fbpx

Ugledni zgodovinar: Slovenci se za fojbe nimamo kaj opravičevati, opraviči naj se naslednica komunistov, stranka SD, saj so njihovi ljudje izvršili poboje!

Dejan Židan s svojimi Socialnimi demokrati izvaja umazane napade na aktualno vlado Republike Slovenije. (Foto: Arhiv Nova24tv)

V zadnjih dneh so veliko pozornosti vzbudile izjave nekaterih vidnih italijanskih politikov glede fojb v Bazovici. Predsednik EP Tajani je tako med drugim dejal, naj živita italijanska Istra in italijanska Dalmacija, notranji minister Salvini pa je dejal, da so otroci, ki so umrli v fojbah, in tisti, ki so umrli v nacističnih taboriščih, enaki. Izjave so sprožile burne odzive nekaterih vidnih slovenskih politikov, med katerimi so bili najbolj glasni pri SD, pravni naslednici komunistične partije, ki je bila odgovorna za fojbe in, kot je opozoril predsednik SDS Janša, več slovenskih žrtev kot fašisti. O tem in nedavnih izjavah premierja Šarca smo se pogovorili z uglednim zgodovinarjem dr. Grando. “Mi, Slovenci, se kot narod nimamo kaj opravičevati za poboje, tudi se nima kaj opravičevati Republika Slovenija za to, pač pa se mora ta stranka (SD) opravičiti in se potrkati po prsih ter reči: mea culpa.” Prav tako je dejal, da tako slabega znanja zgodovine, kot ga izkazuje Šarec na javnih manifestacijah, ni že dolgo izkazal noben slovenski politik.

Pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu je v nedeljo potekala slovesnost ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, ki sta se je udeležila tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je, kot je poročala STA, dejal: “Tu je na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani.” Žrtve pobojev pa je označil za “žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso spustili italijanske zastave”. Italijanski notranji minister ter vodja Lige Salvini pa je preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil žrtev tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. “Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo,” je še zapisal. Na slovesnosti je med drugim dejal, da so otroci, umrli v fojbah, in tisti, umrli v nacističnem taborišču Auschwitz, enaki: “Ne obstajajo mučenci kategorije A in B,” je dejal Salvini in dodal: “Ne obstaja nekakšen ampak za Auschwitz in nekakšen ampak v Bazovici. Eni in drugi so zločinci.”

Za komentar smo prosili uglednega zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki je o fojbah uvodoma povedal: “To je bila tipična razredna dejavnost in je res, da so bili med njimi tudi Slovenci in Hrvati, v katerih so videli nevarnost, bili pa so med njimi, jasno, tudi fašisti, ki bi jim morali soditi. A tega niso želeli. Ni bila nobena skrivnost, zaledje Trsta je bilo ena izmed zibelk fašizma, tam so bili najtrši fašisti in tam se je ogromno zločinov dogajalo nad Slovenci, ampak to je le ena plat resnice. Druga plat resnice pa je, da je bil to tipičen ukrep, spomnimo se, kdo je bil tam dol takrat od slovenskega vodstva, pri tem mislim na Borisa Kraigherja, ki so ga morali sami umakniti zaradi nasilništva. Temeljni problem je v fojbah, da so nastale.”

Tudi zgodovinar Podbersič poudarja glavno vlogo ideologije pri fojbah
Znani zgodovinar dr. Renato Podbersič ml. je v svojem članku na portalu Časnik zapisal, da “je potrebno poudariti, da se aretacije in umori niso dogajali na etnični ravni, ampak je bil odločilen ideološki, to je razredni pristop”. Depeša, ohranjena v Arhivu Republike Slovenije, ki jo je 1. maja 1945 iz CK KPS prejel Kraigher, od marca 1945 tudi politični sekretar oblastnega komiteja KPS, tajnik pokrajinskega odbora OF in podpredsednik Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje, se je glasila: “Takoj čistiti, toda ne na nacionalni bazi, temveč na bazi fašizma.” Podbersič je o tem še zapisal: “Zato v fojbah ne ležijo samo pobiti Italijani (in Furlani) ter nemški vojaki, ampak najdemo med njimi tudi žrtve slovenskega, hrvaškega in še kakšnega rodu, ki jih je nova revolucionarna oblast smatrala za svoje dejanske ali namišljene idejne oz. razredne nasprotnike. Med vsemi pa najdemo celo pet žrtev judovskega rodu iz Gorice.”

Antonio Tajani (Foto: epa)

Noben poboj ni opravičljiv, komunisti pa so likvidirali številne goriške Slovence
A kljub temu, da so bili med žrtvami fojb, pa Granda meni, da noben poboj ni opravičljiv: “Noben poboj ni opravičljiv, jih ni bilo in jih nikoli ne bo. Če bi bili trdni v svojem prepričanju, bi organizirali procese, tukaj pa je šlo za vrsto drugih zadev. Koliko je bilo tukaj etničnega motiva, si ne bi upal trditi, ker dejstvo je, da so oni tudi Italijane mobilizirali v svoje vrste, če pogledamo vpliv Neslovencev iz Tržiča. Ni bilo toliko na nacionalni osnovi, kot pa na razredni osnovi. Dejstvo pa je, da so bili ravno zato tudi Slovenci in Hrvati žrtve tega.”

Foto: Nova24TV

Eden vidnejših primerov ravnanja komunistov s Slovenci je bilo tudi borovniško povojno koncentracijsko taborišče: “Vemo, da je bila tudi vrsta goriških Slovencev odpeljana v taborišče Borovnica, kjer so potem bili nekateri spuščeni domov, nekateri pa likvidirani. To taborišče je bilo tudi tipičen primer tega, da je bilo zaprtih ogromno slovenskih antifašistov po drugi svetovni vojni. Problem ni bil antifašizem, pač pa odnos do komunizma, kar je bil glavni kriterij.” Dodatno škodo so po vojni slovenski skupnosti, ki je od srednjega veka nemoteno živela na območju, storili Italijani: “Dejstvo je, da italijanski politiki ne moremo zaupati, je najprej seveda italijanska in tako poskuša z raznimi provokacijami, kajti dejstvo je, da se oni pravzaprav velikemu delu slovenskega ozemlja niso odpovedali. Begunce iz Istre so poleg tega načrtno naselili v slovenske vasi in so tako uničili slovensko zaledje. Nikoli ni to zaledje doživelo takega udarca v smislu slovenstva, kot ravno na račun teh beguncev, ki so jih naselili po vaseh in tako so bistveno spremenili podobo tega najbolj stabilnega jedra slovenstva, kajti od srednjega veka do druge svetovne vojne se tu etnična meja ni premikala.”

Tako slabega znanja zgodovine, kot ga izkazuje Šarec, ni že dolgo izkazal noben slovenski politik
Premier Marjan Šarec je prek Twitterja glede izjav sporočil, da gre za zgodovinski revizionizem brez primere. Šarec je sicer že na nedavni slovesnosti v spomin na sto frankolovskih žrtev v svojem govoru obsojal zgodovinski revizionizem, a hkrati so bile številne izjave v tem govoru revizionistične in zavajajoče. Šarec je imel po mnenju Grande slabega učitelja zgodovine ali pa je zgodovinske ure ‘prešprical’: “Moram z žalostjo ugotoviti, da tako slabega znanja zgodovine, kot ga izkazuje Šarec, ni že dolgo izkazal noben slovenski politik. Eno jo je potvarjati, drugo pa jo je popolnoma ne znati. Nismo si še na jasnem, ali to zavestno dela ali pa je tako zvit. Ravno če slovensko zgodovino dajemo v kontekst obče zgodovine, dobimo njeno pravo podobo in ločevanje slovenske zgodovine od zgodovine drugih narodov je zelo nevarno. Že od jeseni, ko je bila proslava na Primorskem, se z vsakim njegovim govorom samo poglablja spoznanje, da zgodovine ne zna in je ne razume. Ker ravno poteka štiridesetletnica smrti Edvarda Kardelja, nekateri njegovi nastopi spominjajo na kardeljanstvo, ta si je tudi domišljal, da bo nas,  zgodovinarje, učil zgodovine. Šarec si spet domišlja, da lahko uči zgodovinarje zgodovine, pozablja pa na to, da je zgodovina najstarejša znanost, in če jo želi znati, bi jo moral resno študirati in celo življenje delati. To je neke vrste antiintelektualizem gospoda Šarca.”

Marjan Šarec (Foto: STA)

Najbolj glasni so bili v SD, prav tam, kjer bi se po mnenju Grande za fojbe in druge zločine morali opravičiti
Predsednik državnega zbora in vodja Socialnih demokratov Dejan Židan je na Twitterju zapisal, da se v zadnjih dneh soočamo z izjavami visokih predstavnikov italijanskih oblasti in predsednika Evropskega parlamenta Tajanija, ki vnašajo nemir. “Pozivam vse, ki želijo krepiti dobre medsoseske odnose in sožitje narodov v EU, da se vzdržijo izjav, ki razburjajo javnost,” je še zapisal. Ob tem je pozval predstavnike oblasti, da ne izvajajo revizije zgodovine na način, ki je v nasprotju z ugotovitvami mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956. “Skupaj delujmo v korist sobivanja med narodi in ne razdora.” Zelo oster je bil tudi predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec, ki je zapisal, da se v Italiji širi fašizem. Zloglasna levičarska evroposlanka Tanja Fajon pa je izjave Tajanija označila za neverjetne. Pri tem je, kot je poročala STA, obsodila revizionizem, ki prihaja s strani nekoga, ki se ima “za pravega evropskega voditelja”. Fajonova je zaskrbljenost glede uporabe jezika revizionizma, ki si ga je Tajani privoščil v nedeljskem govoru, izrazila tudi v pismu, ki ga je poslala predsedniku Evropskega parlamenta, so sporočili iz njene pisarne. Po mnenju Fajonove si Tajani kot predsednik Evropskega parlamenta in eden najvišjih funkcionarjev EU tega nikakor ne bi smel privoščiti. “Nedopustno je, da si predsednik Evropskega parlamenta, ki je svojo kampanjo gradil ravno na sloganu ‘predsednik vseh državljanov EU’, dovoli potvarjanje zgodovine in neupoštevanje vseh njenih aspektov. Žalosti me, da je v očeh predsednika Tajanija potreba po prebujanju italijanskega patriotizma večja in pomembnejša od zgodovinskih dejstev. Glede na to, da je predsednik dokazal nepoznavanje zgodovine, ga v pismu seznanjam tudi s poročilom slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije iz leta 2000,” je navedla Fajonova. A prav bizarno je, da so tako glasni v stranki, ki je pravna naslednica komunistične partije.

Granda je to komentiral sledeče: “Popolnoma jasno je, da so oni najbolj ostri, saj so njihovi ljudje izvršili te poboje. Oni se na primer od Kraigherja niso nikoli distancirali, prav oni so glede tega najbolj na udaru. Mi, Slovenci, se kot narod nimamo kaj opravičevati za poboje, tudi se nima kaj opravičevati Republika Slovenija za to, pač pa se mora ta stranka opravičiti in se potrkati po prsih ter reči: mea culpa. To je bilo pač njeno vsakodnevno delo in fojbe so samo bolj množična oblika tistega, kar zdaj odkrivajo na Goriškem, kjer ni bilo nobene revolucije, pač pa so prav tako pobijali ‘nevarne’ ljudi.”

Foto: STA

Janša poudaril, da so Italijani Mussolinija obesili sami, komunisti pa so ubili več Slovencev, kot fašisti
Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa je v odzivu na izjave premierja Šarca zatrdil, da “zgodovino potvarja on. Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo”. “Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih,” je še poudaril.

Tudi Granda se strinja in ponovno poudarja odsotnost sojenja: “To vsekakor drži, dejstvo pa je tudi, da jim sploh niso sodili. Še danes ne moremo zanemariti, da je general Cerutti, ki je odgovoren za zločine na Dolenjskem, za roško ofenzivo itd, da ga Ivan Maček Matija omenja kot ‘dobrega starega Ceruttija’. Vprašati se moramo, zakaj so te italijanske zločince, ki so po Dolenjskem in Notranjskem povzročili toliko gorja, po vojni izpustili in potem celo paktirali z njimi. To so prava vprašanja!”

J. Ž.