fbpx

Uradno: Jože Damijan dela za Kitajce!

Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek

Prvi kanon v opozicijskem rušenju vlade, razvpiti ekonomist Jože Damijan, dela za kitajsko podjetje Huawei! Informacijo smo pridobili od Centra za poslovno odličnost ljubljanske Ekonomske fakultete. Čeprav so Damijana Tanja Fajon iz SD, Marjan Šarec iz LMŠ, Alenka Bratušek  iz SAB in Luka Mesec iz Levice, ki si za potrebe rušenja vlade pravijo koalicija KUL, že zavrgli, ni nepomembno, kdo so ljudje, na katere stavijo. 

Na podlagi neuradnih informacij se je o angažmaju ekonomista Jožeta P. Damijana za razvpito kitajsko podjetje sicer govorilo že v začetku lanskega oktobra, ko se je zanj podpisalo tudi osem (aktivnih ali upokojenih) javnih uslužbencev.

Zamolčan
Damijan za Huawei dela v okviru profitnega centra, ki deluje pod okriljem fakultete. V preteklem tednu so izsledke študije povzeli nekateri mediji, o čemer več v nadaljevanju, so pa vsi po vrsti Damijana kot avtorja zamolčali, zato so bila direktorici centra Moniki Lapanja poslana novinarska vprašanja, ki jih skupaj s celotnimi odgovori objavljamo v nadaljevanju:

– Kdo so še drugi avtorji študije?

Črt Kostevc
Anamarija Cijan
Jože Damijan
Jakob Stemberger

– Kolikšna je vrednost študije?

Pogodbeni znesek je predmet poslovne skrivnosti.

– Ali se vam ne zdi sporno, da Huawei izrablja ime EF glede na to, da
uveljavlja svoje poslovne interese v Sloveniji, gre pa za podjetje na
črni listi mnogih držav v EU in ZDA?

Po nam znanih podatkih podjetje Huawei posluje na vseh trgih EU.

Objava študije nedvomno predstavlja tudi pravo malo razkritje, kako delujejo slovenski mediji. Najprej so članek objavili v Dnevniku, kjer ob članku piše, da je vsebina sponzorirana s strani Huaweia. Ko smo že vedeli in je bilo razkrito, da Damijan dela za Huawei, je Dnevnikov novinar Zoran Potič, ki se ga bolj kot sloves pronicljivega drži sloves gorečnega, takole poveličeval Damijana.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Po drugi strani pa so pri Petričevem Delu oglasno sporočilo objavili kot avtorski članek, čeprav so tudi oni pozabili povedati ali morebiti celo vprašati, ali je raziskavo delal tudi Damijan. Ob tem pa je vendarle potrebno tudi omeniti, da Damijan velja za Delovega premierskega kandidata. V njem so namreč našli misijo oziroma rešitelja za slovensko gospodarstvo.

Foto: Printscreen

Nobena skrivnost pa ni več, da se s predstavniki Huaweia sestaja kar sama direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) Tanja Muha o čemer smo sicer že pred časom pisali. Ker nas je decembra lani vir opozoril na morebiten konflikt interesov, smo na direktorico agencije namreč naslovili novinarsko vprašanje okrog srečanja in ta nam je potrdila, da se je na prošnjo podjetja Huawai v Sloveniji dvakrat sestala z njimi na sedežu agencije. Kljub temu, da ta trdi, da lobistične stike prijavlja, na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pojasnjujejo, da niso prejeli zapisa o lobističnem stiku med navedenim organom in interesno organizacijo.

Direktorica AKOS-a Tanja Muha (Foto: STA)

Sara Kovač