Upokojenci pozor: DeSUS je počepnil in izglasoval usklajevanje pokojnin, ki mu nasprotuje

Foto: STA

Ne bomo zahtevali nobenih podpisov in smo se odločili, da bomo podprli ta interventni zakon z vsemi petimi glasovi,” tako je Franc Jurša (DeSUS) po 45 minutah odmora, ki jih je zahteval pred ponovnim glasovanjem po vetu na usklajevanja pokojnin v enakih zneskih, razglasil, da bodo podprli uskladitev pokojnin v vsem upokojencem za 6,5 evrov, ki ji ostro nasprotujejo.

Pred tem so koalicijskim strankam iz DeSUS postavili ultimat, da za svoje glasove zahtevajo podpise šefov vseh strank, da bodo neustavno rešitev, ki ruši pokojninski sistem, o enakem zneski popravili v uskladitev v enakem odstotku. Za DeSUS nesprejemljivo rešitev je v zakon spravila SAB Alenke Bratušek.

Ko le SNS ne bi zadoščala
V DeSUS pa so si premislili, ko so ugotovili, da je vrag vzel šalo. Pred tem se je zdelo, da njihovi glasovi za potrditev zakona po vetu sploh ne bodo potrebni, ker se je zdelo, da bodo za potrditev zakona glasovali tudi poslanci SNS, Levice in NSi. A so iz Levice in NSi napovedali, da iz te moke ne bo kruha. Samo Zmago Jelinčič pa je prekratek. Če DeSUS ne bi podprl uskladitve pokojnin, ki ji nasprotujejo, bi ta padla. Nujnih je bilo 46 glasov. Zaradi tega so si premislili.

Razplet po strankah je bil takšen:

Usklajevanje pokojnin po vetu.

Razplet, ko je bilo za 49 poslancev, kaže, da bi bilo brez petih poslancev DeSUSa glasov le 44, torej premalo in bi način usklajevanja pokojnin, ki mu ta stranka nasprotuje, padel. To bi pa lahko zamajalo celotno vlado, česar si niso upali tvegati. Jurša je, ko je v zadnjem trenutku počepnil, dejal: “Glede na to, da imamo danes slavljenca, pa bi gospodu predsedniku še čestital za rojstni dan.”

Franc Jurša (Foto: STA)

Rojstni dan je imel premier Marjan Šarec (LMŠ).

Ali se bodo decembra prihodnje leto pokojnine res povišale za 6,5 evra vsem upokojencem, pa še ni jasno. To lahko preprečita dva dogodka. DeSUS bo najbrž poskušal prihodnje leto doseči spremembo zakona. A še bolj tvegano je zaradi pešajoče gospodarska rast. Pogoj za dodatnih 50 milijonov upokojencem na letni ravni je namreč vsaj 2,5 odstotna rast. V zadnjem tromesečju pa so statistiki že namerili nižjo: 2,3 odstotno. Če bo nižja, ne bo nobene uskladitve. Kvečjemu kak težek rebalans proračuna.

Ponovna potrditev zakonu o omejevanju stroškov plač in usklajevanju pokojnin po vetu pomeni, da bo šlo za pokojnine sčasoma 50 milijonov več letno, bo pa proračun pri plačah in drugih stroških dela prihodnje leto, kot je to opisala vlada, “prihranil” 38 milijonov, javni sektor pa 64 milijonov evrov. Prihranil pišem v narekovajih, ker gre za to, da ne bo dodatnih ugodnosti v javnem sektorju in ne da bo kak strošek manj. Vlada zlorablja termine.

Že pred počepom DeSUS pri usklajevanju pokojnin je koalicija s pomočjo SNS Zmaga Jelinčiča in obeh manjšincev po vetu ponovno potrdila tudi zakon o izvrševanju proračuna, ki mu je zaradi manj denarja občinam tudi tokrat iz vladnih vrst nasprotoval Robert Polnar (DeSUS).

Razplet je bil po strankah takšen:

Zipro, glasovanje po vetu

Peter Jančič, Spletni časopis

 • PLavi-mil

  A, je kdo mislil drugače? da bi Karel v svoj žep sral?, niti pod razno, še mamo bi prodal za stolček, isti kot “nacionalist” Zmagec.

  • KAPIBARA

   Ampak pralca, pa gsm v avtu je pa pušnu… pa tak pravnik..

 • Skrajno Desni

  Ljudje se zavedate da nas vodijo sami prevaranti, briga njih za vas važno da sami sebi polnijo žepe na račun idiotov ki jih volijo.

  • pupa

   Komentar v Reporterju pri intervjuju s Hvalico.

   Ko bo ta država poskrbela , da bo vsak upokojenec z polno delovno dobo prejel pokojnino v višini oskrbe v domu upokojencev in mu bo ostalo še nekaj drobiža za osebno higieno kot sta zobna pasta in milo ( cene v domovih kreira država ), potem bom tudi jaz rekla, da imamo državo v dobri kondiciji. Napisano ne velja samo za upokojence.

   Taka državo kot jo imamo upam trdita, da je invalidna skupaj z vsemi vladami zadnjih deset let.

   Hvalico prosim naj ne “palamudi”.

 • pajot

  Lopovi. Na n-to potenco. Lažnivci. Hinavci. prevaranti. Sramota z Ehjavcem na čelu.

 • Andrej

  Kako je že bilo pri prvem glasovanju? Kako je glasovala NSi? Če zo zdaj potrdili isto kot prvič, zakaj so prej glasovali ZA? ČE BI SE PRVIČ ODLOČILI TAKO KOT SEDAJ BI BILA STVAR POPOLNOMA DRUGAČNA.

 • Andrej

  Saj je Šarec zelo jasno povedal: proračun bo sprejet zato, ker nihče iz vlade ne želi, da ta vlada pade. Ne, ker je proračun dober, ampak, da bodo ostali v vladi. Mirno lahko tako delajo, saj jih narod vztrajno voli.

 • slo apac

  Nisem za razne siteme ureditve drzave ne za americane in njihov umazan kapitalizem niti za ruse ceprav imamo geografsko in karakterno vec z njimi kot z americani niti za tako eu ki unicuje posamezne narode.
  Sem pa za samostojno, posteno, solidarno in socialno slovenijo, kjer naj bo clovek na prvem mestu in ne kapital. In ta clovek v civilizirani drzavi kot nasa ne sme biti revez. Najvecja svinarija ali celo KRIMINALNO dejanje te drzave je da to dopusca.
  Vec tisoc lacnih in revnih upokojencev (nekateri prejemajo z DELOVNO DOBO!!! invalidska nadomestila ali pokojnine v znesku 230eur za zivotarjenje) je dokz za to.
  Mislim da ne rabimo takega parlamenta ki to dopusca in se spreneveda ter zavaja in spara na najrevnejsih upokojencih. Naj obdavcijo miljonarje in premozne kapitaliste.
  Naj v raznih podjetjih kjer imajo vodilni in direktorji recimo elektro, zavodi, agencije…. place izredno visoke nekateri celo nad 10.000 eur te place TAKOJ ukinejo ter jim zmanjsajo ali dajo cca trikratnik osnovne zajamcene place. Skratka naj se doloci najvisja mozna placa glede na zajamceno. Moznost noro visoke odpravnine za vodilne ali visje kadre zaposlenih v dobro placanih sluzbah naj se ukinejo “ali” naj se jih izplaca v treh njihovih placah.
  Vse odpravnine za nazaj v visini nad cca 20.000 naj se pregleda in zahteva vracilo le teh. Naj se preveri vec 10000 socialnih pomoci in otroskih dodatkov ki jih neupraviceno prejemajo tujci iz bivse juge katerii pa sploh ne zivijo v sloveniji… Hitro bo tako dovolj denarja ne samo za pokojnine.
  Kakorkoli smesno je da so najvec za revne upokojence naredili v stranki levici, ki se upajo povedati postena ter realna dejstva ,ki se ticejo revnih pokojnin in so glasni. Tako se vcasih vprasam ali sploh imamo kaksno desnico (opozicijo) v vladi ali je vse “levica”.
  “Narobe svet” je da je ravno stranka levice najbol “desna” stranka ki dela v dobro revnih upokojencev.
  Lepo da je tudi sds predlagala za povisanje najnizjih invalidski pokojnin in invalidskih nadomestil toda brez pravega zanosa in kot bi odigrali dobro rezirano vlogo ze v naprej padlega predloga.
  Vsem ostalim strankam in delno tudi sds dirigira kapital in priviligirana politicna elita iz njihovih ust kakor tudi iz papezovih ust ne boste slisali besede revni upokojenci ker za njih taki ne obstajajo.
  Zal vlada daje sedaj v potrdilo zopet krivice in ne uporabne mini pokojninske reforme in zopet kot vedno bodo dobili najvec tisti z najvecjimi pokojninami ki tega ne rabijo in najman revni upokojenci ,ki ostajajo brez kruha in gretja.
  Narobe Svet!!!

  • pajot

   če spremljaš seje državnega zbora,bi moral vedeti,da vse predloge,ki jih predlaga SDS,odjebejo levičarji v najkrajšem možnem roku. Zato se ne sprašuj,kje je opozicija. raje se vprašaj kakšne butaste volilce imamo,da na volitvah volijo razbojnike,mnogo pa jih na dan volitev ostane doma.

   • Pepy

    res je … !!!

   • slo apac

    Moja stalisca so napisana s scepcem sarkazma, kar lahko pusti napacni vtis. Z lahkoto se strinjam da sds v danem trenutku lahko stori najvec da izplavamo iz greznice v katero mece se revne upokojence ta zavozena vlada.
    “Lepo je tudi da nova24 brise komentarje”

 • resnicaboli

  Samo za stolčke se jim gre vse drugo je samo nateg za bedasto rajo ki takim verjame.

 • tomven

  Neee, ne morem verjeti…
  Tega juršinga debilnega ksihta tudi gledati ne morem več!

  • zokispoki

   Kohl ima najraje debile okoli sebe. Ze ve zakaj !

 • pajot

  MURSKA SOBOTA – Pred senatom Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki mu predseduje sodnica Natalija Pavlič Goldinskij, se je začela glavna obravnava zoper 28-letnega Iztoka Juršo iz Ljutomera, ki mu očitajo poskus preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Okrožni državni tožilec Drago Farič je namreč v obtožnici med drugim zapisal, da je Jurša 17. julija lani okrog štirih zjutraj z nedostojnim vedenjem in gestami poskušal preprečiti uradno dejanje dvema policistoma PP Ljutomer. »Policistko Matejo Horvat je zmerjal s smotano kurbo in prasico, policista Petra Plohla s svinjo, ki jo bo srečal, ko ne bo v uniformi, in bo takrat z njim obračunal. Ker sta ga policista obvladala in odpeljala na pridržanje, je preprečitev uradnega dejanja uradni osebi ostala samo pri poskusu,« je med drugim dejal tožilec Farič.

  Obtoženi Jurša je obžaloval, da je do »neljubega dogodka sploh prišlo. Žal mi je, da se sploh moram zagovarjati. Z eno besedo; hudo mi je, a sem, potem ko sem podpisal zapisnik policistke in s tem priznal svoje dejanje, menil, da lahko grem naprej. Ne vem, kaj se je pozneje zgodilo, edino vem, da sem se prebudil pred PP Ljutomer, v policijskem vozilu in ves krvav. Mogoče sem res povedal kakšno grdo in neprimerno besedo, vem tudi, da se ni dobro spopadati s policisti, in vsakdo, ki to počne, je neumen, a zdaj zadeve ne morem spremeniti,« je v svojem zagovoru dejal sin nekdanjega župana (tudi v času dogodka) občine Ljutomer in aktualnega poslanca Franca Jurše.

  Priči, prizadeta policista, sta sodišču podrobno razložila, kako sta kritične noči med drugim opravljala tudi nadzor nad kršitvami cestnoprometnih predpisov. Obtoženi naj bi izzival usodo in se vozil po istih ljutomerskih ulicah ter skorajda povzročil nesrečo, zato sta se odločila, da ga bosta ustavila. Pri preizkusu alkoholiziranosti je imel okoli 1,10 promila alkohola. Oba policista sta zatrdila, da ju je Jurša hotel prepričati, naj mu ne opravijo testa alkoholiziranosti, in je predlagal, da mu izrečejo sankcijo za kakšen drugi prekršek, ker da lahko ostane brez vozniškega dovoljenja, če bo pihal. Toda policistka Horvatova se s tem ni strinjala in po opravljenem preizkusu je agresivno podpisal zapisnik tako, da ga je raztrgal, kemični svinčnik pa vrgel v policijski avto. Fizično je grozil policistoma. »Dvignil je roko proti meni, zato sem uporabil prisilna sredstva ter ga podrl na tla in vklenil. Med padcem na makadamsko parkirišče se je obtoženi nekoliko poškodoval,« je dejal Plohl, ki je obtoženega označil kot agresivnega in arogantnega, njegovo vedenje pa nedostojno in neprimerno.

  Policistka Mateja Horvat je potrdila, da je jo Jurša poskušal nagovoriti, da mu ne bi dala pihati, pozneje pa je postal aroganten in agresiven. Tudi njo je žalil, zakaj je policistka, če ne pozna zakonov na pamet.

  Ker je odvetnik Kočar vztrajal pri neposrednem zaslišanju priče Silva Ciglariča, ki je v času dogodka sedel v Jurševem avtomobilu, je obravnava preložena na 4. april.

  Iztok Jurša je sin poslanca Jurše. Kakršen oče,tak tudi sin.

  • SIMON ROZIC

   …sem pa mislil, da je Jurša evnuh!….(ker nima jajc!)

 • SIMON ROZIC

  Erjavec je navadna svinja, ki mu, razen za svoj status in svoj žep ni mar nič
  drugega, najmanj pa upokojenci, ki zaradi takih gnid trpijo vsak dan! Nikjer v EU
  ni podobne “sekte” kot je Desus, namišljene in izkoriščevalske!
  Karlu bi dal nagobčnik, da ne bi še besedno zlorabljal ljudi okoli sebe, prav
  tako bi z nagobčniki opremil vse ministre in jih zavezal molku, dokler nimajo
  rešitev, ki so za ljudi uporabne!!!! Pravzaprav bi vse nagnal, s Šarcem vred,
  ker niso vredni pol p….hladne vode! (po Štajersko!)

 • rrrrr

  Serpentinšek, da ti Korlovi mrhovinarji voščijo za rojstni dan, se ne more dobro končati . Kučanov spiz ti že piše odločbo

  • Vera

   Tudi Reporter je Šarcu voščil za 42 ti rojstni dan . Se kdaj spomnijo katerega osamosvojitelja ? Bojim se,da ne .

   • rrrrr

    Ne samo Reporter, vseh 571 reporterjev je Serpentinšku danes voščilo za rojstni dan.

 • Antonius

  Desusa niti nova obljuba upokojencem, da bo najmanjša izplačana pokojnina 1500 evrov, ne reši izpada iz parlamenta.
  Dovolj so lagali in vlekli za nos, socialno najbolj ogrožene upokojence. Na smetišče s prevarantskim Desusom na naslednjih volitvah

 • Vladimir Štuhec

  Včasih so rekli ,hoče da bude jeben aneče da mu uđe tako je pri desusu,sns.sami izdajalci prevarnti.paa še nsi, je zraven.

 • Jožefa Benko

  je franciju jurši juriš uspel,
  Desus hvalnico norosti mu bo pel

  še takrat ,ko na zemlji bo oplel,

  če Desusa prej vrag , seveda ne bo vzel

 • marker

  Erjavec je spet, kot že večkrat naredil kupček. Desus in ZDUS podpirata samo upokojence z visokimi pokojninami. Tisti z malimi pa tem izbrancem omogočijo mandat v parlamentu.Kar volite jih še naprej.

 • branči

  če bi dobil kredit, bi tisto kavico spil že januarja, tako bom pa moral počakati do decembra – pa še to se ne ve če sploh bo! kofein škodi zdravju – tako moji dragi upokojenci vlada skrbi za vas!

 • 123

  Nič novega. Star, pokvarjen politik, ki dela le za svoje osebne interese, enako kot Lenčka.

 • Common Sense

  To ni nobeno presenečenje. Komunisti so pač stopili skupaj, ker bi res bilo od njih precej nespametno, če bi sami sebe tako nespretno spodrezali. Ne pozabite, Kahla ima samo še 2 leti do penzije! Si bo sedaj rušil udoben stolček? Bo sedaj šel na Zavod? Ni šans. Še 2 leti ga bomo gledali.

 • Imperial Commando

  Na kurah levaki že celi dan masturbirajo, pa sploh ne vejo zakaj se gre. Važno, da so “zmagali”, tako patetična so njihova življenja.

 • mapu

  V Desusu so itak sami koristolovci, niti enega poštenjaka ne premorejo, pri nas bi jim rekli “pizdeki”.

 • slosin

  upokojenci, bolj vas Korl nateguje, rajši ga imate…a ne?

 • Slehernik

  …. in tako že šestnajstič….

 • Novakec1

  To da se penzije večajo v enakem znesku vsem je po vseh teh letih ustvarjenja nesorazmerij edino pravilno in z zakonom še malo z uravnilovko zmanjšat razlike med največjo in najmanjšo. Bogati bodo malo manj bogati, revni pa malo manj revni ajnfoh ko pasulj.

  • pupa

   Se strinjam v primeru , če bi ta povišica predstavljala vsaj sto evrov tako je to zgolj metanje peska v oči upokojencev. Upam, da upukojenci tega ne bodo pozabili in bodo tej celotni vladni garnituri na prvih volitvah rekli pa,pa.

 • Olga101

  Dragi moji, bo treba na ceste! Najprej pa nehajmo plačevati v procentih od dohodkov in plačujmo pavšal – 6,5 evra!

 • Ime

  Hočeš jurja!Vleci navzgor!Dol gre samo!

 • Jože Kramar

  Karel bo ostal vsaj dokler vlada ne pade potem pa adijo , Karel greš na smetišče propadlih politikov .Ti si z svojo politiko zviševanja pokojnin kradel revnim upokojencem da so bogati upokojenci dobili še tisto kar pripada upokojencem z nizkimi pokojninami. VSAK KI DOPOLNI 40 LET IN GRE V POKOJ DOBI IZRAČUN NA PODLAGI VPLAČIL V POKOJNINSKI SKLAD IN TO MORA BITI TAKO. ZATO IMAJO NEKATERI 3000 € POKOJNINE NEKATERI PA 530€ .A kot upokojenec sta oba enaka tisti z visoko pokojnino in tisti z nizko pokojnino.Status upokojenca imata oba zato se mora pokojnina dvigovati v zneskih za vse enako 10,60 evrov za vse ne pa 2 % saj v tem primeru dobi tisti z 3000€ 60€ ali je to pravica ne to je kraja ter poniževanje vseh upokojencev ,ki zaradi Karla Rjavca že 15 let prejemajo vse manjše pokojnine
  Zato ta oseba ni primerna da vodi DESUS ČLANI DESUSA PA NAJ SE ZAVEDAJO DA BODO Z BRANJENJEM Karla rjavca na položaju izgubili ogromno članov in volivcev ter slednje izpad iz parlamenta.