fbpx

Ugrabitelj zelene politike: Leben, okužen zaradi afere maketa, je še ena tranzicijska prevara, za katero stoji Jamnikovo poslovno omrežje

Jure Leben (Foto: STA)

V zadnjih mesecih in tednih se v osredjih slovenskih časopisih pojavlja nekdanji okoljski minister v Šarčevi vladi, Jure Leben. Veliki finale in vstop v slovensko politično areno se bo, po besedah novinarja Bojana Požarja zgodil, ko bo Leben promoviral svojo zeleno politiko. Krepitev javnega mnenja pa naj bi v korist Lebna izvajala Mediana. Poslovno naj bi od Lebnove zelene stranke imela interes Klemen Boštjančič in Matej Narat. A je Lebna v preteklosti razkril znani slovenski publicist Bernard Nežmah. “Potem pa se najde nek Leben, eden najslabših okoljskih ministrov v Sloveniji, ki naj bi ustanavljal neko ekološko stranko. Pod njegovim ministrovanjem so denimo mirno kopali kanalizacijo nad ljubljanskim vodnim zajetjem. Še preden je stranko ustanovil, že ima velike članke v časopisu,” je Nežmah razkrinkal Lebna v intervjuju za Domovino.

Volilna kampanja za parlamentarne volitve v maju 2022 je že v polnem teku. Propadli projekt Koalicije ustavnega loka se je končal klavrno, ko kandidat Karl Erjavec ni dobil zadostnih 46 glasov za mandatarja. S tem so dobili jasen signal, da bo sedanja vladna koalicija najverjetneje pripeljala mandat do konca. Zato so se odločili za taktiko blatenja vlade v tujini ter vzporednim ustanavljanjem novih strank. Eno je napovedal Jože P. Damijan, drugo “zeleno”, pa snuje nekdanji minister za okolje Jure Leben, kar je napovedal že januarja v oddaji Studio City.

A Jure Leben ni nepopisan list. V preteklosti je odstopil kot minister za okolje zaradi afere maketa. Afera je zakuhal že v času Cerarjeve vlade, ko je nadzoroval projekt drugi tir kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in so v Kopru postavili maketo projekta za neverjetnih 133 tisoč evrov. Zanimivo, da je Leben po odstopu za Večer dejal, da se pri ponovni odločitvi ne bi odločil za odstop.

 

Lebnovo omrežje sestavljajo “Savski dečki” in Borut Jamnik
Vedno bolj se izkazuje, da gre pri ustanavljanju zelene stranke za načrtovano akcijo poslovnega omrežja, ki si obeta gromozanske zaslužke na račun slovenskih davkoplačevalcev z uvajanjem t.i. zelenih energij. Ideja o zeleni stranki, ki se bo aktivno zavzemala za okolje, je sicer za slovenski prostor zelo vabljiva in všečna, saj bi šlo v osnovi še za eno tranzicijsko zgodbo, iz rdeče prebarvano v zeleno. Dominantni mediji pa bodo Lebna promovirali kot drugačno različico švedske Grete. Po informacijah Bojana Požarja za projektom Leben stojijo t.i. “Savski dečki”. Projekt naj bi aktivno podpiral predsednik upravnega odbora Save in nekdanji predsednik propadle Adrie, Klemen Boštjančič. Pri tem naj bi mu aktivno pomagal nekdanji član uprave NLB in sedanji član uprave Save, Matej Narat. Zanj je znano, da je poslovno povezan z Borutom Jamnikom.

Obsojena trojica iz NLB: Vičič, Veselinović in Narat (Foto: STA)

Narat pa velja za enega najbolj spornih kadrov v Novi ljubljanski banki. Ne smemo pozabiti, da je lani novembra višje sodišče v Ljubljani potrdilo prvostopenjsko obsodbo nekdanjih vodilnih v NLB v zadevi Dimic. Draško Veselinovič, Matej Narat in Miran Vičič so za kazniva dejanja, povezana s kreditom Simoni Dimic in njenemu očetu, pravnomočno obsojeni na šest mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno poskusno dobo. A to je le ena izmed spornih zadev, v kateri se je znašel Narat.

Okoljski aktivisti ga ne podpirajo
Slovenska javnost lahko v kratkem pričakuje, da se bo Lebnova zelena stranka kmalu znašla v anketah političnih strank. Osrednjo nalogo promocije naj bi izvedla POP TV in agencija za merjenje javnega mnenja Mediana, pomagala pa naj bi Damjanovičeva Ninamedia. To daje slutiti, da politično omrežje Gregorja Golobiča ne podpira Lebnove ideje in vse stavi na t.i. novo politično platformo Jožeta Pavliča Damijana. Jure Leben pa se že sooča s prvimi težavami pri kreiranju terenske podobe stranke. Tako se je od njega že poslovil vplivni kočevski župan Vladimir Prebilič. K njemu tudi ne misli pristopiti moravški župan Milan Balažic, ki bije večletni boj z moravškim onesnaževalcem okolja, podjetjem Termit. Lebnu tudi ni uspelo na svojo stran pridobiti Zelenih Andreja Čuša in Stranke mladih – Zeleni Evrope, ki se bo raje povezala s Socialnimi demokrati. A kot rečejo dobri poznavalci Lebna, mu denar zelo diši. Vse kaže, da bo potekal tudi neusmiljen boj na levem političnem polu. Lebna je prvi pred meseci promoviral že mariborski Večer, ki pa se ga je v tem tednu, kritično lotil.

Kočevski in moravški župan Vladimir Prebilič in Milan Balažic naj ne bi sodelovala pri projektu Lebnove zelene stranke. (Foto: STA)

Zanj, podobno kot Nežmah, ni našla pozitivne besede aktivistka, raziskovalka in vodja projektov društva EnaBanda, Ajda Pistotnik. “Nismo ga slišali, da bi se oglasil glede zastrupljanja Anhovega in doline Soče ali spornega frackinga v Petišovcih. Prav tako se ni postavil po robu postavljanju lakirnice Magne niti ne v bran okoljevarstvenikom, ki so opozarjali na njene negative vplive.”

Okoljska aktivista Ajda Pistotnik je povedala, da je Jure Leben ugrabitelj “zelene politike.” (Foto: Posnetek zaslona: Večer)

Luka Perš