Upravno sodišče v zadevi koroških dečkov ni ubogalo Ustavnega sodišča RS! Bo koroška dečka osvobodilo Evropsko sodišče za človekove pravice ali novi minister za družino?

Foto: STA

“Velimir Cugmas, pooblaščenec Marije Otorepec, babice koroških dečkov, nam je potrdil informacijo, da je mariborsko Upravno sodišče zavrnilo zahtevo po izdaji odločbe za rejništvo Mariji Otorepec. Vlogo za izdajo odločbe je Otorepčevi zavrnil velenjski center za socialno delo, aprila 2016 pa potrdilo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Razlogov za zavrnitev zahtevka Cugmas javnosti ne sme posredovati, ker je zavezan k molčečnosti, je pa dejal, da se bo na odločbo v 15-tih dneh pritožil na Vrhovno sodišče. Sodba tako še ni pravnomočna, dečka pa do nadaljnjega ostajata v rejniški družini, kjer sta od konca marca 2016. Stara starša svoja vnuka videvata dvakrat mesečno v prostorih enega izmed centrov na socialno delo”, je poročal Večer.

Koroška dečka tako zaradi pravnega formalizma sodnikov Upravnega sodišča, ki so danes zavrnili tožbeni zahtevek babice, do nadaljnjega ostajata ujetnika stroke Anje Kopač Mrak. Spomnimo, da je CSD Velenje po ugrabitvi iz vrtca dečka protipravno namestil v rejniško družino, kjer sta že od konca marca 2016!

Odvetnik Cugmas: Sodba je formalno in materialno slaba in ne bo vzdržala sodne presoje
V razgovoru za naš medij je odvetnik Velimir Cugmas povedal, da je vsebina sodbe podvržena zaupnosti in je ne more komentirati. Glede samega postopka pa je izrazil obžalovanje, da je tako dolgotrajen, saj se s tem otrokoma in starim staršem krši konvencijska pravica do vzajemnosti in skupnega življenja, navedeno pa vodi v nadaljevanje čustvene škode prizadetim. Odvetnik Cugmas je napovedal pritožbo na prvostopenjsko sodbo Upravnega sodišča v Mariboru, za katero je prepričan, da na višji instanci ne bo vzdržala pravne presoje. Odvetnik meni, da je skrajni čas, da Vrhovno sodišče odloči tudi vsebinsko in se otroka končno vrneta k babici in dedku.

Odvetnik Cugmas je opozoril tudi na politično razsežnost problema, ki se kaže predvsem v kadrovski zasedbi upravnih sodišč in v trajnih mandatih sodnikov, med katerimi je določen odstotek nekompetentnih sodnikov, a so zaradi odsotnosti ustrezne regulative neupravičeno na položajih.

Primer koroških dečkov tudi na sodišču v Strasbourgu!
Glede nadaljnjega postopka odvetnik Cugmas pričakuje, da bo postopek sorazmerno hitro zaključen, saj gre za otroka v zelo občutljivih letih. Izrazil je začudenje, da nobena sodna instanca do sedaj o zadevi ni odločala vsebinsko – o vrnitvi vnučkov babici in dedku. Meni, da je po dveh letih skrajni čas, da Vrhovno sodišče v zadevi odloči tudi vsebinsko. Spomnil je še, da je primer koroških dečkov v presoji na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer je v več primerih sodne prakse odločeno v prid družinskega življenja med vnuki in starimi starši.

Pravico in obstoj družinskega življenja med vnučkoma, babico in dedkom so ugotovili tudi sodniki Vrhovnega sodišča RS, ki so v 2. točki sodbe zapisali:

“Razmerje med otroki in njihovimi starimi starši je varovano z Ustavo in Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. To pomeni, da je treba varovati pravico otrok do starih staršev, pa tudi pravico starih staršev do otrok, ne le pred posegi države temveč tudi z aktivnim ravnanjem in skrbjo državnih organov. Razmerje med starimi starši in njihovimi vnuki (oziroma med mladoletnimi otroki in njihovimi bližnjimi sorodniki) lahko nastane in obstoji tudi brez predhodno izdanih pravnih aktov pristojnih organov. Oblastveni akti pristojnih organov lahko obstoj pravno varovanega razmerja le dodatno utemeljujejo.”

O vzpostavljenem družinskem življenju vnučkov z babico in dedkom so vrhovni sodniki v 6. točki zapisali sledeče: “V obravnavani zadevi je bilo med tožnico in mladoletnima otrokoma vzpostavljeno tesno in pristno razmerje, ki se je izrazilo tudi v bivanju otrok in skrbi zanje v času, ko starši zanje niso več mogli skrbeti, od konca leta 2015 do namestitve otrok v rejniško družino, dne 30. 3. 2016. To razmerje je sicer preseglo običajno razmerje med starimi starši in njihovimi vnuki, zato je glede na posebne okoliščine tega primera nastalo družinsko življenje, ki je tožnici zagotavljalo pravno varstvo najmanj v tem, da bi ji bilo treba omogočiti nadaljnji razvoj takega razmerja, kolikor to ne bi bilo v nasprotju z interesi otrok.”

Izvirni greh ugrabitve vnučkov: CSD Velenje, kjer ne poznajo prakse sodišča za človekove pravice!
Pravkar mineva leto dni, odkar je Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo odvetnice Simone Marko, ki jo je podala v imenu Anje Kopač Mrak in njenega Centra za socialno delo Velenje. Simona Marko se je v imenu CSD Velenje pritožila zoper sodbo Vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da gre v zadevi “koroški dečki” za kršenje ustavno zajamčenih človekovih pravic.

Razlog zavrnitve je bil v pojasnilu Ustavnega sodišča RS, da je CSD Velenje oblastni organ, ki je dokazano kršil človekove pravice in se kot kršitelj v tem primeru ne more sklicevati na človekove pravice. Ustavno sodišče je CSD Velenje in Anji Kopač Mrak dalo jasno sporočilo, kaj je namen centra za socialno delo.

CSD je ustanova, ki mora ljudem pomagati uresničevati pravice, ne pa da jih krši in nato najema še drage odvetnike, da brani svoje napačne odločitve. CSD Velenje pa s tožarjenjem na Ustavno sodišče dokazuje, da tudi pod vodstvom nove direktorice Valerije Kidrič še vedno ne razume, zakaj prejema davkoplačevalski denar.

Kdo bo vrnil vnučka v njuno edino družino in končal tragedijo koroške družine – novi minister za družino ali Evropsko sodišče za človekove pravice?
Kljub temu, da so ustavni sodniki pritrdili sodbi Vrhovnega sodišča, da gre za kršenje človekovih pravic, pa neustavnega stanja niso odpravili. Otroka tako še naprej ostajata ujetnika vlade Mira Cerarja, tokrat celo z vednostjo Ustavnega sodišča.

Kot socialnega delavca me žalosti spoznanje, da ustavni sodniki niso poskrbeli za odpravo krivice, ki so jo sami prepoznali, ampak so rešitev koroških dečkov iz državnega ujetništva premaknili v nejasno prihodnost, v roke neznanemu odločevalcu. Kot kaže, nas bodo o spoštovanju človekovih pravic vnukov in starih staršev morali podučiti sodniki evropskega sodišča za človekove pravice. Tako je žalostni primer koroških dečkov že na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer bodo sodniki odločili tudi o pravici do učinkovitega sodnega varstva, ki je koroškima dečkoma, babici in dedku v Sloveniji teptana.

Od zdrave pameti in srčnosti naših ljudi je odvisna prihodnost Slovenk in Slovencev. Zelo pomenljivo je dejstvo, da je od prihajajočih volitev odvisna tudi usoda koroških dečkov. Minister za družino, ki bo prišel iz demokratične vlade, bo spoštoval materinstvo, očetovstvo, otroke in stare starše. Ob nastopu svojega mandata bo najprej osvobodil koroška dečka in ju vrnil v naročje babice in dedka. A le, če boste na volitvah opravili svoje delo.

Franci Donko

 • MEFISTO

  Izvolili ste Cerarjevo oblast, zdaj bi radi pa še vladavino prava.

  Kot da ne bi vedeli, da sta Cerar in pravna država dva nezdružljiva pojma!

 • Tone

  Ali ti otroci nimajo še enih starih staršev? Zakaj o teh ni nikoli niti besede? Ali onadva nimata nobenih pravic do svojih vnukov?

  • Nejc Ornik

   Kolikor je znano,menda ne poznata druge babice in dedka, po očetovi strani

   • Tone

    V glavnem se govori o pravici starih staršev do vnukov. Vnuki imajo običajno dvoje starih staršev z enakimi pravicami. Kaj če bi oboji želi imeti vnuke? Drugih v tem primeru (pa tudi, ko se govori na splošno) pa nihče ne omenja, niti ne vpraša.

    • montyamp

     Navadite se paradajzarji tega , da morilci ne bodo več dolgo med privilegiranimi pod Alpami .

     • Tone

      A sta druga dva starša morilca?
      Zdi se, da si vi pravico predstavljate po udbovsko.

     • Sadako

      Mogoče, da ne vzgojita še dveh Romeov?

     • Tone

      Najbrž si zelo veren in zaslepljen, če misliš, da je vzgoja vsemogoča. Enako vzgajani bratje so lahko zelo različni – od meniha do roparja in ateista. Ali še nisi slišal za brata, ki sta bila eden v partizanih, drugi pri domobrancih. Za dejanja odraslih otrok starši niso odgovorni. Tvoje namigovanje je ostudno.

     • stajerc5

      Tudi jaz poznam dva taksna brata. Rdeci je prezivel, ker je bil vedno prvi pri “Na juris” v rikverc!

     • Tone

      Kaj bluziš? Tukaj diskutiramo o tem ali so starši vse zmožni pri vzgoji otrok.

    • Nejc Ornik

     Takrat se zmenijo, kdo prevzame skrb. V tem primeru so samo stari starši po mamini strani skrbeli za otroka

     • Tone

      Te starše sem zdaj jaz prvi omenil. Tisti, ki o tem govorite in pišete vsak dan že leta, pa nikoli.
      Nič ni znanega, da bi se kaj zmenili. Ni važno pri kom sta živela, druga starša bi se morala svoji pravici odpovedati, če gre zares. Borcev za pravice starih staršev pa to sploh ne zanima, kakor da vsak otrok nima dvojih starih staršev.

      A si kdaj pomislil, da bi v primeru posvojitve, otroci dobili nove starše in izgubili stare starše, oni pa vnuke? Drugi stari sataraši pa ne bi bili več njihovi sorodniki niti njihov biološki oče ne.

     • Nejc Ornik

      To je neko brezvezno poenostavljanje!
      Biološke vezi se ne bi spremenile, ker poznamo nepopolno posvojitev, ki se v te vezi ne vtika in jih ne spreminja!

     • Tone

      Se strinjam, samo te variante do sedaj nihče ni omenil.

      Sicer pa mene bolj zanima zakaj vsi spregledajo druge stare starše.

  • Sadako

   OK. Zakaj jih ne dajo k očetu v celico?

   • Tone

    Komentiraj to, kar sem napisal, ali pa se vzdrži neumnosti.

  • sornik

   Če se gleda na njihovega sina, tudi njih ni kaj prida.Najbrž ni vredno zapravlajti besed.

   • Tone

    Tako kot ti so razmišljali udbovci.

    • stajerc5

     Ahahaha, in ti to v preteklem casu!???

     • Tone

      Če ti je tako bolj všeč, se lahko popravim:
      Razmišljaš tako, kot razmišljajo udbovci.

 • MEFISTO

  Bog se nas usmili, da je še tako dolgo do volitev!

 • montyamp

  Gnezdo Stalinove glistavosti , plačano z izposojenim denarjem je polno zazidarskih in udboovaduških mladičev , ki v zavetju starih murglosrbskih udbovskih fosilov zganjajo hipokrizijo kakršne še v filmih niste videli .
  Le kako naj vzgojeni z morilsko ljubeznijo razumejo normalne ljudi ???
  Poleg vsega so pa hlapci starih udbovskih struktur politično kastrirani od svojih mentorjev lahko na položajih dokler so generalštabu z žveplenim na čelu mafije , koristni .
  UDBOVSKA DECA SO RAK RANA SLOVENIJE .
  http://nova24tv.si/slovenija/ljudje/udbovska-deca-prispevek-nekdanjega-sodnika-na-evropskem-sodiscu-za-clovekove-pravice-o-bioloskih-naslednikih-udbovske-elite/

 • Anton

  ko bo primer Koroških dečkov Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) – Strasbourg rešilo v njih prid, v kar ne dvomim, naj posledice nosijo akterji (materialno in kazensko), ki so zakuhali to zgodbo. V prvi vrsti stem mislim aktualno misnitrstvo za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač mrak in vse akterje/ke iz CSD Velenje in CSD Slovenj Gradcu, ki so kakorkoli sodelovali pri tej kruti, žalostni, nedemokratični odločitvi.

  sarkazem press

  • Nejc Ornik

   Točno tako se mora zgoditi! Ne smejo ubežati roki pravice!

   • sornik

    Po volitvah, bi bilo možno to socialno svojat skupaj zganati in pozapreti in z njimi obračunati.

    • Tone

     A si se ti pri UDBI šolal?

     • stajerc5

      Spet si fausen, a te niso sprejeli!?

     • Tone

      Mene žal ne. Sornika pa so sprejeli in še priden učenec je bil.

  • Vera

   Samo vprašam : Zakaj na koncu vsakega vašega komentarja napišete : ” sarkazem press ” ? Se vam ne zdita ti dve besedi odveč ?

   • Tone

    Bere Mladino in plonka.

  • Tone

   1. Jaz se na tvojem mestu ne bi preveč veselil razsodbe ESČP.

   2. Zakaj pa nisi zahteval, da bi kazensko in materialno odgovarjali tisti, ki so zakuhali primer izbrisanih. Milijone našega denarja so zapravili in Sloveniji naredili sramoto.

   • Anton

    stvar izbrisanih so režimski vazali-mediji podtaknili SDS, večinsko krivdo pa za njo nosijo stranke SD in sedaj že hvala Bogu zdesetkana LDS.Skratka nič novega , Janez janša je itak kriv za vse, za vso nesposobnot “levičarjev”, pa še kaj zraven.

    sarkazem press

    • Tone

     Zdaj pa boš moral še razložiti, zakaj je potem ravno SDS najbolj odobravala in opravičevala izbris. Na tem so celo gradili in dobil eno volilno kampanjo. In niso hoteli upoštevati odločitve našega ustavnega sodišča.

   • stajerc5

    Vseeno kdo je kuhal, ker je skoda, da ni do konca skuhal! Potem bi namrec imeli odfukane in ne izbrisane!!!

    • Tone

     Pojdi to razlagat na ESČP.

 • montyamp

  Zakaj so UDBOVSKA DECA debili???
  Vzgojeni so bili od režima ki je namesto da bi z ameriškim denarjem gradil pravo državo , z UDBO klal politične nasprotnike in gradil bunkerje .
  Bunker Konjica 4,6 miljard dolarjev .
  Bihač podzemno letališče 8,5 miljard dolarjev .
  Split podzemna luka 5 miljard dolarjev .
  Preračunano v stanovanja po 50 000 dolarjev , bi z zneski porabljenimi za idiotske gradbeniške manevre , lahko zgradili ———— 362 000 ———— stanovanj .
  Avtomobilov za 10 000 dolarjev bi lahko kupili miljon osemstodesettisoč —–( 1 810 000 ) ——.
  TITOBANDITO JE AMERIKO STAL 108 MILJARD DOLARJEV .

 • vsemojebabe

  Upravno sodišče ne spoštuje odločbe Ustavnega sodišča. To je tako, kot da država ne da plače delu javnih uslužbencev, čeprav jim po vseh zakonih pripada, ker Upravno sodišče meni, da državi ni treba spoštovati svojih zakonov. Kako že pravijo musliji; “Kadija tuži, kadija sudi.”

  • Nejc Ornik

   Dobra primerjava!

 • montyamp

  UDBOVSKI SODNIKI SO RAK RANA SLOVENIJE .

 • Janez

  Kolikor sem slišal, ju sodišče noče vrniti ker sta babica in dedek pijanca. A je to res?

  • Tone

   Tisti, ki stara starša tako strastno zagovarjajo, bi ju samo nagovorili, da socialne delavce odvežeta molčečnosti, pa bi vsi takoj zvedeli vse. Samo potem ne bi bilo nobene zarote več in se primer ne bi mogel politično izkoriščati.

   • Nejc Ornik

    Ne bluzi, Tunnek! Brali smo, da so nas eji komisije za peticije levičarske ptičke čisto utihnile, tudi na zaprtem delu. Razlog?
    Niso imeli kaj povedati!
    Na forumih pa plačujejo Foglovega Tuneka in še kakšnega pijančka, da širi laži. Sramota!

    • Tone

     Samo meglo seješ, da ti ni treba videti resnice.
     Ta pijanček pa postavlja vprašanja, na katera si ne upaš odgovoriti.

  • Nejc Ornik

   Pijanec si zelo verjetno ti, in svojo alkoholno krizo izživljaš na forumih in v škodo dobrega imena drugih. Žalostno!

 • Sadako

  Mene pa zanima, kako lahko morilec matere razpolaga z otroki? Še dobro, da jih ne namestijo k njemu v celico, kot v Severni Koreji?

 • Osti jarej

  ….ako bi stara starša imela odvetnika,kot ga imajo mafijci,bi otroka bila že davno z njima

 • Ali

  Upamda o tem kaj rečte tudi med predvolilno debato.

 • xtc

  Očitno ima nekdo,ki ne želi ,da gresta otroka v domače okolje izreden interes v zadevi.
  Zadevo bodo na ESČP zagotovo razsuli,ampak levaki bodo trmarili napreje,kajti ta sodba bi oz bo podrla njihovo prakso,pred EU pa razgalila socialisrične manire CSDjev in sodišč polnih socialistov in komunistov,katerih naloga v prioriteti je kreganje naroda in konflikti ter vzgajanje in delanje levovolilnih ovac zato,se bodo verjetno z vsemi stredstvi uprli ESŠP,kot se upirajo EK pri prodaji NLB,ki je neizbežna.
  Seveda bodo levi po porazu takoj začeli vpiti o “izdajalcih” in barabah,ki hodijo blatiti “komunistični raj pod Alpami v Evropo in da so take nekoč po jamah in šahtih in seveda politični stampedo nad SDS in JJ,ki bosta zopet krivca za vse.
  Skratka razsodba ESČP bo razgalila CSDje in delovanje države v socialističnih manirah pred celotno EU,prineslo pa bo seveda dejstvo,da bo treba močno popravljati zakone,ki so sedaj na roko levici v štancanju butlov in ustvarjanju volilcev,čemur se bodo zagotovo uprli in doma pa uprizorili pogrom nad zagovorniki otrok ,verjetno bo morala posredovati EK,saj bi poraz bistveno udaril levaško politiko CSDjev in levakom izbila iz orok močno orožje.

  • Tone

   Ali se zavedaš, da bodo na ESČP gledali izključno na interes otrok in nič na interes starih staršev?

   • xtc

    Seveda in ne bodo gledali na interese levakov in CSD jev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!