Ukrajinski veleposlanik: “Kremelj udeležbo v zmagi nad nacizmom uporablja kot opravičilo za sedanjo agresijo”

Veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran (Foto: STA)

“Dragi prijatelji. Danes, 8. maja, ves svet, še posebej pa Evropa, praznuje veselo, a hkrati izjemno težko obletnico naše skupne zmage nad nacizmom, obarvane s solzami, znojem in krvjo. Danes, na dan spomina in sprave, skupaj počastimo spomin na vse žrtve druge svetovne vojne v letih 1939–1945,” piše ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Andrij Taran. 

“Ukrajinci so kot del protihitlerjevske koalicije pomembno prispevali k zmagi nad nacizmom in Hitlerjevimi zavezniki. Žal je bil ta pomemben prispevek plačan z izjemno velikim številom žrtev med letoma 1939 in 1945 med Ukrajinci in drugimi narodi, ki so živeli na ozemlju Ukrajine, kot so krimski Tatari in Judje,” uvodoma piše ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran. V nadaljevanju pravi, da je v tem obdobju umrlo več kot osem milijonov ljudi. Po njegovem se tako kot drugi evropski narodi tudi Slovenci zavedamo strašnih posledic vojne. “Ni vas treba spominjati, da je drugo svetovno vojno omogočila zahrbtna zarota nečloveških totalitarnih režimov – nacističnega in sovjetskega. Ruska federacija se ima zdaj za dedinjo slednjega in si želi prilastiti zmago nad nacizmom, pri čemer manipulira z lastnimi državljani in celotno mednarodno skupnostjo,” še opozarja diplomat. Opozarja, da se je v Ruski federaciji praznovanje zmage nad nacizmom postopoma spremenilo najprej v kult, nato pa degradiralo v unikaten in grd pojav “pobjedobesija” (poveličevanje zmage), katerega namen je širjenje vojne, povzdigovanje nad drugimi narodi, prilastitev statusa “glavne zmagovalke”, opravičevanje agresivne ideološke mobilizacije državljanov ter spodbujanje neodgovornega in neutemeljenega revanšizma, poroča Demokracija.

Še posebej velja poudariti, da ko se pretirane človeške ambicije, ki temeljijo na kultu posameznika in aroganci, povzdignejo na raven državne politike, odkrite laži in propagande, zvijačnosti in želja po bogatenju na račun soseda, na koncu privedejo do izbruha vsake vojne. Zato Ukrajina že od revolucije dostojanstva dosledno izvaja evropski pristop k obeleževanju druge svetovne vojne. Taran: “Prav tako svari druge države pred posledicami podpiranja, širjenja ali odobravanja ruskih pripovedi o 9. maju, saj Kremelj rusko udeležbo v zmagi nad nacizmom uporablja kot moralno opravičilo za svojo sedanjo agresivno politiko. Poudarjam, da si nobena država ne more pripisati izključne vloge v zmagi nad nacizmom. Zmaga je skupni rezultat izjemnih prizadevanj več deset držav in več sto narodov.” Za veleposlanika je povsem nesprejemljivo, da se za moralno avtoriteto zmagovalca poskuša skriti agresivna politika, ki je dosegla vrhunec z rusko zločinsko masovno invazijo na Ukrajino 24. februarja 2022.

Foto: epa

Taran opozarja, da Ukrajina letos žal že drugič obeležuje dan spomina in sprave v času ruske vojne proti Ukrajini, ki jo politologi in vojaški strokovnjaki upravičeno imenujejo največja vojna v Evropi po drugi svetovni vojni. Številne vojne grozote, ki smo jih prej povezovali z zadnjim svetovnim konfliktom, so v Ukrajini postale resničnost zaradi vojnih zločinov, ki so jih storili ruska vojska in rusko vodstvo. Opozarja, da gre za izjemno brutalno vojno, ki jo spremljajo grozljivo bombardiranje ukrajinskih mest, uničevanje bolnišnic, šol in vrtcev, množični umori civilistov, posiljevanje žensk in otrok, mučenje ujetih ukrajinskih vojakov ter namerno uničevanje ukrajinske kulturne dediščine. Ta grozljiva dejanja ruske vojske se lahko opiše le z eno besedo – genocid nad ukrajinskim narodom. “Mislim, da je težko zanikati dejstvo, da se je druga svetovna vojna šele uradno končala z diplomacijo, zmaga nad nacistično Nemčijo pa je bila omogočena izključno zaradi požrtvovalnosti in poguma vojakov ter razpoložljivosti sodobnega orožja,” je prepričan Taran.

“Globoko sem hvaležen Slovencem, da ste se odločili za svetlo plat zgodovine in brez oklevanja pomagali Ukrajini!”
“Danes, ko je Rusija tako kot Hitlerjeva Nemčija brez vojne napovedi napadla Ukrajino in izvaja odvratno, nečastno in nezakonito agresijo, ki jo je obsodila mednarodna skupnost, imamo ne le pravico do vsedržavnega oboroženega odpora, temveč potrebujemo tudi močno in odločno podporo celotnega civiliziranega sveta. Ukrajinci z orožjem v rokah branijo Evropo in nam dajejo priložnost, da ustvarimo nov, pravičnejši svetovni varnostni sistem, zgradimo bolj prilagodljiv in posodobljen svetovni red, trajen in predvsem pravičen mir,” je prepričan. Toda pogoj za to je po njegovem zmaga nad Rusijo, ponovna vzpostavitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in preprečitev prihodnje ruske agresije proti komurkoli na svetu. Za veleposlanika ni pretirano reči, da v Ukrajini ne gre le za ozemlje, kot se nekateri pragmatični privrženci “realpolitike” na Zahodu še naprej pretvarjajo, da bi se izognili odločnemu ukrepanju, temveč za zgodovinsko pot svetovnih demokracij.

Veleposlanik Ukrajine Andrij Taran je nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju predal poverilno pismo. (Foto: STA)

Prepričan je, da sedanji čas in trenutni izzivi zahtevajo odločne in samozavestne politične voditelje, ki znajo razmišljati strateško, znajo ločiti dobro od zla in delijo skupne evropske vrednote, kot sta svoboda in demokracija. Taran: “Iskreno sem hvaležen vsem našim mednarodnim partnerjem, ki so brez dvoma podprli Ukrajino v našem boju. Med njimi je Republika Slovenija upravičeno na enem od najpomembnejših mest.” Globoko je hvaležen slovenski vladi in celemu slovenskemu narodu, da smo se odločili za svetlo plat zgodovine ter pravočasno in brez oklevanja ponudili roko pomoči Ukrajini. Prepričan je, da bo naš prispevek k naši skupni prihodnji zmagi nad sodobnim in absolutnim zlom zapisan na straneh zgodovinskih knjig, in da našim vojakom ne bo treba vzeti v roke orožja, da bi branili svojo deželo pred drznim in zahrbtnim agresorjem. “Vse nas pozivam, da se spomnimo strašnih žrtev in trpljenja, ki so jih naši narodi pretrpeli zgolj zato, da bi zagotovili, da se svet nikoli več ne bo pogreznil v temo,” še pravi. 

Domen Mezeg