Ubogi Zgaga zaradi groženj štirinajst dni ni upal iz stanovanja

Datum:

“V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči,” je le ena od cvetk iz ust novinarskega provokatorja Blaža Zgage v intervjuju za Deutche Welle.

Veliko hrupa za nič je zopet povzročil neodvisni in cenjeni mednarodni novinar Blaž Zgaga. V svojem intervjuju za Deutsche Welle je govoril o svojih strahovih, ki jih doživlja pod trenutno vlado. Zgaga je eden redkih Slovencev, ki javno prizna, da si dva tedna ni upal iz stanovanja. V enem izmed pravljičnih odgovorov se je dotaknil tudi našega medija. “Nato so se članki v Novi24 vrstili dan na dan, vsak z mojo fotografijo in pospremljeni s celo vrsto groženj. Da me bodo pretepli, so govorili, in me dobesedno ustrelili,” je lažnivo pravljico pripovedoval Zgaga.

Neodvisni in normalni novinarji medijskega kartela so začutili, da se je od 13. marca v Sloveniji zgodila diktatura. Zato še enkrat: Blaž Zgaga, Društvo novinarjev Slovenije in ostala četica neodvisnih medijskih in družbenih delavcev, poglejte si definicijo diktature. Diktatura, tudi diktatorstvo, je politična ureditev, v kateri ima vladajoči razred, največkrat pa posameznik, neomejeno oblast. Avtokratski vodja tovrstne države oziroma vlade je diktator. Nekateri znanstveni pristopi opredeljujejo diktatorstvo kot obliko vladavine, ki ima moč, da vlada brez odobritve ljudstva (podobno kot avtoritarizem), medtem ko totalitarizem opisuje državo, ki ureja skoraj vsak vidik družbenega in privatnega vedenja državljanov.

Boris A. Novak, Darko Štrajn in Blaž Zgaga so trenutni vladi nagajali z vloženo kazensko ovadbo proti sedaj že ukinjemu Kriznemu štabu. Blaž Zgaga pa si zaradi enega tvita štirinajst dni ni upal iz stanovanja. (Foto: STA)

Blaž Zgaga, zmagal si, zopet si dobil pet sekund pozornosti našega medija
Avtor teh vrstic se je v zadnjem mesecu veliko ukvarjal z lažmi, manipulacijami in zavajanji cenjenega novinarskega kolega Blaža Zgage. Zgaga zaradi enega kritičnega tvita dela cirkus mednarodnih razsežnosti in govori, da ga želi aktualna oblast zapreti in utišati. Ob tem pa pisari v Evropski Uniji, Svetu Evrope, četici mednarodnih neodvisnih novinarskih organizacij, ki potem v Odmevih na veliko kritizirajo trenutno vlado.

Na podeljeno nagrado nemške medijske hiše Deutsche Welle zaradi kratenja medijske svobode v Sloveniji novinarju Blažu Zgagi so se oglasili tudi intelektualci pod vodstvom Dimitrija Rupla in Petra Jambreka, ki so zavrnili Zgagove navedbe. (Foto: Nova24TV)

Podobno se dogaja s kritičnimi članki v tujini, kjer Zgaga napiše članek za hrvaško radikalno levičarsko trobilo Nacional, potem pa ta članek potuje malo v Italijo, Indonezijo, Združene države Amerike, Veliko Britanijo. Ob tem se moramo Zgagi zahvaliti, da v teh težkih kriznih časih skrbi za to, da edina prava “zgagaška neodvisna” resnica doseže vsakega prebivalca na tem planetu.

Blaž Zgaga občasno piše članke za hrvaški radikalni časopis Nacional. (Foto: posnetek zaslona/Nacional)

Priznam, da sem resnično o Zgaginih provokatorskih dejanjih večinoma poročal vsaj enkrat na teden. A trditev, da smo mu grozili s pretepom in streljanjem, je realno povedano bosa, bi se izrekli v žargonu. Nihče nima nič proti, če ima posamezni novinar drugačno mnenje kot njegov kolega, a da obtožuješ zasebni medij, da ti je grozil s smrtjo, pa je enostavno preveč tudi za najboljšega mednarodnega slovenskega novinarja. O tem, koliko ceni Zgaga različna mnenja je dokaz, da je avtorja teh vrstic zaradi nekaterih kritičnih člankov enostavno blokiral na družabnem omrežju Twitter.

Neodvisni novinar Blaž Zgaga ne ceni kritičnih besed, ki jih je o njem zapisal avtor tega članka. (Foto: Twitter)

A o njegovem zdravstvenem počutju je pred nekaj dnevi že govoril njegov bivši sodelavec pri Delu in dolgoletni izkušeni novinar Vinko Vasle: “Kar zadeva Blaža Zgago, imam o njem zelo izdelano mnenje, saj je pred davnimi leti prišel na Delo na prakso in se je izkazal za – milo rečeno – popolnoma nesposobnega in tudi čudaškega. Zato ga je Danilo Slivnik tudi na moje posredovanje (ker naj bi mu bil nekakšen mentor) odslovil z besedami “pojdi se zdravit, potem pa s potrdilom pridi nazaj”. Pokazal se je kot čuden, zamerljiv in nedosleden.”

Zato vam ob koncu članka prilagamo najboljših pet odgovorov Blaža Zgage v intervjuju za Deutsche Welle:

1. V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči. Zdaj se čutim bolj varen, zaradi priznanja in javnega delovanja v Evropi, bolj varen vsaj pred državnimi akterji. Ne pa pred psihično nestabilnimi volkovi samotarji. Veliko težav, veliko nevarnosti imamo v naši družbi. Tedne in tedne je bila vsepovsod na ogled moja fotografija. Še zmeraj sem zelo previden, kadar grem po nakupih.

2. To ni bila reakcija na kak poseben članek, ampak na mojo poklicno nalogo. Kot novinar, ki se je specializiral za téme, povezane z nacionalno varnostjo, obrambo in obveščevalnimi službami, poročam za velike časopise že deset let.

3. Poleg mene so bili to filozof Slavoj ŽižekBoris A. Novak, eden največjih slovenskih pisateljev, in antropolog Darko Štrajn. V teh dneh je prihajalo do enormnega pritiska, cele vrste ogrožajočih sporočil. Imenovati javno štiri intelektualce, in to na višku ukrepov proti pandemiji, je bila brez dvoma politično motivirana odločitev, da nas umažejo in vzamejo na muho.

4. Kot novinar, ki je za mednarodne medije raziskoval nevarne téme, sem svojo osebno varnost zmeraj jemal resno. Zato ni ravno preprosto priti do mojega elektronskega naslova in telefonske številke. V času krize na neznane klice nikoli ne odgovarjam. Vsakič, ko bi se to zgodilo, bi takoj poklical policijo zahteval identifikacijo osebe. Glavni viri so bili torej anonimni forumi in moj osebni tviterski račun.

5. Ne pri politikih vseh strank. Je pa to v navadi pri premieru Janši in njegovem ožjem krogu. Leta 2016 je neki strankarski funkcionar ustanovil televizijsko hišo Nova24TV. Premier ima v njej manjšinski delež. Tam niso sistematično jemali na muho in blatili samo novinarjev, ampak vsakogar, ki je kritičen do njihove desno-ekstremistične politike. V zadnjih letih so se še posebej osredotočili na migracije.

Celotni intervju si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...