fbpx

Upravičena stavka? Mnogi policijski uslužbenci bolje plačani od predsednika države, vlade in državnega zbora!

Foto: Twitter

Včeraj objavljeni seznam najbolje plačanih uslužbencev policije, ministrstva za notranje zadeve in inšpektorata za notranje zadeve je pokazal več stvari. Ena od teh je, da je top deset najbolje plačanih policistov prejšnji mesec imelo precej višje plače kot deset najbolje plačanih poslancev. Za primerjavo, višjo bruto plačo od najbolje plačanega poslanca, predsednika državnega zbora iz vrst SMC Igorja Zorčiča, je imelo kar 81 uslužbencev policije, od predsednika republike Boruta Pahorja sta imela višjo bruto plačo kar 102. Druga stvar pa je, da obstaja neverjeten razkorak med zaslužki policistov – uradnikov in t.i. terenskih policistov, še posebej v oči bodejo tudi plače določenih sindikalistov. Če na vrhu seznama najdemo vrtoglave zneske, je na dnu lestvice 152 policistov, ki so prejeli zgolj po 700 evrov neto plače.

Ob stavki Policijskega sindikata Slovenije so se pojavile polemike o tem, kaj smoter te stavke sploh je, z ozirom na to, da drugi sindikat na stavko ni pristal. Minister Aleš Hojs je tudi objavil plače policistov, od najvišjih uradnikov do tistih na minimalcu, pri čemer so to nekateri želeli obrniti proti ministru. Neuspešno, saj so plače javnih uslužbencev namreč javne. Ko je javnost postala pozorna na izjemno diskrepanco med najvišjimi “uradniškimi” in najnižjimi “terenskimi” plačami, smo se pričeli spraševati, ali niso nemara največji problem “pravic” policistov prav preplačani uradniki in sindikalisti.

Davorin Kopše je na svojem Twitter profilu opozoril prav na to neverjetno razliko med sindikalisti kot je npr. prav Rok Cvetko, za katerega kaže, da ima plačo nekaj čez tri tisoč evrov bruto – in namignil, da bi visoke plače sindikalistov lahko tudi bile eden od vzrokov nizkih plač “navadnih” policistov.

Cvetkova plača (Foto: Twitter)

Tudi Edvard Kadič je na Twitterju komentiral plače policijskih uradnikov in zapisal, da plače na policiji niso slabe in če dodamo še varnost zaposlitve in druge socialne pravice še enkrat lahko ugotovimo, kdo je pravi drugorazredni v Sloveniji: zaposleni v gospodarstvu. Dodal je, da tudi boljše razume, zakaj se gospodarstva ne razbremeni in cinično pripomnil, da osli naj delajo, gospodarji si pač delijo.

Aleš Ernecl