Direktor Ukoma Urbanija je v pismu Evropskemu združenju tiskovnih agencij nanizal dejstva o Veselinoviču!

Direktor STA Bojan Veselinovič in Direktor UKOM-a Uroš Urbanija (foto: STA)

Po tem, ko je Evropsko združenje tiskovnih agencij pozvalo k razrešitvi spora z STA in k pojasnilu glede Janševega zapisa, da je direktor STA Bojan Veselinovič bil soodgovoren za smrt sodelavca novinarja jim je Uroš Urbanija, direktor Urada Vlade za komuniciranje v pismu nanizal neizpodbitna dejstva. Dejal je, da bi tudi sami raje videli, da se stvari, ki so se dogajale na Slovenski tiskovni agenciji, ne bi nikoli zgodile. “Žal pa so se zgodile in so lahko vsem v opomin in opozorilo, da se kaj takega ne bi nikoli več zgodilo”, je napisal v pismu, naslovljenemu na direktorja dpa Petra Kropscheta in generalnega sekretarja združenja Alexandrua Ion Giboija.

Ko je uradno svoj mandat nastopil direktor Bojan Veselinovič leta 2009, je bila ena njegovih prvih potez obračun s tedanjim odgovornim urednikom Borutom Meškom. “Obračun, ki se je končal skrajno tragično, velja za enega najbolj grobih in brutalnih obračunov politike z novinarji v času demokratične Slovenije”, je zapisal Urbanija. Prva poteza Veselinoviča je bil obračun z novinarjem, ki se je končal skrajno tragično

Slovenska tiskovna agencija je tako kmalu po nastopu mandata Bojana Veselinoviča pod vodstvom tedanjega odgovornega urednika Boruta Meška objavila intervju z znanim slovenskim komunističnim oporečnikom Ljubom Sircem, kar očitno ni bilo po volji direktorja Veselinoviča. “Dan po objavi intervjuja, točneje 21.4. me je od zgodnjih jutranjih ur Veselinovič zasul s številnimi zahtevki po pojasnilih, ki so po elektronski pošti časovno prihajali ob: 00:06, 00:09, 00:27, 12:32 (dva vsebinsko različna zahtevka!), 12:34, 14:59, 15:12. ,” je dogajanje po objavi v zvezi s tem tedaj javno pojasnil Borut Meško, o tem pa je poročalo tudi Združenje novinarjev in publicistov.

Igor Kršinar, Borut Meško in Uroš Urbanija (Foto: Zajetje zaslona)

Veselinovič se že leta vmešava v uredniško delo
Ne glede na to, da je uredništvo strogo ločeno od upravnega dela agencije, se je direktor Veselinovič neposredno vmešaval v uredniško delo, ter med drugim od urednikov celo zahteval pojasnila, ali se je verodostojnost izjav z novinarskih konferenc posameznih opozicijskih poslancev preverjalo, predno se jih je objavilo, je v pismu zapisal Urbanija. “Verjetno se strinjate, da je tako vpletanje politično nastavljenega direktorja v novinarsko delo nedopustno”.

Direktor STA vršil pritiske
Ko se je odgovorni urednik po dveh mesecih vrnil z bolniške, je direktor Veselinovič nemudoma nadaljeval z izjemnimi pritiski, je zapisal Urbanija in dodal, da je odgovorni urednik nato kmalu znova odšel na bolniško, kamor mu je ne glede na situacijo direktor poslal odpoved delovnega razmerja. “Nekaj mesecev za tem je odgovorni urednik zaradi hude bolezni umrl.”

“Prepričani smo tudi, da vam je lahko povsem jasno, zakaj direktor Veselinovič ni samo razrešil tedanjega odgovornega urednika, ampak mu je na bolniško posteljo poslal tudi odpoved delovnega razmerja. In to ob veliki podpori tedanje vladajoče Socialdemokratske stranke. Kaj so si ob tovrstnih postopkih lahko mislili drugi novinarji? Kakšno je bilo to sporočilo ne le za novinarje Slovenske tiskovne agencije, ki bi si morda drznili drugače razmišljati od direktorja, ampak tudi za vse ostale novinarje v državi?”

Anita Gužvič