fbpx

Upor na seji KNOVS: Grims jasen, da je dovolj političnih igric, Trček iz Levice pa preklinjal in zapustil sejo

Foto: Nova24TV

“Nihče se nima pravice vmešavati v pravnomočno zaključen upravni ali sodni postopek, to vodi v popoln kaos v državi. Če to stori nekdo iz izvršilne oblasti, je jasno, da gre za protiustavno vpletanje ene veje oblasti v drugo,” je po seji KNOVS dejal poslanec SDS mag. Branko Grims. Seja je sicer potekala ob obstrukciji dveh članov, med drugim poslanca Levice Franca Trčka, ki se je privoščil izredno neprimeren izpad.

Predsednik Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb mag. Branko Grims je po seji komisije v izjavi za medije pojasnil, da so člani komisije obravnavali temo spremenjenih pravil po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice glede vračanja migrantov iz ene države v drugo. Osvetlili so tudi primer sirskega ilegalnega migranta Ahmada Shamieha.

Franc Trček, Levica (foto: Twitter).

Izpad poslanca Trčka
To je očitno zmotila dva poslanca, ki sta se odločila za obstrukcijo, in sicer poslanec SD Matjaž Nemec in poslanec Levice Franc Trček. Slednji je ob tem napovedal tudi svoj izstop iz komisije in poskrbel za izredno neprimeren izpad, na katerega je opozoril poslanec SDS Žan Mahnič.

Člani komisije sicer enotni: Ahmad je zdaj tujec z neurejenim statusom
“Ko gre za ilegalnega migranta in vpletanje v postopek, ki teče korektno in v skladu s pravnimi pravili, sodelujeta SD in Levica z roko v roki, kar zelo jasno pokaže, da se hudo motijo tisti, ki mislijo, da je SD kaj drugega kot skrajna Levica in da se hudo motijo tisti, ki mislijo, da je Levica kaj drugačna kot SD,” je bil oster Grims. Člani komisije so podali enotno oceno, da so bili postopki pri izročitvi Ahmada Shamieha do začetka vpletanja drugih v ta postopek, izvedeni korektno in v skladu s pravili. Žal pa potem premestitev na Hrvaško ni bila izvršena. Izvršena je bila zgolj seznanitev Ahmada Shamieha z njegovim položajem, ki je sedaj tujec z neurejenim statusom.

“Nihče se nima pravice vmešavati v pravnomočno zaključen upravni postopek, to vodi v popoln kaos v državi. Niti se nihče nima pravice vmešavati v pravnomočno sodno odločitev. Če to stori nekdo iz izvršilne oblasti, je jasno, da gre za protiustavno vpletanje ene veje oblasti v drugo,” je še poudaril Grims. Ob tem je pojasnil, da spremembe pravnih pravil, ki se uporabljajo v praksi pri premeščanju ilegalnih migrantov iz ene države v drugo, pomenijo, da so najbolj odgovorne tiste države, kjer migranti prvič stopijo čez mejo EU. V Slovenijo je bilo doslej po teh merili vrnjenih nekaj čez 20 migrantov. Zahtevkov za premestitev v Slovenijo je bilo po besedah ministrice za notranje zadeve bistveno več, a so jih večino zavrnili.

Predsednik KNOVS je ob koncu izrazil pričakovanje, da bodo vsi, na čelu s predsednikom vlade, spoštovali dejstvo, da je Slovenija po Ustavi RS pravna država, in da se bo “s političnimi igricami, kakršnim smo v zadnjih dneh priča znotraj koalicije, ki pa so žal po dimenziji protiustavne, protizakonite”, takoj zaključilo.

Barbara Oprčkal