fbpx

Uboštvo Tarče: Kot da fiaska KUL ob neuspeli nezaupnici ni bilo

Erika Žnidaršič. (Foto: Posnetek zaslona: RTV Slovenija)

V četrtkovi oddaji Tarča smo bili priča ponovnemu zavajajočemu vodenju, ki naj bi razsvetlil politično stanje po neuspeli nezaupnici KUL. Celotna Tarča sploh ni bila zasnovana tako, da je opozicija doživela politični polom in da so razvojni zaostanki na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe plod nesposobnih levih vlad v zadnjih desetih letih. Krivdo so iskali pri trenutni vladi.

RTV Slovenija in POP TV sta medija, ki pokrivata več kot 50-odstotni delež na medijskem trgu. Zato je pravilen način podajanja informacij še kako potreben. Žal, ne pri eni in drugi, teh standardov ni moč zaznati. V zadnjem letu je šolski primer tendencioznega poročanja oddaja Tarča.

Enak scenarij se je odvil tudi v zadnji oddaji, ko so v oddajo povabili poslanca Nove Slovenije Jožeta Horvata, poslanca Stranke modernega centra Gregorja Periča, predsednico stranke Socialnih demokratov Tanjo Fajon in koordinatorja Levice Luko Mesca. Tema pa: politika po neuspeli nezaupnici in fiasku KUL. Kot boste spoznali, celotna Tarča sploh ni bila zasnovana tako, da je opozicija doživela politični polom in da so razvojni zaostanki na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe plod nesposobnih levih vlad v zadnjih desetih letih. Krivdo so iskali pri trenutni vladi.

Levičarski analitik Gabrijelčič: Leve vlade niso naredile nič na področju reform zdravstva in dolgotrajne oskrbe
V oddaji so med drugim problematizirali položaj DeSUS-a v sedanji politični situaciji. Vsi tisti, ki niso politični navijači levice vedo, da si večina poslancev DeSUS želi, da bi sodelovali v vladi, a so se predvsem zaradi enormnega medijskega pritiska levičarskih medijev, opozicijskega četverčka KUL in političnih igric Karla Erjavca znašli v položaju, ki je nepredstavljiv v slovenski politiki.

Foto: Posnetek zaslona

V prispevku je bilo jasno rečeno, da poslanci DeSUS in tudi SMC nimajo želje vračanja v staro garnituro, ker se v preteklih levih vladah niso izvedle nobene ključne reforme. A z nesposobnostjo ni soočila predstavnikov KUL, temveč se je oddaja nadaljevala v smeri diskreditacije trenutne vlade. Tako je Mesec svoje sklepanje pogojeval s tezo, ki so jo pripravili avtorji Tarče. V prispevku je Markovičeva na veliko podajala vzroke o tem, zakaj si DeSUS ne želi zapustiti Janševe vlade. Ker jim v sedanji vladi vse uspeva. To je priznal tudi kolumnist Dela Luka Lisjak Gabrijelčič, in sicer da pretekle leve vlade niso naredile nič na področju demografije in zdravstvenih reform. Mesec pa spet ni mogel brez domislic. Ne pozabite, Mesec in Levica sta javno povedala, da bo boj za oblast potekal v parlamentu in izven njega, se pravi na ulici!

“Mislim, da ste že sami odgovorili na vprašanje, zakaj so se na nezaupnici odločili tako, kot so se, ko ste pokazali, kako široko kadrovsko mrežo imajo, da jim gre za neke lastne interese, ne pa za obči interes, interes upokojencev. Težko razumem, kako so lahko v politiki ljudje, ki ne razumejo, da tam niso zaradi samih sebe, ampak skupne, širše koristi,” je filozofsko razložil Mesec.

Poseben tretma levice na RTV
Ob tem je bila Žnidaršičeva pokroviteljska tako do Mesca kot Fajonove. Nekdanja sodelavka RTV Slovenija je navajena, da ji vsi novinarji na javni televiziji laskajo, tako je bilo tudi tokrat. Fajonova je zopet zrecitirala svoje misli, ki jih ponavlja kot pokvarjena lajna od trenutka, ko so jo v SD razglasili za “voditeljico.” “Obžalujem ne rezultata kot samo dejstvo, da nismo uspeli, mi smo zagotovili svoje glasove, v SD-ju smo bili ves čas zelo konstruktivni, tudi z alternativnimi predlogi, kako bi upravljali epidemijo in državo,” pove predsednica SD Tanja Fajon. Sama meni, da so poslanci, ki niso prevzeli glasovnic, ravnali strahopetno. To je ponovila tudi tokrat. Vsak poslanec ima možnost, da glasuje za, proti ali je vzdržan, lahko pa sploh ne glasuje. Lepo bi bilo preveriti, če se Fajonova svojih načel drži v evropskih sobanah v Bruslju in glasuje za vsako odredbo, ki je na mizah evropskih poslancev.

V Tarči tudi tokrat niso mogli mimo svojih političnih igric. Kot veliki raziskovalci so vzeli iz konteksta del stavka predsednika vlade Janeza Janše in poslanca Nove Slovenije Jožeta Horvata. Prav Horvata je ekipa Tarče na zelo nizkoten način provocirala, da naj pove, kaj vse je uspelo Sloveniji na mednarodnem parketu. Ne glede na to, da jim je Horvat korektno odgovoril, ga je Žnidaršičeva še naprej prikazovala kot poslanca, ki si izmišljuje. Ni mogla mimo tega, da je nekdanji podpredsednik stranke NSi Valentin Hajdinjak postal predsednik Darsa. Čudno, da se na RTV Slovenija nikoli ne vprašajo, kako je nekdanji predsednik KP Slovenije, Ciril Ribičič iz poslanskih klopi presedlal med ustavne sodnike in nazaj na pravno fakulteto.

Koncept oddaje je bil sposobno vlado prikazati kot nesposobno in pokvarjeno, nesposobno opozicijo kot brezmadežno
V oddaji je nastopil še poslanec SMC Gregor Perič. Izrazil je, da dela vlada dobro. Za pritiske na poslance DeSUS je dejal, da so zagotovo nekaj, kar bi si želeli “kot parlamentarci kadar koli ponovno videti, ker to ne priteče neki razviti demokratični državi.” Za propadlo konstruktivno nezaupnico je dejal, da gre za resen fiasko, saj jo je podprlo le 40 predstavnikov ljudstva. Žnidaršičeva je hotela vnesti nemir in nelagodje v Periča glede rezultate glasovanja. A jo je Perič hitro umiril in ji povedal, da je večina poslancev SMC “naredila tisto, kar nas je zavezal sklep sveta stranke, to je, da Erjavcu nismo podelili mandata za vodenje vlade,” odgovori Perič.

Zato ob koncu lahko le ponovimo besede Bernarda Nežmaha, da takšne oddaje nimajo spoznavnega učinka, “kjer bi se trudil spoznati resnico, ampak imaš že na začetku določeno, kdo so dobri in slabi.” Kot pove Nežmah, se velikokrat zgodi, da tisti, ki bi naj bili slabi, v resnici niso slabi. “Takrat pa je voditeljica zelo nesrečna.”

Image

Sama po besedah pronicljivega analitika noče sprejeti, da gre za novo sliko, spoznanje kot si je predstavljala. Ne razume vodilnih na informativnem programu RTV Slovenija, da si vedno znova želijo spektakularnosti. “Najbolj spektakularna pa je dihotimija dobrega in zla,” pove Nežmah za Domovino.

Celotno oddajo Tarča si lahko ogledate TUKAJ. Intervju z Bernardom Nežmahom si lahko preberete TUKAJ.

V nadaljevanju objavljamo še odzive gledalcev zadnje oddaje Tarča na Twitterju:

https://twitter.com/stevilka2/status/1362481171418996737?s=20

Luka Perš