Ugledni intelektualci pozivajo parlamentarne stranke, da sestavijo vlado in se nehajo igrati z usodo slovenskega naroda

Prvopodpisani dr. Mark Boris Adrijanič, dr. Jerneja Penca, Igor Masten, dr. Romana Jordan, dr. Jernej Letnar Černic in mag. Tanja Porčnik. Ali bo po pozivu intelektualcev končno v Sloveniji prevladal razum in bodo politične stranke postavili na prvo mesto interese države? (Foto: STA, Twitter)

Skupina slovenskih intelektualcev s prvopodpisanim Markom Borisom Andrijaničem je večini parlamentarnih strank poslala “Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo”, v kateri poziva stranke, da prekinejo vladno politično krizo, ki jo je zakuhal Marjan Šarec. V njej navajajo veliko težav, s katerimi se sooča Slovenija. Pravijo, da bi še ene predčasne parlamentarne volitve le podaljšale agonijo, v kateri je Slovenija. Ob koncu članka si lahko preberete celotno besedilo.

Kako komentirajo to pobudo, smo vprašali tudi vse naslovnike.  Prvi se je odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša: “Spoštovani g. Andrijanič, v SDS pozdravljamo vaš poziv in sporočamo, da smo tako kot vedno doslej k pogovorom o morebitni novi koaliciji povabili VSE parlamentarne stranke. Udeležile so se ga tri. Žal nekatere že v principu zavračajo politiko dialoga, to zavračanje pa je huronsko podpirano v osrednjih medijih ter dodatno v nekaterih državnih organih, ki se v Sloveniji zdaj že klasično zlorabljajo za politične obračune. Upamo, da bo vaš glas razuma pomagal obrniti tokove v normalnost.” 

Slovenska demokratska stranka na čelu s predsednikom Janezom Janšo je vsem parlamentarnim strankam poslala vabilo k pogovorom za morebitno sestavo nove vlade. V svojem vabilu ni nikogar izključeval. Žalostno je, da smo v slovenski politiki prišli tako daleč, da nekatere stranke niso popolnoma izključujoče. Predsednik vlade Marjan Šarec v odstopu pa je glavni promotor starih vzorcev izključevanja. “Najprej se moramo strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi,” se je odzval na potencialno sodelovanje strank LMŠ in SMC na morebitnih predčasnih parlamentarnih volitvah. Poskus presekati s takšnimi praksami je tudi ta pobuda uglednih intelektualcev.

V njej so opozorili, da se Slovenija sooča z različnimi težavami na področju zdravstva, demografije, podnebnih sprememb, digitalizacije, trajnostnega razvoja in medgeneracijske solidarnosti. V pobudi so podpisani Mark Boris Andrijanič, dr. Jernej Buzeti, dr. Anže Burger, Nevenka Črešnar Pergar, dr. Romana JordanMiha Lavtardr. Jernej Letnar Černičdr. Igor Masten, Andrej Mertelj, Marko Pavlišič, dr. Jerneja Penca, dr. Mark Pleško, dr. Sašo Polanecmag. Tanja Porčnik, Matej PotokarRok Ravnikar, dr. Žiga Turk, Matej Tomažin, Žiga Vavpotič, dr. Peter Verovšekdr. Blaž Vodopivec in Marko Voljč.

Vlada Marjana Šarca je leta 2018 temeljila na izključevanju največje parlamentarne stranke. Ali bodo upoštevali poziv slovenskih intelektualcev k sestavi nove vključujoče in operativne koalicije za boljšo in stabilnejšo prihodnost Slovenije? (Foto: STA)

Nove predčasne volitve bi podaljšale dolgoletno agonijo na slovenskem političnem parketu
Podpisniki  nasprotujejo novim predčasnim parlamentarnim volitvam, ki bi podaljšale agonijo v slovenski politiki. “Še ene predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi še poslabšal nedelovanje države, poglobil razvojni zaostanek Slovenije in upočasnil priprave na predsedovanje. Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe. Kam to pripelje, se je najprej pokazalo pri zdravstvu in obrambi, manj vidne, a vseeno prisotne, pa so posledice nedela na drugih področjih. Zato verjamemo, da je oblikovanje vključujoče, operativne in razvojno naravnane koalicije v danih razmerah najbolj odgovorna rešitev,” poziva skupina slovenskih intelektualcev, predstavnikov gospodarstva in civilne družbe.

Prilagamo celotno besedilo Pobude za vključujočo in operativno koalicijo s prvopodpisanim Markom Borisom Andrijaničem:

Luka Perš

 • janko

  Slovenski intelekt je nedvomno v svetovnem vrhu. Samo vsi ti, brez izjeme, ki nam krojijo usodo od 1942. leta dalje, so dobesedno, neštetokrat dokazani, intelektualni gnoj !!!

 • Stajerka

  …ups……Šarec se utaplja oz. se razbija v bazenu brez vode :)

  Vodja poslancev SMC: Ponudba LMŠ je nesprejemljiva

  • Vera

   Malo ” bremzajmo” ,ker še ni nič dorečenega.Manj vedo levaki, bolje je za desnico v celoti.

  • Slovenka

   Ampak ga nič ne izuči.

 • von Rhein

  Nič ne bo.Sistem izključevanja jim omogoča preživetje in krajo. Niso sposobni niti demokratičnega prepira,sposobni so potuhnjenih intrig in laži. Njihovo smehljanje v kamero je tako ogabno,da se je že zaradi zdravja treba umakniti iz dosega signala.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Ne vem no, če so glih ugledni… tudi njihov intelekt je vprašljiv…no.

  • Oliva

   Tako kot tvoj!

 • APMMB

  Kdo pa so ti intelektualci?
  Jih v Murglah poznajo?

  • Smo-vas-in-še-vas-bomo

   V Murglah jih ne poznamo…torej ne morejo biti intelektualci…kapish?

  • Slovenka

   Sojih poslale Murglje, da bi delovali kot trojanski konji?

  • maček ivan

   Ti za murgle ne štejejo.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Pravi intelektualci so tisti ki so pozivali proti koaliciji s SDS. Več univerzitetnih profesorjev, raziskovalcev in akademikov je na vodje levosredinskih strank naslovilo javno pismo. Nekateri ugledni raziskovalci v njem ne omenjajo stranke SDS in njihovega predsednika Janeza Janše… vendar glede na napisano je jasno, da politike na levici pozivajo, naj se s SDS ne povezujejo. Zapisali so:

  “Koalicija s politiko nestrpnosti, izključevanja, laži in ščuvanja bi pomenila zgodovinski poraz mlade demokracije ter verjetni poraz in odhod na smetišče politične zgodovine tistih strank, ki bi obrnile hrbet svojim volivkam in volivcem.”

 • rubec

  Janez, ne nasedaj tem bedakom. Ti se drži tistega, kar pravijo tukajšnji stari komentatorji in rubec.

  • samotoje

   Nekaj si pozabil dodati. Naj zapolnim nezaslišano vrzel: živel Janez Janša!

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Čujte, nobena v parlament uvrščena stranka nima ne formalne ne moralne zaveze vstopiti v koalicijo z stranko SDS, še zlasti če deluje v nasprotju z njenimi temeljnimi načeli ali celo v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Kapish?

 • Shadow

  Je za biti predviden pri seznamu, na katerem sta so-podpisana Nevenka Črešnar Pergar – Reza in Marko Voljč. Ta ekipa je certificirana in ima drugačno agendo.

 • dež

  Imeti na seznamu podpisnikov Voljča in Pergarjevo je pa težak strel v koleno. Večkrat sem že napisal na tem portalu, da nujno rabimo sredinsko parlamentarno stranko z vsaj 15% podporo. Zgleda, da prave liberalne ne bomo dočakali, je pa možna “kaoliberalna”, prestreljena z udbo mafijskimi strukturami.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  A še pomnite tovariši… volivke in volivci so z veliko večino zavrnili politiko nestrpnosti, izključevanja, podtikanja, sovraštva. Zavrnili so JJ !!!…Bobu bob !!!

  • zaslosds

   tabletke še kar delujejo?

  • aatiduj

   Neroda, se ne boš še umiril ?

   • to_mi_delaj

    Kar pusti ga da se sekira, ga bo prej pobralo

 • rubec

  Spoštovana Alenka Bratušek vidim napisano. Zakaj zraven tega niste dodali še njen največji dosežek, “ki ste muslimanom pomagali nazidati najgršo stavbo v katoliški sloveniji”.

 • rubec

  Če so tile intelektualci, potem sem jaz kučan.

 • ROMAN Naprudnik

  pravilno!

 • if

  Nacionalni interes je napisan v 6. členu ustave RS: “Himna Slovenije je Zdravljica.”

  Smernice Zdravice / Antismernice sovražnikov slovenskega naroda

  Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet! / Bog, ven iz človeka, ven iz družbe!
  Prost, ko je bil očakov, naprej naj bo Slovencov dom! / Napadajmo slovenski narod!
  Otrók, kar ima Slava, vsi naj si v róke sežejo! / Izključujmo, zapirajmo, spletkarimo, lažimo, kradimo …
  Bog žívi vas Slovenke, prelepe, žlahtne rožice! / Feministke naprej, uničimo družino!
  Mladenči, vi naš up; ljubezni domačije, jo sŕčno bránit’ kliče čas! / Slovenija brez vojske, nebranjena Slovenija!
  Živé naj vsi naródi! Živel slovenski narod! / Multikulturni internacionalisti ustvarjajmo brezimni družbeni smodniški sod!

 • Novakec1

  Vas mal hebe intelekt, je že prepozno, slolandije ni več, avtohtone sloovce izumirajo na obroke.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Vsi ljudje dobre volje, jaz, Foglof Tunek, apeliram na stranke demokratičnega levosredinskega bloka, da sledite zgolj svojemu programu in svoji zavezi volivkam in volivcem… ter kljub močnim pristiskom recite NE Janezu Janši !!!

  • pupa

   SE GA PA ORNK BOJIŠ????

 • mginko

  ” Ugledni intelektualci pozivajo parlamentarne stranke, da sestavijo vlado in se nehajo igrati z usodo slovenskega narodA ”
  Če so tako intelektualni in ugledni – naj s prstom pokažejo na staro UDBOMAFIJO IN NJEN PRIVZGOJENI PODMLADEK Z IMENI IN PRIIMKI, katere že vrabci v celi ukradeni državi čivkajo, kdo pokopava ukradeno državo in drugorazredne državljane.
  DESNICA to NE DELA. Vsa mafijska posla so na levi, na čelu z starimi imeni udbe in njihovimi podmladnimi mafijci, ki vse naredijo za pokraden denar iz državnih korit. Od te mafije je ugrabljen celotni državni sistem in bo še naprej, dokler drugorazredni državljani ne bodo stopili skupaj in odstranili ta plevel, ki zastrupla in uničuje narod. Če vam to še vedno nič ne pomeni, živite še naprej med rdečim plevelom.

  • Smo-vas-in-še-vas-bomo

   Smo vas in še vas bomo !!!

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Koalicija s politiko nestrpnosti, izključevanja, laži in ščuvanja bi pomenila zgodovinski poraz mlade demokracije ter verjetni poraz in odhod na smetišče politične zgodovine tistih strank, ki bi obrnile hrbet svojim volivkam in volivcem…Smrt janšizmu, svoboda narodu !!!

  • tohuvabohu

   Kdo ti je kriv, če si zarobljen.

 • Antonius

  Pozorno sem prebral imena zaskrbljenih podpisnikov in se takoj vprašal, kako lahko podnebne spremembe vplivajo na stanje slovenskega političnega dogajanja.
  Njihov zaskrbljeni skupni napor je podoben naporu nekoga, ko potem, ko mu je pogorela hiša na ostanek zida obeša gasilski aparat.
  Bleferji!!
  Eno leto in pol ste imeli časa, da bi se ob nezaslišanem dogajanju v Sloveniji oglasili.
  Skrbi jih medgeneracijska solidarnost, ki nam jo že iz socialistične Jugoslavije, preimenovani komunisti še danes vsiljujejo v obliki uravnilovke. Naj Kučanu namignejo, da se odreče delu svoje nezaslužene pokojnine, da bo s kakšnim socialno groženim upokojencem vsaj malo, generacijsko solidaren.
  Demografija!!
  Od leta 2015 nas s šerijatarji že ogrožajo kurčeve vlade, podpisnike pa šele sedaj skrbi slovenska demografija.
  Parlamentarne stranke naj sestavijo odgovorno slovensko vlado in naj se nehajo igrati z usodo slovenskega naroda?!
  Globoka država ima v krempljih usodo slovenske države že odkar smo se osamosvojili, Sodstvo je krempljem pa v največjo pomoč, da je usoda naroda še vedno na tnalu.
  Kje ste bili, ker bi se že zdavnaj morali pojaviti in oglasiti. Zakaj prav zdaj, ko Janša s Počivalškom in
  Pivčevo vlaga napor, da vas odreši vaših zakasnelih skrbi.
  Takrat se niste zaskrbljeni oglasili, ko so razen opozicijskih SDS in NSi-kd, levičarski anti-janša koalicijski spočenjali politiko, zaradi katere vas skrbi.

  • aatiduj

   Nič niso povedali zakaj je Slovenija trenutno v stanju kakršno je. .

   • VERZIFIKATOR

    O razlogih kajpada molčijo,
    saj ne gre za kakšno javno spoved,
    ampak za pocukrano pripoved,
    mar naj sebe umneži krivijo?

  • Hanzi

   Čeprav razumem vaš gnev, menim, da se nekaj le spreminja. Upam, da si bova v bližnji prihodnosti lahko čestitala, ob zaprisegi desne vlade.

   • Slovenka

    Razumem Antoniusa. Sama bom verjela, ko bom videla, Vam pa vsekakor pohvala za dobre želje.

    • Kapodistrias

     Verjemite, in videli boste!

  • VERZIFIKATOR

   Če pri branju sem imen dosleden,
   rekel bi, da najdeš na seznamu,
   kot v demokracije naše hramu
   koga, ki močno je neugleden.

   • Slovenka

    Ne samo, da je neugleden. Odvraten! In takih je kar nekaj v tem krdelu ‘intelektualcev’.

   • Antonius

    Ja, dragi prijatelj VERZIFIKATOR, z dišavno vodico pod nosom, sem vsa imena prebral.

    • VERZIFIKATOR

     Nova naj pri etiketah pazi,
     koga kot ugledneža naziva,
     da ne bo nedolžna in ne kriva,
     ko od kod klofuta jo oplazi.

  • Slovenka

   Podnebne spremembe? Se jim je slama vnela v glavi? To je res ekološka katastrofa, ki poganja globalno segrevanje.

  • Kapodistrias

   Gospod Antonius, saj vse zapisano drži, ampak dopustite vendar možnost, da se krvoločni Savel spreobrne v svetnika Pavla.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Če že govorite o intelektualcih, evo: dr. Božo Repe… dr. Vlado Miheljak… dr. Darko Štrajn, dr. Boris Vezjak, dr. Tanja Rener, dr. Rudi Rizman, dr. Svetlana Slapšak… dr. Niko Toš… dr. Jože Pirjevec… dr. Darja Zaviršek… dr. Renata Šribar… dr. Svetlana Makarovič… dr. Anton Tič – Foglof Tunek !!!

  • ZatonMesecnikov

   Repe in Guseppe Pierazza kar izvzemi iz svojega spiska. Poleg ostalih, ki so se valili na rdečih ustanovah. Svetlana ima pa kakšen kumrovški šnelkurs….

  • Rocky

   Nisn vedu da so hudici tud shizofreni

 • Janez

  Že imamo novo Slovensko vlado.Vseh 22 intelektualcev,ki so večinoma doktorji povabit v parlament ,jih poprosit,da v najkrajšem času sestavijo vlado po svojih videnjih pod budnim očesom predsednika republike in predsednika opozicije.Izmed 90.poslancev izbrat 45.,jim ukinit plačo,zaklenit vse izhode iz parlamenta nič jesti,nič vode,in ko se bodo dogovorili vse do potankosti jih spustiti na svobodo.Plačo bodo dobili šele po enem letu in to minimalno,ki se jim bo zviševala,ko bodo pokazali kaj znajo jih dobro nagradiri,ali pa po “marš” nagnati,kaj se bodo preseravali iv srali po ljudeh,ki še komaj živijo.

 • Iva

  Kam so nas že in bi nas radi jutri pripeljali reciklirani novi obrazi, skupaj z Židanovo SD? Ta je kot kaže celo obtičala z ideologi fritzi v Dražgošah (SLO tragediji)!
  Privatizirani (F21) dominantni tiskani mediji in okupirane TV še vedno podpirajo Šarčev populizem (laži), ko je vsakemu normalno pismenemu človeku (kot kaže je teh vse manj) jasno, da besedičenje in neznanje ne more dati sadov!

  Zato je vsaka podpora novi koaliciji pod vodstvom JJ , ki bi se ga botri radi odkrižali (kar pomeni da je iz pravega testa), dobrodošla. Če imajo integriteto, bi se morali zgornjim podpisnikom (čeprav podpisi niso dovolj, rabimo akcijo) pridružiti še mnogi drugi intelektualci, publicisti, gospodarstveniki, pravniki,…
  GRE ZA SLOVENIJO! Naredimo konec mafijskim roparskim elitam!

  • Slovenka

   Vprašanje je samo, če ta združba ne bo poskušala odstraniti Janše kot mandatarja. Žigec Turk je že razpredal, da je važno, da vlado vodi SDS, da pa ni nujno, da je Janša mandatar. Bedak naj zmaga na volitvah, pa naj bo on mandatar. Tudi SMC se čudno obnaša. Pravijo, da so pogovori z LMŠ propadli, istočasno pa kvakajo, da se bodo z SDS, DESUS in NSl pogovorili tudi o tem, kdo bo premier! Če je to res, naj jih SDS brcne v rit in naj se gre na predčasne volitve. Če so tako bedasti, je prav, da DZ ne vidijo več od blizu.

   • dež

    Ne morem se znebiti občutka, da bo na koncu gnilo jajce DESUS. Pivčeva ima namreč pri svojih avtorskih honorarjih na glavi veliko masla, ker je njena študija več kot očitno fiktivna. In jo bodo stisnili, če ne bo pridna, zadnjič je že sestankovala z Glaserjem.

    • Slovenka

     Vse možnosti je potrebno imeti v mislih. Upam, da SDS in Janša ničesar ne prepuščata naključju.

 • rubec

  Pri teh uglednih intelektualcih je samo ena neznanka. Ali so sredstva za nakup naziva dr. šla prek banke ali gre tukaj zopet za neke mučke z gotovino.

  • ZatonMesecnikov

   Na jugu so znane ustanove, kjer doktoriraš v 1 tednu. Potem pa sedaj njih uvažajo kot doktorje pa strokovnjake….

   • pupa

    Narod naš doksze hrani kdo vse je živel v Sloveniji in diplomiral v Bosni ali še nižje.

    • ZatonMesecnikov

     Po fabrikah v socializmu je bilo na vsake toliko časa čistka, pa je bilo treba dati diplome na mizo. Je marsikdo vzel dopust za en teden, pa prinesel diplomo….

  • Slovenka

   No, no. Ne bodi sarkastičen. Po mojem so nazive že dobili tako, kot je treba, problem je v tem, da zaradi pridobljenih nazivov niso pametnejši niti toliko, kot imajo za nohtom črnega. Doktorat ti ne da pameti, če ti jo je ljubi Bog odrekel. V takem primeru se je treba sprijazniti z božjo voljo in ne gnjaviti ljudi z neumnostmi, kot je pisni izdelek, ki ga pravkar občudujemo in pod katerega se je napisalo toliko ‘intelektualcev’.

   Ti si z vsem na tekočem. Kje je bil ta cvetober intelektualcev pred volitvami 2018, ko so vse stranke razen NSl strumno zatrjevale, da ne bodo šle v koalicijo z SDS? So tedaj napisali kakšno pismo, kjer bi obsodile izključevalne prakse Globoke države?

   • aatiduj

    Očitno to ni bila prvorazredna tema, he, he

    • Slovenka

     Dejstvo je, da ima Janša kup ljubosumnih nasprotnikov na desni, ki je skoraj tako velik kot množica njegovih sovražnikov na levici. LudaMila, Tonin, Jordanova, Turk, Anton Tomažič, SLS, da ne govorim o množici podtaknjencev iz SDS: Banova, Črnčec, Čuš, Virant, Brejc, Hvalica itd.
     Ne veš, kateri so večji srčki, levi ali desni.

     • Peter

      Lucija, ženska, ki mi je včasih delovala normalna. Zdaj pa se ji je od sovraštva zaradi neke osebne zamere odpeljalo. Škoda, ampak tako pač deluje dolinska politika, osebno, neprofesionalno, zamerljivo, nenačelno….ker se z njo (politiko, ne Lucijo, da ne bo zamere) nihče ne ukvarja profesionalno ampak samo zaradi osebnih koristi…no.

     • Slovenka

      Saj res! Kako sem lahko pozabila Ušajko in Brščiča?

     • Peter

      Brščič je vsaj tiho.Lucija pa ne zamudi nobenega tvita (btw, bi jo kdo, ki jo pozna, prosil, naj ga preveri preden stisne GO, ker so včasih neberljivi), da ne bi srala po svojem sovražniku. Dela več škode sebi, kot sovražniku, tudi to naj ji kdo pove, no.

     • Slovenka

      Ja, imaš prav. Vprašanje časa je, kdaj bodo babše poslali v ofenzivo proti Janši.

     • anzek

      To babše se drži zadnje čase bolj nazaj, v njenih twittih ni več tiste ostrine, kot pred padcem vlade.

      Včeraj je bila na Faktorju, pa so jo nekateri preko twitterja že popoldne kritizirali, da v tem času ni primerna za pred kamero, zaradi tega, ker stalno pogreva osebne zamere, pa se je kar dobro držala, no… se v vsem kar je povedala ne strinjam, je pa bila čisto druga oseba kot pred padcem Šarca.
      Je pa sama priznala, da ni za v politiko.

     • Nšo-či

      Lahko še prebiraš njene twite? Včadih sem rada prebirala njene kolumne. Tiho sem opazovala njene napade SDS-ja. Kljub tišini, me je blokirala. Presenetila me je s tem. Kot bi ne znala sprejemati drugačnosti.

     • Peter

      Ja, začela je pametno, potem pa …konec. Ja, sprejemati drugačnost ne da bi jo jemal osebno in se ob spoznanju, da nekdo ne misli čisto tako kot ti, ne zapreti vase in napasti z vsemi topovi…ni lahko, vidim, no.

     • Peter

      Njene in še druge tvite berem na straneh Nove. Drugače tviterja ne uporabljam.

     • Peter

      Ja, pa še to. Deluje mi kot ljubica, ki jo je laver skenslal in zdaj išče načine, da bi se mu maščevala. Nezrelo, no.

     • Antonius

      Ljuba moja Nšo-či, z Lucijo imam osebno izkušnjo, pogovarjal sem se z njo, zato vem kdo in kaj ona je.
      Pop mojih komentarjih lahko preceniš mojo naivnost.
      Prikrito ambiciozna in pokvarjena.
      Mene so na mojo kritiko nje, po njenih navodilih iskali celo na Twitterju.
      Razkrite ga, je zahtevala od Viktorh-ja.
      Ti si moja ljuba komentatorska ljubezen, razlika med nama je v tem, da si ti vedno dobrosrčna, v zakup sodi pa tudi naivnost.
      Mnogim komentatorjem si zaupala in verjela na Pii so se pa izkazali kot premeteni provokatorji.
      Lucija Ušaj?! Za bolho vsaj veš kje te grize.
      CMOK.

   • rubec

    Mislim da je bil cbetober takrat na različnih koncih sveta. Od Litije pa vse do Mauriciusa. Da ne bi narobe razumela. Litiya je menda mesto, ki obstaja tudi na cookovih otokih.

  • Nšo-či

   Si prepričan, da pri podpisanih obstaja samo ena neznanka?

   • rubec

    Ta drugo sem zamolčal, ker bi v nasprotnem debatirali že o tretji.

    • Peter

     Sta že obe zaposleni na Sovi, no.

 • ZatonMesecnikov

  Kako je, ko “Intelektualci” vzamejo pobudo v svoje roke, je Slovenija videla pred 10 leti, ko so pod roko pripeljali svojega izbranca Zokija v parlament… Slovenija si od takrat ni več opomogla…

 • Liberalec

  Sam sem za predčasne volitve. Naj odloči narod – demos. Če želijo ljudje, še naprej komunistične lutke in nesposobneže, nastavljene iz kriminalnega podzemlja, potem si to zaslužijo. Če pa bodo večinsko podprli, domoljubno in sposobno, desno opcijo, si zaslužimo boljšo Slovenijo.
  Sem pa vse bolj prepričan, da mora ta narod doživeti bankrot in propad, ker ga revščina in bankrot Jugoslavije ni nič naučila.
  Imamo fantastične posameznike, kot narod pa smo bebci.

 • Slovenka

  Malo sem pobrskala po spletu. SMC je potrdila, da so pogajanja z LMŠ propadla, kot je že omenila Štajerka. Pogajali se bodo z SDS, NSl in DESUS. Do tu vse lepo in prav, ampak v SMC bodo sprožili tudi vprašanje, kdo bo premier. Kdo bo premier!?! Vsak povprečno pameten človek ve, da je to vodja največje stranke, bebci v SMC, ki so zbrali dva in polkrat manj glasov kot SDS, pa bodo odpirali to vprašanje. Očitno bo treba na predčasne in naj jih volivci zbrcajo v rit.

  Tudi Žiga Turk je klobasal v svojem prepoznavnem slogu: prav je, da sestavi vlado SDS, ni pa nujno, da je predsednik vlade Janša. Je mogoče, da tak butec obstaja?

  Želim si desno vlado, ker jo Slovenija potrebuje kot rastline sonce in dež, po drugi strani se pa sprašujem, s kakšnim gnojem imata opraviti Janša in SDS in ali je vredno.

  Mogoče pa bo res treba na volitve. S takimi butci in lopovi ne moreš sestavljati vlade. Samo poglejmo si odvratno LudaMilo, hinavskega Žigo Turka, nevretenčarja Tonina, zdaj so svoje lončke pristavili še ‘intelektualci’, o katerih svoj čas ni bilo ne duha ne sluha, in naj me hudič vzame, če ne bodo vsak čas zagolčali, naj Janša ne bo predsednik vlade. Kar voham krte in agente Globoke države, ki bodo poskušali delati škodo sedaj, ko je že jasno, da desna vlada najverjetneje bo. Marko Voljč nima kaj pametovati, naj se skrije v mišjo luknjo, isto velja za krtico Romano Jordan, Žigec, moči, moči, da ne govorim o drugih.

  • bad brains

   Še dobro, da SMC ni zmagovalna stranka volitev. Oni bi za prvega ministra verjetno predlagali Moderndolferja :) . No, če dobro premislim…a je bil Cerar kaj boljši ?

  • jan Gedli

   Ali ne bi nove volitve ven vrgle iste ali podobne butce?

   • Slovenka

    Možnost je velika, po drugi strani pa imam občutek, da bo par bednih strančic končno odletelo, če bodo volitve v aprilu, če ne bo sestavljena vlada.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Parlamentarne stranke boli kita za Slovenski narod, važno da oni nemoteno plenijo ta Slovenski narod.

  • bubamara

   Res je. In narod to ravnanje vedno požegna.

 • pajot

  Pogrešam podpise intelektualcev cerarja,serpentinška in šivilje.
  židan ni intelektualec.

 • Sodni dan

  Kam je pa Alenka šla?

 • Nšo-či

  “Upamo, da bo vaš glas razuma pomagal obrniti tokove v normalnost,” je zapisal Janez Janša.
  Tudi sama upam, da bodo mediji poskrbeli, da bodo razumne besede dosegle vse ljudi.

  • Peter

   Upanje umaira zadnje.
   Kar se tiče osrednjih dolinskih medijev je upanje umrlo že zdavnaj, draga squaw, no.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  A še pomnite tovariši… volivke in volivci so z veliko večino zavrnili politiko nestrpnosti, izključevanja, podtikanja, sovraštva. Zavrnili so JJ !!!…Bobu bob !!!

  • pupa

   Tebe vsi zavračamo pa se štuliš na ta portal kot podrepnamuha.

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Vsi ljudje dobre volje, jaz, Foglof Tunek, apeliram na stranke demokratičnega levosredinskega bloka, da sledite zgolj svojemu programu in svoji zavezi volivkam in volivcem… ter kljub močnim pristiskom recite NE Janezu Janši !!!

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Koalicija s politiko nestrpnosti, izključevanja, laži in ščuvanja bi pomenila zgodovinski poraz mlade demokracije ter verjetni poraz in odhod na smetišče politične zgodovine tistih strank, ki bi obrnile hrbet svojim volivkam in volivcem…Smrt janšizmu, svoboda narodu !!!

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Če že govorite o intelektualcih, evo: dr. Božo Repe… dr. Vlado Miheljak… dr. Darko Štrajn, dr. Boris Vezjak, dr. Tanja Rener, dr. Rudi Rizman, dr. Svetlana Slapšak… dr. Niko Toš… dr. Jože Pirjevec… dr. Darja Zaviršek… dr. Renata Šribar… dr. Svetlana Makarovič… dr. Anton Tič – Foglof Tunek !!!

  • rrrrr

   Ja, kje pa so Napoleon Bonaparte, Julius Cezar in Marija Terezija? V Idriji ali sosednji sobi ?

   • Ivan Ivanovič

    Prodane duše – prostitualci -še nikoli niso bili intelektualci.

 • montyamp

  Žveplenemu naj gredo na dvorišče .
  Mogoče bi pa radi IJJ spreobrnili , da bo v Murglah kupil hišo .
  Nekam pozno so se zbudili .

 • Peter

  Tumpek, še 15 minut do samoizbrisa.
  Kako si kaj preživel današnji dan, si limal kopipejste iz maladine, no?

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  VABILO ZA UGLEDNE INTELEKTUALCE

  V četrtek, 13. februarja, ob 17. uri bo v atriju ZRC SAZU okrogla miza o tem, ali je lahko Slovenija še naprej brez vizije. Na pogovoru, ki ga bo vodil urednik Mladine Grega Repovž, bodo sodelovali ekonomista dr. Jože Damijan in dr. Bogomir Kovač ter ekolog dr. Dušan Plut. Uvod v razpravo pa bo imel nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

  Vljudno vabljeni…tudi ljudje desničarske provenience…seveda če ste intelektualci. ČE?????

  • centurion

   ANTON PEINKIHER,
   preden greš na okroglo mizo…
   preberi od strani 219 dalje.
   https://www.yumpu.com/xx/document/read/29277786/izjava-radenko-radojcic-7-dio

  • šmentanamuha

   Pa ti se zajebavaš, a je možno da Kućanovi voluharji padete še nižje?

   • centurion

    Možno, možno.
    Znajo v blato in pod.
    Iz greznic v greznice v nivojih.

  • Ivan Ivanovič

   Vizija – provizija!
   To je povedal eden vaših glavnih ideologov in operativcev: Golobič.

 • Peter

  Še 11 minut do samoizbrisa.
  Kaj si kaj lepil danes sem, tumpek, no?

 • Peter

  Po koliko so pa danes žilne opornice, tumpek, no?

 • Peter

  Koliko je danes maladina zaslužila z žilnimi opornicami, umetnimi kolki in ostalimi medicinskimi pripomočki, tumpek, no?

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Volivke in volivci pozor…politične in gospodarske spremembe so v zadnjih 30 letih Slovenijo obrnile na glavo. Verjeli smo v demokracijo, pa jo je načel vzpon desničarskih populistov. Fašizem se je zdel del zgodovine, a danes izjave, ki jih 50 let ni upal nihče izgovoriti, postajajo del javne govorice. Imamo šolski primer prikritega fašizma… SDS !!!… Smrt Janšizmu, svoboda narodu!!!

  • centurion

   Lažeš,Tonči, lažeš.
   To ti sodišče pravi.

   Okrožno sodišče v Ljubljani je v razsodbi določilo, da mora Peinkiher v časopisu Dnevnik, časniku Delo ter na spletnem portalu nacionalne televizije MMC RTV SLO objaviti opravičilo z naslednjim besedilom:

   “Neresnične so moje trditve o Antonu Krkoviču, ki so bile objavljene v prispevkih “Čigav bordel?” dne 08. 04. 2016 v časopisu Dnevnik, “Tudi v vojni ni vse dovoljeno” dne 31. 03. 2016 v časopisu Delo in “Prejeli smo: Janša in Krkovič” dne 23. 09. 2014 v časopisu Delo ter na spletnem portalu MMC RTV SLO, ter v pogovoru z mano “Nobena resna država ne prepušča varnosti prostovoljcem in skrajnežem”, objavljen dne 30. 04. 2016 v časopisu Delo, predvsem:

   da je Anton Krkovič v osamosvojitveni vojni za Slovenijo zaradi panike in nesposobnosti počel kazniva dejanja z nedolžnimi mrtvimi in počel druge neumnosti s hudimi posledicami, kot je nepotrebna sestrelitev helikopterja nad Ljubljano,
   da je skupaj z Janšo prek Kočevske Reke organiziral grosistično prodajo slovenskega orožja in streliva Hrvatom, ki je bilo prepotrebno za slovensko obrambo,
   da sta Janša in Krkovič združeno nadaljevala zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborsko orožje in Depala vas,
   da je Anton Krkovič, ko je bilo treba kaj narediti za varnost države, zmeraj zatajil in da je 27. junija 1991, ko so tanki JLA drveli iz Vrhnike proti Ljubljani, v celoti prespal prvega pol dneva napada na Slovenijo, ker se je kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v Ljubljani (kasneje Bachus) v takem stanju, da so ga ob alarmu peljali spat in ni bil zmožen nobenega poveljevanja in častniške drže, ampak je samo ustvarjal zmedo, neumnosti in dejanja s hudimi posledicami,
   da je po vojni Kočevska Reka, kjer je bil sedež Krkovičeve enote, postala centralno skladišče za zbiranje orožja za prodajo na Hrvaško in v BiH,
   da ima Anton Krkovič neustrezno izobrazbo za častniški čin v Slovenski vojski,
   in se zanje Antonu Krkoviču opravičujem.”

  • šmentanamuha

   Upam, da bo tvoj pamflet prebralo čim več ljudi, da vidijo, kako mentalno prizadeti ste levičaraji.
   Smrt Kučanizmu, svoboda narodu, si pozabil pripisati.Janši pa želim vse dobro in vsem, ki podpirajo dober program stranke SDS in seveda uporabljajo možgane za razmišljanje. Za tebe ni več upanja.

   • Peter

    Očitno je veliko odvisno od tega, kdo je dežuren v kleti maladine. Včasih je kakšen kar znosen, vsake toliko časa pa pride dežurat tale preznojeni in prepoteni in prepotentni pijanček, ki razen groženj v omami alkohola ni sposoben spraviti skupaj nič vrednega. Jutri bo verjetno spet kakšen bolj normalen.
    Bomo videli po 15:00 no.

 • Peter

  Še 5 minut do samoizbrisa.
  Imaš kakšne famous last words za danes, tumpek, no?

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Centurionu pošiljam lepe in sončne pozdrave iz Ankarana :)

  • centurion

   Kaj pa opravičilo??
   In koliko penezov z obrestmi vred bo kapnilo Krkoviču?
   (viri blizu stvari pravijo- s stroški cca 20.000€€€€€€€…
   AAAAUUUUUUUU)

   Okrožno sodišče v Ljubljani je v razsodbi določilo, da mora Peinkiher v časopisu Dnevnik, časniku Delo ter na spletnem portalu nacionalne televizije MMC RTV SLO objaviti opravičilo z naslednjim besedilom:

   “Neresnične so moje trditve o Antonu Krkoviču, ki so bile objavljene v prispevkih “Čigav bordel?” dne 08. 04. 2016 v časopisu Dnevnik, “Tudi v vojni ni vse dovoljeno” dne 31. 03. 2016 v časopisu Delo in “Prejeli smo: Janša in Krkovič” dne 23. 09. 2014 v časopisu Delo ter na spletnem portalu MMC RTV SLO, ter v pogovoru z mano “Nobena resna država ne prepušča varnosti prostovoljcem in skrajnežem”, objavljen dne 30. 04. 2016 v časopisu Delo, predvsem:

   da je Anton Krkovič v osamosvojitveni vojni za Slovenijo zaradi panike in nesposobnosti počel kazniva dejanja z nedolžnimi mrtvimi in počel druge neumnosti s hudimi posledicami, kot je nepotrebna sestrelitev helikopterja nad Ljubljano,
   da je skupaj z Janšo prek Kočevske Reke organiziral grosistično prodajo slovenskega orožja in streliva Hrvatom, ki je bilo prepotrebno za slovensko obrambo,
   da sta Janša in Krkovič združeno nadaljevala zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborsko orožje in Depala vas,
   da je Anton Krkovič, ko je bilo treba kaj narediti za varnost države, zmeraj zatajil in da je 27. junija 1991, ko so tanki JLA drveli iz Vrhnike proti Ljubljani, v celoti prespal prvega pol dneva napada na Slovenijo, ker se je kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v Ljubljani (kasneje Bachus) v takem stanju, da so ga ob alarmu peljali spat in ni bil zmožen nobenega poveljevanja in častniške drže, ampak je samo ustvarjal zmedo, neumnosti in dejanja s hudimi posledicami,
   da je po vojni Kočevska Reka, kjer je bil sedež Krkovičeve enote, postala centralno skladišče za zbiranje orožja za prodajo na Hrvaško in v BiH,
   da ima Anton Krkovič neustrezno izobrazbo za častniški čin v Slovenski vojski,
   in se zanje Antonu Krkoviču opravičujem.”

 • lokec

  Janez J. ne daj dosedanjim vladarjem tega zadovoljstva, da sestaviš vlado. Ali se motim?

 • Peter

  Samoizbris ni uspel?
  Tumpek, no?

 • Aton

  Naj se ustanovi vlada v nacionalnem interesu, opozicija naj ne spotika… Prosto po Vodebu. In sledi. Opozicije ne rabimo, ustanovimo SZDL in živimo srečno. Kreteni!

 • crniocar

  če bi bili vsaj malo ugledni bi od prve vse nagnali k novim volitvam

 • Peter

  Torej, maladina, tale, ki je bil danes dežuren, vam res dela sramoto. Če nimate nobenega boljšega, dajte se ta dan samoukinit že kar na začetku, no.

 • radames

  Ker se
  Počivavšek dogovarja z Janšo, so mu že nastavili mino. Nekaj v zvezi z nepravilnostmi pri
  tržni inšpekciji, ker kot resorni minister ni ukrepal.
  To je v TV Dnevniku RTV sporočalo znano ropotalo Evgenija Carl, do katere moraš biti skrajno skeptičen, ko ropota v TV Dnevniku.
  Deep state dela s polno paro!

  • jan Gedli

   Sicer pa bi se našlo še kaj večjega, vendar bi jo staknil še kdo drug.

 • Resnica

  Sarec je zakuhal to vladno krizo…s tem da he razpustil vlado ki nic ne dela…slovenci imajo pa res cudne standarde

 • tomven

  Buče, ne pa resen poziv intelektualcev…

  • Joc 52

   pergarco sem spregledal, katastrofa od peticije

 • Peter

  Vedo, da nima smisla, no.

 • Jan Kovalski

  Ti ugledni intelektualci se vedno delajo pametne kadar zaslutijo, da bi lahko z glasovi ki bi jih prinesel SDS in Janša, ustvarjali podobo bodoče vlade po svojih željah, v kateri pa po njihovi željah ne bi bilo Janše pa po možnosti tudi ne SDS-a.

  Potem se do naslednje priložnosti (volitev npr.) pogreznejo v molk in okopavajo svoje vrtičke v kakšni varni državni sinekuri.

 • Simon Rožič

  :::če bi se pod navedene intelektualce podpisal mali Murgeljski škrat, potem pa ne bi bilo več
  vprašljivo !!!!

 • Jan Kovalski

  Žiga Turk bi bil rad slovenski Jordan Peterson, pa je “samo” slovenski Žiga Turk..
  https://twitter.com/ZigaTurk/status/1227499427847258113

 • Vrhovni sodnik

  POZOR, PREVIDNO !!!
  Strički iz ozadja so zaslutili, da se zna sestaviti vlada, za to so pohiteli s pismom kvazi dobronamernih, da bi vrinili svoje krte preko SD, LMŠ, ki naj bi zdaj kao sodelovale v novi vladi. J.J. če sprejmeš v koalicijo še kakšno stranko razen vas 4, te nikoli več ne volim, drugo sta Bandeli in Kramar, ki naravno pripadata na desno.

  • Poštenjakar

   ITAQ, si jih prečital.

  • Antonius

   Vrhovni, ne sekiraj se. SMC in Desus rešujeta svoje zavožene riti.
   Korektno sodelovanje z Janšo jima je še edini izhod iz koalicijskega debakla.
   Janša?! Janša je edini v naši politiki, ki ni butelj. Počivalšek in Pivkova bosta sprejela vse pogoje, ki jima jih narekuje Janša, da se izkopljeta iz dreka anti-Janša koalicije.
   Vrhovni, zapomni si, Janša je tisti, ki jima edini more ponuditi pogoje, zato lahko od nju tudi marsikaj korektno zahteva.
   Vsi trije v pogovorih sodelujoči se bojijo novih volitev, zato se pa tudi *pogajajo*.
   Dessus je od straha pokakan, SMC pa posran. Niti Tonin zelo trdno ne stoji na svojih nogah. Izdajalka Novakova ga je pred krščanskimi volivci spravila na bergle.
   Ko bomo imeli novo Janševo vlado Te bom s pomočjo Kučkota, ki se skriva pod pručko izzval, da me v Ljubljani nagradiš z enim pivom.
   Jaz sem že star, ampak še vedno optimist.
   Sem pa previden in zadržan, leta *modrosti* mi ju narekujejo.

   • jan Gedli

    Bog vas usliši, privoščim vam pivo od srca.

   • Vrhovni sodnik

    Nisi razumel, s tem pismom hočejo aktivirat SD, LMŠ in SAB, da vstopijo v vlado in jo minirajo, vsekakor se mormo dobit, z junakom iz pod Storžiča, če se še z motorjem vožiš, bi bila Livada pravšnja.

    • Antonius

     Vrhovni, konec je s krti, stranke se borijo za politično preživetje.Strankarske dvosedne riti je propadla anti-janša koalicijska zgodba razgalila do spodnjic.
     Novakova je zadnja, ki se pred pokojnino in brez bojazni za svojo politično prihodnost umazano igra. Tonin ima politično ambicijo in šr veliko delovnih let do svoje pokojnine.
     Kučan je odjebal, nanj politično stavijo lahko samo še politikanti pred upokojitvijo.
     Pivo?!
     Kilometer in pol imam do Livade. N *trhlih* nogah, celo peš pridem do Tebe.

     • Vrhovni sodnik

      Ne boš hodil, te bom prišel iskat ali pa kučko

     • Joc 52

      za 2.rundo dam jaz

 • Jan Kovalski

  Rado Pezdir je pomagal odkrivati, in to še vedno počne, bančno kriminaliteto. Pomagal parlamentarni preiskovalni komisiji.
  Blaž Mrevlje, zdravnik, je pomagal odkrivati korupcijo v zdravstvu in to še vedno počne. Pomagal parlamentarni preiskovalni komisiji.
  Janez Šušteršič, nekdanji slovenski finančni minister, je v samo letu dni uspešno zmanjšal slovenski proračunski primanjkljaj in ustvaril temelj brez katerega bi država bankrotirala.

  Niso med podpisniki.

  Ob tem, ko smo/so se prostovoljci trudili, da bi zbirali podpise, in jih tudi dvakrat uspešno zbrali, za referendum s katerim naj bi preprečili krajo stoletja, imenovano “Drugi tir” in pri tem doživljali napade in žalitve mimoidočih, se ti intelektualci niso oglasili niti enkrat samkrat, da bi kaj pripomogli.
  Žiga Turk, profesor na gradbeni fakulteti, se ni oglasil niti enkrat na to temo, je pa raje razglabljal o Jordanu Petersonu in psiholoških in socioloških problemih človeške eksistence.

  T.i. intelektualci, ko bi lahko kaj prispevali ste tiho, in pametujete takrat ko bi bilo bolje da bi bili tiho in raje sami kaj naredili.

  • Joc 52

   BRAVO!

 • DOMOVINSKA LIGA

  Naziv spoštovani se mi ne zdi primeren, še nikoli nisem zasledil da so na kateremkoli sodišču pozivali spoštovani tat, spoštovani prevarant ali spoštovani morilec, zato pozivati vladajočo oblast z spoštovani se mi zdi absurdna, saj razen tega da so in jo uničujejo Slovenijo niso počeli nič drugega.

 • črnaovca

  Pezdirja ni zraven a on ni ugleden in se ugled meri samo s strankarsko izkaznico.

  • Joc 52

   ni G.Pezdirja, ni G.Simiča, ni G.Noča,……ni tistih, ki razkrivajo resnico in so boleči trn v peti levakom

 • Freiherr

  2004-2008 je Jansa vodil vlado v najvecji svetovni konjukturi, tokrat ga jeseni caka svetovni bubble.
  Najboljse so predcasne volitve,kjer bo mandatar se enkrat Sarec ali pa Mesec. Tu pridemo do neizbezne katarze, ki jo Slovenci se kako potrebujemo. Janseva vlada, ce prevzame odgovornost, ne bo mogla soriti nic, ali bore malo. (razen spremembe azilne zakonodaje in zaprtja meje za seriatarje – mogoce)