepinova
Ne le na Twitterju, kritike so se vrstile tudi na Facebooku. Kranjski politik Zoran Stevanović je tako na primer zapisal, da bi Šarec, Mesec, Fajonova in Bratuškova sedaj radi ustanovili novo vlado, čeprav so zaradi svoje nesposobnosti predali oblast Janši. “Taka politika je kot krava na strehi. Gledaš in se čudiš, kako se je govedo povzpelo tako visoko,” je še zapisal. Odvetnik Vladimir Bilić pa je komentiral, da po odstopu Damjana Murka parlamentarne stranke razpravljajo o tehničnem mandatarju. “Kot prvo ime se pojavlja ime Urške Čepin,” je pojasnil.” Tak scenarij naj bi se namreč po Bilićevem mnenju odvil v Sloveniji leta 2031. Tako kot je videti butasto, je lahko tudi resnično, so mu potrdili.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1314081600469164032?s=20

Lokostrelcev nihče ne jemlje resno
Tudi novinar Bojan Požar je prišel do ugotovitve, da Koalicije ustavnega loka nihče ne jemlje resno, pa naj se sliši še tako “kul”. Na Twitterju jih je namreč kritiziral tudi urednik Marko Crnkovič, ki se je zgrozil nad dejstvom, da bi Marjan Šarec ponovno sestavljal vlado. “Kaj pa ima govoriti model, ki seje nekako prigrebel do premierskega položaja, potem pa vrgel puško v koruzo,” se je spraševal in pripomnil, da si je izbral enako ekipo, kot v prejšnjem, neuspelem poskusu vladanja.

Sara Bertoncelj