Ukrepi SDS na področju pokojninskega programa pozitivno presenetili predsednika Zveze društev upokojencev Sušnika

Pred volitvami SDS upokojencem obljublja uvedbo državnih pokojnin, prečiščenje pokojninske blagajne in 500 evrov božičnice za upokojence z nizkimi pokojninami, je po srečanju s predsednikom Zdusa Janezom Sušnikom povedala Romana Tomc. Sušnik je dejal, da ima SDS v primerjavi z DeSUS nekaj dodatnih predlogov, ki so jih pozitivno presenetili.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je danes v družbi predsednice Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romane Tomc in predsednika Kluba seniork in seniorjev SDS Branka Šumenjaka srečal z delegacijo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). V imenu ZDUS sta se srečanja udeležila predsednik Janez Sušnik ter podpredsednica Vera Pečnik.

Program SDS ima trajne rešitve za upokojence
Janez Sušnik je izpostavil, da si upokojenci zaslužijo, da je njihov glas slišan, ne glede na to, katere stranke bodo oblikovale prihodnjo vlado. Povedal je, da so na ZDUS pred kratkim pregledali zaveze iz trenutne koalicijske pogodbe, ki se dotikajo upokojencev, in ugotovili, da sta na žalost izmed 14 zavez uresničeni le dve. Izrazil je svoje strinjanje s programom SDS, ki se, po njegovih besedah, pravilno loteva problematike upokojencev in predlaga dobre, trajne rešitve. Zdi se mu zelo pomembno, da se pokojninski sistem prečisti, tako v finančnem kot birokratskem smislu, po njegovem mnenju pokojninsko blagajno namreč bremeni veliko neupravičenih izdatkov.

Janez Janša se je zahvalil ZDUS za iniciativo in zavzemanje za upokojence, ki danes predstavljajo eno ranljivejših skupin družbe. Poudaril je, da je SDS v preteklosti že dokazala, da pozna problematiko in ve, kje so rešitve. V času vlade SDS med letoma 2004 in 2008 so namreč pokojnine zrasle za kar 24 %, v letu 2012 pa je bila, prav tako v času vlade SDS, sprejeta pokojninska reforma. Ta je za nekaj časa sicer podaljšala vzdržnost pokojninskega sistema, a danes ta potrebuje bolj dolgoročne rešitve.

Božičnica za tiste z najnižjimi pokojninami
Predsednica odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc je predstavila nekaj konkretnih ukrepov, tako kratkoročnih kot dolgoročnih, s katerimi bo stranka izboljšala položaj upokojencev. Izpostavila je uvedbo državne pokojnine, ki bo namenjena tistim, ki niso mogli vplačevati dovolj visokih prispevkov, da bi danes prejemali dostojno pokojnino. Ena od prioritet bo sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki že 10 let leži v predalu, napovedala pa je tudi uvedbo 500 evrov božičnice za upokojence z nizko pokojnino, ureditev zakonodaje, ki bo omogočala, da upokojenci ostanejo delovno aktivni in mnoge druge konkretne rešitve.

Eden od ukrepov, ki jih nameravajo izvesti, je očiščenje pokojninske blagajne, ki jo tudi po prepričanju Janeza Sušnika bremenijo mnogi nepotrebni izdatki in zamegljujejo sliko o stanju pokojninske blagajne. “Ko bomo to naredili, sem prepričana, da bomo našli tudi rezerve, ki bodo dale možnost za dvig pokojnin,” je dejala Tomčeva.

Romana Tomc (Foto: Nova24TV)

Program SDS ga je v primerjavi z DeSUS-ovim pozitivno presenetil
Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Sušnik, ki je danes obiskal tudi DeSUS, je po srečanju povedal, da imata obe stranki “v samem temelju veliko dobrih napovedi, SDS pa ima še nekaj dodatnih vzpodbudnih predlogov, kar nas je pozitivno presenetilo”. V prihodnjih dneh nameravajo obiskati še druge stranke, nato pa bodo članom povedali, katere stranke jih podpirajo in kaj vsebinsko predlagajo. Med drugim v Zdusu zahtevajo redno usklajevanje pokojnin in izplačevanje letnega dodatka, predlagajo tudi izplačilo pogrebnin in poračuna za nazaj zaradi neusklajevanja pokojnin v letih od 2010 do 2015.

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Foto: STA)

C. Š., STA

 • Kučko pod pručko

  Že slepec vidi, da je SDS z vsemi predlogi, obljubami, predvsem pa zavezami, svetlobna leta pred vsemi levakarskimi strankami. Za SDS je človek na prvem mestu, kar sicer velja tudi za levake, a s pogojem, da je ta človek rdeče barve. Ostali pa se lahko obrišejo pod nosom in pobirajo drobtinice!!!

  • Občasni Komentator

   tako dober in objektiven komentar…kapo dol

  • tasilo

   In kdaj bo kdo iz SDS zagrulil še kaj o znižanju davka na kapitalske dobičke, ki ga je ravno SDS nažgal z 20 na 25% (za prvih pet let imetništva)??

   Bomo mogoče kdaj končno slišali kakšen “predlog, obljubo, predvsem pa zaveza”?

   No? Bo kaj?!

   PS: Nažgati davek na kapitalske dobičke je popolnoma levakarski ukrep, da ne bo pomote. Al’ ni tako?

   • joza joza13

    Ni res. Levakarski ukrep je zadolževanje. In ravno to so leta 2013 hoteli prekiniti.
    No, v bistvu si zgolj špekulantek, če te davek na KD < 5 let investiranj najbolj boli.
    Tasilo – špekulantek -;)

    • tasilo

     O ti bogi revež, svojim kometarjem moraš dajati pluse, da imaš vsaj kašnega … Najbž si tudi kost okrog vratu privežeš, da te vsaj kakšen pes povoha, ali?

     Aja, še k stvari: oćitno si tiste vrste tepec, ki misli, da je špekulant žaljivka. Res, stari, ne spuščaj se v stvari, o katerih se ti niti ne sanja. Drži se raje svojega dometa, otresaj preverjen puhlice in mantre ki tule vžigajo, pa ti bo morda nekaj forumskih “eminenc” neklonilo še kakšen plusek …

     • joza joza13

      In kdo sedaj spreminja temo?
      Ni argumentov več? Levo, desno pa ti itak nikoli ni bilo jasno.

      Verjetno si še med investitorji začetniki in meniš, da si edini in najpametnejši. Morda te enkrat sreča…

 • bisabre

  Lepi obeti, privoščim jih predvsem tistim upokojencem, ki so resnično delali, a prejemajo sramotne penzije. Toda kaj SDS namerava s t.i. partijskimi priviligiranci? Teh je kar precej, ki za nič dela perjemajo lepe dodatke na penzije, ker so vdano služili režimu? Kaj pa borci za osamosvojitev? Bodo prejeli tudi kakšen “partijski” dodatek, ali se bodo z njim še naprej mastili zgolj partijski lakaji ter ZZB, ki prejema preko milijona EEUR letnih dotacij za svoje orgije in pasje procesije, čeprav so že skoraj vsi pravi borci pomrli?

  • totex39

   Borčevskim organizacijam bi bilo potrebno takoj ukiniti dodatke, ter dodatek dati pravim osamosvojiteljem Slovenije in vse umetno informirane partijske organizacije ukiniti.

 • Olga2345

  Bravo SDS!

 • Kučko pod pručko

  Radio Erevan na slovenskem

  – Poslušalec: Ali je za komuniste človek na prvem mestu?
  – Radio Murgle: Načelno DA, če je ta človek rdeče barve.

 • totex39

  Nič več ne pomaga, rdeči imeli ste možnost pa niste nič naredili in sedaj pred volitvami, vam tudi ni treba stresati lažnih bedarij, kdo vam bo pa še verjel.

  • KAPIBARA

   Rdeči, da niso nič naredili ?
   Tudi slabo delo je pač delo ! Samo njihov rezultat, je v pogubi, nam SLOVENCEM

 • tasilo

  Ja bravo, SDS, no. Čisto o vsem govorite in za čisto za vse ciljne skupine imate program, ampak v vsem tem času pa še vedno nismo čisto nič slišali …

  KAKO BOSTE ZNIŽALI DAVEK NA KAPITALSKE DOBIČKE

  nazaj na predkriznih 20%, ki ga je ‘socialno čuteči’ SDS dvignil na 25% leta 2013 z ZUJF.Posledično bo to vplivalo tudi na mojo penzijo — če ste v SDS sposobni videti tako daleč, vi vizionarji …

  • joza joza13

   Zakaj ti ga pa ni Cmero spustil npr na 15%?
   Ne ti rdeči majmun meni o vizionarstvu, imeli ste priložnost biti vizionarji celih 73-5 let, pa ? Zgolj za svoje riti, a ne?
   Koliko upokojencev z najnižjimi pokojninami pa npr zanima davek na KD? Kdo je bolj potreben urgentnega zakonskega posega? Kaj tebi teslo ni jasno?
   Sicer pa – kolikšen je pa drugje davek na KD? A veš?

   • tasilo

    Ej, možakar, malo se umiri, saj te bo še kap. Razpravljaš ad personam, ne ad rem. Torej spizdi, če ne razumeš, o čem govorim in nisi sposoben odgovoriti z argumenti, temveč s psovkami, žaljivkami, ceneno zajedljivostjo in povsem mimo vprašanja. Očitno so te levakarji tako vzgojili: na neosebno vprašanje, ki ti ni všeč, odgovoriš z napadom na človeka in nalajaš vse živo, samo smiselnega odgovora ne. Res stari, to so levakarske metode, no. Jaz že dolgo pričakujem, da bo v SDS končno kdo sposoben realno insmiselno odgovoriti na moje vprašanje (in ne tako ko ti, levičasko ošlifan kmetavz).

    • joza joza13

     Provociraš … in bil si sprovociran!
     Hehehh

     Argumentirani odgovor, skupaj z oceno tvojega profila, si prejel v prejšnjem postu. Verjetno nisi zadovoljen z njim – ti špekulant – ti.

     • RATATA

      Joza joza 13; naloga je upokojencem dopovedati, da je nujno vspodbuditi gospodarstvo, ter ga razbremeneti vseh spon, ki ga teže, vključno z zmanjšanjem administracije in birokratskih ovir…., enostavnim zaposlovanjem in “mehkim” odpuščanjem…, da bodo sploh lahko imeli penzione.
      EsDeeSova obljuba 500 eurov božičnice penzionistom me tudi moti, ampak mora bit ena cenena predvolilna obljuba za manj zahtevne volivce.
      Dejstvo je, da privatnik noče dat nekam, kjer se porabi u 3PM! Enostavno nočem!!!

     • joza joza13

      S vsem se s teboj strinjam, le s koncem tvojega zapisa ne. Ker…morda pa 500€ za tiste, z najnižjimi pokojninami, sploh ne gre u 3pm.?

     • RATATA

      Seveda bo upokojencem z najnižjimi pokojninami prav prišlo 500€ ob Božiču. Nihče mi pa ne pove od kod bodo vzeli. Če bodo prerazporedili od tistih s tavelikimi, nezasluženimi in dali tamalim sem takoj za,
      da bi se nas pa dodatno zapufavalo za to, sem pa proti.

   • Mojca pokraculja

    “Koliko upokojencev z najnižjimi pokojninami pa npr zanima davek na KD? ”
    Je to kakšen argument ? Ne vidim nobene povezave s pokojninami in upokojenci. Zato ima Tasilo popolnoma prav, ko postavlja to vprašanje.
    Vprašaj se, ko te že skrbijo pokojnine, kdo je “požegnal” pokojninski zakon s tako nečloveško in žaljivo lestvico procentov s katerimi se odmeri pokojnina ? To je temeljni problem zaradi katerega so pokojnine tako nesramno mizerne od 2012/13 dalje, saj upokojencu s 40. leti delovne dobe vzamejo več kot 40% od pokojninske osnove.
    Še kako bi se morala SDS ukvarjati z bremeni , davki in ostalimi obveznostmi.Prav v tem volilnem času je ljudem treba povedati, ali sploh mislijo to popraviti in kako bodo ukrepali, za nazaj in za naprej!

    Druge pa pusti pri miru, ker naš sistem ni ničemur podoben in ga ne gre z nikomer primerjati.

    • joza joza13

     Malce si mogoče kratka v kompleksnem razmišljanju…
     Zakaj je pokojninska osnova tolikšna, kot je in zakaj je bil zakon požegnan?
     Zakaj se ne bi pa primerjali z drugimi državami? A zato, da bomo v prihodnje še bolj posebni, atipični?
     Dej no…
     Tu se pojavljate neki “kao” japiji, ki na forumu zdravite svoje komplexe… in uspete izjaviti naslednje besede … “Ne vidim nobene povezave s pokojninami in upokojenci.”
     Hudo…

     • Mojca pokraculja

      Koliko upokojencev z najnižjimi pokojninami plačuje kapitalski dobiček je zate merilo ? Da si ne boš kaj naredil !

      Kakšni japiji, a sploh veš kaj so japiji. Najbrž so po tvoje to oni, ki imajo penzijo nižjo od 500eur in to za polno delovno dobo. Pa tisti špekulanti, ki ne bi plačevali 1/4 od kapitalskega dobička državi , a to so japiji?
      Daj malo svojo dohodninsko določbo poglej, sploh če jo plačuješ od penzije.
      Tale shithole bi primerjal z drugimi državami.Kaj ne vidiš kje smo ? 50 let zaostajamo, ker še vedno furamo komunizem.

     • joza joza13

      Ja, komunizem furate, ker komuniste volite…
      Če se vrnem na začetek, sem obrvi dvignil, ko je Tasilo na temo o pokojninah – provokativno startal o obdavčitvi KD in vsevprek obtoževal … pa sama si raje zgoraj še 5x preberi in se vprašaj, če si sploh razumela nit debate?

      Zakaj je Tasilo tu startal z obdavčitvijo KD za nasložbe < 5 let in o tovrstnih predvolilnih ne/obljubah? Ja zato, ker se je naložbeno zaštrikal ali, ker ima predolge pozicije ali, ker ga vodi pohlep ali… V vsakem primeru pa za njega velja, da gleda zgolj za lastno rit. Jebe se njemu za upokojence z najnižjimi pokojninami, njemu je pomembnih 5% razlike v davku na kapitalski dobiček za naložbe, ki so krajše od 5 let.
      Kaj tebi ni jasno? Nekateri ste resnično kot tisti bosanski magarac, ki si je zaželel, da bi trava rastla dokler bo on živ…

      V pokojninsko blagajno bom vplačeval še krepkih kar nekaj let in od tega bom imel pokojnino, ki bo takrat še zgolj žepnina.

     • Mojca pokraculja

      Ustavi konje, to prvo. Kakšen komunizem “mi” futramo? In s čim? 5 procentov je 5 procentov! 57,25 kolikor je za odmero pokojnine ( moški, 40 let delovne dobe.) je pa samo 57,25! Kapito. Sticunga od zokuna je pa 10 .

     • joza joza13

      Konje imam ustavljene, ne skrbi.
      S teboj sploh ni mogoče komunicirati, ker preskakuješ iz teme v temo. Nit teme – pogovora ti je španska vas…
      Kaj te daje? Živčna? Mena?

      Pa še… preden kaj objaviš – preberi in vsaj prb popravi, če si se kje zatipkala…

      Čao

     • Mojca pokraculja

      “vsaj prb popravi”….hehehe – no še dobro da se tudi tebi zgodi !
      Nič ne preskakujem, le zelo hitro mislim. Predvsem pa ne sledim tvojim osebnim napadom na tasila. Problem ni tasilov, ampak gre za pogoltnost države. Boš rekel da je 25% ok, ali celo premalo ali kako? Na drugi strani pa se država dobesedno izživlja nad reveži, ki že tako nimajo nič, pa jim vzame še spodobno pokojnino. In to v imenu solidarnosti ?! Kdo pa je solidarno namesto njih plačeval v pokojninsko blagajno 40 let?
      S takim mišljenjem kot ga ti prezentiraš pravzaprav dokazuješ, da imaš logiko komunistov. Pa se najbrž niti ne zavedaš.

 • slovenec1000

  se bojim, da SDS preveč obljublja. oz. obljublja več kakor bodo sposobni narediti v enem mandatu (moje, verjetno dokaj zamegljeno, ker sem vajen da sprejmejo par odločitev v šttirih letih, mnenje). če ne menim da jim bo ratalo, ker so predlogi dokaj realni, ampak bodo imel premalo časa da bodo stvar izpeljali do konca in da se bo ki poznalo. delati bodo morali zelo hitro in narediti pravi vihar v parlamentu pa bo ratalo. upajmo da ne bodo dobili preveč polen pod noge. skrbi me da bodo ˝objektivni˝ mediji gledali jansi pod prste in govorili kako ni izpolnil obljub in tako naprej

  če ne pa upam da res zmaga SDS

 • tramal

  Kar SDS obljubi to tudi naredi.Upam da si bodo upokojenci prišli gor kdo bo najbolje poskrbel za penzije ne pa kahla erjavc ,ki je glasoval proti povišanju pokojnin

  • KAPIBARA

   Erjavec in cela njegova poslanka parazitska zajedalska klika

  • lili pili

   Janez se hvali, kako je zvisal penzije, ampak v vladi so bili sds, nsi, sls in desus torej vsi se lahko pohvalijo…

 • Antonius

  Demokratična SDS skrbi, da bodo Slovenci od svojega dela dobro živeli, Kučanove pa skrbi, da bodo na račun Slovencev sami parazitarsko še boljše živeli.
  Volite SDS, da se znebimo Kučanovih kleptomanskih parazitov.

  • KAPIBARA

   Delam na tem, da s hčero oddam 3 glasove..

 • janez cepec

  tale fukneni Sušnik, njega dni pravovern komunajzar, grobar podjetja transturist, koritar in kameleon se je očitno ustrašu, de bi Janša res utegnu zagat volitve in u skladu z njegovo lizunsko naravo je začeu za usak slučaj hvalit butaste ideje ljubljenga vodje. sicer pa. gliha ukup štriha, smo djal učas, oba sta po srcu še skoz komunajzarja

  • Amerikanc

   In zakaj se čez kameleone tipa Sušnik ne pritožuješ v času “komunajzarskih” vlad ? On je tipičen Korlnov volilec – EXTRA penzionist. Mar mu je za povprečne penzioniste !

  • joza joza13

   Cepec je cepec…

 • Vrhovni sodnik

  Koalicija : SDS 41% + Nsi 8% + SNS 5% + SLS 4% + LBP 4% = UV, papa lewaki.

  • Božobožo

   Mokre sanje domet SDS je okrog 15%.

   • moon

    Do kod pa tebi nese?
    Ce nisi zadovoljen z dometom, zacni uporabljati prostasan,,. menda pomaga :)

  • KAPIBARA

   Jest jim pa dopovedujem takole: 35 posl SDS+ 16 posl- koalicije ,pa konjiček v galop
   Seveda je pa vsak “+” dobrodošel

 • Antonius

  Če se misli po volitvah Kučan za kakšen korak odločiti, naj si privošči zlato špago, ker si jo lahko s Toninovo penzijo zlahka privošči. Stil je zelo pomemben, ker gre vendarle za prvega sekretarja Centralnega komiteta.

 • moon

  OK.. JJ spet obljublja nekaj nekomu, kateri ga zagotovo ne bo volil… podobno, kot tisto povisanje plac v JU pred volitvami (mislim da 2008?).. Zgodilo se je kaj? Povisico ( in to krepko) so dobili sele kasen mesec po volitvah, ker se je menda nekaj zapletlo (aja, pa ne ze spet??). Rezultat je bil horda nezadovoljnih delavcev JU, ker niso dobili obljubljenega..

 • mona lisa

  Kdor pride na vlado bi res moral porihtati najnižje plače, mizerne pokojnine in preprečit kraje tajkunov, direktorjev in politikov.

 • KAPIBARA

  To me moti. 500 tistim ta malim !
  Dodaj letni penziji in dobiš vsoto nekoga, ki pa je ja res dela za ta denar..
  Moralo bi biti nekako uravnovešeno..

 • lili pili

  Susnik je zino ko je slisal janeza ko je blebetal kaj in ce ko…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!