“Umazan” ali “lep” bosanski denar – odvisno, kdo ga dobi

Foto: STA

Prejšnji torek, 9. 1. 2018, zame ni bil povsem običajen dan. Zelo zgodaj zjutraj sem se odpravil proti Ljubljani, tako da sem izpustil tisto skoraj vsakodnevno rutino, vsaj kar se medijev tiče. Najprej www.pozareport.si Bojana Požarja, samo najnovejša novica me zanima, stare tako ali tako že poznam, nato pa www.novicejutro.si Silvestra Šurle. Ta mi omogoča, da se seznanim z “vsem”, kar je pomembnega v tiskanih in elektronskih medijih – tudi dominantnih. No, vrstni red ni vedno enak, pogosto je tudi obraten, odvisno, katero ikono najprej zadanem po nočnem spanju. Drugim medijem sploh ne sledim več.

Kot rečeno, prejšnji torek te jutranje samoumevne naloge nisem opravil, zato se je dan po vožnji v Ljubljano najprej začel s sestankom z vodjo poslanske skupine Jožetom Tankom, nato pa s celotno poslansko skupino. Malo sem bil na trnih, saj sem vedel, da se takoj za tem začne seja Državnega zbora, na kateri bomo obravnavali ustavno obtožbo zoper predsednika vlade, kjer naj bi imel polurno stališče poslanske skupine, pa si nisem pripravil še niti opomnika. Te priprave nisem začel niti med sejo poslanske skupine, toda nekaj klikov po mobilniku mi je dalo vedeti, da ustavna obtožba ne bo tema dneva, vsaj v dominantnih medijih ne, ampak da bo tema dneva posojilo SDS, ki ga je ta najela v Bosni. Pravilno sem sklepal, pred vhodom v dvorano bo za slab avtobus novinarjev in kamer, ki ne bodo spraševali o ustavni obtožbi, ampak o kreditu SDS. Na hitro se dogovorimo, da bo na to temo tiskovna konferenca, mislim, da ob 15. uri, in že je bilo treba v dvorano. No, ta prizor se je ob vhodu v dvorano seveda res zgodil. Pripravo na moj polurni nastop o ustavni obtožbi predsednika Vlade RS pa sem v obliki nekaj točk spisal kar na začetku seje.

Kolikor vem, je novico o kreditu SDS najprej objavil Večer, toda okoli 10. ure tistega dne so o tem poročali prav vsi dominantni mediji, ki so povzemali Večer. Na tem mestu ne bom nadaljeval s kreditom SDS, saj že vsi vse veste in o tem sem tudi pisal, kar si lahko preberete TUKAJ.

Toda, glej ga zlomka, Bojan Požar je že v sredo na Twitterju napovedal tole:

No, Bojan Požar še v četrtek zjutraj opozori javnost in policijo na članek, in sicer takole:

Njegov celoten članek, ki govori o neposredni donaciji Cerarju leta 2014, ko je ustanavljal stranko SMC, in o povratnih uslugah sedanje Cerarjeve vlade, si lahko preberete na: http://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=23172.

In včeraj? Prav v trenutku, ko sem to pisal, je bila ura že skoraj 12. Odpravim se do Državnega zbora, da preverim, koliko novinarjev in kamer je tam. Nič. Mimogrede se ustavim pred sedežem SMC, ki je tik ob Državnem zboru. Tudi tukaj ni ne duha ne sluha o kamerah in novinarjih. In kaj poročajo dominantni spletni portali že skoraj šest ur po razkritju Bojana Požarja, kaj so njihove udarne novice? POP TV na 24 ur poroča o pritožbi Cekute – nič o donaciji Cerarju; RTV SLO poroča o prihajajoči tekmi z Dansko – nič o donaciji Cerarju; Delo poroča o tem, kako je Slovenija prva v koaliciji poštenih v rokometu – nič o donaciji Cerarju; Dnevnik poroča o razpisu kulturnega ministrstva – nič o donaciji Cerarju; Večer poroča o tem, kako je vlada zagotovila denar za Dom Danice Vogrinec in objavlja veliko sliko dobrotnika Cerarja – nič o donaciji Cerarju.

 

Nekaj dejstev

 • Posojilo SDS je bilo od bosanske državljanke nakazano iz banke v SLO, domnevno darilo SMC pa je prišlo iz Bosne (kako, niti ne vemo).
 • Posojilo SDS je bilo najeto s pogodbo, ki je bila javno objavljena, nato prekinjena in denar je bil vrnjen. Donacija SMC ni posojilo, ampak darilo, ki očitno ni bilo zakonito niti vrnjeno, ampak se posredno vrača z uslugami vlade Mira Cerarja.
 • Dominantni mediji so iz javno objavljene pogodbe o posojilu SDS (kot veste, ga ne zagovarjam, ampak mislim, da je bila to napaka) naredili kriminalno zgodbo, o nezakonitem darilu Miru Cerarju in SMC pa sploh ne poročajo.
 • V primeru posojila SDS se je predsednik računskega sodišča oglasil po nekaj urah in povedal, da je višina previsoka, v primeru darila SMC pa je tiho (ali je še tiho).
 • V primeru posojila SDS so se oglasili računsko sodišče, policija, tožilstvo in še kdo, ki bodo zadevo preverili (nimam nič proti, če je kdo kaj naredil narobe, naj odgovarja), v primeru darila SMC pa so tiho (ali so še tiho).
 • V primeru posojila SDS ne gre za z zakonom prepovedano dejanje (sporna je bila višina), v primeru darila SMC pa gre za prepovedano dejanje stranke, ki je na oblasti in darovalcem vrača usluge z našim denarjem.

Kdo je torej tu nor?
Verjetno nihče. V naši medijsko politični in zlagani realnosti je laž pač resnica, resnica pa laž; prav je narobe in narobe je prav, resnico zatiramo, laž pa promoviramo. Vsak torej opravlja svoje naloge. Toda kdo katere, je pravo vprašanje.

Kaj bi moralo pomeniti razkritje Bojana Požarja o donaciji SMC?

 • Alarm za vse medije, ki bi morali o tem poročati, kot so v primeru kredita SDS, toda v primeru darila SMC o tem molčijo.
 • Zakonsko obveznost policije (do nje je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začne postopke zbiranja obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.
 • Zakonsko obveznost tožilstva (do njih je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začnejo postopke pregona suma storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so iz Specializiranega tožilstva Harija Furlana sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.

Za konec
Stvar je torej absurdna in z Lune se vidi, da je tu nekaj narobe, z Lune se voha, da tu nekaj močno smrdi. Popolni dvojni kriteriji, popolna dvojna merila, pričakovano za medije, a (še) nedopustno za policijo in tožilstvo.

Vinko Gorenak

 • Vrhovni sodnik

  Pony ni dal komande, to je za lewaške medije glavno

 • Gre za hujšo obliko diskriminacije. Predsednik Pahor bi se lahko sedaj oglasil in zahteval, da pristojne inštitucije raziščejo donacije za SMC.

  • Miro Jereb

   Predsednik Pahor ???…..hahahahaha….miška to mi deli….

   • Anton

    Ja taki so vaši…

 • AlojzZ

  Ja! Seveda je bistvo, kdo denar dobi! In JJ&SDS ga ne smeta. Žalostno je le to, da JJ tega ni vedel.

 • luckyss

  Jo, prejoj Vinko….Kot palicaj bi lahko bil bolj kritičen do pranja denarja…
  V normalni državi bi zaprli celoten strankarski vrh…nekaj v zapor, druge v ustrezne ustanove…
  Primerjate hruške in cviček in to na tako brutalno butast način, da človek res ne ve ali ste tako nori ali butasti..
  Jaz sumim, da ste oboje…
  Edina sreča, da imate najbolj butaste volivce na planetu, drugače ne bi dosegli parlamentarnega praga…

  • komar marko

   kdo ti je kriv če si nerazgledan in nenačitan. Nekaj pišeš o butastih volilcih. Res ste butasti, ko ste izvolili tako MORALNEGA vladarja, kjer korupcija, laži in podtikanja s kršenjem ustave kar bodejo v oči. Samo slepi in z VAKUUMOM tega ne vidijo in ne slišijo. Mimogrede, si naredil terapijo BUTN SKALA!

   • luckyss

    Ta tvoja terapija je naredila že dovolj škode v SDS stranki…vsaj čelade si kupite namesto sveč..

    • komar marko

     jap bodo potrebna tudi pokrivala, ker veliko sranja proizvajate in ga nekontrolirani izločate. Bom upošteval nasvet in si nadel tudi palerino!

     • luckyss

      Pelerino…ko že zgoraj bluziš o načitanosti in nerazgledanosti..

  • garfi

   Kaj bi moralo pomeniti razkritje Bojana Požarja o donaciji SMC?
   Alarm za vse medije, ki bi morali o tem poročati, kot so v primeru kredita SDS, toda v primeru darila SMC o tem molčijo.
   Zakonsko obveznost policije (do nje je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začne postopke zbiranja obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.
   Zakonsko obveznost tožilstva (do njih je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začnejo postopke pregona suma storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so iz Specializiranega tožilstva Harija Furlana sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.

 • Primoz Papez

  G miličnik Vinko
  Kod dejstvo1 kako je lahko bosanska državljanka denar nakazala iz slo.banke če je imela blokirane račune????
  Se iz letala vidi da je to samo pranje denarja stranke..

  • Mojca pokraculja

   A dej no, a tud v banki imajo mutna posla, iz blokiranega računa so nakazali, jojmene to bo to!

 • Sašo

  Za leve in desne je žalostno da se spuščate na tak nizek bosanski nivo.

  • komar marko

   čudno. Ko je bila ustavna obtožba, se je SIMONKA spustila zelo NIZKO in PSI čuvaji so lansirali novico o pufu. Kdo je sedaj na nizkem nivoju?

   • Sašo

    Tisti ki si od kriminalcev bosancev izposoja denar se spušča nizko, ne govorim o drugih rečeh sedaj, konkretno se gre za izposojo denarja .

  • PLavi-mil

   A si se oglasil ob vrnjenemu kreditu stranke SDS, ni te bilo nikjer in ti boš o nizkem nivoju?

   • Sašo

    Jaz sploh nisem kredita komentiral do sedaj..malo si pobrkal v glavi zadeve ;) . Poden od podna od bosanskih lopovov si denar sposojat, pa če si levi ali desni .

 • dež

  Logično, da novinarji Dela (npr.) ne bodo pljuvali v lastno skledo.
  Na blogu Ivana Simiča, tule, http://www.simic-partnerji…., piše, da je Stojan Petrič oz. njegov Kolektor v davčno oazo BiH v zadnjih letih nakazal 35 milijonov €.
  Ob tem, da je lastnik Dela in dobiva državne posle na AC in železnici kot po tekočem traku, njegovi (Delovi novinarji z Delićevo na čelu) pa vztrajno pljuvajo po desnici, ni treba biti ravno doktor znanosti da ugotoviš, od kje se črpa denar za levico. Malo tebi malo sebi, le procenti so različni, odvisno od tega kako pomemben in kako visoko v hierarhiji globoke države si.

 • Novakec1

  Pohlep je bolezen hujša od raka, aidsa…..

 • Poštenje velja

  Prokleta slovenija.
  Izselite se dokler je še čas.

  Pa naj uvažajo čefurje in se sposojajo za penzije……. gotovi smo

 • Domus Lubus

  Lepo, da ste napisali kaj berete, da se seznanite z vsemi pomembnimi novicami. Slovcenci smo ponosni na tako razgledane poslance.

 • odzunaj

  Odlično g Gorenak ! Pregleden analitičen zapis. Take zapise potrebuje slovenski državljan, ki mu je sistem uničil možgane, da spregleda in se opredeli za stranko, ki ga ščiti in ne za stranko, ki mu na vsakem koraku krade in mu laže !

 • Lisjak

  Siol.net poroča,da si je stranka SDS avgusta lani od podjetja Nova obzorja izposodila 60.000 evrov,kar stranka ni zanikala,če je protizakonito bomo še videli,ali pa je vse skupaj en veliki nateg.

  • luckyss

   Seveda je protizakonito, saj založba ni banka, posojilnica ali fizična oseba, pa še tu je omejitev 16 000 evrov..
   SDS ov “možganski trust” pa se bo spet čudil in tukajšnje ovce blejale …

   • Lisjak

    Bomo videli,so rekli slepi!

    • luckyss

     Ne vem sicer kaj bodo tukaj in Požar pisali, vendar so stvari jasne..SDS je potrdil zadevo, zakoni so jasni, torej bo spet kazen in ovčice bodo ponovno “solidarne” ;)))

     • garfi

      Kaj bi moralo pomeniti razkritje Bojana Požarja o donaciji SMC?
      Alarm za vse medije, ki bi morali o tem poročati, kot so v primeru kredita SDS, toda v primeru darila SMC o tem molčijo.
      Zakonsko obveznost policije (do nje je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začne postopke zbiranja obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.
      Zakonsko obveznost tožilstva (do njih je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začnejo postopke pregona suma storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so iz Specializiranega tožilstva Harija Furlana sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.

   • garfi

    Kaj bi moralo pomeniti razkritje Bojana Požarja o donaciji SMC?
    Alarm za vse medije, ki bi morali o tem poročati, kot so v primeru kredita SDS, toda v primeru darila SMC o tem molčijo.
    Zakonsko obveznost policije (do nje je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začne postopke zbiranja obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.
    Zakonsko obveznost tožilstva (do njih je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začnejo postopke pregona suma storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so iz Specializiranega tožilstva Harija Furlana sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.

 • xtc

  Gorenak noče razumeti,da inajo v Sloveniji licenco in ekskluzivno pravico za krajo,rop in natege izključno levaki,kot je to bilo že v Yugi.
  Vsem drugim tudi legalni posli,ki bi škodili levakom niso dovoljenii.
  In treba je vedeti,da komunisti še vedno mislijo kot so mislili v Yugi obi so gospodarji raja brezpraven suženj,ki dsela za sužnjelastnika-Partijo.

 • Andrej Treven

  prvič . če te zalotijo pri kaznivem dejanju (npr. rop banke) , še vedno ni opravičljivo če vrneš denar!
  drugič: če nekdo drug naredi isto , še ne pomeni da je tebi prav tako dovoljeno
  tretjič : če imate dokaze o spornih transakcijah jih prijavite na policijo in protikorupcijsko komisijo, ne pa da bentite le na forumih

  Če želite moj glas na volitvah delajte kot se spodobi! ne samo kitizirati levico ampak dajte zgled kako se mora delati (in ne na način če nas pa dobijo bomo pač vrnili, …kaj nam pa morete…)

  • dež

   Načeloma se strinjam s teboj.
   Ni pa korektno, da nekomu očitaš kaznivo dejanje, čeprav je (če bo zadeva pravnomočna) storil prekršek, zaradi prekoračitve dovoljene višine legalno vzetega posojila.

  • garfi

   leviĆar

 • Osti jarej

  ..vi ahko,mi pa ne…buuuuuuuuuu…..tudi sami ste pomagali soustvarjati to,gnilo in sprijeno državo (država so pa ljudje,ki ji vladajo)..čeprav bi po ustavi,ki je ljudstvonikoli ni potrdilo,le tomoralo vladati…..

  • garfi

   koliko časa je na oblasti SDS ?
   vsi enaki kaneda
   ti leviĆar si greznica

  • garfi

   ljudstvo je komunajzarski izraz

 • ogledalo

  Smrdi greznica s Trstenjakove. SDS ima očitno še en nezakoniti kredit
  Kaže, da v SDS ne znajo brati zakona o političnih strankah ali pa nalašč najemajo nezakonita posojila. Stranka si je namreč avgusta sposodila 60.000 evrov od podjetja Nova obzorja, čeprav zakon določa, da si stranke lahko denar izposojajo samo od bank, posojilnic in fizičnih oseb, podjetje Nova obzorja pa ni nič od tega.

  • garfi

   s prvim so razkrili vaš leviĆarski rasizem

   • Republic Commando

    Ogledalo želi , da se zgledujejo vsi po SD, ki denar za svoje kampanje vzame kar iz državnega proračuna :)

 • garfi

  in leviĆarska rtvZLO vrača z novim napadom na SDS
  spet nek kredit

  • luckyss

   SDS se je kar sam napadel, saj so na sedežu stranke potrdili, da so si sposodili 60 000 evrov od založbe “Nova obzorja”……
   Problem je le v tem, da si legalno od neke založbe politična stranka ne more sposoditi niti centa ;)))
   Torej spet pranje denarja ali pa povsem butast politični vrh…
   V nobenem primeru takšni nesposobni bumbarji ne smejo priti v bližino javnih financ…

   • garfi

    leviĆarji boste 70 let tiho, ko pridem na oblast
    zakaj si vedno skupaj s krtačo cepcem ogledalom in drugimi plačanci in skupaj mešate drek
    kolk te plača murgelska mafija ?
    očitno si plačan od števila imen

    • luckyss

     Murglje sploh ne rabijo nobene reklame..SDS je najboljša reklama za njih…in seveda eksperti na teh straneh, ki nižate možnost svoji lastni stranki za uspeh…Seveda ste prebutasti, da bi se tega zavedali….
     Medtem, ko vašemu pastirju kar ugaja drnjohanje v opozicijski blaginji in brezdelju ;)

     • garfi

      Kaj bi moralo pomeniti razkritje Bojana Požarja o donaciji SMC?
      Alarm za vse medije, ki bi morali o tem poročati, kot so v primeru kredita SDS, toda v primeru darila SMC o tem molčijo.
      Zakonsko obveznost policije (do nje je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začne postopke zbiranja obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.
      Zakonsko obveznost tožilstva (do njih je prišel glas o sumu storitve kaznivega dejanja – tako zakon), da takoj začnejo postopke pregona suma storitve kaznivega dejanja; toda v primeru kredita SDS so iz Specializiranega tožilstva Harija Furlana sporočili, da začenjajo postopke, v primeru darila SMC pa (še) molčijo.

     • luckyss

      Če je kaj sumljivega ali spornega sprožite ustrezne postopke…če imate občutek, da se naše pravosodje ne odziva imate na voljo evropske instance….
      Vendar ne upate, ker veste da le bluzite…
      Konec koncev imate na voljo diamantno izbrušenega odvetnika ;))

     • garfi

      NE, TI DDVVOOLLIIĆĆNNEEŽŽ jih sproži

     • Republic Commando

      Vaš pastir kučko vas pase 120 na uro. Vsak dan vam kradejo vi pa bi jih še kar volili in nasedali na “nove obraze”. Dobro so vas zdresirali.

 • Osti jarej

  ……ko stigne?

  • garfi

   kwa bluziš

   • Osti jarej

    …zato,da imaš ti kaj vprašat

 • samsara

  “VSAKA (VELIKA) SVINJARIJA ŠE NI KAZNIVO DEJANJE.”
  Tov. Zdenka Cerar, nekdanja kučanova sošolka…

 • Get Smart

  Ja, kot že veste: Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

  KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
  MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
  detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
  sviranje kurtzu, prodajanje magle
  skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

  feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
  tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
  globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
  je
  AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

 • Get Smart

  SLOVENSKA pa je KULTURA ŽIVLJENJA.
  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!