fbpx

Udbovski kapital se vrača: Ante Bračić, tesni prijatelj agenta globoke države Dragana Isajlovića, kupil za 20 milijonov evrov Mercatorjevih nepremičnin!

Ante Bračić in Dragan Isajlović. (Foto: STA, Posnetek zaslona-Postojna.si)

Podjetje Iskra Impuls v večinski lasti Anteja Bračića je kupilo deset Mercatorjevih trgovin v Ljubljani, Luciji in na Bledu za 20 milijonov evrov. Ti bodo še naprej oddajali prostore Mercatorju, ki bo njihov najemnik. Vendar se v ozadju skriva poslovno omrežje nekdanjega agenta UDBE Dragana Isajlovića. To dokazuje lastniška struktura podjetja Tosidos v preteklosti in posli v podjetju K. Tivoli, kjer Isajlović prek Bračića sodeluje s poslovnim omrežjem Stojana Petriča. Poti Isajlovića in Petriča so se srečale že pri sporni gradnji Nordijskega centra v Planici. 

V medijih je zaokrožila novica, da je Mercator za 20 milijonov evrov prodal sedem svojih trgovin v Ljubljani podjetju Iskra Impuls. Časnik Finance ob tem poroča, da so poleg trgovin v Ljubljani prodali še prostore v Luciji in na Bledu. Večinski lastnik Iskre Impuls je Ante Bračić, tesno povezan s poslovnim omrežjem agenta globoke države Draganom Isajlovićem. Avtor tega članka je takoj po novici na Twitterju razkril, da se Mercatorjevo premoženje vrača v poslovno omrežje nekdanjega agenta UDBE Dragana Isajlovića, zvestega izvršitelja ukazov Janeza Zemljariča, nekdanjega republiškega šefa Službe državne varnosti in notranjega ministra v nekdanji Jugoslaviji.

O Draganu Isajloviću smo v našem mediju že veliko pisali. Tako smo lani razkrili, na kakšen način je prišel do svojega apartmaja in jadrnice na hrvaškem otoku Krk. Prek podjetja Komat je kupil dve nepremičnini v Punatu na Hrvaškem. Zgodbo smo dokazali tako z izpisi iz zemljiške knjige kot s fotografijami Isajlovićeve nepremičnine na Hrvaškem. Kot eno izmed podjetij v Isajlovićevi hobotnici smo odkrili srbsko podjetje Isico, kjer se pojavlja kot njen zastopnik. Isajlović je za svoje posle in bogatenje vpisal druge osebe, ki so bile vknjižene kot lastnice podjetij. Sedaj se je pojavil lastnik Iskre Impuls Andrej Bračič, ki je v preteklosti vstopil v lastništvo podjetij, povezanih z Isajlovićem. Šolski primer njunega sodelovanja je gradbeno podjetje Tosidos, o katerem bomo pisali v nadaljevanju.

Apartma in jadrnica Dragana Isajlovića na Krku in del dokumentacije, ki dokazuje, kako je prek podjetja Kornat prišel do nepremičnine na Hrvaškem. (Foto: Bralec Nova24TV)

Pokupili Mercatorjeve nepremičnine, da jih bodo oddajali nazaj
Časnik Finance je razkril, da je Iskra Impuls kupila supermarket na Bledu (5,5 milijona evrov), supermarket v Luciji (3,2 milijona evrov), trgovino v Luciji (681 tisoč evrov), trgovino v Murglah (2,2 milijona evrov), v Črnučah (2,09 milijona evrov), market na Celovški cesti 163 (1,78 milijona evrov), market na Cesti na Brdo 19 na Viču (1,66 milijona evrov), market na Zaloški cesti 168 (1,46 milijona evrov), market na Jeranovi ulici 24 v Trnovem (741 tisoč evrov), market na Sojerjevi ulici v Dravljah (668 tisoč evrov).

Pri vseh prodajah je šlo za t. i. “sell and lease back” posel. To pomeni, da jih je Bračičevo podjetje odkupilo in jih bodo sedaj Mercatorju oddajali. To podjetje je znano tudi po več nepremičninskih projektih v prestolnici. Podjetje ima tudi druge nepremičninske projekte. Sedaj gradijo 94 stanovanj v Kosezah in 81 stanovanj na Masarykovi in sosesko Majske poljane v Novi Gorici, kjer bosta dve stolpnici z več kot 140 stanovanji. Z egiptovskimi lastniki Iskre Emeca snujejo stanovanjsko sosesko z več kot 300 stanovanji. Vse to počnejo prek podjetja K.Tivoli, kjer so povezani skupaj s Kolektor Kolingom idrijskega tajkuna Stojana Petriča.

Vendar se je že v preteklosti izkazalo, da je Bračič pred leti poskrbel, da je vstopil kot “slamnati” lastnik v podjetje Tosidos, ki predstavlja eno izmed najpomembnejših družb Isajlovića v sedanjem času. Izhodišči za Tosidos sta predstavljali dve podjetji. To je podjetje I.S.O, kjer si Isajlović deli lastništvo s svojo ženo Metko Isajlović, ter podjetje Ditrade d.o.o. Kasneje je jedro Isajlovićevega omrežja postalo SGP Gorenjc, kar je razkrilo več slovenskih medijev v preteklosti.

Shema podjetja Tosidos. Sedaj sta lastnika Tosidosa ostali le še podjetji Iskra Impuls v lasti Anteja Bračića in 3.14 v lasti Tadeje Trojar Jan. (Foto: Posnetek zaslona-Portalplus)

Tako je podjetje Gorenjc leta 2014 vstopilo v podjetje Tosidos, kjer je Isajlović postal 25-odstotni lastnik družbe. Kot je pisal pisec Kizo za Portalplus leta 2015, je lastništvo Tosidosa izhajalo iz samega jedra starih fantov: Gorenje d.d. je prek hčerinskega podjetja Gorenje projekt d.o.o. skupaj z Iskro Impuls, Hmezado TMT in 3.14 d.o.o. solastnik Tosidosa, solastnika Isajlovićevega Gorenjca. Po podatkih sedaj Tosidos vsak s svojim 50-odstotnim deležem pokrivata Bračićeva Iskra Impuls in 3.14 v stoodstotni lasti Tadeje Trojar Jan.

Psihologinja Tadeja Trojan Jan, lastnica podjetja 3.14 in polovična lastnica podjetja Tosidos. (Foto: Youtube)

Isajlovićevo poslovno omrežje je povezano tudi s poslovnim imperijem Stojana Petriča. Njune poti so srečale že v projektu izgradnje Nordijskega centra v Planici. Tam je bilo podjetje Tosidos podizvajalec za Kolektor Koling. Je pa pred kratkim Radio Študent razkril zanimivo povezavo med Petričem in Isajlovićevim omrežjem v projektu Koseško okno. Eden izmed partnerjev je tudi GP sistemi, za katerim stoji Bračićeva Iskra Impuls. Eden glavnih projektov, ki se izvaja prek K.Tivoli, je projekt Belle Vie Tivoli s skoraj 200 stanovanji nasproti Hale Tivoli v Ljubljani. Omrežje Stojana Petriča in Isajlovićevi fantje so le nasledili naložbo Energoplana, ki ga je lastniško obvladoval Zlatko Sraka.

Večinski lastnik Kolektorja Stojan Petrič je že večkrat sodeloval s poslovnim omrežjem Dragana Isajlovića. (Foto: STA)

Luka Perš