Ugledni zgodovinar: Slovenci se za fojbe nimamo kaj opravičevati, opraviči naj se naslednica komunistov, stranka SD, saj so njihovi ljudje izvršili poboje!

V zadnjih dneh so veliko pozornosti vzbudile izjave nekaterih vidnih italijanskih politikov glede fojb v Bazovici. Predsednik EP Tajani je tako med drugim dejal, naj živita italijanska Istra in italijanska Dalmacija, notranji minister Salvini pa je dejal, da so otroci, ki so umrli v fojbah, in tisti, ki so umrli v nacističnih taboriščih, enaki. Izjave so sprožile burne odzive nekaterih vidnih slovenskih politikov, med katerimi so bili najbolj glasni pri SD, pravni naslednici komunistične partije, ki je bila odgovorna za fojbe in, kot je opozoril predsednik SDS Janša, več slovenskih žrtev kot fašisti. O tem in nedavnih izjavah premierja Šarca smo se pogovorili z uglednim zgodovinarjem dr. Grando. “Mi, Slovenci, se kot narod nimamo kaj opravičevati za poboje, tudi se nima kaj opravičevati Republika Slovenija za to, pač pa se mora ta stranka (SD) opravičiti in se potrkati po prsih ter reči: mea culpa.” Prav tako je dejal, da tako slabega znanja zgodovine, kot ga izkazuje Šarec na javnih manifestacijah, ni že dolgo izkazal noben slovenski politik.

Pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu je v nedeljo potekala slovesnost ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, ki sta se je udeležila tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je, kot je poročala STA, dejal: “Tu je na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani.” Žrtve pobojev pa je označil za “žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso spustili italijanske zastave”. Italijanski notranji minister ter vodja Lige Salvini pa je preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil žrtev tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. “Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo,” je še zapisal. Na slovesnosti je med drugim dejal, da so otroci, umrli v fojbah, in tisti, umrli v nacističnem taborišču Auschwitz, enaki: “Ne obstajajo mučenci kategorije A in B,” je dejal Salvini in dodal: “Ne obstaja nekakšen ampak za Auschwitz in nekakšen ampak v Bazovici. Eni in drugi so zločinci.”

Za komentar smo prosili uglednega zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki je o fojbah uvodoma povedal: “To je bila tipična razredna dejavnost in je res, da so bili med njimi tudi Slovenci in Hrvati, v katerih so videli nevarnost, bili pa so med njimi, jasno, tudi fašisti, ki bi jim morali soditi. A tega niso želeli. Ni bila nobena skrivnost, zaledje Trsta je bilo ena izmed zibelk fašizma, tam so bili najtrši fašisti in tam se je ogromno zločinov dogajalo nad Slovenci, ampak to je le ena plat resnice. Druga plat resnice pa je, da je bil to tipičen ukrep, spomnimo se, kdo je bil tam dol takrat od slovenskega vodstva, pri tem mislim na Borisa Kraigherja, ki so ga morali sami umakniti zaradi nasilništva. Temeljni problem je v fojbah, da so nastale.”

Tudi zgodovinar Podbersič poudarja glavno vlogo ideologije pri fojbah
Znani zgodovinar dr. Renato Podbersič ml. je v svojem članku na portalu Časnik zapisal, da “je potrebno poudariti, da se aretacije in umori niso dogajali na etnični ravni, ampak je bil odločilen ideološki, to je razredni pristop”. Depeša, ohranjena v Arhivu Republike Slovenije, ki jo je 1. maja 1945 iz CK KPS prejel Kraigher, od marca 1945 tudi politični sekretar oblastnega komiteja KPS, tajnik pokrajinskega odbora OF in podpredsednik Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje, se je glasila: “Takoj čistiti, toda ne na nacionalni bazi, temveč na bazi fašizma.” Podbersič je o tem še zapisal: “Zato v fojbah ne ležijo samo pobiti Italijani (in Furlani) ter nemški vojaki, ampak najdemo med njimi tudi žrtve slovenskega, hrvaškega in še kakšnega rodu, ki jih je nova revolucionarna oblast smatrala za svoje dejanske ali namišljene idejne oz. razredne nasprotnike. Med vsemi pa najdemo celo pet žrtev judovskega rodu iz Gorice.”

Antonio Tajani (Foto: epa)

Noben poboj ni opravičljiv, komunisti pa so likvidirali številne goriške Slovence
A kljub temu, da so bili med žrtvami fojb, pa Granda meni, da noben poboj ni opravičljiv: “Noben poboj ni opravičljiv, jih ni bilo in jih nikoli ne bo. Če bi bili trdni v svojem prepričanju, bi organizirali procese, tukaj pa je šlo za vrsto drugih zadev. Koliko je bilo tukaj etničnega motiva, si ne bi upal trditi, ker dejstvo je, da so oni tudi Italijane mobilizirali v svoje vrste, če pogledamo vpliv Neslovencev iz Tržiča. Ni bilo toliko na nacionalni osnovi, kot pa na razredni osnovi. Dejstvo pa je, da so bili ravno zato tudi Slovenci in Hrvati žrtve tega.”

Foto: Nova24TV

Eden vidnejših primerov ravnanja komunistov s Slovenci je bilo tudi borovniško povojno koncentracijsko taborišče: “Vemo, da je bila tudi vrsta goriških Slovencev odpeljana v taborišče Borovnica, kjer so potem bili nekateri spuščeni domov, nekateri pa likvidirani. To taborišče je bilo tudi tipičen primer tega, da je bilo zaprtih ogromno slovenskih antifašistov po drugi svetovni vojni. Problem ni bil antifašizem, pač pa odnos do komunizma, kar je bil glavni kriterij.” Dodatno škodo so po vojni slovenski skupnosti, ki je od srednjega veka nemoteno živela na območju, storili Italijani: “Dejstvo je, da italijanski politiki ne moremo zaupati, je najprej seveda italijanska in tako poskuša z raznimi provokacijami, kajti dejstvo je, da se oni pravzaprav velikemu delu slovenskega ozemlja niso odpovedali. Begunce iz Istre so poleg tega načrtno naselili v slovenske vasi in so tako uničili slovensko zaledje. Nikoli ni to zaledje doživelo takega udarca v smislu slovenstva, kot ravno na račun teh beguncev, ki so jih naselili po vaseh in tako so bistveno spremenili podobo tega najbolj stabilnega jedra slovenstva, kajti od srednjega veka do druge svetovne vojne se tu etnična meja ni premikala.”

Tako slabega znanja zgodovine, kot ga izkazuje Šarec, ni že dolgo izkazal noben slovenski politik
Premier Marjan Šarec je prek Twitterja glede izjav sporočil, da gre za zgodovinski revizionizem brez primere. Šarec je sicer že na nedavni slovesnosti v spomin na sto frankolovskih žrtev v svojem govoru obsojal zgodovinski revizionizem, a hkrati so bile številne izjave v tem govoru revizionistične in zavajajoče. Šarec je imel po mnenju Grande slabega učitelja zgodovine ali pa je zgodovinske ure ‘prešprical’: “Moram z žalostjo ugotoviti, da tako slabega znanja zgodovine, kot ga izkazuje Šarec, ni že dolgo izkazal noben slovenski politik. Eno jo je potvarjati, drugo pa jo je popolnoma ne znati. Nismo si še na jasnem, ali to zavestno dela ali pa je tako zvit. Ravno če slovensko zgodovino dajemo v kontekst obče zgodovine, dobimo njeno pravo podobo in ločevanje slovenske zgodovine od zgodovine drugih narodov je zelo nevarno. Že od jeseni, ko je bila proslava na Primorskem, se z vsakim njegovim govorom samo poglablja spoznanje, da zgodovine ne zna in je ne razume. Ker ravno poteka štiridesetletnica smrti Edvarda Kardelja, nekateri njegovi nastopi spominjajo na kardeljanstvo, ta si je tudi domišljal, da bo nas,  zgodovinarje, učil zgodovine. Šarec si spet domišlja, da lahko uči zgodovinarje zgodovine, pozablja pa na to, da je zgodovina najstarejša znanost, in če jo želi znati, bi jo moral resno študirati in celo življenje delati. To je neke vrste antiintelektualizem gospoda Šarca.”

Marjan Šarec (Foto: STA)

Najbolj glasni so bili v SD, prav tam, kjer bi se po mnenju Grande za fojbe in druge zločine morali opravičiti
Predsednik državnega zbora in vodja Socialnih demokratov Dejan Židan je na Twitterju zapisal, da se v zadnjih dneh soočamo z izjavami visokih predstavnikov italijanskih oblasti in predsednika Evropskega parlamenta Tajanija, ki vnašajo nemir. “Pozivam vse, ki želijo krepiti dobre medsoseske odnose in sožitje narodov v EU, da se vzdržijo izjav, ki razburjajo javnost,” je še zapisal. Ob tem je pozval predstavnike oblasti, da ne izvajajo revizije zgodovine na način, ki je v nasprotju z ugotovitvami mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956. “Skupaj delujmo v korist sobivanja med narodi in ne razdora.” Zelo oster je bil tudi predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec, ki je zapisal, da se v Italiji širi fašizem. Zloglasna levičarska evroposlanka Tanja Fajon pa je izjave Tajanija označila za neverjetne. Pri tem je, kot je poročala STA, obsodila revizionizem, ki prihaja s strani nekoga, ki se ima “za pravega evropskega voditelja”. Fajonova je zaskrbljenost glede uporabe jezika revizionizma, ki si ga je Tajani privoščil v nedeljskem govoru, izrazila tudi v pismu, ki ga je poslala predsedniku Evropskega parlamenta, so sporočili iz njene pisarne. Po mnenju Fajonove si Tajani kot predsednik Evropskega parlamenta in eden najvišjih funkcionarjev EU tega nikakor ne bi smel privoščiti. “Nedopustno je, da si predsednik Evropskega parlamenta, ki je svojo kampanjo gradil ravno na sloganu ‘predsednik vseh državljanov EU’, dovoli potvarjanje zgodovine in neupoštevanje vseh njenih aspektov. Žalosti me, da je v očeh predsednika Tajanija potreba po prebujanju italijanskega patriotizma večja in pomembnejša od zgodovinskih dejstev. Glede na to, da je predsednik dokazal nepoznavanje zgodovine, ga v pismu seznanjam tudi s poročilom slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije iz leta 2000,” je navedla Fajonova. A prav bizarno je, da so tako glasni v stranki, ki je pravna naslednica komunistične partije.

Granda je to komentiral sledeče: “Popolnoma jasno je, da so oni najbolj ostri, saj so njihovi ljudje izvršili te poboje. Oni se na primer od Kraigherja niso nikoli distancirali, prav oni so glede tega najbolj na udaru. Mi, Slovenci, se kot narod nimamo kaj opravičevati za poboje, tudi se nima kaj opravičevati Republika Slovenija za to, pač pa se mora ta stranka opravičiti in se potrkati po prsih ter reči: mea culpa. To je bilo pač njeno vsakodnevno delo in fojbe so samo bolj množična oblika tistega, kar zdaj odkrivajo na Goriškem, kjer ni bilo nobene revolucije, pač pa so prav tako pobijali ‘nevarne’ ljudi.”

Foto: STA

Janša poudaril, da so Italijani Mussolinija obesili sami, komunisti pa so ubili več Slovencev, kot fašisti
Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa je v odzivu na izjave premierja Šarca zatrdil, da “zgodovino potvarja on. Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo”. “Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih,” je še poudaril.

Tudi Granda se strinja in ponovno poudarja odsotnost sojenja: “To vsekakor drži, dejstvo pa je tudi, da jim sploh niso sodili. Še danes ne moremo zanemariti, da je general Cerutti, ki je odgovoren za zločine na Dolenjskem, za roško ofenzivo itd, da ga Ivan Maček Matija omenja kot ‘dobrega starega Ceruttija’. Vprašati se moramo, zakaj so te italijanske zločince, ki so po Dolenjskem in Notranjskem povzročili toliko gorja, po vojni izpustili in potem celo paktirali z njimi. To so prava vprašanja!”

J. Ž.

 • Amerikanc

  Šarc je navaden populist, ki gospodu Salviniju ne more oporekati niti ene besede. Tajani je enak populist kot Šarc, zato se bosta morala še oba opravičevati – vsak svojemu ljudstvu.

 • rubec

  Ko bom velik, bom veterinar, je izjavil moj mulc. Ne vem, kaj je s to generacijo. Bolj ga tolčem, slabše je.

  • karpelec

   Mogoče je pa premajhen, pručko mu kupi.

 • FORT WORTH

  Sarec nima svojega znanja o zgodovini.
  Govori nekaj, kar so mu povedali in, kar je politika revolucionarjev ze 78 let.
  Kar je izustil Tajani ni opravicljivo.
  Kdor pa pozna zgodovino ve, da so revolucionarji pobili vec nasih sodrzavljanov, kot fasisti v vseh letih.

  • Janez

   ++++++++++točno to, poslušal je ene zgodbice,
   pa na taki osnovi bekaj blede. Se zdi. L.r. janez K. Kern KOMENDA

 • est

  Volitve v evropski parlament se bližajo in vsak po svoje prepričuje potencialne volivce. Po volitvah se bodo pa spet ljubili, rokovali, lezli v r…

  • SIMON ROZIC

   Eccola ! Prav imaš!

 • totex39

  Iz slike se vidi koliko je še vedno komunističnih navdušencev, zato je malo verjetnosti, da bi se opravičili, ker še vedno ponosno vihrajo z rdečo krvavo zvezdo. Podobnost z fašisti je znana!

 • Andrej

  Če vprašaš Italijane, večina nima pojma, da je obstajalo koncentracijsko taborišče Gonars. To bodo morali oni razčistiti.
  Če vprašaš Slovence, kdo je med vojno, po vojni in v času revolucije pobil največ Slovencev, tudi nima pojma. To bomo morali pa mi razčistiti.
  Kdor se iz zgodovine nič ne nauči je obsojen na neskončno ponavljanje istih napak.
  Največja napaka pri proučevanju zgodovine je, da jo napišejo zmagovalci. Oni poskrbijo, da je zgodovina izkrivljena.

  • Mojca pokraculja

   Ce vprasas Americana, kje je slovenija nima pojma.
   Politike vprasaj kaj je to “malo mesano”pa nihce ne bo vedel, da so to vampi in golaz. No tko tudi ne locijo dogodkov med vojno in po vojni. Po vojni ni opravicila za poboje. Pika!

 • rubec

  Ko se baba okrog droga vrti, se pa gonoreja širi, kajne tovariš Nemec.

  • Nšo-či

   :) vrtenje okoli droga postaja moderna telovadba . Mogoče bo pa le več otrok.

   • mojadezela

    Iz tvojih ust v božja ušesa!!

 • mojadezela

  Gospod Granda ima prav. Za fojbe naj se opraviči SD, ki dolguje opravičilo tudi Slovencem za po in medvojne poboje. Makaronarji pa naj bodo raje tiho, ker za vse grozote med in pred vojno niso odgovarjali. Če gledamo zgodovinsko lahko makaronarji prepustijo vse ozemlje do Benetk nam, tudi Furlanijo Julijsko krajino. Dvignimo glave Slovenci!!!!!

 • jakob kovač

  Prvo se naj opravičujo Italjani za napad na Slovenijo,za Gonars,Rab,za požige vasi in poboje Slovencev,potem se bomo opravičili mi!!!

  • Mojca pokraculja

   Kdaj boš razumel, da so zločini po koncani vojni samo zlocini, umori. Ni opravicila za poboje po vojni v nobenem napadu, fasizmu pred in med vojno. Zagovarjas slepo vero zob za zob, umor za umor.

   • jakob kovač

    Vzrok je prvo torej napad makaronarjev na Slovenijo,ustvarili so protikumunistično milico-domobrane,ki so jim pomagali delati zločine na naši zemlji-posledica zločini so se plačali z zločini nažalost tako je bilo pred 75 leti!

    • Mojca pokraculja

     NEEEEE, tukaj ni prostora za “Nič na žalost” ! Vse konvencije in vsa pravila vojskovanja od pamtiveka , spoštujejo konec bojev, vojne, premirje, kot čas,v katerem se sovražnosti, borbe, maščevanje neha. To kar so komunisti , pazi ne partizani, delali po vojni, je čisto navaden pogrom nad antikomunisti na osnovi najslabše ideologije -komunizma, boljševizma in Titoizma. Sram te bodi, da zagovarjaš en zločin z drugim zločinom ! Zagovarjaš komunizem, imaš se pa za demokrata!

     • jakob kovač

      nič in nikogarr ne zagovarjam ampak tako je bilo eni so pobijali prej drugi pozneje tako se je zgodilo in jaz samo povem dejstva zagovarjat pa po tolikem času nimam kaj

     • Mojca pokraculja

      Zamenjuješ vzrok in posledico. Slediš komunajzarskim razlogom, zakaj so izvršili toliko pobojev po končani vojni. Oni nas mi njih, eni prej eni kasneje, kaj čmo tko je blo, kenede? To je zame popolnoma zadosten razlog, da vidim v tvojem mišljenju vsegliharsko logiko in relativiziranje zločinov ter njihovo zagovarjanje. Najlažje je reči ne zagovarjam jih ampak nimam kaj ! Se ne vtikujem. Pa veš kakšno sporočilo daješ svoji okolici ?

     • jakob kovač

      Ko politiki rečejo zdaj je vojna si junak če pobijaš,ko poltiki rečejo konec vojne si zločinec če pobijaš,osebne stvari tu ne štejejo torej moje mišljenje ni važno,ampak kar reče svetovna politika tako mora biti torej ne meni preveč nakladat ,do svojega mnenja pa imam pravico kot ti-amen!

     • Mojca pokraculja

      Seveda, popolnoma razumem tvojo pravico do “mnenja”, komanda je komanda kajne !

     • jakob kovač

      Za komando pa kar vprašaj bivšega komunista JJ,mene ne komandira nihče ne levi ne desni-težko razumeš a ne ovčka!?

     • Mojca pokraculja

      Kako pa kaj ateizem ? To si pozabil omeniti, đurice.

     • jakob kovač

      Verujem v boga,v klerike pa ne za džurico pa ne razumem.

  • if

   Napad na Slovenijo 6. aprila 1941 sta izvedla nacist in fašist, dva od treh kooperantov pri razbijanju Evrope. Nacist, fašist in komunist, kooperanti pri razbijanju Evrope 1. 9. 1939 do 22. 6. 1941.

  • pajot

   Vi se ne boste nikoli opravičili. Ker se ne zmorete. teža zločinov je prevelika. Čaka pa vas kazen po smrti. Jaooooo…to bo vpitja: mamica pomagaj…he,he,he…

 • Viktorh

  Tovariši, uscali ste se na karbid.

 • bubamara

  Italijani se naj sprijaznijo, da je pač bila takrat generacija Slovencev, katera je metala v jame tudi Slovence. To je bilo takrat moderno. Revolucija je pljusknila na površje vso zaostalost Slovenskega naroda. Z revolucijo so zavladali hlapci in polpismeni kmetje, ki so večinoma spali še v hlevih v jaslih skupaj z voli. Inteligenca takratnega slovenskega človeka je bila na nivoju živali s katerimi so spali. Na žalost je ves trud socijalističnega šolstva dosegel, da nivo inteligence ni višji kot takrat. Tudi danes bi veliko Slovencev metalo ljudi v jame; tako kot mečejo na Krasu smeti v kraške jame iz katerih potem črpajo vodo. Število jam s človeškimi ostanki po sLOVEniji je dokaz divjaštva neke generacije.

  • SIMON ROZIC

   Resnica in bolečina hkrati, ki je naši komunisti ne bojo nikoli priznali!

  • cosmosjasnovidec

   Moja dva psa sta ziher bolj pametna kot pa je tovariš “šarac” in njegova prismuknjena sekta komunajzarjev v vladi oziroma sem hotel povedati,da si vse točno napisala le,da je to sodrgo primerjati z pametjo živali žalitev za živalsko vrsto.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • AlternativaZaSlovenijo

  Kakšno znanje pa lahko pričakuješ od premiera, ki je imel same popravce. Sicer pa naj se komunisti opravičijo za svoje zločine.

 • Štalmajster

  Zgodovino pišejo “zmagovalci” !
  Mogoče ne bi škodilo, če bi si ogledali tole: “Europa last battle” 1, 2…..10.
  https://www.youtube.com/results?search_query=Europa+last+battle

  Včasih je bilo napeto z Avstrijci (Heider), potem s Hrvati, zdaj z Italjani …….. hujskaštvo in zopet hujskaštvo z “leve” in “desne” (Kjer se prepirata dva,… tretji dobiček ima. oz. Divide & conquer)
  “Es ist eine kleine wurzellose internationale Clique, die die Völker gegeneinander hetzt, die nicht will, dass sie zur Ruhe kommt”
  A je vendarle v tem stavku …………. kanček resnice ???

  • ZatonMesecnikov

   Judi? daj namig….

  • Vera

   ” Kjer se prepirata dva , tretji dobiček ima ” . Italijani so zavohali, da še oni lahko zavzamejo nekaj našega ozemlja , kot so to naredili Hrvati, ki bi radi bili tudi na kopnem sosedi z Italijo.

   • Štalmajster

    Glej bolj ….. globalno !

 • Slovenec 33

  Počasi imam dovolj ponavljanja dejstev, da je Slovenija okupirana država, v kateri vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.
  Njihov glavni cilj je uničenje in zatretje slovenskega naroda, da bo postal pojem Slovenija le geografski.
  Začelo se je že z prvo veleizdajo, ko je prva generacija slovenskih veleizdajalcev omogočila okupacijo slovenskih dežel, ki se je začela 1. 12. 1918.
  Med vojno so rdeči verski blazneži v sodelovanju z okupatorji izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji. Na koncu vojne so isti, skupaj s patrizani izvedli drugo največjo veleizdajo slovenskega naroda, ker so omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel, ko so po slovenski zemlji spet hodili oboroženi vojaki, govorili tuj jezik in še s pisavo so nas posiljevali.
  Po osamosvojitvi se je okupacija nadaljevala, ker so vse vzvode oblasti realno obdržali isti – beri -rdeči verski blazneži in njihovi genetsko deformirani potomci in nasledniki.
  Zato imamo usmerjeno izobraževanje pod vodstvom fdvizma, ki producira topoumne produkte usmerjenega izobraževanja s pikami na nivoju številke čevljev, ki niso sposobni drugega kot blejanja in se obnašajo kot idioti. (Stari Grki so definirali razliko med patrioti in idioti).
  Državo nam vodi predsednik, ki je bivši (zamrznjeni) predsednik stranke, ki je izšla iz rdečih verskih blaznežev in je največji veleizdajalec slovenskega naroda v tretjem tisočletju, ki je kot predsednik vlade pomagal prikriti eno milijardo denarja za terorizem, ki je šel preko NLB in kot predsednik države uničuje skupaj z vlado slovensko vojsko, da ne more več braniti države.
  Za krono vsega imamo pa za predsednika vlade sedaj postavljenega klovna, ki ne igra klovna ampak je klovn na nitkah, ki jih vlečejo potomci in nasledniki rdečih verskih blaznežev.

  Zakaj niste šli na volitve !?.

  • SIMON ROZIC

   Odlično Slovenec 33! …
   Kučan se je prvi podpisal pod peticijo, ker Kardelja pač ni več!
   Veseli me samo, da veliko sveta, tudi Amerika ve za našo “državno”
   komunistično držo in naše idiotske, sprevržene ZZB dejavnosti!
   SD nas bo osamila in požrla, tako kot je požrla že miljone svojih
   otrok!

 • if

  Granda: “Begunce iz Istre so (Italijani) načrtno naselili v slovenske vasi in tako uničili slovensko zaledje. Nikoli dotlej to zaledje ni doživelo takega udarca v smislu slovenstva.”

  Omenjena izjava slika enak antislovenski proces s strani jugoslo komunistov.

  V včasih slovenske kraje in nasploh v Slovenijo so komunisti naklepno naselili neslovenstvo z namenom zadostiti Kardeljevemu načrtu “Komunizem bo odpravil narod in tako pripravil spajanje narodov.”

  • SIMON ROZIC

   Banatske Nemce so komunisti nagnali in jih pomorili, tja so naselili
   Dalmatince, ki o kmetovanju pojma niso imeli in tako načrtno uničili
   največjo žitnico Balkana !

  • Štalmajster

   Kdo pa je bil Kardelj ? Slovenec ? …… pa ga skušaj umestiti v svetovno dogajanje.
   Tu imaš namig:
   https://www.dnevnik.si/1042591837
   Kaj pa danes Evropa ? in “multikulti vacija” ? A ni to podoben princip ?

   • ZatonMesecnikov

    Kardelj Jud? Ha, ha, ha…

   • if

    “Grosupeljsko-kočevska naveza”, tako Dnevnik 29. maj 2013, ne obstaja, oziroma je plod Murgle naveze, ki konkretizira v vrhu naveze imenovanem Milan Kučan.
    Vsebina Dnevnik 29. maj 2013 je povožena – US je zadevo Patria razveljavilo, vrnilo na prvo stopnjo, Murgel pravosodje jo je naklepno zastaralo kljub zahtevi JJ, da jo procesira!
    Kardelj? Slovenec, klavec, morilec, zločinec komunstičnega porekla in pedigreja.

 • resnicaboli

  Točno tako komunisti so po drugi svetovni vojni pobijali ljudi ki so bili Italijani Nemci in obrtnike trgovce da so si prilastili njihovo premoženje in kaj na to poreče SD in Tanja Fajon?

 • učko

  Jah, SD oziroma Sociopat demonkratska stranka se naj zagovarja za komunistične zločine, oziroma za zločine, ki so jih zagrešili Stalinovi hlapci !!!!

 • montyamp

  Zlo zmaguje ko dobrota miruje .
  Slovenija danes , je dokaz , da je strpnost med zločinci samomor nacije .
  Š*arec je pa rojen kot Džukašvili , zato pričakujte NKVD scenarije .
  Komunisti so pobili več Slovencev po vojni kot fašisti in nacisti pred in med vojno .

 • montyamp

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE

  V SLOVENIJI :

  1. Predno so si spremenili ime v
  —————–SD—————-
  , so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
  V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS so začeli v murglskosrbskem jugokomunističnem agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe
  o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji – ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku: SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije – Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  SD
  je naslednica ZLSD, prej so bili ZL , združili so se SSS , SZDL , DESUS , ZKS-SPD .
  Predsednik DESUS – a SKOJ-evac LDS pralni stroj .
  SSRNJ – SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA YUGOSLAVIJE
  ZL — SDP STRANKA DEMOKRATIČNE PRENOVE
  ZKS — SDP .. ZKJ — ZVEZA KOMUNISTOV YU

  ZKJ —— KOMUNISTIČNA PARTIJA YUGOSLAVIJE
  je mati SD .

 • odzunaj

  Medijem je prišel dogodek zelo prav za poudarjanje pojavljanja fašizma na mejnih območjih v Italiji, popolnoma pa zamolčijo dnevno povečevanje neokomunizma na Slovenskem, ki deluje zmreženo v čisto vseh porah, dnevno tudi v mainstream medijih. Novinarji teh medijev, ozavestite se, v lastno dobro in dobro naše države in naroda. To je vaše poslanstvo !

 • Van Der Waals

  KOMUNIST SE BO OPRAVIČIL S FIGO V ŽEPU!

 • ZatonMesecnikov

  #Slovenci se nimamo za fojbe kaj opravičevati, opraviči naj se
  naslednica komunistov, stranka SD, saj so njihovi ljudje izvršili
  poboje!#

  Tako je. Z enim stavkom vse povedano. Zato pa Fajonka tako cvili v Bruslju.

  • Prle

   Potemtakem, naj se za poboje opraviči tudi Ivan Janez, saj je bivši komunist.

   • ZatonMesecnikov

    Ne vem če bi Salvini sprejel opravičilo disidenta, ki ga je komunizem 2x zaprl….

    Zdelo bi se mu neiskreno, tako kot Fajonki.

    • Prle

     Jebi ga,če kradeš te lahko tudi zaprejo. Nikoli ne veš.

     • ZatonMesecnikov

      Komunisti tvojega tipa Prle ste prepričani v krajo in krivdo brez sojenja in dokazov?

      Ljudska sodišča?

     • Prle

      Kakor vem mu je bila kraja dokazana, vsaj prva,če me spomin ne vara.

     • stane

      To/za kar so obsojali JJ,so kradli sami.
      Komun.rabijo nekoga,ki ga naredijo za gresno duso,da prikrijejo lastna kazniva dejanja.
      Mrcvarijo ga toliko casa,da razdelijo narod in ga zdivjajo.
      Primer: v firmi so “tamali”kradli za velike ribe.
      Velike ribe so obtozile enega od varnost.,ki je vse vedel in si skrbno vse belezil,tudi s poslikavo. Ko je sefica tega varnost.poklicala na razgovor in mu krajo omenila z besedami:razlozi kako to,da manjka v skladiscu toliko in toliko materijala. Varnost.je samo vprasal,kako to,da pri toliki kolicini razlicnega razsipnega materiala lahko nekdo trdi,da je material zmanjkal na moji izmeni,ce ni sam ukradel. Poglejte kamere,je povedal. S tem je zapecatil zgodbo. Obtozil ga pa je sodelavec varnost.,ki je sam kradel. Zanimivo,ta se vedno dela. Imeli so v nacrtu se znebiti postenga varnost.in zaposliti enga svojega znanca. Tako gre tudi pri pokvarjenih komunistih. Razmisljajte!!

   • stane

    Obstajajo in obstajali bodo pametni komunisti,ki so se distancirali od krvnikov(slabih komunistov) in obstajajo komun.dusevni spacki,ki so se kar, v izvajanju represije nad narodom.
    Ne moremo obsojati tiste,ki so prisli k pameti in jih enaciti s krvniki,oz.se danes izvajajo nad narodom psihicni pritisk,tudi z radikalnimi psihopati,ki jih vlacijo v drzavo,da unicujejo Slovenstvo.
    To je najvecji zlocin in genocid nad Slovenskim narodom.
    JJ na to kar naprej opozarja,vendar ga krvniki ne poslusajo. JJ in SDS,ki opozarja na stanje ni zlocinec. Ce ne bi bilo SDS in ostalih zavednih Slovencev mi danes ne bi imeli svojo drzavo.
    Kuckan in ostali njegovi pristasi,ki jim samostojna drzava Slovenija ni bila intimna opcija,danes delujejo razdiralno in genocidno v skodo vseh nas drzavljanov Slovenije,ki smo jo tezko si priborili. To pocnejo bolni komunisti-psihopati.

 • montyamp

  Največ Slovencev je umrlo v slovenskem taborišču Šentvid .
  Nemška taborišča so samo senca komunistične morije .
  Gošarska mladež se pa od svojih prednikov razlikuje samo v tem , niso več tako hudo garjavi in ušivi , ker jim delavni in pošteni Slovenci omogočajo kvalitetnejše življenje .V zameno za dobroto pa narod dobi rdeči ultra fašizem in lažgoške proslave zveze norcev .

 • Mirko Sedlar

  Kdaj se bo RKC na čelu z SDS opravičila za sodelovanje z okupatorjem za ovajanje Slovencev okupatorju….. ?

  • ZatonMesecnikov

   Zakaj pa bi se Mirko? vsak je imel svoje zaveznike v Državljanski vojni med Komunisti in Antikomunisti.

   komunisti so imeli pa Kominterno in Moskvo.

  • rubec

   Saj so se že, samo ti tega nisi opazil. Verjetno takrat na psihiatriji še niste imeli televizije.

 • Antonius

  Italijanom se pozna igrano vzvišena nedolžnost, ker za storjeno nihče ni od njih zahteval vojnih reparacij. Zato ne preseneča, da danes Mussolinija vse bolj čislajo.
  Povsem druga zgodba so pa slovenski revolucionarni komunisti in zlorabljeni partizani.
  Seveda je za vse vojne in povojne zločine na slovenskih tleh kriva Titova komunistična drhal, ki, dokler je bila z nasiljem na oblasti, ni rabila ničesar priznati in se za storjeno nikomur opravičevati.
  Danes so pa drugi časi, ker smo se po plebiscitu osamosvojili in z demokratičnimi volitvami odšli na drugo pot.
  Od tu naprej si pa Slovenija nalaga sorazmerni del krivde, ki jo nosijo politični dediči revolucionarnih morilcev. Od leta ’91 so dediči morilcev že ves čas izvoljeno prisotni v parlamentu in v prefarbanih Kučanovih vladah. Politika dedičev morilskih revolucionarjev ima v rokah ves čas izvoljeni mandat zaupanja, zato ne rabi svoj zločin priznati in se zanj nikomur opravičevati.
  Nekdo, ki izvoljen pompozno veseljači v Dražgošah, zagotovo ne bo pristopil k evropski obsodbi fašizma, nacizma in komunizma.
  Cenjeni zgodovinarji tega sicer ne povezujejo a dejstvo ostaja, da volivci dedičem bivših revolucionarnih komunistov in morilcev na volitvah dajejo integriteto, da otrokom v šolah še naprej predavajo laž in branijo zločin, ki so ga storili.
  Izstopajoč primer je spravni spomenik, brez priznanja in opravičila sredi Ljubljane. Zakaj naj bi se pa izvoljeni opravičevali, ker jim še danes plačujemo pokojninske dodatke in toleriramo morilsko veseljačenje.
  Izvoljeni so, to je naš del krivde za njihovo arogantno početje takrat in danes.
  Celo ukradena Moskovičeva vila in prefarbana in preimenovana SD v njej, se nas že ves čas ne dotakne.

  • ZatonMesecnikov

   Italija je bila v taboru zmagovalcev na koncu vojne. Badoglio je napovedal vojno Nemčiji leta 1943. Italijanska udeležba v drugi vojni je bila še po stari europski tradiciji, ko malo menjaš strani, kot v času Napoleona. Kdor pač da več.

   V Italijo je samo malo z vzhoda pljusknila “ideološka vojna” ki se je bila na Vzhodu, s svojimi Ljudskimi vojnami. In pustila fojbe za seboj.

   Zato se njena udeležba v vojni in ravnanje z njo po vojni težko razume, če se tega ne gleda v kontekstu prejšnjih europskih (t.i. imperialističnih) vojn. Oziroma če se gleda z očmi ljudskih revolucionarnih vojn.

  • Mojca pokraculja

   Ob vsem tem kar si odlično napisal, pa se “znajde” v EU Parlamentu udbovsko usrane potomec največjega zločinca Kardelja. Izvoljen na prevarantski način z nalogo murgelske mafije. Čakam, da mu Alessandra Mussolini natoči čistega vina, čeprav je v enaki relaciji do dedka kot ta usrane.

   • Antonius

    Hvala, Mojčka pokraculja! Takole se razrašča resnica o njihovi morilski in nam naloženi volilni sokrivdi.
    *Udbovsko usrane, potomec največjega zločinca Kardelja*!!!!
    Sram me je Slovencev, ki so ga v evropski parlament izvolili.

    • Mojca pokraculja

     Saj ga niso izvolili! Neka študenterija je bila plačana, da so kreirali kot neko stranko, ki je nihče ne tedaj ne kasneje ni videl. kučko je vse naštudiral, kako priti do kandidature, zaobiti pravila in izkoristiti sistem. Ampak majo ga v Bruslju,to je važno. Vtis demokratičnosti . Preobleka za diktatorje.Namesto bojkota ostalih poslancev, ki so bili kandidirani na pošten način in niso potomci klavcev in morilcev, se še z njim ližejo. Joj kok je fajn, pa strokovnjak, pa pozabmo na dedka pa…1000 izgovorov oportunistov. Ma na bruhanje mi gre vse skupaj!

 • Franjo Trojner

  Šarec sedi 1 !
  Šarec tudi komunizem je dejstvo!
  Šarec tudi divjanje od zmage pijanih komunistov že po zaključeni vojni aprila in maja 1945 so dejstvo!
  Šarec tudi Goli otok je dejstvo!
  Šarec tudi montirani Dachavski procesi leta 1948/1949 v Sloveniji so dejstvo!
  Šarec tudi serija bombnih napadov takratne SDV v Avstriji od leta 1972 dalje z zadnjim leta 1979 v Velikovcu, katerega je izvedel sin narodnega heroja Toneta Vidmarja so dejstvo!
  Šarec žrtve divjanja komunizma še vedno ležijo na kraju svoje morije, tudi one žive zazidane iz Barbara rova, kar je tudi dejstvo!
  Šarec škandalozno dejstvo je, da tudi v novi, samostojni baje pravni in demokratični državi Sloveniji niti eden izmed tistih, ki so povojne zločine naročili, izvedli ali jih načtrno prikrivali za svoje storjene zločine ni moralno in ne sodno odgovarjal, niti enefa samega klavca pravna država ni procesoirala!
  Šarec tudi lustracijo so vsi tisti, ki bi morali odgovarjati za vse svinjarije, ki so jih storili našemu in tujim narodom zminirali, kar je tudi [email protected]
  Šarec tudi stranka SD kateri se rep vleče globoko v totalitarne komunistične čase se nikoli ni upravičila za vse svinjarije, ki jih je stranka KPJ/KPS počela ves čas enopartijskega totalitarnega komunustičnega režima svojemu in tujim narodom, kar je tudi dejstvo!
  Itd.itd. itd. …..
  Šarec sramota za baje “pravno” in baje “demokratično” vsakokratno levo oblast v EU vpeto državo Slovenijo pa je dejstvo, da politična levica s Kučanom na čelu blokira sprejem, potrditev resolucije komisije sveta EU, ki izenačuje in obsoja vse tri totalitarizme fašizem, komunizem in navizem, kar je tudi dejstvo, a ne?
  Meni vse našteto pove, da se je DOMOLJUBNI SLOVENSKI ROD leta 1991 z vsiljeno vojno s strani agresorske vojske JLA in njenih pomagačev (špijunov, sipatizerov, titoistvov, zagrizenih komunistov) z vojaško zmago samo osvobodil JUGOSLOVANSKO/SRBSKE okupacije, z onemogočanjem, neizvedbo lustracije in rušenjem DEMOSA pa nam je bila odvzeta možnost vzpostavitev temeljev pravne državi in demokraciji!
  Da je temu res tako se vidi tudi po tem, da je po padcu BERLINSKEGA ZIDU Čehe demokratiziral velik borec proti komunizmu sam g. Vaclav Havel, nas pa dolgotrajni šef komunistične partije Kučan, kar je tudi dejstvo, mar ne?

 • Skrajno Desni

  Le kako je živ lahko ostal še kakšen drugače misleč Slovenec po komunističnih pobojih.

  • ZatonMesecnikov

   Pripadnost komunizmu ni genetska. Komunizem je vedno imel težave z zdravim razumom, ki se je vedno znova regeneriral z novimi rojstvi v določenih odstotkih populacije. In posledično z različnimi pogledi na svet.

   Zato je situacija zopet zapletena v Sloveniji, tako kot nekoč. Čeprav so komunisti izvršili genocid nad delom Slovenstva.

   • Prle

    Komunizem ali socializem?

    • ZatonMesecnikov

     Socializem je prehodna stopnja v Komunizem Prle.

   • Štalmajster

    “Pripadnost komunizmu ni genetska” ?
    Aleksandr Solzhenitsyn & Co menijo drugače. Kdo so bili večinski in najbolj krvoločni politkomisarji ?

    • ZatonMesecnikov

     Misliš na Stjenko, pa dakija, pa mačka matijo?

 • MižekFiga

  6(šest) komunističnih strank je danes v Sloveniji. Vodijo Parlament (samo, da ni Janša!).
  Zato se ne čudite političnem ponavljanju dogodkov po 2. SW. Samo “eden” je generalno odgovoren za te dogodke in ta je tov. ddr. Milan Kučan. FUJ !!!!, ker je brez vizije za EU demokratično Slovenijo.

  • MižekFiga

   Spomnim se dogodka, ko je NSi organizirala spominski dogodek zaradi fojb. Italjani so privoščljivo ploskali, Satanovnikovi borci iz Postojne, pa so “komunistično protestirali ???”. Za nagrado, se je takratni župan Postojne pojavil po volitvah kot parlamentarec s plačo!

 • ZatonMesecnikov

  Komunisti in Levičarji bi po svoji stari navadi prisvajanja “naroda” (kdor je za njih je “narod” kdor ni, je vse kaj drugega) fojbe in italijanske reakcije prikazali kot slovenski problem.

  Torej kdor je za fojbe je Slovenec, kdor ni, je izdajalec in kolaborant.

  Ne ni, je Levičarski problem. In problem levičarske zgodovine. Če tukaj brezna in rudnike zaprejo in utišajo, pa imajo to smolo, da so fojbe na italijanski strani.

  Povprečen penzioniran samoupravljalec kratke pameti zopet rohni na facebooku o #golazni# pa #izdajalcih#. Ker pač niso vsi Slovenci družno stopili v bran in upravičenost polnjenja Fojb med in po vojni.

  Že videna zgodba o “naših” in “njihovih”. Kretenizem pa je, da nas je tistih 10 NOB vplivnih družin pripravljenih skregati s celo Europo, v obrambi svojih družinskih pravljic in finančnih privilegijev….

 • Rotar Jakob

  pasjeglavi stekli kurćan še bolj naganja levosprijene levake za uničenje kz slovenistana!

 • Osti jarej

  ..kamor pogledaš…poturice….

 • rubec

  Una bula desno od šarca prevaja za ta gluhe. Zakaj bi se smejali samo tisti, ki še slišijo.

 • dob

  To je socializacija krivde
  in dokapitalizacija komunizma.

  Komunisti temu pravijo patriotizem.
  Vse drugo je pa po njihovo izdaja.

  Jaz pa pravim: svoj drek naj si sami nosijo po žepih!

 • soc

  Obstaja (poleg drugih) še ena skupna značilnost vseh držav, ki imajo na oblasti take ali drugačne, originalne ali prefarbane komuniste. Obvezno rabijo zunanjega sovražnika, da krepijo svojo moč navznoter.

  Tako se zdaj Madžarom in Hrvatom pridružujejo še Italijani. Tudi Kurz ni več daleč od statusa protislovenskega populista. Kaj bo preostalo resničnim vodjem slovenske države, ko bo le-ta obdana s samimi zahrbtnimi sovražnicami, članicami EU? Srbija in Rusija, seveda. Intimna opcija ljubljenega vodje zlobnih modrih oči.

 • ZatonMesecnikov

  Levičarji imajo težavo združiti ti dve trditvi v neko smiselno celoto:

  1. Trditev: Nemški delavski socialisti so pregnali slovenske Župnike na Gorenjskem in Štajerskem leta 1941, ker so bili Slovenci. In ne Župniki.
  2. Trditev: Borci NOB so metali Italijane v Fojbe, ker so bili Izdajalci in Kolaboranti. In ne zato, ker so bili Italijani.

  Ti dve trditvi lahko združiš in razumeš le vkolikor povsem dojameš in razumeš Filozofijo “našizma”.

  • stane

   Levicarji lazejo in prikrivajo dejansko stanje in se delajo neumne,bolj kot so v resnici.
   Za njih je resnica nekaj kar je jih ubija.

  • črnaovca

   Eno in drugo pomeni zločin kot je zločin zapiranje in mučenej Slovencev samo za to ker se niso poklonili okupatorju in mu prisegli kot so to naredili belogardisti žal tudi Slovenci a kolaborcionisti

   • ZatonMesecnikov

    #ker se niso poklonili okupatorju in mu prisegli kot so to naredili belogardisti žal tudi Slovenci a kolaborcionisti#

    Pač niso vsi želeli postati Komunisti. Zato so se poimenovali Antikomunisti. Borci pa so jih poimenovali Izdajalci. Komunizma in revolucije.

 • črnaovca

  Sramota toliko da ne zagovarjate onega laha, hrvaški poslaci v Eu so soglasno obsodili njegovo čvekanje, vi ste pa skoraj veseli ko zahteva istro in Dalmacijo. Koalboranti!

  • montyamp

   Človek ki bi se rad rešil komunistične golazni pač ni kolaborant .
   To je pameten človek .
   Kar poglej , letno 8 000 Slovencev zbeži pred komunist.fašističnim ultraidiotizmom , Slovenija crkuje na obroke .
   Ko prideš iz Švice v Slovenijo , je kot bi prišel v mrtvašnico , saj še iz jam vedno zaudarja .
   Tudi kri na rokah zločincev se še ni dobro posušila in že mladiči klavcev glihajo ure po EU .
   Govno …………..

  • Mojca pokraculja

   Bebasta ovca, sta Istra in Dalmacija naši? Ja pol jim pa še tisti preostanek Piranskega zaliva dajmo, pa bo vse naše. Po Kardeljevsko, kajne !

 • Stajerka

  hahaha……burleska, lewaki v glavni vlogi :))

  Vnukinja italijanskega fašističnega voditelja Mussolinija burno reagirala na Šoltesov govor

  vnuka največjih zločincev v zgodovini človeštva se ravsata kdo ima bolj krvave roke in pokvarjeno dušo……KAKO ima Šoltes fris, da se oglaša?….aja, obsodil je samo fašiste in naciste, komuniste je zamolčal……kako prozorno, predvidljivo – le zakaj?

  • ZatonMesecnikov

   No, to bi pa res rad videl. Ker “dedek” je kar rad sodeloval z Italijani. In ravno zaradi Italijanov se je dokopal oblasti, drugače danes ne bi nihče vedel zanj, Pa tudi za vnuka ne….

  • Mojca pokraculja

   Imaš mogoče link ?

 • tarantela

  Nekje do leta 1970 fašistom niti na kraj pameti ni padlo, da bi se kazali po Bazovici. V sedemdesetih so začeli pod okriljem noči z mazaškimi akcijami, vendar so po vsaki takšni akciji naši fantje šli na tržaški Viale XX Settembre, jim razbili štab in če je bilo treba tudi člane. To je trajalo nekako do odcepitve Slovenije in sprejetja italijanskega državnega praznika o ezulih in fojbah. Tedaj se je začelo v Bazovico zgrinjati nekaj desetin fašistov in začelo se je vsakoletno tradicionalno pretepanje in pizdenje vedno krvavih fašistov. Ko pa je naša politika menjala stališča do fojb in ezulov, so tja množično začeli prihajati tako italijanski kot slovenski fašisti in nekako ni šlo, da bi tepli kar Slovence iz naših znanih fašističnih strank, ker bi se takoj začelo govoriti o slovenski državljanski vojni. Sedaj, ko hodijo v Bazovico že Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Tajani, si je, razen SDS, naša politika, sicer kakih trideset let prepozno, le malo pomela krmežljave oči in se narahlo prebudila.

  V bivši Jugoslaviji je bila za to zadolžena italijanska občina Bazovica, mi bi pa sedaj na mejo lahko postavili naše “oružane trupe” oziroma vse tri razštelane osemkolesnike…

  Smrt fašizmu!

  • xtc

   Smrt vsem vrstan socializmov SVOBODA NARODU in pravemu kapitalizmu.

  • ZatonMesecnikov

   To si ti neko pravljico napletla, nek mit iz juge, v stilu – Četvrti najjači na svjetu – pa – Švabice se pale na Balkance.

   Problem Fojb je vedno obstajal. Le da ni segel čez mejo in ti zanj nisi vedela. Tako kot za hudo jamo nisi vedela dokler se Pahor ni maščeval stričkom za nagajanje, pa jo odprl.

   Gre za čisto človeško pieteto, ki je komunisti tukaj niste vajeni. Pokop in ohranjanje spomina na pobite. In to ne samo na “naše”.

   Z levičarji fašisti se pa sami bockajte, komunisti. Ki ste krivi za fojbe.

  • Mojca pokraculja

   Fašisti so se do leta 1970 kazali na Viale XX. Settembre, potem so se pa po Bazovici. In zdaj so Bazovica, (naš)Trst in Italija polni fašistov.Po vrhu še slovenskih fašistov. Najbrž je SDS italo- slo fašistična stranka !
   Ma va che storia !

  • Den456
 • xtc

  Pošteni Slovenci se nimamo kaj opravičevati za Bazovico imajo pa se tisti s Kučanom,Šarcem itd napreje,ki častijo rdečo zvezdo,,zločinca Tita in komunistične zločine.
  V fojbah je verjetno zelo malo pravih fašistov-ti so izvrstno sodelovali s SLO KP in njenimi klavci pri iztrebljanju zavednih Slovencev.
  Zelo verjetno so Fojbe polne Italijanov,Slovencev ,Hrvatov ter še drugih ne zaradi ,kao daso “fašisti” marveč zato,ker niso bili za komunizem zato tudi sojenj ni bilo saj večini na poštenem in pravnem sojenju nebi bilo moč nič dokazati zato so komunisti izvajali poboje.
  Samo primer;Lep primer sta bila zakonca Hribar,ki sta bila razglašena za narodna izdajalca brez dokazov in brutalno umorjena in okradena šše za povrhu-revizioniran proces je pokazal ,da ni bilo nobenih dokazov,niti sojenja nič ampak je šlo za navaden zločin-saj jimaa v poštenem sojenju nebi mogli nič dokazati. in takih primerov je na tisoče.
  Enako velja za zajete vojake vojne ujetnike,ve se kdo je odgovoren za zločine-nikoli vojak,razen,če ni prekršil naredbe nadrejenega nasvojo pest,drugače za zločine odgovarja poveljujoči.,skratka vsi SLO levičarj so se dolžni opravičevati z Šarcem,Kučanom,Cerarjem ,AB itd italijanom drugi ne njihovi ideološki očetje so zagrešili zločine in kar je še najhuje ni bilo pravilnega pravnega postopka.
  Seveda ga ni bilo saj je šlo za brezpravno rdečo drhal,ki ni niti poznala niti priznavala mednarodnega vojnega prava.

 • abc

  Ja seveda dr. Granda je pa res nepristranski zgodovinar. hahaha Pa vztrajen je z trudom prikazovanja Domobrancev kot najbolj nedolžne ovčice in žrtve 2. svetovne vojne. Dobesedno debeli potvarjalec zgodovine.
  https://www.mladina.si/187140/narobe-svet/

  • Mojca pokraculja

   Zgodovino ste si spisali v Mladini po svoji podobi, zato so vsi drugi fake zgodovinarji. Ampak! Si kdaj pomislil, da v vsej povojni zgodovini nikoli nikogar, ne domobrancev ne “partizanov” za vse evidentne grozljive zločine, niso ne v jugi ne v samostojni Sloveniji procesirali? Daj povej zakaj je temu tako? Na eni strani na 10.000 pobitih na drugi strani nikogar, nobenega imena, ki je zagrešil morijo.

   Povej veliki poznavalec zgodovine, zakaj v Velenju še vedno paradira titov kolos, zakaj je na Sabotinu napis , ki se ga ne sme odstraniti, zakaj je še vedno Kidričev spomenik sredi Ljubljane, itd? Vse simboli revolucije, zločincev,komunizma.
   Najbrž zato, ker je to demokratično !

   • abc

    Domobranci so se borili na strani fašistov. To je zgodovinska resnica z miljoni dokumentacije, dr.Granda pa potvarja zgodovinska dejstva in laže, da so se domobranci borili za svobodo Slovencev. Naj pove koliko Slovencev so pobili domobranci, koliko so jih predali fašistom in jim pomagali jih deportirati v koncentracijska taborišča. Tito in partizani si napram domobrancem zaslužijo še večji napis na Sabotinu. In boljše bo za fašiste, da nikoli več ne pomislijo o težnjah po Sloveniji in slovencem.

    • Mojca pokraculja

     Dej izgini ! Pejt na Komunista tole razlagat, vidiš da ne spadaš sem.

     • abc

      Malo se zgodovinsko izobrazi, da ne boš v takšni zablodi živela. Pa se pole razburjaj, škodi zdravju in lepoti.

     • Mojca pokraculja

      Tvoja zabloda da drugi živijo v zablodi, je največji domet tvoje zablode. Pa srečno !

     • Den456

      Stopi na Sabotin in straži kamne, da vam jih spet kdo ne razmeče. Mogoče ti bodo nizke temperature ohladile prekurjene leve možgane. Komiji so izvensodno pobijali vse, tudi tigrovce in partizane, ki niso slepo sledili njihovim zblojeni idejam. Pojdi stražit kamne, saj s tvojim prepričanjem sodiš v kameno dobo.

     • abc

      A res ? Fašisti in nacisti, z kolaboranti vred so pa žemljice talali ?

    • stane

     Zakaj so se formirale vaske straze?
     Zato,ker so v vasi vdirali partizani in jim kradli vse kat so hoteli. Ce so se jim uprli so pobili celo druzino,za primer drugim,ces,da so bili izdajalci. Italijani so tudi hodili po vaseh in tisto kar so dobili so tudi placali. Nobenga barbarstva ni bilo. Domobranci so se pa imenovali,ker so dom branili pred komunisti/partizani,rastrganci,hostarji so jom tudi rekli. Pri italijanih so dobili hrano!,orozje,da so se lazje preziveli in branili druzno z Italijani pred komunisti,ki so ubijali in plenili lasten narod.
     Vse to mi je povedalo vec ljudi,ne samo moj stari oce,ki je vse to prezivel(1902–1975).

     • stane

      Ps.
      Kar izobrazuj se pri komunistih,ti bo se bolj skodilo mentalnemu zdravju.
      Pa zgodovinsko se ti izobrazi.

     • abc

      Seveda, da so italjani plačali s cekinčki, takšnim zavednim Slovenci , ki so potem izdajali svoj narod kateri se je boril proti fašistom, ki so hoteli zavladati nad nami.

    • Mojca pokraculja

     Daj dokaži, da dr. Granda potvarja zgodovinska dejstva. Citiraj vire, avtorje, razloži, negiraj z dokazi itd., ki jih Granda ne upošteva.Tudi številke navedi, uradno preverjene.

     • stane

      Ne zmore,ker je prevec zaljubljen v komuniste.

  • ZatonMesecnikov

   Niso bili nedolžni. Državljanska vojna med Komunisti in Antikomunisti vsekakor ni bila nedolžna. Kot nobena državljanska vojna ni bila….

   • abc

    Naj že enkrat dr. Granda jasno pove in prizna, da so se domobranci borili na strani fašistov in naj neha z potvarjanjem zgodovine.

    • ZatonMesecnikov

     Najprej malo zgodovinskega poduka. italijanskih fašistov ni bilo več leta 1944, ko so nastali Domobranci.

     Če bi pa rad simbolično, kot imate radi, saj pri teh stvareh niste radi preveč natančni in radi govorite na splošno;

     Tudi Finci so se, pa Japonci, pa Nemci, pa SS Norge, pa Španci, pa Hrvatje, pa Bolgari, pa madžari, Romuni, pa Serbische Freiwillige Ljotića. Pa 800.000 Ruske osvobodilne armade.

     Vsi ti, pa še mnogo njih so se borili na strani italijanskih fašistov. Pa izgubili vojno. vendar nihče razen Borcev NOB ni likvidiral vojne ujetnike tako temeljito, praktično od prvega do zadnjega.

     Nihče ni likvidiral Fincev naprimer. Zakaj ne protestiraš, da se morajo Finci opravičiti, ker so imeli za zaveznike italijanske fašiste?

     Ali se pač pogovarjam z nekom na intelektalni stopnji otroškega vrtca. Sedaj bo pa Granda rekel, ja borili so se domobranci na strani italijanskih fašistov.

     Ti boš pa rekel, evo, to je dalo pravico mojemu NOB dediju, da jih je likvidiral po vojni. Ali kaj bi rad?

     • abc

      Septebra 1943 se je Rupnik razglasil za poveljnika Slovenskega Domobranstva. Za glavnega inšpektorja je določil polkovnika Kokalja, za svojega namestnika podpolkovnika Franca krenerja, za načelnika štaba pa Ernesta Peterlina. Pred uradnim nastankom Slovenskega domobranstva, so pa delovale vaške straže, katere so sodelovale z Italijani in nemci. Kaj bi sedaj rad?

     • stane

      Zakaj so se formirale vaske straze pa domobranci?
      S kom so sodelovali in zakaj?
      Spodaj sem ti vse pojasnil.
      Uzivaj v branju.

     • ZatonMesecnikov

      Zakaj bi Italijani pri vsej soldateski potrebovali neke antikomunistične milice na višku svoje moči?

      Ti trdiš, da bi vsi Slovenci morali biti Komunisti in v NOB ali kaj hočeš povedati?

     • abc

      Ne rabijo biti vsi v NOB. Ampak naj tisti, ki so kolaborirali s Hitlerjem ne potvarjajo resnice druge svetovne vojne in naj se zavedajo da so bili na strani človeka, ki je želel med drugimi, zbrisati tudi Slovenski narod. In naj ne lažejo, da so se borili za Slovensko identiteto in obstoj. Dandanes se trudijo na vsak način prikazati povojne poboje ( kar zelo obsojam ) kot edini zločin takratnega časa, pozabljajo pa, da je to bila posledica zločinov, katere so Nemci in njihovi kolaborantje zagrešili nad nami.

     • ZatonMesecnikov

      Državljanska vojna je grda abc, začela se je z sovjetskimi republikami po Dolenjskem in rdečimi vojvodami (katere je kasneje, mnogo kasneje obsodil tudi Kardelj). Sam začetek je bil pa leta 1941, ko so Komunistična Partija in leve stranke zbrane okoli Društva prijateljev Sovjetske zveze ustanovile protimperialistično Fronto. In iz nje izključile 70% volilnega telesa Dravske banovine, Slovensko Ljudsko Stranko. Ter začele državljansko vojno proti alternativnim oblikam odpora.

      Ali z komunisti ali pa nič.

      Poznam razmere takrat, sploh oddaljene vasi so zelo trpele. Kot bi se danes naprimer po gmajni oboroženi migranti združili, pa si po vaseh jemali kar potrebujejo, pa ubijali tiste, ki jim niso všeč.

      Logično so se potem oblikovale Antikomunistične straže. Samozaščita pač, ker jim drugi niso pomagali.

      #In naj ne lažejo, da so se borili za Slovensko identiteto in obstoj.#

      leta 1943 je bilo vsakomur jasno, da bo nemčija izgubila vojno. Antikomunistične enote so svoj vojni cilj videle v Angležih in njihovem prihodu v Slovenijo. pred rdečo armado. če bi bilo tako, bi bilo kot v Grčiji. Kjer so potem domače rojalistične sile (ki so med vojno lepo sodelovale z Nemci) skupaj z Angleži izgnali grške komuniste. pri nas je bilo zaradi političnih razmer in igric (Tito-Šubašić, Kralj peter kot vrhovni poveljnik na papirju, predvsem pa prihod Rdeče Armade) drugače. In Angleži se niso vmešali. Razen v Trstu.

     • abc

      Za tebe so vsa dejstva, katere ne želiš slišati lažna, čeprav so dokazana in jih pozna cel svet. Ubogi ste takšni ljudje.
      Uradno prešteto – največ Slovencev na našem ozemlju so pobili – domobranci
      10. junij 2012 by Don Marko M
      Po skoraj 70ih letih je, končno, tudi uradno znano, katera stran je v vojnih in povojnih pobojih 2. svetovne vojne pobila največ Slovencev na naših tleh. Neslavni rekord je in bo za večne čase zapisan domačim izdajalcem – domobrancem. Domobranci, ki so v tistih letih delovali pod okriljem slovenske RKC, so, tudi v sodelovanju z okupatorjem, pobili 42.500 Slovencev. Končno je vse kristalno jasno…..

      Saj ne da ni bilo jasno že leta prej, kljub poskusom sodobnih “domobrancev”, ki so predvsem po spletu netili sovraštvo in spore sklicujoč se na, zdaj jasno dokazano, neobstoječih tudi 100.000 žrtev, katere naj bi po njihovem zakrivili partizani. Ja, saj jim ni za zameriti – sprehajanja po polju ne denejo vsem enako dobro.

      Večina evropskih držav, sodelujočih v 2. svetovni vojni, je praktično že kakšno leto po vojni zaključila s tovrstnimi seštevanji žrtev vojnih in povojnih pobojev, ter tako rešile vse dvome in nadaljevale v smeri skupnega razvoja.

      Mi smo pač, nekdo že ve zakaj, na zaključek te zgodbe čakali skoraj 70 let, da nam je Inštitut za novejšo zgodovino (INZ) objavil podatke števila žrtev Slovencev med vojno in takoj po njej na naših tleh, katere so zbirali, tudi preverjali in nenazadnje zapisovali vse od 1997 leta.

      Zdaj je tudi ta rezultat, končno in za vedno, na dlani.

      Skupno število žrtev Slovencev med 2. svetovno vojno in takoj po njej na naših tleh je – 97.500.

      Povzročitelji pa, poleg ostalih dejavnikov, praktično vse oblike oboroženih sil v takratnem času na naših tleh :
      – na vrhu pobojev so tako pristale sile nemškega okupatorja in domači izdajalci, predvsem domobranci, ki so zakrivili poboje 42.500 Slovencev
      – sledijo zavezniške sile in partizani, ki so zakrivili poboje 30.000 Slovencev
      – 20.000 jih ostaja nerazvrščenih
      – 5000 pa sodi med žrtve mobilizacije oz. drugo

      Glede na status, ki so ga žrtve imele v času smrti tistega obdobja, je največje število umrlih bilo med partizani. Partizanov je okupator z domobranci ubil več kot 28.000, poleg dodatnih 5.000 aktivistov OF in partizanskih sodelavcev, medtem ko so domobranci med vojno in po njej imeli 14.000 žrtev.

      INZ je seštel tudi delež žrtev po pokrajinah, kjer je bila v ospredju Ljubljanska pokrajina z 9,5 % žrtev, sledijo Gorenjska s 7,3 %, Koroška s 6,7 %, Primorska 5,6 %, Spodnja Štajerska 4,9 % in Prekmurje z 1,6 % žrtev.

      Razlika med partizani in domobranci je bila seveda malenkostna – partizani so nas osvobajali in osvobodili, domobranci izdajali in prodajali….A mislim, da je ob vsem tem, v spoštovanju do vseh takratnih žrtev, zelo pomembno zavedanje, da danes živimo v 2012 in vse tiste žrtve pustimo v spokojnosti miru.

      In zato, gospe in gospodje domobranci, tudi današnji – zdaj lahko, tudi uradno, nehate delati zdrahe, kregarije in kozlarije po naši mali lepi podalpski in v tišini in miru uživate domobranske pokojnine in rente, katere vam je Janša podaril v prejšnjem mandatu.

      Na vas, spoštovane državljanke in državljani, tovarišice in tovariši ter njih potomci, ki razumete in spoštujete dragocenost svobode, katero so nam priborili naši partizani, ki ste živeli in živite in delate z mislijo zdravega napredka naše države v miru, elanu, ustvarjalnosti, strpnosti in zdravo pozitivno medčloveškimi odnosi, sem pa itak zelo upravičeno ponosen.

      Čuvajmo in ohranjajmo to našo dragoceno podarjeno nam svobodo, ker je pred nami čas za nove skupno složne zmage. Zgodovine ni moč spremeniti, lahko pa poskrbimo, da se določeni deli le te ne ponovijo nikoli več.

 • Janez

  ZELO DOBRO POVEDANO !
  Slovenci nasploh se nimamo kaj opravičevati, se obremenjevati z grozotami 2. vojne.
  Kar SD, DESUS, SAB, SMC, LMŠ, LEVICA ITD.
  , KI
  BI RADE KOVALE NEKAKŠEN “POLITIČNI KAPITAL” IZ Kp “STALIN PARTIZANŠČINE”
  TI
  NAJ SE OPUSTIJO SVOJE IZHODIŠČE, POJASNIJO
  VSE
  GROZOTE, MNOŽICO MRTVIH NESODNO KP POLIT POMORJENIH SLOVENCEV
  VSE
  ZARADI NEKEGA KOMUNIZMA, J.V. STALINA, J.B.TITA ITD.
  Točno tako
  TE STRANKE – SD ITD. NAJ POJASNJUJEJO, RAZLAGAJO, S ČIM OPRAVIČIJO
  – ČE MOREJO.
  Brez proslav, ker v dogajanju pred iznad 70 let – NI KAJ PROSLAVLJATI. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • garfi

  jugokomunsti naj odgovarjajo za vse komunistične zločine in diktaturo
  in vse posledične izgube ozemlja
  pravkar predajajo neposredni stik z odprtim morjem hrvatom
  do takrat ni svobodne Slovenije

  • Tone

   Stik z odprtim morjem je zapravila prva vlada ob osamosvojitvi, ki tega vprašanja ni pričela reševati takoj. Hrvati pa so to izkoristili.

   • garfi

    Budalec napiši še, da so nam Trst in Gorico zapravili domobranci in potem naredili masovni samomor

    • Tone

     Ni važno, kaj jaz napišem, važno je, kaj je res. Domobranci niso zapravili Trsta in Gorice, niso pa tudi naredili nič, da bi ju pridobili. Partizani pa so priborili Postojno, Tolmin, Koper in vse vmes.

     • garfi

      ti si še en ali isti bulšitfajter

     • Tone

      Ko ti zmanjka argumentov, začneš pa zmerjat, bednik.

 • freedomfighter

  Res je slovenci se nimamo kaj opravicevati za zlocine parih komunistov…ne vem zakaj si zato nekdo lasti del nasega ozemlja

 • Tone

  Italijane kot tudi vso mednarodno skupnost prav malo brigajo naše notranje razprtije. Navzven lahko nastopa le država oziroma vlada.

 • janezxy

  Komunistični trojanski konj srpentinšek naj komentira vaške veselice ne pa zgodovine.Zgodovino naj preepusti zgodovinarjem, ne fašistu Perjaziju ali Reponju,to so lažgoški zgodovinarji,ampak objektivnim zgodovinarjem.On pa naj razmišlja, kako bo končal kot nesposobni voditelj države.

 • cosmosjasnovidec

  Komunizem je pobil toliko civilnih ter ostalih žrtev po celem svetu ne samo v Sloveniji,da se nikoli njihovo število ne bo vedelo,ker je neskončno.Umori z strani komunajzerjev se nadaljujejo še danes vendar seveda ne v tako velikem številu in celo z ponosom kot se je to dogajalo pred leti.
  ——————————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————–