fbpx

Udbovsko jedro Sove: grožnje, laži in manipulacije

Če bomo delo dobro opravljali, bomo prišli do ugotovitev, nevarnih za del politike.” To je citat iz intervjuja z direktorjem Sove Rajkom Kozmeljem prejšnji teden v Mladini. Prav ta citat razkriva bistvo celotnega dogajanja v Sovi od njene ustanovitve dalje.

V Demokraciji so že pisali o vseh dosedanjih aferah v Sovi, zato tokrat ne bomo ponavljali teh dejstev. Rdeča nit vseh afer, s katerimi je povezana osrednja slovenska obveščevalna služba, pa je, da je vedno znova zlorabljena za politične obračune – če seveda predpostavljamo, da je Slovenija demokratična država (kar pa, kot kaže dogajanje, ni). Zato je bliže resnici trditev, da Sova v svojem bistvu samo nadaljuje poslanstvo Udbe, na kar kaže tudi citat iz intervjuja z direktorjem Sove.

Kdo krši zakone?
Zadnja afera, v katero je vpletena Sova, se je začela s preiskavo zaposlitve nekdanje Šarčeve desne roke N. H. v Sovi, kar je naplavilo precej novih afer. Izkazalo se je namreč, da se Sova ne želi podrediti parlamentarnemu nadzoru, ki ga opravlja Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), ob tem pa se izgovarjajo na to, da je KNOVS presegla svoja pooblastila in da gre tu za politični nadzor. Očitno pa se je vmes zbudil tudi predsednik KNOVS Matej Tonin in tokrat nastopil odločneje in dobil povraten udarec premierja Marjana Šarca, s katerim sta sicer stara znanca s kamniške občine. In kaj se je dogajalo zadnje čase? Sova komisiji, potem ko je ta opravila nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem ni želela izročiti, vladajoča koalicija pa ravnanje vodstva Sove seveda opravičuje, da KNOVS s takim načinom vodenja ogroža nacionalno varnost.

Rajko Kozmelj v Mladini.

Za primerjavo: Kozmelj v Mladini razlaga javnosti, da je komisija prezrla 13. člen Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, iz katerega izhaja, da imajo državni organi samo tiste pristojnosti, ki jim jih izrecno določa zakon, češ da inšpektorat lahko vpogleda v kadrovske mape, podobno kot lahko računsko sodišče preverja uporabo posebnih sredstev, ne more pa tega preverjati parlamentarna nadzorna komisija. “Vsak ima svojo pristojnost in poanta nadzora je ravno v tem, da je ta razdeljen na več institucij.” Nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik pa tako rekoč hkrati v intervjuju za Reporter na zelo podobno vprašanje odgovarja, da bi takšno dokumentacijo na zahtevo KNOVS dal na vpogled. “Komisija je pristojna za nadziranje dejavnosti Slovenske obveščevalne-varnostne agencije, pod to sodijo skoraj vsi poslovni procesi.” Kot je spomnil Rupnik, je bilo takšnih pregledov, ko je bil sam direktor Sove, kar precej – tudi na kadrovskem področju. Je torej Rupnik kršil zakone, ko je članom KNOVS dovolil vpogled? Vprašanje za milijon evrov?

Kako Reporter brani poslanko LMŠ
Očitno pa je “varuhom grala” prejšnji teden glede Sove začela teči voda v grlo, saj so spoznali, da je vrag vzel šalo in da se bo Šarec zelo težko rešil iz pasti, v katero ga je potisnil njegov glavni svetovalec, nekdanji direktor Sove Damir Črnčec. Verjetno se je tudi zato nedavno zgodil manever s sicer precej glasno poslanko LMŠ Jerco Korče, ki je tudi članica KNOVS. Slednja je na seji, na kateri so razpravljali o izročitvi dokumentov, sodelovala, nato pa smuknila iz sejnih prostorov. Nekaj ur kasneje (ob osmih zvečer) se je na spletni strani Reporterja pojavil članek Igorja Kršinarja z naslovom Janez Janša grozil Šarčevi poslanki Jerci Korče s povračilnimi ukrepi, ko pridejo na oblast: Padale bodo glave! Že naslednji dan se je na isti spletni strani pojavil še en Kršinarjev članek z naslovom Grozljivo! Janšev kandidat za evropskega poslanca Davorin Kopše bi Šarčevo poslanko Jerco Korče kar z mačeto, kjer je avtor članka že drugič zaščitniško vzel v bran mlado poslanko LMŠ, ki je, mimogrede, hči bančnice, vpletene v sumljive bančne posle NLB z Iranom.

Igor Kršinar (foto: STA).

V prvem članku je Kršinar navedel, da je prvak SDS Janez Janša odkrito grozil poslanki LMŠ Jerci Korče, da bodo padale glave in s povračilnimi ukrepi. “Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019,” je Korčetova malo pred objavo Kršinarjevega članka zapisala na Twitterju. Kot je navedel Kršinar, naj bi podobno prek Twitterja grozil tudi poslanec SDS Žan Mahnič. V drugem članku pa je bil predmet obravnave kandidat za evropskega poslanca Davorin Kopše, češ da je poslanki LMŠ grozil z mačeto, ker je njen tvit o sprevračanju domoljubja komentiral sarkastično “Umrite nevedni. Lahko pod mačeto.” Ne kakšna Mladina, Dnevnik ali Pop TV, ampak Reporter je bil tisti, ki je omenjeni komentar obravnaval kot grožnjo. A bistvo je bilo predvsem to, da je Jerca Korče pred slovensko javnostjo obtožila Janeza Janšo, da je grozil z nasiljem – tako rekoč obglavljanjem.

Magnetogram razkril laž
Seveda je sledil protiukrep – Janez Janša je namreč na KNOVS naslovil zahtevo po objavi magnetograma, iz katerega so morali najprej umakniti oznako “interno” ter anonimizirati nekatere manj pomembne stavke. V začetku tega tedna je bil magnetogram javno objavljen. Kot je razvidno iz prepisa Janševega govora, je Janša na seji KNOVS med drugim opozoril prav na jedro afere zaposlitve Šarčeve prijateljice. “Saj ne bo noben mislil, da je to kakšen velik prekršek pa škandal. Da je pa to skrajno neumno pa nespametno pa kako je to sploh možno, to bodo pa vsi vedeli. Veste, to potem vpliva na ugled te države v času pred predsedovanjem. Jaz mislim, da se večina škode še da preprečiti. Samo to ni odvisno od opozicije. Na teh točkah, se pravi, da vztrajamo na nadzoru, bomo vztrajali. Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže …

Skratka, to je edini citat, kjer je Janša omenjal “glavo”, in to sploh ni bila kakšna neposredna grožnja poslanki Jerci Korče, pač pa možnost, da bo premier Šarec zaradi afere na koncu padel. Povedano drugače: groženj ni bilo, poslanka si jih je očitno izmislila. Zanimivo je, da je že pred tem ozadje laži poslanke LMŠ v oddaji Tarča razkril tudi poslanec SDS Zvone Černač, ki je spomnil, da je Korčetova še v teku seje o “padanju glav” obvestila Kršinarja.

Grešni kozel s Škofljice
Kakorkoli že, izid izmišljenega škandala se je za poslanko LMŠ Jerco Korče precej slabo končal, saj je bila njena laž jasno razkrita. A kot že rečeno, je bil to očitno le slepilni manever, pri čemer je bila Korčetova kolateralna škoda, saj je poslanka za nekaj časa odvrnila pozornost z osrednjih problemov delovanja Sove, predvsem pa dejstva, da Šarec izgublja živce in da zato prek Črnčeca in svojih medijskih izpostav skuša zavarovati sam sebe, vendar mu stvari uhajajo iz rok. Najnovejše informacije, ki jih je posredoval spletni portal Požareport, pa kažejo, da je novi grešni kozel za Šarca tudi župan Škofljice Ivan Jordan, saj naj bi bil lansiral (po njihovo lažno) informacijo, da je Šarec poskrbel za zaposlitev N. H. na Sovi.

Foto: STA

Po poročanju Požareporta naj bi bil Jordan najel zasebnega detektiva, da bi preverjal bolniško odsotnost N. H., ki je bila tedaj še zaposlena na občini Škofljica, detektiv pa naj bi bil zalotil N. H. s Šarcem. Prav to naj bi bilo Šarca vidno razburilo in je na septembrskem sejmu v Ribnici javno nadiral Jordana. Nasploh naj bi Šarec zadnje čase večkrat grozil z ovadbami, podobno naj bi tudi Sova iskala žvižgača, ki je informacijo o N. H. spravil v javnost. Skratka, imamo torej trojico (Marjana Šarca, Rajka Kozmelja in Damirja Črnčeca), ki se niti ne sramuje več javno pokazati, da je Sova v svojem jedru to, kar smo poznali že pred letom 1990 – komunistično-mafijska Udba. In prav na to namiguje tudi Kozmeljev citat, ki smo ga omenili uvodoma.

Gašper Blažič