fbpx

Uradni podatki! Časovnica sprejemanja ukrepov in dejstva glede stanja zaščitne opreme na dan, ko je nastopila nova vlada, kažejo, kako močno je vlada Marjana Šarca podcenjevala epidemijo!

Foto: STA/Twitter Vlada RS

13. marca, na prvi dan nove vlade, je bilo sodeč po uradnih podatkih Vlade RS v skladiščih blagovnih rezerv le 3210 mask tipa FFP3, 76.700 kirurških mask, 1.700.000 rokavic, 3.630 zaščitnih oblek in 4.900 kilogramov dezinfekcijskih sredstev. Kljub temu, da oprema za spopad z novim koronavirusom ni zadoščala niti za nekajdnevno zaščito zdravstvenih delavcev, kaj šele ostalih, ki so bili neposredno izpostavljeni tveganju okužbe, pa nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec v javnosti še naprej brez sramu vztraja, kako naj bi se trudil za zagotovitev zaščitne opreme potem, ko je postalo očitno, da Slovenija tako kot sosednja Italija ne bo ušla širjenju okužb z novim koronavirusom. Dejstva govorijo sama zase in Šarca posredno obtožujejo nevestnega opravljanja svoje funkcije.

Na Kitajskem je konec leta 2019 izbruhnila epidemija novega koronavirusa. Epidemija se je iz Kitajske širila po celem svetu in zajela tudi evropske države. Tako so bili prvi primeru okužbe ugotovljeni v Franciji dne 24. januarja, v Avstriji 25. februarja, na Hrvaškem 25. februarja, v Sloveniji pa 4. marca 2020.

Vir: Twitter Vlada RS

Države EU so se na epidemijo različno odzvale, vendar je večina držav takoj izvedla najnujnejše ukrepe za preprečitev širjenja te bolezni, predvsem z ukrepi ozaveščanja državljanov o nujnih samozaščitnih ukrepih za preprečitev širjenja virusa, vzpostavitvijo kontrole potnikov pri čezmejnem prometu, zdravstveno kontrolo potnikov, ki so prihajali iz Italije in iz drugih držav, kjer so se pojavila žarišča epidemije ter z zaprtjem šol, vrtcev in prepovedjo prireditev.

Foto: epa

Vlada Marjana Šarca ni ukrepala
Kljub temu, da je Italija 31. januarja razglasila izredne razmere, je Slovenija čakala vse do 12. marca 2020. Ob tem velja dodati, da so bili že 20. februarja 2020 izpolnjeni pogoji, da bi institucije EU in države članice (tudi Slovenija), ki tako želijo, sodelovale v postopku skupnega javnega naročanja zdravstvenih protiukrepov, ki ga od leta 2013 omogoča 5. člen Sklepa Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. oktobra 2013 o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje ter da bi Vlada Republike Slovenije (takrat) osebno zaščitno opremo določila kot blago osnovne preskrbe. Nekdanja Vlada RS se na omenjeno ni pravočasno in ustrezno odzvala. Svet Evropske Unije je namreč dne 20. februarja 2020 odločno pozval države članice, naj sprejmejo potrebne in ustrezne ukrepe, da bi zagotovile varovanje javnega zdravja, zlasti, da bo bolnišnično osebje, ki oskrbuje bolnike, imelo ustrezno zaščito.

Šele po pozivih Zdravniške zbornice Slovenije in zdravstvenih ustanov se je Šarčeva vlada 27. februarja 2020 zgolj odločila, da se uporabi zaščitna oprema iz blagovnih rezerv in sicer 48 tisoč zaščitnih mask, 5 tisoč kombinezonov, 500 tisoč rokavic in praške za razkuževanje, vendar ne da bi odločila, da se ta oprema nadomesti in predvsem bistveno dopolni z ustreznimi količinami nove. Tedanja vlada je tako 27. februarja sprejela sklep, da se iz blagovnih rezerv sprostijo razpoložljiva zaščitna sredstva, ki so za primer izbruha epidemije koronavirusa zadostovale zgolj za kak dan, hkrati pa je bilo Zavodu RS za blagovne rezerve naloženo, da izdana sredstva nadomesti šele do 31. decembra 2020.

Marjan Šarec se je raje ukvarjal z zaposlovanjem svojih kadrov kot z zdravstveno krizo koronavirusa v Sloveniji. (Foto: STA)

Epidemijo razglasili šele dan po tem, ko je WHO razglasila pandemijo
Nekdanja Vlada RS je šele 11. marca 2020 Ministrstvu za zdravje naložila, da v skladu s 46. členom Zakona o javnem naročanju pridobi nujno potrebno zaščitno opremo. Za to potezo se je odločila pozno in ob dejstvu, da je Svetovna zdravstvena organizacija že 3. marca 2020 sporočila, da so se od začetka izbruha COVID-19 cene zaščitne opreme povečale tudi za šestkrat in da dobava lahko traja več mesecev. Opozorili so tudi na manipulacije na trgu in da se zaloge pogosto prodajo cenovno najboljšim ponudnikom. Očitno pa se vladi Marjana Šarca to ni zdelo zaskrbljujoče.

Kljub temu, da je Slovenija neposredna soseda Italije, kjer je bilo glavno evropsko žarišče širjenega novega koronavirusa, je nekdanji minister za zdravje na podlagi 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih zaradi povečane nevarnosti širjenja COVID-19 podpisal odredbo o razglasitvi epidemije, ki je začela veljati šele 12. marca ob 18. uri. Torej dan za tem, ko je WHO razglasila pandemijo.

Nova vlada praktično čez noč pričela s prejemanjem ukrepov
Sedanja Vlada RS je izdala Uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, ki je začela veljati dne 14. marca ob 8. uri za čas treh mesecev. Uredba je najvišje maloprodajne cene varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, veljavne na trgu 14. marca, določila kot najvišje cene. Prav tako je 14. marca s sklepom določila Zavod RS za blagovne rezerve za centralno nabavo zaščitne opreme za celotno Slovenijo. 17. marca je bilo na podlagi analize stanja na trgu osebne zaščitne opreme ugotovljeno, da si v RS, ki še ni vzpostavila samooskrbe na tem področju, ne bomo mogli zagotoviti zadostnih količin opreme.

Foto: Vlada RS

Strmo naraščajoče cene zaščitne opreme, podaljševanje rokov dobav in zamejene maloprodajne cene varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme niso omogočale pridobitve zadostnih zalog osebne zaščitne opreme, zato je vlada dopolnila Uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme z določbo, da najvišje cene varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme ne veljajo za opravljanje javne gospodarske službe oblikovanja in uporabe državnih blagovnih rezerv Zavod RS za blagovne rezerve. Krizne razmere so bile in so za našo državo velik izziv. Razmer, v katerih se je RS znašla zaradi pojava COVID-19, namreč ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v naši zgodovini. Z ustreznimi ukrepi je Vlada RS učinkovito obvladala razmere, kar se odraža v količini zaščitne opreme in občutnem zmanjšanju števila okužb.

Letalo, ki je iz Kitajske pripeljalo 20 ton nujne medicinske opreme za zajezitev virusa covid-19 v Sloveniji. (Foto; Twitter)

Vir: Poročilo o stanju, razlogih, zalogah in naročilih osebne zaščitne ter kritične medicinske opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z njo

Vlada bo v proračunu za leto 2020 zagotovila 1 milijon evrov za proizvodnjo zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3 v Sloveniji. Slovenija namreč ni bila samozadostna pri izdelavi zaščitnih mask in je bila na milost in nemilost prepuščena trgom. “To se nam ne sme več zgoditi,” poudarja Vlada RS.

Šarec ne zmore priznati krive
Če je bil tedaj nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder sposoben priznati, da zaščitne opreme ni dovolj, pa tega ni moč trditi za Šarca. Šarec pa ni zavajal le glede količine zaščitne opreme. Ta je namreč navajal, kako naj bi imeli pripravljen načrt za delovanje v epidemiji. Imeli pa smo le načrt za delovanje ob izbruhu epidemije navadne gripe, pa še ta je bil brez izvedbenih aktov in je predvideval zaščitno opremo le za pripadnike Službe za zaščito in reševanje. Prejšnja vlada, predvsem predsednik vlade Šarec, je močno podcenjevala epidemijo, saj ni do časa naročila zaščitne opreme. Prav tako je opustila dolžno ravnanje, ko medicinske zaščitne opreme ni uvrstila med osnovna sredstva.

Če bi človek pričakoval, da se bo Šarec sramoval svojega ravnanja, se je uštel. Ta je namreč preko Twitterja zapisal: “‘Naša’ vlada, ‘vaša’ vlada…brez javnega zdravstva in v njem zaposlenih, vseh zaposlenih v vseh službah sistema, odgovornega prebivalstva in brez odgovornih medijev, ki so od razglasitve epidemije (tudi precej prej) obveščali, nobena vlada ne naredi nič.” Marjan Šarec očitno ne razume, da je največja težava v tem, da njegova vlada ni naredila tistega, kar bi bilo potrebno, da bi bilo spopadanje z epidemijo lažje. Najverjetneje bi bilo veliko manj žrtev, če bi se pričeli ukrepi sprejemati prej. Konec koncev drugi ne morejo sprejemati ukrepov. To je naloga vlade. V gledališki igri pa je seveda mogoče vse. Tako je, ko se stopi v prevelike čevlje.

Hana Murn