fbpx

Umazani agitprop Alija Žerdina

Ali Žerdin mu je v Sobotni prilogi časnika Delo namenil celotno stran diskreditacije. (Foto: STA)

Na dan, ko se je v Sloveniji začel volilni molk, so v tujih medijih objavili članek Alija Žerdina. “Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge vse bolj neuglednega Dela, je za Associated Press kot zunanji sodelavec ponovno spisal umazani pamflet, ki seveda z objektivnim, resnicoljubnim novinarstvom nima nič, saj gre za grobo manipulacijo, neresnice in laži,” poudarja nekdanji odgovorni urednik Maga in direktor Radia Slovenija, sicer kolumnist Nova24tv, Vinko Vasle in dodaja, da je Žerdin tudi eden od podpisnikov lažnive peticije proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši o cenzuri, ki so jo avtorji razširjali po Evropi.

Vasle nadaljuje, da je laž, da predvolilna kampanja SDS in Janeza Janše temelji na protimigrantski gonji, saj je vprašanje varnosti države in zavarovanje meja le ena od sicer pomembnih točk programa te stranke. V nadaljevanju si lahko preberete njegov celotni komentar.

Umazani agitprop Alija Žerdina
Ali Žerdin
, urednik Sobotne priloge vse bolj neuglednega Dela, je za Associated Press kot zunanji sodelavec ponovno spisal umazani pamflet, ki seveda z objektivnim, resnicoljubnim novinarstvom nima nič, saj gre za grobo manipulacijo, neresnice in laži. Žerdin je tudi eden od podpisnikov lažnive peticije proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši o cenzuri, ki so jo avtorji razširjali po Evropi.
Pa pojdimo po vrsti.
Laž je, da predvolilna kampanja SDS in Janeza Janše temelji na protimigrantski gonji, saj je vprašanje varnosti države in zavarovanje meja le ena od sicer pomembnih točk programa te stranke.
Evropa seveda ni sposobna, da bi zlasti majhne države, kot je Slovenija, zavarovala pred migrantskim stampedom, ki je v številnih evropskih državah že storil številne zločine, in ko je vse več dokazov, da ne gre za beg ljudi pred vojnami, ampak preprosto za poskus islamizacije Evrope z uničevanjem njenih temeljnih, tudi krščanskih vrednot. Žerdin v svojem agitprop-pamfletu vsega tega ne omenja, še več, v svoje pisanje vmeša tudi madžarskega premierja Orbana, ki je Evropi in Bruslju pokazal, kako se učinkovito zavaruje lasten narod. Zato danes v Budimpešti ne boste videli oboroženih policistov in vojske z brzostrelkami, kar je podoba številnih evropskih držav.
Ker pa SDS in Janezu Janši na volitvah zelo dobro kaže, je Žerdin v svoje propagandno pisunstvo mimogrede povlekel še nekatere druge manipulacije, polresnice in laži. Tako med drugim zapiše: “Janša, ki je bil na položaju predsednika vlade že dvakrat in je zaradi obtožb o korupciji več mesecev prestal v zaporu, že dlje časa podžiga strahove pred imigracijami. Na njegovih predvolilnih plakatih se je pojavil znak STOP migrantom. Orban, evropski mož številka ena v nasprotovanju imigracijam, je bil gost na njegovi predvolilni konvenciji.”
Žerdin seveda ne pove, da je bil Janša tudi na ustavnem sodišču vseh obtožb v zvezi s Patrio oproščen in da so ustavni sodniki zapisali, da je bil obtožen nečesa, kar sploh ni bilo kaznivo dejanje. Janša nikoli ni bil obtožen korupcije, kot laže Žerdin, ampak je bil obtožen nezakonitega posredovanja v postopku izbire in nakupa finskih patrij brez enega samega materialnega dokaza. Že pred leti je Žerdin za isto tujo agencijo pisal laži o aferi Patria.
O Madžarski in Orbanu, ki je bil z veliko večino glasov ponovno izvoljen za predsednika vlade, Žerdin piše v omalovažujočem in žaljivem tonu, SDS in Janšo pa skuša “obremeniti” s tem, da je Janša prijatelj Madžarske in Orbana, nezaslišano pa naj bi bilo tudi to, da je bil Orban na strankarski konvenciji SDS, čeprav je običaj, da sestrske, prijateljske stranke na konvencijah tudi v tujini podprejo svoje strankarske prijatelje. Žerdin na splošno preko Orbana v tem smislu kriminalizira tudi Janeza Janšo, kar je z vidika novinarskih uzanc popoln fiasko etike in morale. “Janševa nepopustljiva retorika in njegova povezava z Orbanom že dlje časa zbujata strahove, da bi se lahko Slovenija, tradicionalno zmerna država, obrnila v desno kot Madžarska in Poljska,” piše med drugim Žerdin in ne pove, pri kom Janševa retorika zbuja te strahove! Seveda gre za politično konkurenco, za levico, ki ni sposobna zavarovati lastnih državljanov in suverenosti državnih meja.
Ob vsem tem je neresnica, da Janševa stranka v središče kampanje postavlja migracije, na rob pa naj bi potisnila probleme, kot sta gospodarstvo in življenjski standard, ki sta v vladi Mira Cerarja cvetela (kar je seveda popolna cinična neresnica in napihovanje). Pri tem se Žerdin sklicuje na laži še enega “javnomnenjskega analitika” Andraža Zorka. V središče kampanje so migracije postavili mediji in levičarske stranke, ki seveda nimajo veliko idej o tem, kako učinkovito reševati gospodarstvo, standard ljudi, ali pa na primer katastrofalne razmere v zdravstvu, kako se boriti proti pranju denarja, kot je to bil razvpiti primer pranja denarja preko državne banke NLB in za jedrski program Irana. O vsem tem Žerdin molči. In upa, da bodo volitve Janši preprečile zmago in mu onemogočile mesto v vladi. Posebej ta stavek je popolna ideološka propaganda in ne novinarstvo.

Andraž Zorko (Foto: STA)

Omenjeni Zorko je za Žerdinovo pisanje prispeval tudi trditev, “da je imela SDS močno finančno podporo. Mnogi pravijo, da denar prihaja iz Madžarske, od njihovih zaveznikov tam”. Analitični duh Zorka seveda s tipom trditev “menda” in “mnogi pravijo” (naj jih navede junak) zasmraja resnico, o kateri je spregovorilo tudi računsko sodišče, a ga noben medij v državi ni objavil, razenj opozicijskih.
Žerdin dodaja: “Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zaskrbljenost glede poskusov za razširitev Orbanovega političnega modela v državi. ‘Če bi se v Sloveniji to zgodilo, bi bila to katastrofa,’ je dejal Erjavec.”
Žerdin bi mednarodni javnosti lahko pojasnil, kdo je v resnici Erjavec, kakšna je njegova vloga pri katastrofi z arbitražnim sporazumom s Hrvaško in da gre za popolnoma rusofilskega zunanjega ministra države, ki je v Natu in EU, in ki je velikokrat kričal o tem, da sankcij proti Putinu zaradi aneksije Krima in napada na suvereno krajino – ni treba spoštovati. To je zunanji minister, ki je v tem mandatu potoval samo na relaciji Ljubljana-Moskva.
Dalje Žerdin piše:Šarec, čigar Listi Marjana Šarca ankete kažejo okrog 15 odstotkov, se je odrekel igralski karieri, da je postal župan severozahodnega mesta Kamnik, in se je lansko leto potegoval za položaj predsednika države. Priljubljenost mu je zrasla kot liku, ki stoji nasproti sistemu in ki se je zaobljubil, da bo pretresel uveljavljeno politično prizorišče.”
Šarec se nikoli ni odrekel igralski karieri, ker igralec nikoli ni bil, in odrskih desk, razen tistih na gasilskih veselicah, ni nikdar videl. Je pa bil uspešen populistični komedijant z likom Serpentinška, ki ga nadgrajuje tudi v volilni kampanji. Žerdin zapiše še tole: “Kot potencialni odločevalec po volitvah je Šarec dejal, da se ne bo združeval z Janšo, in pozval k preiskavi domnevnega tujega financiranja slovenskih strank, pri čemer se je očitno navezoval na Janševe povezave z Orbanom.”
Žerdin je imel priložnost, da zapiše vsaj eno resnico in to je, da se je Šarec na svojo željo nekajkrat sestal z Janezom Janšo, da bi se dogovorila o povolilnih časih, javnosti in medijem pa je lagal, da to ni res. Mimogrede, enako velja za šefa SD Dejana Židana.
Sramotno je seveda, da Žerdin tujo javnost obvešča na tak nizkoten, neprofesionalen način. A to je za levičarske MSM tako rekoč ultimativni “žurnalistični žanr” že dalj časa, kar dokazuje na primer tudi Delo, v katerem je zaposlen, ki je v osmih letih s 70.000 naklade padlo na sramotnih 20.000 tiskanih izvodov.

Vinko Vasle

Vinko Vasle

Original članek si lahko preberete na tej naslednji povezavi: Anti-immigrant party set to make gains in Slovenia vote

V nadaljevanju pa si lahko preberete celoten prevod članka Alija Žerdina.

Protimigrantski stranki se na slovenskih volitvah obeta visoka podpora
Slovenski volivci se ta vikend odpravljajo na državnozborske volitve, ki, kot kaže, ne bodo dale jasnega zmagovalca, bi pa lahko na njih ogromno podpore dobila protimigrantska stranka, ki jo podpira hujskaški madžarski premier Viktor Orban.
Nedeljske volitve so formalno predčasne, saj so bile sklicane nekaj tednov predčasno glede na običajno štiriletno dobo. V marcu je namreč nenadno odstopil premier Miro Cerar, in sicer zaradi propadlega železniškega projekta. Slovenija, nekoč republika nekdanje komunistične Jugoslavije, se je Evropski uniji pridružila v letu 2004 in uporablja evropsko valuto od leta 2007.
Na volitvah se opozicijska desničarska Slovenska demokratska stranka nekdanjega premierja Janeza Janše pomerja z novo stranko pod vodstvom nekdanjega komedijanta in z nekaj zmernimi strankami iz vladajoče koalicije v odhodu.
Naraščajočo priljubljenost Janše gre pripisati obširnemu porastu desničarskega populizma v srednji in vzhodni Evropi zaradi porasta prihodov bližnjevzhodnih in afriških migrantov v Evropo.
Najnovejše javnomnenjske ankete Janševi SDS napovedujejo okrog 25 odstotkov glasov, sledijo ji lista nekdanjega satirika Marjana Šarca, Socialni demokrati in Cerarjeva Stranka modernega centra.
Nobeni stranki ne kaže, da bi v 90-članskem parlamentu dobila absolutno večino, zato bodo po volitvah po vsej verjetnosti sledila pogajanja za sestavo koalicijske vlade.
Janša, ki je bil na položaju predsednika vlade že dvakrat in je zaradi obtožb o korupciji več mesecev prestal v zaporu, že dlje časa podžiga strahove pred imigracijami. Na njegovih predvolilnih plakatih se je pojavil znak STOP migrantom. Orban, evropski mož številka ena v nasprotovanju imigracijam, je bil gost na njegovi predvolilni konvenciji.
”Varnost je največji izziv Slovenije,” je dejal Janša in vztrajal, da je naloga Slovenije, da schengensko območje EU brez meja zavaruje pred masovnim valom migrantov, kot se je to zgodilo v letu 2015, ko je Evropo doseglo milijon migrantov.
”Slovenija je na izpitu enkrat že padla in zdaj se vsi soočamo s posledicami tega neuspeha,” je dejal v govoru, ki se je navezoval na Orbanovo protimigrantsko stališče. ”Ne bomo dovolili, da se to ponovi.”
V letu 2015 je na svoji poti v zahodno Evropo Slovenijo prečkalo okrog 500.000 migrantov. Tok se je nekoliko umiril, ko so države na tako imenovani balkanski poti okrepile nadzor na mejah.
Na Madžarskem je Orban na južni državni meji postavil dve vrsti ograje iz bodeče žice in zaostril zakone, ki urejajo migracije, kar je poželo hudo kritiko predstavnikov EU.
Janševa nepopustljiva retorika in njegova povezava z Orbanom že dlje časa zbujata strahove, da bi se lahko Slovenija, tradicionalno zmerna država, obrnila v desno kot Madžarska in Poljska.
Vendar pa analitiki verjamejo, da Janši kljub temu, da je favorit, ne bo uspelo zopet priti na oblast. Bolj verjetno je, da bodo koalicijo sestavile druge stranke in mu onemogočile mesto v vladi.
Analitik Andraž Zorko je povedal, da je Janševa stranka v središče svoje kampanje postavila migracije, na rob pa potisnila probleme, kot sta gospodarstvo in življenjski standard, ki sta v času Cerarjevega mandata cvetela.
”Vsi so začeli govoriti o migrantih, čeprav statistično s tem v Sloveniji sploh ni problema,” je pojasnil Zorko in dodal, da je imela SDS močno finančno podporo. ”Mnogi pravijo, da denar prihaja iz Madžarske, od njihovih zaveznikov tam.”
Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zaskrbljenost glede poskusov za razširitev Orbanovega političnega modela v državi. ”Če bi se v Sloveniji to zgodilo, bi bila to katastrofa,” je dejal Erjavec.

Foto: STA

Tudi Cerar je pozval, naj Slovenija ostane odprta evropska demokracija. Pohvalil je rezultate svoje vlade, ki je vse od prihoda na oblast leta 2014 preprečevala gospodarsko recesijo.
”Oblikovali smo pot za uspešno Slovenijo, dali smo zelo dobre rezultate in želimo za ljudi storiti še več,” je Cerar povedal za Associated Press.
Šarec, čigar Listi Marjana Šarca ankete kažejo okrog 15 odstotkov, se je odrekel igralski karieri, da je postal župan severozahodnega mesta Kamnik, in se je lansko leto potegoval za položaj predsednika države. Priljubljenost mu je zrasla kot liku, ki stoji nasproti sistemu in ki se je zaobljubil, da bo pretresel uveljavljeno politično prizorišče.
Kot potencialni odločevalec po volitvah je Šarec dejal, da se ne bo združeval z Janšo, in pozval k preiskavi domnevnega tujega financiranja slovenskih strank, pri čemer se je očitno navezoval na Janševe povezave z Orbanom.

H. M.