fbpx

Učitelju Gregorju Markiču, ki želi biti novi komunistični diktator in v javnosti razkazuje zadnjo plat, delodajalci svetovali, naj laže o prekinitvi delovnega razmerja?!

Gregor Markič (vir: Facebook)

Eden izmed protivladnih protestnikov, ki se je mnogim vtisnil v spomin, je nedvomno Gregor Markič. Sredi Prešernovega trga je na tako imenovani antiproslavi namreč kazal golo zadnjico in genitalije. Potem, ko se je v javnosti razvedelo, da gre za učitelja na osnovni in srednji šoli, se je sprožil val kritik. Markič se je odzval z obžalovanjem in sporočil, da je dal odpoved. V zvezi s tem se je oglasil Vinko Vasle, dolgoletni novinar in urednik ter nekdanji direktor Radia Slovenija, ki je na Twitterju zapisal: “Sporočajo mi, da ni prekinil delovnega razmerja (lagal), ker so mu v OŠ Lesce in na srednji gostinski Radovljica tako svetovali in ker menijo, da je to počenjal v prostem času.”

Kdorkoli si je ogledal posnetke antiproslave ob dnevu državnosti, je lahko videl, da je bila ta vulgarna, polna tujih pesmi in totalitarnih simbolov. Markič pa je bil tisti, ki je s svojim izprijenim obnašanjem nedvomno vzdignil največ prahu, saj se je izkazalo, da gre za učitelja na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica, kjer poučuje italijanščino in angleščino, na Osnovni šoli Frana Saleškega Finžgarja Lesce pa italijanščino na predmetni stopnji.

Spomnimo. Markič je sodeč po svojih preteklih zapisih prepričan, da bi morali protesti trajati mesece, če ne dolga leta. Meseci če ne dolga leta bodo potrebni, da se Jajcman odstrani. Skupen nam je en – kratkoročen – cilj: Smrd Jajcizmu. Ko bomo ta cilj dosegli, se bomo najbrž oddahnili in vse bo šlo po starih poteh, kradli bodo pač drugi, nehigiena političnega prostora se ne bo popravila,” je izpostavil. Dolgoročni cilj mora po Markičevem prepričanju  biti, da se pomete tako z vsemi levimi kot tudi desnimi politiki. “Ustanovimo svoj parlament in začnimo z zasedanji, ki jih snemamo, za prvi osnutek vzemimo kar islandsko ustavo, začnimo delati,” je somišljenike pozval Markič. Preziram klobasanje in to pisanje. Če mu ne sledi akcija, je pač prazno blebetanje.”

“Jaz nisem človek besed, temveč mož dejanj. A v trenutni družbeni krizi se ne počutim sposobnega, da bi ukrepal s čim več kot z besedami in glasbo,” je še izpostavil Markič, preden se je ponudil za novega Lenina. “Nimam karizme in nikoli v življenju nisem bil vodstveni kader. Sem pa odličen operativec. A če se ne bo našel nihče, kdo ve, morda se iz jeze, ker ste vi mladi preveč leni, aktiviram jaz, morda bom naslednji Lenin jaz!”.

Na srednji šoli vedenje označili kot neprimerno
Po objavi prvega članka smo na obe šoli poslali novinarsko vprašanje, če se jim zdi primerno, da profesor, ki naj bi bil med drugim vzornik in primer lepega vedenja, na protestih razkazuje svoje genitalije in zadnjico. Odgovorili so nam iz srednje šole v Radovljici, kjer so potrdili, da gre res za njihovega profesorja. “Njegovo vedenje je bilo povsem neprimerno, predvsem še zato, ker je profesor, ki naj bi bil zgled mladim.” 

Markič, član številnih protivladnih skupin na Facebooku, v zapisih izraža nezadovoljstvo do ravnanja frontmana protestov Jaše Jenulla in njegovih sledilcev ter pripadnikov organizacije Antifa, saj so slednji po njegovo nekakšni pajaci, ki se delajo nasilne in ne gredo dovolj daleč. Da bi pred grožnjami s smrtjo zaščitil svojo družino, se je obrnil na uredništvo Nova24TV in zapisal naslednje: “Spoštovani, po številnih grožnjah s smrtjo vas prosim, da prizanesete vsaj mojima otrokoma in ženi. Ni vam treba terjati odgovora od mojih delodajalcev, z njimi sem se že telefonsko dogovoril, da prekinemo delovno razmerje. Če zahtevate še kakšno zadoščenje, vam bom ugodil, samo rotim vas, da ne netite več sovraštva ljudi, ki nam grozijo, z novimi članki o meni, ki jih brez dvoma že pišete. Zagotavljam vam, da ne bom več učitelj, in da vam bom potrdilo o prekinitvi delovnega razmerja, nemudoma dostavil. Priznam in vidim, da je moje sredino dejanje bilo zavrženo in vsega obsojanja vredno, saj je vznemirilo tako mnogo ljudi. Za več bom na razpolago jutri, ko se vrnemo z morja. Naj še enkrat ponovim: da bi se serija člankov o meni nocoj končala, da bi bilo prizaneseno mojima otrokoma in moji ženi, sem pripravljen storiti še karkoli drugega, poleg tega, da sem že podal ustno odpoved. Vse dobro vam želim, Gregor Markič.”

Foto: Printscreen

Sodeč po zapisanem bi človek sklepal, da Markič ne bo več delal kot učitelj, saj je tudi sam spoznal, da je bilo ravnanje zavrženo. Ker pa je Vasle razkril, da temu vendarle ni tako, smo se odločili informacijo preveriti. Na obe šoli smo poslali vprašanje, ali drži naslednja navedba: “Sporočajo mi, da ni prekinil delovnega razmerja (lagal), ker so mu v OŠ Lesce in na srednji gostinski Radovljica tako svetovali in ker menijo, da je to počenjal v prostem času.” Ko odgovora prejmemo, ju objavimo naknadno.

Učitelj predstavlja osebo, ki je svojim učencem zgled tako v šoli, kot tudi z obnašanjem v zasebnem življenju, zato se od ljudi, ki se za tak poklic odločijo, pričakuje še toliko boljše obnašanje. Konec koncev bi bilo dvolično obsojati učence, če bi morda ravnanje posnemali, potem ko učitelj ni bil deležen sankcij. Ker je šlo za zavrženo dejanje, seveda ne čudi, da kritik ne manjka. Vendarle pa je ob tem potrebno zavedanje, da je vsakršno mnenje potrebno izraziti na kultiviran način. Nedopustljivo je namreč vsako izražanje groženj s smrtjo in poleg vpletati še družinske člane, ki s tem dejanjem nimajo prav nič skupnega. Vsi smo pred zakonom enaki, človeško življenje pa je nedotakljivo.

Nina Žoher