Uradni zaznamek kriminalistov: Župan Janković spolno izkoristil “farmacevtko” v svoji pisarni!

Jankovič, afera Farmacevtka. (Foto: Montaža Demokracija, sta)

Portal Siol je objavil javnosti doslej prikrit uradni zaznamek in še dodatni uradni zaznamek t. i. višje kriminalistične inšpektorice Lijane Vogrinec ter višjega kriminalističnega inšpektorja Tihomirja Žgavca. V dokumentih je navedeno, kaj je ljubljanski šerif Zoran Janković in predsednik stranke Pozitivna Slovenija v zameno za službo zlorabljene Katarine Ravnikar pričakoval in tudi dobil v svoji pisarni: spolne usluge. Kot je sedaj znano, se je pozneje oglasil tudi pri njej doma, “kjer sta imela spolne odnose”.  Prav zaradi tega zaznamka je odvetnik Miha Kozinc ovadil kriminalista, ker naj bi po njegovih ugotovitvah zlorabila svojo funkcijo. Mogoče tudi zato, da bi bil zaznamek izločen iz dokaznega gradiva. Sporni posnetki, ki inkriminirajo ljubljanskega župana, pa so bili poprej že uničeni, ker je tožilce očitno prizadela “demenca” in kazenskih postopkov niso pravočasno sprožili. 

V luči novih odkritij v primeru Farmacevtka bi bilo ključno slišati tudi mnenje predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba in prvakinje SD Tanje Fajon, ki se zadnje dni tako rada fotografirata skupaj z Zoranom Jankovićem, da se izjasnijo glede vsebine zaznamka ter jasno povedo, ali se s takšnim ravnanjem oblastnikov strinjajo. Mimogrede: to vprašanje še posebej leti na Fajonovo, ki je glasna zagovornica pravic žensk in koncepta “ja pomeni ja”. Zanima nas bi, ali je Janković po njeni oceni zadostil njenim visokim seksualnim standardom, ki jih tako ognjevito zagovarja.

In ali mu bo znova odpuščeno, ker on je pa “prave politične barve”? Ne moremo si zamisliti, kaj bi sledilo, če bi se nekaj takšnega razvedelo o kakšnem predstavniku vlade. Kot še navajajo na portalu Siol, je še posebej zanimiv t. i. “dodatni uradni zaznamek”, ki je datiran decembra 2015, in sicer potem, ko sta kriminalista opravila pogovor s Katarino Ravnikar. Znano je, da sta se lotila preiskave suma, da je bil Janković prejemnik “koristi za nezakonito posredovanje”. Osnova za ravnanje kriminalistov so bila dognanja, ki so bazirala na skrivnih posnetkih županovih dialogov s farmacevtko, ki je Jankovića obiskala.

Ljubljanski šerif Zoran Janković je v zameno za redno službo farmacevtke prejel spolne usluge. (Foto: Siol)

Razlog za obisk je bila želja po zaposlitvi za nedoločen čas v lekarni v lasti mestne občine. Znano je, da je Janković posredoval pri direktorju Marjanu Sedeju, ki je s pomočnico, zadolženo za kadre, Spomenko Sluganović, Katarini uredil zaposlitev v lekarni. Slednja pa je ljubljanskemu šerifu dala zagotovila, da bo tudi on imel nekaj od te kupčije. Kot je bilo ugotovljeno, vsaj dvakrat, in to naj ne bi bil prvi tovrstni primer. Posnetki pogovorov so bili naknadno uničeni, ker naj bi prišlo do “napake” v pravosodju. Tožilstvo je namreč “zamudilo” skrajni rok za sprožitev postopka.

Bivša žena nekdanjega pravosodnega ministra Zalarja je zahtevala uničenje, za Jankovića obremenilnih dokazov
Dodatni uradni zaznamek pa je ostal. Kot lahko iz njega razberemo, gre za mlado mamico, ki je ostala brez strehe na glavo skupaj z dvema otrokoma. In ker k staršem ni mogla, se je v strahotni stiski obrnila na Jankovića, prepričana, da bi ji lahko pomagal. Kot je še navedla, se je po dejanju “gnusila” sama sebi, vendar je bil to edini način, da se reši iz katastrofalnega gmotnega položaja, v katerem se je znašla skupaj z otrokoma. Uničenje posnetkov je zahtevala sodnica Mojca Kocjančič. Gre za bivšo ženo nekdanjega ministra za pravosodje iz stranke LDS Aleša Zalarja.

Zoran Janković je zlorabil pošastno stisko mlade mamice brez strehe nad glavo, da je dobil seks. Se bo končno oglasila glasnogovornica ženskih pravic in koncepta “ja pomeni ja” Tanja Fajon. (Foto: Siol)

Ta je podala ugotovitev, da je tožilka Blanka Žgajner prepozno zagnala kazenski postopek, zato jih je bila primorana izločiti in uničiti. Žgajnerjeva je namreč “zamudila” dvoletni rok, kar pa pri tožilcih ni nobena izjema. Kot so opozorili tožilci, dokazi pred tem še nikdar niso bili uničeni. Vendar pa je ostal zaznamek kriminalistov, zato je odvetnik Miha Kozinc proti kriminalistoma celo podal kazensko ovadbo. Leta 2015 naj bi nezakonito vstopila v stanovanje mlade mamice z namenom zlorabe svojega položaja in jo pospremila na zaslišanje v prostore NPU. Od nje naj bi izsilila za župana obremenilno izpoved. Šlo je dejansko za že drugi zaznamek. Prvega prav tako prilagamo spodaj.

Fajonova je bila ena glavnih pobudnic kampanje “ja pomeni ja”: Bo zmožna ostre obsodbe Jankovićevih podlih ravnanj?
Kozinc naj bi takrat zatrdil, da se ne bi odločil ovaditi kriminalista, če za objavo ovadb ne bi poskrbela Žgajnerjeva. Pred uničenjem posnetkov naj bi jih posredovala portalu Pod črto. Vendar pa je podatek, da jih je mediju poslala omenjena tožilka, neresničen. To je namreč naredil pooblaščenec za posredovanje javnih informacij Aleksander Lenard. In ker je Janković protestiral, rekoč, kako je to lahko pricurljalo v javnost, je vlada Mira Cerarja skupaj z vrhovi slovenskega pravosodja pozneje omejila dostopnost javnih občil do tovrstnih podatkov. In če do objave na portalu Pod črto ne bi prišlo, o celotni aferi sploh ne bi vedeli.

Zoran Janković je v zameno za materialne usluge dobil seks obupane mamice. (Foto: Siol)

Janković se je zadnje dni dejavno vključil v volilno kampanjo izbrancev, bil častni gost na Golobovi konvenciji, fotografiral pa se je tudi s Fajonovo ter tranzicijskim novinarskim aktivistom Blažem Zgago, ki bo kandidiral za Socialne demokrate. Poziral pa je tudi skupaj s poslancem SD Markom Koprivcem. V tej luči bi bilo zanimivo slišati tudi mnenje velike zagovornice ženskih pravic Nike Kovač, sicer šefice parapolitične nevladne organizacije Inštitut 8. marec. Kovačeva se do spornih ravnanj Jankovića javno še ni izjasnila.

Tanja Fajon in njeni Socialni demokrati protestirajo proti dejanjem, s katerimi je v slovenski politiki najbolj “zaslovel” Zoran Janković. (Foto: Twitter)

Janković in Fajon (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik stranke Robert Golob Gibanje Svoboda (Foto: STA)

Domen Mezeg