fbpx

Ukrepi SDS na področju pokojninskega programa pozitivno presenetili predsednika Zveze društev upokojencev Sušnika

Pred volitvami SDS upokojencem obljublja uvedbo državnih pokojnin, prečiščenje pokojninske blagajne in 500 evrov božičnice za upokojence z nizkimi pokojninami, je po srečanju s predsednikom Zdusa Janezom Sušnikom povedala Romana Tomc. Sušnik je dejal, da ima SDS v primerjavi z DeSUS nekaj dodatnih predlogov, ki so jih pozitivno presenetili.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je danes v družbi predsednice Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romane Tomc in predsednika Kluba seniork in seniorjev SDS Branka Šumenjaka srečal z delegacijo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). V imenu ZDUS sta se srečanja udeležila predsednik Janez Sušnik ter podpredsednica Vera Pečnik.

Program SDS ima trajne rešitve za upokojence
Janez Sušnik je izpostavil, da si upokojenci zaslužijo, da je njihov glas slišan, ne glede na to, katere stranke bodo oblikovale prihodnjo vlado. Povedal je, da so na ZDUS pred kratkim pregledali zaveze iz trenutne koalicijske pogodbe, ki se dotikajo upokojencev, in ugotovili, da sta na žalost izmed 14 zavez uresničeni le dve. Izrazil je svoje strinjanje s programom SDS, ki se, po njegovih besedah, pravilno loteva problematike upokojencev in predlaga dobre, trajne rešitve. Zdi se mu zelo pomembno, da se pokojninski sistem prečisti, tako v finančnem kot birokratskem smislu, po njegovem mnenju pokojninsko blagajno namreč bremeni veliko neupravičenih izdatkov.

Janez Janša se je zahvalil ZDUS za iniciativo in zavzemanje za upokojence, ki danes predstavljajo eno ranljivejših skupin družbe. Poudaril je, da je SDS v preteklosti že dokazala, da pozna problematiko in ve, kje so rešitve. V času vlade SDS med letoma 2004 in 2008 so namreč pokojnine zrasle za kar 24 %, v letu 2012 pa je bila, prav tako v času vlade SDS, sprejeta pokojninska reforma. Ta je za nekaj časa sicer podaljšala vzdržnost pokojninskega sistema, a danes ta potrebuje bolj dolgoročne rešitve.

Božičnica za tiste z najnižjimi pokojninami
Predsednica odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc je predstavila nekaj konkretnih ukrepov, tako kratkoročnih kot dolgoročnih, s katerimi bo stranka izboljšala položaj upokojencev. Izpostavila je uvedbo državne pokojnine, ki bo namenjena tistim, ki niso mogli vplačevati dovolj visokih prispevkov, da bi danes prejemali dostojno pokojnino. Ena od prioritet bo sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki že 10 let leži v predalu, napovedala pa je tudi uvedbo 500 evrov božičnice za upokojence z nizko pokojnino, ureditev zakonodaje, ki bo omogočala, da upokojenci ostanejo delovno aktivni in mnoge druge konkretne rešitve.

Eden od ukrepov, ki jih nameravajo izvesti, je očiščenje pokojninske blagajne, ki jo tudi po prepričanju Janeza Sušnika bremenijo mnogi nepotrebni izdatki in zamegljujejo sliko o stanju pokojninske blagajne. “Ko bomo to naredili, sem prepričana, da bomo našli tudi rezerve, ki bodo dale možnost za dvig pokojnin,” je dejala Tomčeva.

Romana Tomc (Foto: Nova24TV)

Program SDS ga je v primerjavi z DeSUS-ovim pozitivno presenetil
Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Sušnik, ki je danes obiskal tudi DeSUS, je po srečanju povedal, da imata obe stranki “v samem temelju veliko dobrih napovedi, SDS pa ima še nekaj dodatnih vzpodbudnih predlogov, kar nas je pozitivno presenetilo”. V prihodnjih dneh nameravajo obiskati še druge stranke, nato pa bodo članom povedali, katere stranke jih podpirajo in kaj vsebinsko predlagajo. Med drugim v Zdusu zahtevajo redno usklajevanje pokojnin in izplačevanje letnega dodatka, predlagajo tudi izplačilo pogrebnin in poračuna za nazaj zaradi neusklajevanja pokojnin v letih od 2010 do 2015.

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Foto: STA)

C. Š., STA