Urednik Demokracije Jože Biščak na generalnega direktorja javnega zavoda RTV Slovenija naslovil pismo: “Tovrstno ‘posredovanje’ Tvojih novinarjev je na načelni ravni tipična zloraba oblasti!”

Foto: STA/osebni arhiv

Med Demokracijo in RTV Slovenija je velika razlika, namreč, bralci Demokracije sežejo prostovoljno v žep in svobodno kupijo revijo, medtem ko javni zavod živi od prisilno pobranega denarja iz naslova tako imenovanega obveznega RTV-prispevka. V odprtem pismu generalnemu direktorju javnega zavoda RTV Slovenija Igorju Kaduncu je glavni in odgovorni urednik revije Demokracija Jože Biščak zapisal, da nikakor ni naloga novinarjev RTVS, ki so po definiciji javni uslužbenci, da pošiljajo oglaševalcem v reviji Demokracija (revija v zasebni lasti) pisma s prikritimi grožnjami. “Tovrstno ‘posredovanje’ novinarjev RTVS je na načelni ravni tipična zloraba oblasti,” je prepričan Biščak.

Uvodoma je Biščak Kadunca obvestil, da novinarji javnega zavoda RTV Slovenija, kjer je Kadunc generalni direktor (in po novem tudi v. d. TV Slovenija), pošiljajo dolgoletnim poslovnim partnerjem in oglaševalcem v reviji Demokracija pozive, naj se zaradi naslovnice “Z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev”, ki naj bi bila sporna, opredelijo do nadaljnjega sodelovanja z revijo.

Biščak je izpostavil, da se nikakor ne misli vtikati v delo uredništev na RTV Slovenija, tudi ne v delo novinarjev, ob tem pa dodal, da ga čudi, da na to temo na nacionalni televiziji, radiu ali spletu ni zasledil prispevka, ki bi obravnaval oglaševanje v reviji Demokracija. “Povsem možno je, da sem ga zgrešil. Če sem, se opravičujem. Vendar to ne spremeni dejstva, da gre za tipično zastraševanje in agitacijo Tvojih novinarjev. Težko si razložim, da bi Tvoje zaposlene skrbelo oglaševanje v reviji Demokracija, bolj menim, da gre za velik pogrom zoper vsa tista podjetja, ki oglašujejo v Demokraciji. Iz dopisov, ki smo jih pridobili, je jasno razvidna grožnja, da bodo zasebna in javna podjetja doživela medijski linč, če ne bodo prekinila poslovnega sodelovanja s podjetjem Nova obzorja, ki izdaja revijo Demokracija.”

Radiotelevizija Slovenija (Foto: STA)

Grožnje podjetjem s pogromom nedopustne!
Demokracija se po besedah Biščaka, vsaj od kar jo vodi, nikoli ni vtikala v oglaševalce v javnem zavodu. Zagovarjajo namreč stališče, da se vsako podjetje samo odloči, kje bo zakupilo oglasni prostor. Razlogi, zakaj neko podjetje nekje oglašuje, so različni: običajno je to doseg medija, lahko pa so povsem specifični razlogi, kot je denimo posebna struktura bralcev. “Prikrite grožnje podjetjem s pogromom, če bodo oglaševali v reviji Demokracija, se mi zdijo nedopustne, še posebej, če gre za javni zavod, kar RTV Slovenija je. In še posebej, če isti javni zavod oglašuje, kar je ironično, v Demokraciji.”

Naslovnica Demokracije

Oglaševanje je eden od virov prihodkov vsakega medija, tudi družbe Nova obzorja. In to v večji meri, kot je to značilno za javni zavod RTV. “Razlika med Demokracijo in RTV Slovenija namreč je, da naši bralci sežejo prostovoljno v svoj žep in kupijo revijo, medtem ko Tvoj javni zavod živi od prisilno pobranega denarja iz naslova tako imenovanega RTV-prispevka. Zato je Tvoj zavod tudi (prvi) poklican, da skrbi za pluralnost, predvsem pri vsebini vašega poročanja. Nikakor ni naloga Tvojih novinarjev, ki so po definiciji javni uslužbenci, da pošiljajo oglaševalcem v reviji Demokracija (ki je revija v zasebni lasti) pisma s prikritimi grožnjami. Zato je tovrstno ‘posredovanje’ Tvojih novinarjev na načelni ravni tipična zloraba oblasti,” poudarja Biščak. 

N. Ž.

 • Svele

  Z janezovim prihodom vslovenijo prihaja naval pedofilije hahhahahha

  • Slovenec 33

   Čestitam, nisi se izneveril tvojemu okupatorsko veleizdajalskemu poslanstvu in belejše in blejaš.

  • Olga2345

   Za pedofilijo stoji Milan s Fajonko!

 • totex39

  Da ne maramo režimske RTV bi morali dokazati tudi ljudje in to z referendumom in istočasno ukinitev prispevka, ki ga moramo plačevati za bando, ki se šopiri na račun vseh nas.

 • althar

  Me zanima, koliko mesecev tednov dni preživi Hanzi TV brez prisilne uzurpacije tlačanskega prispevka v višini 12,75€/glavo?

  Še ceterum censeo:
  Takoj ukiniti glavarino na RTV Slo. (Pa da vidimo)

  • rabbit

   Niti en mesec. Crknejo od lakote.

 • domovina mili dom
 • samotoje
 • jaz mene

  Predlagam, da vsakega 5. v mesecu (ko JS dobi plače), v znak protesta proti BANDI NESPOSOBNI trobimo z hupami avtomobila. Vsi. Preko celega dne. To bi bilo lepo videti vsakega 5. v mesecu. Naj se to prime in naj pol Slovenije hupa! Naj to postane tradicija in naj se vsi v JS sprašujejo vsaj 5. v mesecu zakaj so tam in za koga delajo. AKCIJA

 • xtc

  Vsakga tazga novinarja na cesto,gre za popolnoma neprofessionalno,domala že kaznivo dejanje,groženj.

  • Haloški Tunek

   Kaznivo dejanje je naslovnica Demokracije… Kapish butl ?

 • Haloški Tunek

  Naj Biščak zapre svojo greznico. FSloveniji smo priče porastu skrajne desnice, poveličevanju nacifašizma in hujskaštvu zoper drugačne in drugače misleče. Bobu bob !!!

 • Haloški Tunek

  Smo fSloveniji podivjali? Se je dežela brutalizirala? Desnica RAUS !!!

  • RATATA

   Drži gobec spomeničarka diklićka!!

 • Miha

  Dejstvo je da greznice tipa Demokracija ali Novatv ne more preživeti na trgu, ker jih kvalitetni mediji povozijo kot valar hruško. Zato jim denar vsak mesec priskrbi sekta iz članarin.

  • Soave

   ” Kvalitetni ” mediji dobijo denar od države !!

 • Olga2345

  Hanzi naj se zakodira in naj jo placujejo njeni nalogodajalci, murglska udbomafija! Državljani se moramo upreti obveznemu plačevanju kucangoebelsovaga agitpropa! TV Slovenija, kot se ji uradno reče, krši vse zakonske obveze!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!