fbpx

Učinkovitost ministrstva za okolje in prostor na čelu z Juretom Lebnom: “Imate prav, nekaj je narobe. Bomo uredili. Čez eno leto!”

Jure Leben (Foto: STA)

Direkcija za slovenske vode je ugotovila, da je struga potoka Jablanski graben, ki se izliva v reko Pako, popolnoma zaraščena ter da je potok klasificiran kot hudournik, a kljub temu so sanacijo struge napovedali šele za naslednje leto, če bo dovolj sredstev.

Učinkovitost ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi Jure Leben, je te dni dosegla novo dno. Kakor je na Twitterju zapisal profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Matej Lahovnik, je pisal na Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso), “da je struga potoka povsem zaraščena in bo v primeru dežja poplavilo”.

Od tam so poslali rečnega nadzornika, ki je ugotovil, da Lahovnikove trditve držijo in da gre za hudourniški potok. Končni rezultat? Sanacija šele naslednje leto. “Zgleda, da niso pomislili, da lahko tudi letos dežuje,” je odločitev Arsa komentiral dr. Lahovnik.

Zaraščena struga potoka Jablanski graben (Vir: Twitter)

To je sprožilo odziv ministra Lebna, ki je dr. Lahovniku predlagal, da svoje pobude naslovi na Direkcijo za slovenske vode (DRSV), in ne na Arso. “Po ogledu rečnih nadzornikov jih bodo umestili v prioritetne razrede za sanacijo,” je zapisal Leben. Dr. Lahovnik je ob tem razložil, da je predlagano že storil ter da so mu poslali odgovor, v katerem pravijo, da naj počaka na naslednje leto.

Pri tem so na DRSV dodali, da je obseg sanacij odvisen od razpoložljivih finančnih sredstev, kar pomeni, da obstaja celo možnost, da do prepoznano potrebne sanacije potoka sploh ne pride. Rečno-nadzorna služba je potrdila, da je struga potoka Jablanski graben, ki se izliva v reko Pako, povsem zaraščena. Stanje so v svojem poročilu iz 8. oktobra tudi zabeležili.

Zaraščena struga hudournika Jablanski graben (Vir: Twitter)

“Potrebno sanacijo potoka in odstranitev plavin iz potoka bomo uvrstili v plan rednih vzdrževalnih del za prihodnje leto,” so še zapisali v svojem odgovoru. Prebivalci, ki živijo v bližini omenjenega potoka, lahko tako samo upajo, da je tudi vreme uvrstilo močan dež v plan rednih vremenskih razmer za prihodnje leto.

Odgovor, ki ga je dr. Matej Lahovnik prejel od DRVS. (Vir: Twitter)

Ivan Šokić