fbpx

Neenotno glasovanje slovenske vlade o vstopu Švedske in Finske v Nato je škandalozno

Miha Kordiš in Luka Mesec iz Levice (Foto: STA)

Švedska in Finska sta tudi uradno zaprosili za vstop v Nato. Pridružitev novih članic mora potrditi vseh 30 dosedanjih, doslej je pridružitvi nasprotovala Turčija, s katero so le uspeli najti skupni dogovor. Odločitvi je naklonjena tudi slovenska politika, odločno proti pobudi pa je, kot pričakovano, Levica. Vlada je na dopisni seji kljub nasprotovanju dveh ministrov iz Levice sprejela pobudi za sklenitev Protokolov o pristopu Kraljevine Švedske in Republike Finske k Severnoatlantski pogodbi ter ju poslala v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Slovenije.

Po tem, ko sta Švedska in Finska zaradi spremenjenih varnostnih razmer tudi uradno zaprosili za vstop v Nato, se morajo s pridružitvijo strinjati tudi vse ostale članice. Turčija pobude ni želela podpreti vse do zadnjega, nakar naj bi s pomočjo posredovanja ameriškega predsednika Joeja Bidna našli skupni jezik. O tem se je odločala tudi slovenska politika, ki je pobudi naklonjena, vendar je Levica drugačnega mnenja. Na dopisni seji sta oba ministra Levice nasprotovala potrditvi pobud za sklenitev protokolov o pristopu Švedske in Finske k severnoatlantski pogodbi, a ker ima Gibanje Svoboda že samo večino, je vlada pobudo seveda potrdila in poslala v potrditev parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko. Ta bo zasedal že zjutraj, ko naj bi svoje nasprotovanje Natu izrazili tudi poslanci Levice.

Zaradi spremenjenih varnostnih in političnih razmer, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino, sta Švedska in Finska pripravili poročilo o spremembah zunanjepolitičnega in varnostnega okolja. Pripravljeni poročili, ki ugotavljata prednosti članstva držav v Natu, sta podprla tudi finski in švedski parlament ter širša javnost v obeh državah. Kraljevina Švedska in Republika Finska sta za članstvo v Natu uradno zaprosili 18. maja 2022, danes pa naj bi tudi uradno sprejeli povabilo.

Skrajna Levica, koordinator Luka Mesec. (Foto: STA)

Levica še vedno po starem
Nasprotovanje Levice je bila povsem pričakovana poteza, ki jo je njen koordinator Luka Mesec napovedal še pred vstopom v vlado, v kateri so se začasno odpovedali prizadevanjem za izstop iz Nata, ki ga vztrajno zagovarjajo.  Ob tem so na svoji spletni strani zapisali: “V Levici smo ob vstopu v vlado pogodili za revizijo megalomanskih orožarskih nakupov v času ministra Tonina. Prav tako bomo poskušali svoje koalicijske partnerje prepričati, da ne popuščajo oboroževalnim pritiskom, investicije v Slovensko vojsko pa usmerijo ne v oklepnike za misije v tujini in ostalo ofenzivno orožje, ampak v opremo, od katere bomo imeli korist tudi prebivalci, recimo v reševalne helikopterje in civilnozaščitno opremo za primere vremenskih katastrof.”

Tridnevni vrh Nata se je začel v torek, in sicer z izjavo finskega predsednika Saulija Niinista, da je Turčija privolila v podporo Finski in Švedski glede njunega članstva v Natu. Turčija, ki je doslej temu nasprotovala, je ploščo obrnila po podpisu memoranduma, ki med drugim krepi obrambno sodelovanje med temi tremi državami, tudi na področju boja proti Kurdski delavski stranki (PKK) in njenim podružnicam. Slednjo namreč Turčija obravnava kot teroristično skupino. Dogovor vsebuje tudi umik omejitve prodaje orožja Turčiji s strani Finske in Švedske. Državi naj bi vabilo v Nato prejeli predvidoma danes. Po objavi sklepa o sporazumu med Švedsko, Finsko in Turčijo ter tristranskega memoranduma, ki so ga podpisali, je Biden poklical in čestital Finski, Švedski in Turčiji.

Tanja Brkić