fbpx

Urednik Biščak za poljski medij: Kaj v pismu Janše ne drži? Vse drži!

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)

“Janševo pismo je poziv k razmisleku, je mnenje, je klic k zdravorazumskemu razmišljanju. Predvsem pa, da je za usodo EU odgovorna vsaka članica, da vsak glas šteje, da med članicami ni prvorazrednih in drugorazrednih. Pismo je opozorilo, da so razmere precej resne in da je treba čimprej doseči dogovor, ne pa zaradi veta kazati s prstom na Madžarsko in Poljsko,” je dejal Jože Biščak, glavni urednik tednika Demokracija, za poljski medij Polityce. Biščak obrazloži, da so stvari navedene v Janševem pismu resnične, saj vladavina prava nikakor ne bi smela biti orodje za vsiljevanje levičarskih agend, medtem ko se vladavina prava uveljavlja z dvojnimi merili. Z dvojnimi merili si tako želijo kaznovati “poredne” države, ki želijo obdržati svojo suverenost, saj omenjena agenda ni v skladu z njihovo kulturo in vrednotami. 

Urednik tednika Demokracija Jože Biščak meni, da v pismu premierja Janeza Janše vse drži, kar je zapisal. Kot pravi je slovenski premier je jasno sporočil, da je Slovenija zavezana vladavini prava, jasno pa je tudi zapisal, da morajo enaka pravila in pogodbe na ravni veljati za vse enako: tako za Poljake in Madžare kot za Nemce, Nizozemce, Dance in Francoze.

Medtem ko smo bili priča že prvim kritikam, predvsem s strani opozicije, meni Biščak, da je to ravno zato, ker njegove teze seveda niso všeč progresivnim in nekaterim iz bruseljske elite, saj jim je nastavil ogledalo. Vladavina prava ne more biti dnevna politična presoja, ampak je to mehanizem, ki ga je treba spoštovati brez dvojnih meril. Predvsem je pozval, da je treba spoštovati julijsko soglasje o finančnem okvirju za odpravo posledic epidemije. Takrat je bil odklonjen predlog postopka, da lahko Evropska komisija začne postopek proti posamezni članici na podlagi priporočil nekaterih (nevladnih) organizacij. “Če bi to sprejeli, bi vpeljali nek vzporeden sistem in drugačna merila za določene članice,” je dejal za poljski portal wPolityce.

Kot v nadaljevanju obrazloži Biščak, današnje spreminjanje in pogojevanje z “vladavino prava” odstopa od takratnega dogovora in soglasje ruši. “Seveda je vsa zadeva uperjena proti Poljski in Madžarski, ki ju želijo bruseljski birokrati, globalistična elita in progresivni pokoriti. Kar se od Poljakov in Madžarov zahteva – od sprejema LGBT agende do odpiranja mej za migrante, nima nikakršne veze z vladavino prava,” pravi.

Omenjeno omejevanje ne apelira na denar, temveč gre tukaj za suverenost Poljske in Madžarske
“Zato pri vsej zadevi sploh ne gre za denar oziroma za finance, ampak za boj za suverenost Poljske in Madžarske in za že kar patološko željo uradnikov v Bruslju, da bi vplivali in usmerjali delovanje vlad v Budimpešti in Varšavi,” obrazloži Biščak. To kar želijo zdaj ne sodi v sklop pravil, zakonov in pogodb, ki so bile sklenjene. To je zloraba moči za povsem ideološke in politične namene, da se pokorijo desne (konservativne) vlade, čemur nasprotuje ravno Janša. Poglejte primer Madžarske, ki ji Bruselj očita, da noben neodvisen organ ne nadzoruje postopka izbire sodnikov. Tudi na Danskem ne, pa je za Bruselj Danski sistem sprejemljiv, Madžarski pa ne. “Sklicevanje na pravno državo je torej metoda izsiljevanja Madžarske,” še doda. Ampak Bruselj moti to, da želita Madžarska in Poljska okrepiti lastno identiteto, svojo kulturo, skrbeti za svoj narod in krščansko tradicijo.

Foto: STA

Biščak Janševo dejanje označi kot drzno politično potezo, saj je v tem pismo zelo jasno podprl vladavino prava, ki ne bi smela temeljiti na dvojnih merilih. “In je zelo optimistično prepričan, da bo oblikovan pošten sporazum, ki bo temeljil na julijskem dogovoru,” pravi Biščak. Po njegovem mnenju Janša ni človek, ki bi sklepal kompromise, ko gre za vprašanje svobode, suverenosti in resnice. “To sam najboljše ve, ideološki in krvni nasledniki komunističnega režima ga preganjajo in mu podtikajo afere že skoraj štiri desetletja,” še obrazloži in spomni, da je Janša nenazadnje bil leta 2014 politično zapornik v Evropski uniji, kjer bi morala vladati vladavina prava. “Bruseljski birokrati skoraj niso mignili s prstom ali povzdignili glasu zoper to krivico,” še obrazloži.

Janševo pismo je poziv k razmisleku, je mnenje, je klic k zdravorazumskemu razmišljanju. Predvsem pa, da je za usodo EU odgovorna vsaka članica, da vsak glas šteje, da med članicami ni prvorazrednih in drugorazrednih. Pismo je opozorilo, da so razmere precej resne in da je treba čimprej doseči dogovor, ne pa zaradi veta kazati s prstom na Madžarsko in Poljsko. To je njuna legitimna pravica in v skladu z merili EU.

Nekateri uradniki so se sicer distancirali od Janševega pisma, saj so dejali, da mnenje Janše ne izraža njihovega mnenja, a po mnenju Biščaka v tem primeru ni šlo za nobeno veliko nasprotovanje. Medtem ko je v Sloveniji kar 90 odstotkov medijev levičarskih, je k temu nagnjena tudi Slovenska tiskovna agencija, ki v svet pošilja informacije, ki ustrezajo levici. “Tako vedno poročajo, desnosredinska koalicija pa še kar deluje,” pojasnjuje.  Povsem normalno je, da so v koaliciji tudi različni pogledi, a ta koalicija je nastala po strahopetnem odstopu Marjana Šarca  in temelji na programu in koalicijski pogodbi, ki se izpolnjuje. Poudarja, da je koalicija uspešno prebrodila prvi val koronavirusa in sprejela ustrezne ter pravočasne ukrepe v drugem valu, medtem ko ji levičarska pri tem nagaja in s pomočjo medijskega mainstreama celo spodbuja k bojkotu ukrepov. “Osebno menim, da Janševo pismo ne bo povzročilo velikih pretresov v koaliciji, še najmanj pa takih, da bi zaradi tega razpadla. Za zdaj je koalicija trdna,” še pojasnjuje.

Foto: STA

Po mnenju Biščaka bo rešitev omenjene težave najdena še pred pričetkom junijskega predsedovanja Slovenije v EU, saj si težko predstavlja dodatne zamude. “Predvsem bi se morali vsi držati julijskega dogovora, ne pa ga prilagajati za dnevnopolitične in ideološke potrebe ter skušali prek vzporednega sistema kaznovati “poredne” države članice. To nima veze z vladavino prava,” še obrazloži. Pravi, da bi morali nekateri v Bruslju morali razumeti, da umetno ustvarjanje sporov pomeni spodkopavanje enotnosti, še posebej, če se ekonomska in finančna vprašanja povezujejo z ideološkimi in političnimi vprašanji. “Če pa kdo želi vzpostaviti kak nov mehanizem za pokoritev in kaznovanje članic, je to mogoče le s soglasno spremembo pogodbe,” pravi in še obrazloži, da bi to lahko vodilo v razpad EU.

Selektivno poročanje poljskih medijev
Biščaj pravi, da je slovenska javnost slabo informirana o tem, kar se dogaja na Poljskem. Mediji so tudi na Poljskem v veliki meri levičarski in podpirajo agendo liberalne demokracije. Denimo mediji so na veliko poročali, kako so poljske feministke in združenja za legalizacijo splava protestirala zoper prepoved splava, medtem pa niso poročali o tem, kako so levičarji napadali katoliške cerkve. Poročanje je zelo selektivno, o poljski vladi mediji – z izjemo konservativnih medijev, ki so v manjšini – poročajo samo slabe stvari, z informacijami manipulirajo in lažejo. Pravijo, da si želi sedanja poljska vlada podrediti sodstvo, ne poročajo pa, kaj je s sodstvom počel Donald Tusk, ko je bil še poljski predsednik vlade. “Vedeti morate, da je večina slovenskih medijev levičarskih in v službi nekdanjih idejnih vodij komunizma. Vse kar samo diši po desnici ali konservativni usmeritvi, ti mediji grobo napadejo,” še doda na koncu.

Sara Rančigaj