fbpx

Upor proti Jelinčiču v SNS: Ljudje se množično izpisujejo, članstvo zahteva izredni kongres stranke

Predsednik SNS Zmago Jelincic. Foto: STA.

Dan po izvolitvi koroške Slovenke Angelike Mlinar za novo kohezijsko ministrico, katere potrditev s tesnim izidom 44 glasov za in 43 proti sta pomagala uresničiti Zmago Jelinčič Plemeniti (na glasovanju ga ni bilo) in Dušan Šiško (glasovanja se je vzdržal), v Slovenski nacionalni stranki vre. Že v četrtek zvečer je predsedniku stranke svoj prestop v Slovensko demokratsko stranko sporočila Lidija Ivanuša, danes pa je prišlo do drastičnega usipa članstva, saj se razočarani volivci SNS po naših zanesljivih informacijah množično izpisujejo iz stranke. Ljudje naj bi bili že dlje časa nezadovoljni s potezami Zmaga Jelinčiča, ki je pomagal izglasovati proračun za leti 2020 in 2021, prav tako ni glasoval za dvig povprečnin občinam. Njegovo projektno sodelovanje z manjšinsko vlado Marjana Šarca je v tem trenutku edino, ki t.i. mavrični “antijanša” vladni peterček še ohranja pri življenju.

Naj spomnimo: čeprav je Zmago Jelinčič še v sredo dopoldne zatrjeval, da bo SNS glasoval proti Angeliki Mlinar, je v četrtek spremenil svoje stališče in napovedal “zanimivo” glasovanje. Šlo naj bi za dogovor SNS z vodjo poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem; tudi če bi bil na glasovanju prisoten mag. Andrej Šircelj iz SDS, ki je v tujini, bi Dušan Šiško pomagal izvoliti Mlinarjevo.

Po naših informacijah se zaradi projektnega sodelovanja z vlado Marjana Šarca Jelinčiču zdaj upira ožje članstvo stranke, očitajo mu, da ga zanima samo denar, ki naj bi ga nujno potreboval zaradi drage ločitve od soproge Monike. Članstvo Slovenske nacionalne stranke želi sklicati izredni kongres stranke, a tega ne morejo narediti, saj jim tega statut ne omogoča.

Slovenska nacionalna stranka je stranka enega človeka
Na zadnjem kongresu Slovenske nacionalne stranke so bile namreč sprejete številne spremembe Statuta, ključni pa sta spremembi 31. člena (v drugem odstavku se nadomesti besedo predsedstvo ali svet stranke z besedo predsednik) in 54. člena (v drugem  odstavku se besedo predsedstva nadomesti z besedo predsednik). Predsedstvo torej ne more sklicati izrednega kongresa stranke, to lahko stori samo predsednik, kar pa v praksi pomeni, da je Jelinčič dokončno uzurpiral Slovensko nacionalno stranko.

Jelinčič: “Nisem vedel, da se bo glasovanje razpletlo tako!”
Na naše pisanje se je že odzval tudi predsednik stranke Zmago Jelinčič in glede včerajšnjega glasovanja povedal, “da smo dali dva glasova proti, jaz sem rekel, da naj se odločijo kakor želijo, naši poslanci, dva glasova sta bila proti, gospod Šiško se je vzdržal, tako, da, njegova zadeva, kakor želi. Jaz sem šel pa domov, kajti k meni je prišla moja mlajša hčerkica in mi je bolj pomembno, da sem zdaj, še posebej, s hčerkico, kot pa, da tam poslušam eno kokodakanje enih zadev, ki poskušajo eno ministrico postaviti na mesto”.

Sedež Slovenske nacionalne stranke. Foto: Arhiv Nova24TV.

Jelinčič sicer vztraja, da ni računal, da se bo glasovanje razvilo tako, kot se je. “Jaz ne bi glasoval za, jaz bi glasoval proti!” O prestopu Lidije Ivanuša v SDS je povedal, da “je to zgodba, ki traja že nekaj časa. Mislim, to ni novo. Mi smo že opazili pred časom, ko je zelo intenzivno komunicirala z gospodom Pojbičem in je šla tja. To je njena odločitev, ki bo pač imela seveda tudi posledice na njeno politično kariero. Oziroma, kakšno politično kariero? Saj ta stavek oz. dva stavka, ki jih je ona napisala ob izstopu, so ji pravzaprav napisali v pisarni SDS, ker tistega ona ni sposobna napisati”. Jelinčič se z današnjim osipom članstva ne obremenjuje in pravi, da gre za normalno “fluktuacijo”, da pa to niti nima zveze z Ivanušo.

Naj spomnimo; ni prvič, da je Zmago Jelinčič, ki se predstavlja za trdega domoljubnega desničarja, v preteklosti pomagal izvoliti in na oblasti obdržati levičarske vlade. Tako je že v letih 1992 in 1996 podprl Janeza Drnovška, zato je njegovo tokratno izginotje iz državnega zbora težko razumeti kot splet okoliščin. Prav tako je vredno dodati, da je Jelinčič le stežka miren, saj bi izguba še enega poslanca, ta pa je ob uporu v stranki še kako realna možnost, pomenila tudi razpad njegove poslanske skupine.

Tibor Ferk, Rok Kranjc